Skocz do zawartości
IGNORED

Fizyka standow

adamo_0

Rekomendowane odpowiedzi

->liamk

Oczywsicie pomieszczenie!!! Masz racje :) Pisalem tylko o klockach...

P.S. Jestem pod wrazeniem prawie 100% poprawnosci

Gdzies Ty sie Chlopie tego nauczyl? :)

A pozniej, jako zalozyciel tematu, proponuje wrocic jak najszybciej do niego wrocic :)

• Redaktorzy

IvanM: nie, nic mnie nie razi, natomiast rodzaj pomyłek literowych (np. dość częste mylenie dwuznaków typu sz, cz) wydawał mi się wskazywać na magyarskie pochodzenie. Nie przejmuj się, wszystko jest jak najbardziej ok.

chlopaki co wy tam liczycie?

od kiedy to predkosc dzwieku w standzie mozna zalozyc 340m/s?

przeciez to jest inny material niz powietrze i ta predkosc moze byc inna o rzedy wielkosci!!!

u mnie mielibyscie dwojke z mechaniki:-)

Drogi Adamo_0,

cieszę się, że założyłeś ten wątek i mam nadzieję, że coś kiedyś z niego konstruktywnego wyniknie jeśli nie damy mu "zejść" ;)

Mam też nadzieję, że różne osoby uświadomią sobie po drodze, że zabawy ze standami są ogromnie warte zachodu, ponieważ dobry stand staje się integralną częścią kolumny, która jest najważniejszym elementem odsłuchowego "łańcucha" :)

pozdrawiam,

graaf

> Ivan (i nie tylko)

Mała stalowa kulka jest sporo mniejsza nie tylko od szyny kolejowej, ale i od kolca audio. Upuśćmy ja na lita kamienną płytę, a zobaczymy jak jest sprężysta.

Swoją drogą:

Aby zminimalizować powierzchnię styku bez efektu wzmocnienia drgań na czubku stożka trzebaby mieć metalowe nóżki w kształcie połówek elipsoidy (jakby obcietej ostrzejszej połowy jajka). Taki kształt też styka się w jednym punkcie z podłozem a nie przewodzi drgań tak dobrze jak stożkowaty. Ale też i precyzyjne jego wykonanie jest droższe.

>Taki kształt też styka się w jednym punkcie z podłozem a nie przewodzi

> drgań tak dobrze jak stożkowaty. Ale też i precyzyjne jego wykonanie jest droższe.

takie wlasnie "kolce" uzylem miedzy kolumna a standem skierowane "czubiem do gory"

Nie kosztowalo mnie to nic :) a to daltego ze wzialem kule z lozyska, srednica 9mm/twarda stal i na szlifierce zjechalem je do polowy :) i juz mamy piekny "kolec" ktory nie kluje ;)

Zwielokrotnienie wartości - na pewno!!!

I jak jeszcze!

Za to diamentowe stożki plus odpowiednio twarde podkładki spowodują przeniesienie częstotliwości wzmacnianych daleko poza zakres słyszalności. Więc powinno byc lepiej. Tylko stosunek jakość/cena będzie marny, niestety.

Ale taki kryształ górski (syntetyczny) nie jest bardzo drogi, a powinien przynieść podobny efekt! :-)

Jeżeli ktoś chce zasadniczych zmian w jakości brzmienia in+, niech nie marnuje czasu na zabawę w kolce, tylko zmieni kolumny na 3x lepsze (nie koniecznie droższe), albo okablowanie w kolumnach, a będzie słuchał swej płytoteki od nowa...

3x to czasem 9x bo tak już jest i z cenami i z dźwiękiem.

Właśnie za to kocham tę zabawę...

To tak jak z samochodami.

Za 25 tys. zł można kupić nowe 40 konne auto lub używane 240 koników....

