Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Pod warunkiem, że nagrywasz wokal.

Całe składy na 5 C12 wychodzą orgiastycznie kolego!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

I jak Ci sie podoba granie tego zestawu? Beyma daje rade na basie?

Rewelacja wysokie i średnie ze sobą grają rewelacyjnie jak za tą cene, a beyma, tutaj miałem obawy ze zagłuszy cały zestaw bo ma ok 4dB przebicia ale nie w tej konstrukcji. Gra to tak że niczego nie brakuje, zwykle jak słuchałem to miałem zawsze systemowy equalizer nastawiony na około +3db na 35 hz, +5 na 45, teraz jest totalnie wyłączony. Niskie jak trzeba to trzęsą domem. Wbrew temu że niby beyma gra estradowo to na moje ucho świetnie nadąza za muzyką, jak trzeba twardo to gra twardo jak miękko to fajnie muska:). Początkowo chciałem wsadzić zamiast beymy seasa 22rny anle dobrze ze tego nie zrobiłem bo niczego nie żałuje. Zwrotnica jest 2 rzędu Edytowane przez nerwowyx

Rewelacja wysokie i średnie ze sobą grają rewelacyjnie jak za tą cene, a beyma, tutaj miałem obawy ze zagłuszy cały zestaw bo ma ok 4dB przebicia ale nie w tej konstrukcji. Gra to tak że niczego nie brakuje, zwykle jak słuchałem to miałem zawsze systemowy equalizer nastawiony na około +3db na 35 hz, +5 na 45, teraz jest totalnie wyłączony. Niskie jak trzeba to trzęsą domem. Wbrew temu że niby beyma gra estradowo to na moje ucho świetnie nadąza za muzyką, jak trzeba twardo to gra twardo jak miękko to fajnie muska:). Początkowo chciałem wsadzić zamiast beymy seasa 22rny anle dobrze ze tego nie zrobiłem bo niczego nie żałuje. Zwrotnica jest 2 rzędu

Jak dla mnie świetne 3-way, do tego ładnie wygląda. Gratulsy

Średniotonowiec ma swoją komorę?

Dzieki;) tak średnio ma swoją komore. Całą konstrukcja sztywna jak beton, wzorowałem sie na b&w, no i na strychu lezała mi płyta 36mm, sklejona naprzemian z płyty pilśniowej nastepnie wiórowa i pilśniowa, okazało sie żę super tłumi i tak zostało:)

Edytowane przez nerwowyx
  • 3 tygodnie później...

Zdjęcie nr 5 jest tą samą konstrukcją co w linku, który podałem, czyli Visaton W100 w TL z Audax TM025 na górze. Na zdjęciu 6 jest to pierwsza konstrukcja z lewej. Po środku to samo tylko, że w 5litrowym bass reflexie, po prawej to co w wlm stella monitor czy jak kto woli w topazach. Pod linkiem masz praktycznie wszystko:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dolphin123 jakiej okleiny/forniru użyłeś w tej konstrukcji ?? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maniek860824

Witam, moze ja też sie pochwale, paczki klasyczne ale dość nietypowo bo seas 27tffc, mca15rcy, beyma12br70, cięte na 350hz,3khz, 90l strojone na 36Hz. Zdjęcie dość kiepskiej jakośći ale mój aparat coś nawala ostatnioto zostaje koma

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A obudowy wg jakiego projektu? Też myślę o podobnym projekcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A obudowy wg jakiego projektu? Też myślę o podobnym projekcie.

Obudowy to mój projekt, wzmocnienia tutaj wzorowałem się na b&w. Zwrotnica to też mój projekt ale ze względu na to że głośniki wysoko i średnio tonowe są na środku 35cm fronu mają podobną zwrotnicę jak w Poor Man's Strad Troelsa Gravesena.

Witam, nie chcę zakładać nowego wątku. Więc zapytam tutaj bo chyba trafie z pytaniem tu gdzie trzeba.

Czym najlepiej przykleić materiał maskownicy do jej ramki. Czy macie jakiś sprawdzony klej i sposób estetycznego i pewnego naciągnięcia materiału?? wszelkie rady mile widziane.