Kolce nogol pomagaja, ale nie jest to jedynie sluszne rozwiazanie. Czy ktos probowal pod kolumnami np. tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Trafnie opisuja na stronie swoje produkty. Nie tak poetycko jak goldmund:) Pod transport sa bdb, pod wzmacniacz tez, probowalem. Niestety nie mialem nigdy Base pod kolumny, tylko Puck. Moze warto by sprobowac cos takiego zmajstrowac, konstrukcje widac na fotkach. Jesli linki stalowe przewlekane beda swobodnie, to wystarczyly by chyba dwa naciagacze, albo i jeden.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Jeżeli ktoś chce zasadniczych zmian w jakości brzmienia in+,

>niech nie marnuje czasu na zabawę w kolce

niektorzy lubia sie tak bawic

> tylko zmieni kolumny na 3x lepsze (nie koniecznie droższe),

wkiekszosc ludzi jednak wie co kupuje i na danym pulapie cenowym ma prawie najlepszy sprzet. Kupienie czegos 3x lepszego w tej samej cenie bedzie nie mozliwe. A to ze zmiana glosnikow wprowadza wieszke zmiany niz kolce pod nimi to zadne odkrycie chociaz w pewnym sytuacjach (np. moja podloga) stawianie kolumny bez odpowiedniego standa niebardzo ma ses.

A to ze lepiej kupic ferrari niz kombinowac ze spoilerami do calibry to tez kazdy wie ;) ale na spoiler mnie stac a na ferrari nie.

Co do naprężeń występujących w przekroju obciążonym siłą normalną to proszę o sprostowanie jeżeli się mylę ale obowiązuje zasada de Saint Venant'a zgodnie z którą naprężenie może być traktowane jako równe F/A ale dopiero pewnej odległości od puktu przyłożenia siły zdaje się w odległości 1,5*największego wymiaru poprzecznego natomiast

w przypadku mniejszych odległości naprężenia mogą znacząco różnić się od zależności proporcjonalnej (koncentracja naprężeń - w puncie przyłożenia siły tak duża iż potrafi odkształcić materiał plastycznie) potrafię sobie wyobrazić jak to wygląda dla walca obciążonego punktową siłą normalną,ale w przypadku kolców wymiary poprzeczne są funkcją wysokości .

Z tym 340m/s (predkosc dzwieku) to sie zapomnialem/zapedzilem :(. Oczywiscie np. w stali to ok 5000 m/s

A tu ciekawa tabelka i caly artykul:

Ukryta Zawartość

Fizyka blu-tack'a :)

Ukryta Zawartość

"What can the caring audiophile draw from these results? Certainly, I think I've illustrated that the speaker stand and the interface between the stand and the speaker influence the behavior of the loudspeaker's cabinet walls. As a rule of thumb, if you want to suppress cabinet resonances the least, you should support your speaker on upward-pointing spikes or cones. If you want to suppress resonances the most, you should use thin pads of Blu-Tack about the size of a nickel. If you want to arbitrarily boost some modes and suppress others, you should use some sort of reactive interface, of which there are a myriad. These results also imply that the choice of the stand itself will have a major influence on cabinet vibration, an effect independent of that of the interface"

:)

Drogi Adamo_0,

z tego tekstu (i testu) Stereophilowego wychodzi jasno na nasze (i poniekąd Goldmundowe).

Wniosek praktyczny - przykitowanie kolumny do standu to punkt wyjścia prawidłowej procedury. Takie i ja zdanie wyrażałem wielokrotnie tu i ówdzie.

Dobrze, że z tego tekstu jasno też wynika, że wrogiem, z którym tu walczymy są drgania i rezonanse obudowy i że stand i interface kolumna-stand mogą lepiej lub gorzej pomagać w redukcji tych drgań i rezonansów (lub utrudniać).

A pomóc lub zepsuć mogą sporo. Cyt.: "with the Blu-Tack interface on the Celestion stand, the low frequencies were the tightest and the most tuneful, the lower midrange the most transparent."

Pod rekomendacjami Stereophile podpisuję się obiema rękami.

pozdr.

graaf

Drogi Graafie

To zesmy sie dobrali - Scislak z Humanista (chociaz jak widze to z talentami do przedmiotow scislych :)

Jest jak piszesz, i jak jasno z powyzszego linka wynika. Skoro blutack spowodowal mniejsze drgana scianek kolumn to musial odprowadzic drgania na stand itd.

Ciekawe jest tez dalsze porownanie z roznymi rodzajami standow...

Okazuje sie jak wazne jest dobre dobranie standow do ksztaltowania charakteru dzwieku

Pisalem wczesniej o dopasowaniu impendancyjnym...

Jezeli chcemy w ukladzie optycznym wpuscic wiazke swiatla przez np. soczewke i spowodowac 0% odbicia od jej powierzchni stosujemy-pokrywamy ja specialna warstwa - "moderatorem" ktory powoduje dopasowanie impendancyjne: powietrze-szklo.

IMO Blutack pelni taka role.

Na konkurencyjnym forum Dyzma pisal o dociazeniu kolumn do idealnej powierzchni granitu standu.

Byly rozne opinie na ten temat-likwidacja rezonasow w kolumnie itd. ale czy przypadkiem nie spowodowal przede wszystkim lepszego uziemienia?

Tak wiec nie ma idealnych standow ale jest wlasnie fizyka standow :) i nie dysponujac mozliwoscia pomiarow pozostaje nam tylko nasze ucho :)

Interesujacy jest tez fakt, braku likwidowania rezonansow dla 156 Hz w przypadku kolcow w sosunku do innych materialow!!!

Jezeli macie ochote to chcialbym rozwazyc wypelnienie standow...

Olow nie dzwoni-tlumi, a zelazo tak...

Ale czy mieszanina np. podkladek stalowych z piachem (biorac pod uwage ze stal ma gestosc rowna 65 % gestosci olowiu a kosztuje 10 razy mniej) nie jest lepszym i tanszym rozwiazaniem?szczegolnie jezeli zalezy nam wlasnie na mechanicznym uziemieniu? No i przy okazji zamykamy dyskusje o szkodliowsci olowiu.

->Graaf

Moglbys mi podac jaka kolumna u ciebie gra i w jakim ukladzie podloga stand kolumna?

Pozdrawiam

Drogi Adamo_0,

dzięki za miłe słowa :)

też myślę, że dociążanie skutkuje lepszym uziemieniem przez dociśnięcie do standu (choć nie wiem, czy Dyzma by się zgodził z tym?), ale także zwiększa sztywność kolumny - naprężenia pod ciężarem - oraz masę całego układu. Zatem korzyści są chyba wielorakie.

Co do wypełnień - jestem zwolennikiem stosowania jednolitych słupów kamiennych. Pisałem o tym w założonym przez siebie wątku na forum HiFiM. Jak twierdził tam dobrze poinformowany człowiek (chyba inżynier górnik czy geolog - bliżej się nie przedstawił) granit ponoć szczególnie dobrze nadaje się do przekazywania drgań w pionie od kolumny do podłogi.

Dyzma ma tu odmienne zdanie wynikające Jego doświadczeń, ale mi się jednak wydaje, że rury wypełniane różnymi materiałami to tylko surogat litego kamienia, który jest jak podciągnięcie skorupy ziemskiej na poziom naszych monitorów :)

Co do mojego systemu - teraz są to głównie Sennheisery 580-tki. Bobas w domu, odsłuchy w kuchnio-salonie :) ale myślę o czymś, stąd te moje poszukiwania i refleksje.

Poza tym słucham, choć ostatnio rzadko, na Stereolicie, który stoi na... telewizorze :))

To osobny temat. Palce by mnie rozbolały ;) Poszukaj na tym i zaprzyjaźnionym forum hasło "stereolith".

pozdr.

graaf

Drogi Graafie

Duzo wiecej tekstu (tu tylko powtorzylem fragment adresowany do Ciebie), umiescilem na forum hifi i m,

Tutaj wracam do Twoich i Dyzmy-69 wypowiedzi na temat: blok granitu vs stal, tak wiec spokojnie mozna wrocic do hi fi (i wciagnac Dyzme69 :) bo wiedze, ze ten watek umiera):

""""Z tego co tu przeczytalem to istnieja rozbiezne opinie na temat stal vs mineral.