Ramki już mam i są wymalowane, materiał zakupiony, a magnesy do mocowania przewidziałem na etapie budowy skrzynek. Myślałem użyciu butaprenu bądź kleju na gorąco (tutaj trzeba chyba się zwijać i będzie ciężko coś poprawić jak się nie uda). Z góry dzięki za pomoc.

...wiem wiem maskownice są beeee, ale jak widzę ganiające przy kopułkach moje dzieci to mi się włos jeży więc na tenczas chociaż tak chce zabezpieczyć przetworniki

Przyklejałem klejem szewskim /butaprenem.Wyszło idealnie.

Zagruntowałem klejem powierzchnię maskownicy w miejscach klejenia .

Naciagałem mocno i nic się nie odklejało.Nożykiem odcinamy nadmiary.

Wypada poćwiczyć.

Pozdrawiam .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

• 3 tygodnie później...

Dobry "butapren" owszem nadal można kupić, nawet na allegro, ale trzeba go brać w opakowaniach litrowych lub półlitrowych, bo w tych mniejszych i/lub w tubkach to jakieś dziwadła są sprzedawane.

Poza tym, wbrew pozorom, taka wielka pucha tego kleju wychodzi względnie tanio.

A teraz mały Off-Topik ... Wstęgi Fountek Neo CD 2.0 nabyłem, z zamiarem rozjaśnienia górnej partii pasma, jako super-wysokotonowe je chcę dorzucić do zestawu Jensen 1071 wg projektu Troels'a.

Doradźcie mi w temacie zwrotnicy: Rząd ? (3?) częstotliwość odcięcia ? (6kHz? wyżej?)

A może jakieś takie gotowe schematy zwrotnic pod wstęgi ktoś ma ? W sensie takie zwrotnice w wersji dla nietoperzy ?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Zygmunt... Jak Cię lubię, tak teraz należy Ci się opierdol.

Większych tych wstęg już nie było? Ach tak, przecież mogłeś kupić NeoPRO 5i... Wstęga nie rozprasza w pionie. Im dłuższa, tym bardziej nie rozprasza. Albo siedzisz na wysokości wstęgi, albo nie słyszysz, że gra. Rozumiem, że obecne tłitery masz na wysokości ucha. Co teraz? Pochylisz wstęgę, czy utniesz kolumnę o 15 cm?

Rząd filtracji to rozważania dla teoretyków, a wiem, że Ty bardziej niż ktokolwiek inny jesteś praktykiem. Więc nie zastanawiaj się nad rzędem, tylko jak zrobisz pomiary. Bo bez pomiarów masz ogromne szanse zafundować sobie Rów Mariański w miejscu podziału. Im podział wyżej, tym szanse większe.

Dobra wstęga (a taką jest CD 2.0) ma prawie płaską impedancję. Działają wszelkie zwrotnice i nie trzeba ich udziwniać. Tylko że tu nie chodzi o SPL. Chodzi o fazę. To faza zdecyduje o rzędzie filtrów.

Bierz się za pomiary, jeśli ma Ci to działać.

OK. super dzięki za info. Ciekawe sugestie. Chciałem pierwotnie te X 3.0 brać, one krótsze i szersze są, lepiej by rozpraszały, ale niestety na magazynie nie ma ich w kolorze czarnym.

Wysokość będzie OK, bo statystycznie to raczej zawsze na stojąco słucham. Czy to pochylanie wstęgi to jest żart, czy rzeczywiście opcja, którą można próbować przećwiczyć ?

Wydaje się być to możliwe i rozsądne, bo i tak w osobnych pudełkach będą. Takie nadstawki do istniejącego.

No a za te pomiary to się wezmę. Kiedyś. Przymierzam się do tego tematu jak pies do jeża ...

A dlaczego dużą wstęgę nabyłem ? Bigger is Better. Otóż żółtodziób myśli sobie tak: Duża powierzchnia wstęgi, czyli dla danego oczekiwanego rezultatu w sensie SPL w moim pokoju - mniejsze wychylenie liniowe. A mniejsze wychylenie liniowe to mniejsze zniekształcenia THD. Więc żółtodziób myśli sobie dalej tak: Wezmę dużą wstęgę, taką o większej powierzchni / o większej efektywności, a następnie tuż przed zwrotnicą po prostu dołożę im dość znaczną wartością rezystora bezindukcyjnego i je w ten sposób wytłumię - na słuch - tyle ile trzeba, żeby było "ok" .... a netto rezultat będzie taki, że osiągnę ten sam efekt co z mniejszą powierzchnią wstęgi, ale za to ze znacznie niższym THD.