Odpowiem tak...nie wiem, ale zgodnie z tym czym sie zgadzamy to musi byc material:

1) jak najlepiej przekazujacy drgania z kolumny do podloza.

2)Majacy najlepsze dopasowanie impendancyjne z materialem kolumny

W linku przez Ciebie podanym pisza o miekkich materialach, ktore pomimo, ze tlumia to jednak (pewnie ich cienka warstwa daje dobre dopasownaie impendancyjne kolumna -stand) poprawiaja przenoszenie drgan - > Blutack :)

I dlatego nie wiem czy przypadkiem nie musimy walczyc z przeciwienstwami jakie moga posiadac stal i mineral.

Np. Mineral moze powodowac lepsze przenoszenie drgan z kolumny ale juz ich tak dobrze nie odprowadza a stal dobrze je odprowadza ale gorzej "chwyta z kolumny" + wplyw izotropii lub anizotropii materialu????

Poczytam, poszperam i wypowiem sie kiedys ale jak na razie bede za stala i takie standy posiadam (pomijajac, ze moja druga polowa nie lubi nagrobkow:)""""""

• 1 miesiąc później...

Ja swoje kolumny polozylem bezposrednio na podstawie standu dokladajac plyte korkowa o grubosci kilku mm.

Jesli juz chcesz przyklejac wkladki to logiczniejsze wydaje sie przyklejanie do standow. Kolumny mozesz kiedys zmienic a raczej nie jest mile widziane, gdy kolumna ma jakies pozostalosci po kleju czy wkladce.

Pozdrawiam.

• 7 lat później...

Wielokrotnie na tym forum byly prowadzone rozwazanie na temat wyzszosci standow X nad Y (w X i Y prosze wstawic granit, drewno stal itp. :). Bylo dyskutowane jaki material przenosi/tlumi drgania, potrzeba stosowania kolcy, podkladek, podstawek granitowych itd.

Chcialbym abysmy tutaj rozwazyli, jak idealny stand powinien sie zachowywac. Jaka role graja poszczegolne elementy?

Wiedzac jakie wlasnosci fizyczne powinien posiadac stand a moze raczej uklad kolumna-stand, latwiej bedzie szukac i zrozumiec stosowanie odpowiednich materialow, ich laczenia sensu stosowania kolcy blutaca itp.

Moze zaczne od kilku IMO "prawd":

1)Glosnik dzialajac jak tlok wypycha do przodu mase powietrza. Zgodnie z zasada zachowania pedu, kolumna jako calos musi zareagowac ruchem "przeciwnym" wpadajac w drgania. Podobnie jak wylatujaca z karabinu kula powoduje uderzenie kolby o ramie - odrzut

2)Nie wszystkie drgania mechaniczne mebrany zostana wytlumione przez resor glosnika na ktorym jest zawieszony co powoduje przenoszenie drgan na obudowe

3)Nastepuja rowniez zmiany cisnienia w komorze kolumny (wiemy jak basreflex dmucha :)->kolejne drgania obudowy

4)Drgania fali powietrznej w pokoju pod wplywem wyemitowanego dzwieku rowniez beda wprawialy w drgania kolumne.

****Ktore z tych zjawis powoduja rozlazenie sceny i brak szczegolowosci dzwieku?

****Ktore rozlazly itd. bas?

Jak zaradzic tym niekorzystnym zjawiska?

a) IMO wieksza masa standu i sila/stabilnosc polaczenia stand-kolumna "w calosc", powoduje wykluczenie zjawisk z pkt 1) i 4)

b) pkt. 2) i 3) ??????

Idac dalej w celu zniwelowania pkt 2) i 3) Co jest prawda? Czy powinismy dazyc do:

A) jak najlepszej transmisji-odprowadzenia szkodliwych drgan od kolumny przez stand i rozproszenia jej w standzie?

Wtedy szukamy takiego polaczenia/materialow, kolcow, ktore najlepiej zapewni przenoszenie/transmisje drgan mechanicznych kolumna-stand

B) jak naslabszej transmisji na polaczeniu stand-kolumna

Wtedy szukamy takiego polaczenia/materialow kolcow, ktore najlepiej odizoluja polaczenie kolumna-stand

Polaczenie stand podloga... do czego powinnismy darzyc?

AA) przeniesienia drgan do podloza gdzie ulegna rozproszeniu?

BB) wytlumienia drgan?

CC)odizolowania standu od drgan podlogi?

Bardzi ciekawa opinie (ktora daje odpowiedzi na pkt A, B, AA i BB), wyrazil kiedys Ururam Tururam na temat kolcy-chodzi o to, ze w zaleznosci w ktora strone ustawiony jest kolec, ma on wlasnosci tlumiace lub przenosi drgania.

Co Wy na to? A moze istnieja jakies inne zjawiska fizyczne wystepujace w ukladzie stan-kolumna?

Na koniec moja opinia o idealnym standzie:

-jako uklad kolumna stand powinien byc jak najciezszy -> LICZY SIE PO PROSTU CIEZAR-wykluczenie zjawisk 1) i 4)

-jak najwiecej drgan powinno byc przenoszonych na stand i tam powiny byc jak najlepiej ropraszane-nie powinny wracac z powrotem na kolumne i powodowac dodatkowych rezonansow -> RODZAJ I SPOSOB POLACZENIA STAND KOLUMNA (BLUTACK KOLCE ITD.) I MATERIAL PODSTAWEK I NOGI STANDU

-zadne drgania nie powinny przenosic sie ze standu na podloge-szczegolnie niskie czestosci, jak rowniez zadne drgania wywolane fala dzwiekowa nie powinny "wchodzic" przez podloge na stand-POLACZENIE STAND PODLOGA - > KOLCE; MATERIAL PLYTA POMIEDZY STANDEM A PODLOGA; DODATKOWO POLACZENIE PLYTY Z PODLOGA (widzialem ze wklada sie tam absorbery)

Pozdrawiam!!!

Układ powinien być ciężki i odizolowany.

Układ powinien być ciężki i odizolowany.

747 nie odkryłeś Ameryki tym razem , to oczywiste jak abecadło audiofila.

Ps.Dziwne są Twoje wpisy czasami, tak jak byś się przebudził z kilkuletniego snu albo letargu.

A może to jaja po prostu jak poniektórzy sądzą ?

Dzisiaj twierdzę że robisz sobie z nas jaja.

7 lat ciszy aż tu nagle....Obecnie mam standy StandArt-8...wg. wielu ludzi uznawane są jako jedne z lepszych lub najlepsze. To już drugie standy tej firmy które mam u siebie.Obecnie stoją na nich Dyn 25se...podmieniły firmowe Dyn stand4. Wymianę standów zrobiłem tylko i wyłącznie ze względów wizualnych.SA-8 to cholernie ciężkie (chyba 60kg) i masywne podstawy i takie właśnie mi się podobają i bardziej pasują do 25.Jakie było moje zdziwienie gdy okazało się że SA8 pogorszyły brzmienie.Przez kilkanaście dni tak słuchałem z nadzieją że

,,zagrają,, a tu dupa blada.Najprościej było przynieść z piwnicy poprzednie standy i sprawa byłaby załatwiona ale......Za namową znajomego kupiłem podstawy antywibracyjne Franc Audio i dałem je między 25 a SA8....i po takich zabiegach dzwięk powrócił z duuużym bonusem. Tak więc nie zawsze ciężkie standy zdają egzamin.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.