Dobrze gadam ? A te NeoPro 5i to i owszem, też rozważałem, ale ostatecznie doszedłem do wniosku, że jak na ot takie eksperymentowanie to one trochę wykraczają poza tzw. rozsądny budżet.

Edytowane przez zjj_wwa
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>>Chciałem pierwotnie te X 3.0 brać

A powinieneś wziąć X1.0, jeśli już.

>>> niestety na magazynie nie ma ich w kolorze czarnym.

Ale na allegro jest fajny czarny spraj po 12 zeta :-)

>>> Wysokość będzie OK, bo statystycznie to raczej zawsze na stojąco słucham.

To masz przerąbane, bo wstęgi słucha się TYLKO na jej osi. Nigdzie indziej.

>>>Czy to pochylanie wstęgi to jest żart, czy rzeczywiście opcja, którą można próbować przećwiczyć ?

Jeśli wstęga miałaby grać powyżej uszu, zamiast na ich wysokości, to jest to opcja.

>>>No a za te pomiary to się wezmę. Kiedyś.

Nie gryzą, to proste. Jesteś łebski gość obtrzaskasz w dwa dni max.

>>>osiągnę ten sam efekt co z mniejszą powierzchnią wstęgi, ale za to ze znacznie niższym THD.

Tylko że wstęgi mają bardzo niskie THD, Kuknij na pomiary w Klang+Ton, zniekształcenia są na poziomie setnych procenta. Chyba Twój wzmacniacz ma więcej.

• 2 tygodnie później...

Będzie działo , będzie zabawa!!!!

Góra i dół ceramika. Dzięki wszystkim co pomogli !!!!!!!!!!!!!

Podstawki nie od nich ( ale nowe powstają ) a i tłuste paluchy widaćć na zdjęciu

Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kazek680

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

To fakt monitory. 30 litrów w OZ. Docierają się jeszcze ale już mogę powiedzieć że dzwięk jest potężny i totalnie niewymuszony. Na luziku dają taki dzwięk jak podłogówy bez kompresji. Potężne granie. Barwowo jak ktoś zna ceramikę to wie o co chodzi. Jak staną na dedykowanych standach (oczywiście hand made) to też pokażemy

Pozdr

Ja

Górka to Transducer Lab N26C-T średnie i dół to Accuton C220-6-221. I już mogę powiedzieć że jest to jedna z piękniejszych średnic jakie słyszałem

Pozdr

link do średniaka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kazek680

Ja

I tu pojawia sie największy problem. Myślę że w 30% zabija je mój salon i wystrój.Około 60 metrów z otwartą jedna stroną plus filar i przejście w aneks kuchenny następne 20kilka. Do tego okna tarasowe 3.5 metra i wszędzie ceramika na podłodze. Więc akustycznie jedna wielka porażka. Ale powiem bez bicia jest rewela. Stereofonii pewnie dużo brakuje ale reszta rewela. Nie ukrywam że myślałem że będzie gorzej. Do kilkunasto, dwudziesto kilko metrowych metrów to miazga.Jak ktoś ma ochotę to zapraszam do się.PW

Pozdr

Ja

Słuchałem ich i potwierdzę tylko słowa Kazka: grają dużym, wspaniałym dźwiękiem. Do tego stopnia mi się spodobały, że w moich nowych konstrukcjach będzie identyczny woofer (już zakupiony :) ) .

Edytowane przez Koobal

Słucham tylko muzyki.

Podstawki nie od nich ( ale nowe powstają ) a i tłuste paluchy widaćć na zdjęciu

Pozdr

Piotr nawet ładne :)

Pozdr

Piękne!

Może coś więcej na temat konstrukcji, budowy i kosztów, zwłaszcza głośników. W podanym linku nie nic na temat cen tych głośników.

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi