Skocz do zawartości
IGNORED

Accuphase - kondycjonery itp. cuda.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzies przeczytalem ten tekst, mysle ze sporo jest w tym prawdy:

"Power-wise, I have 3 dedicated 20A 8ga lines, separate for my amplification, analog and digital chains. All power cords are Karmeli's plain vanilla Absolute Cords. I do not use any power devices: filters, conditioners, regenerators, or isolation transformers – none of them work appropriately (have had them all). When Power is good then it good, when it not good then the only solution is to be disconnected from the Grid and to have 10kW diesel-generator up and running, that I unfortunately can’t use in my urban life….

The entire system has all components in-electrical-phase and connected to the “correct-sounding” shoulder of the 220V. I do not use the Grid’s common ground; it is lifted and I have my own ground with a 10 feet 5/8 cupper rod driven in the treated backyard’s soil. "

Osobiscie uzywam kondycjoner tylko na DAC'u, gdyz wydaje mi sie ze daje poprawe, ze wszystkim innym bylo gorzej.

taak,

coś w tym jest. Accu to zdecydowanie najlepszy "polepszacz" jaki miałem okazje słyszeć, ale stosowanie go do wzmacniacza jest trochę kontrowersyjne. Poprawia się przestrzeń, kuktura ale traci na szybkości i drapieżności, może w jakiś zbyt nerwowych systemach. Co innego żródło tam poprawa jest raczej jednoznaczna.

Moje uwagi odnoszę się do tego "mniejszego".

patefonik => jakiego słuchałeś ? Słyszałem, że ma rozbudowane funkcje regulacji napięcia ,częstotliwości - ponoć bardzo precyzyjnie itp. ???

Jakie są przybliżone ceny tych zabawek ?

zyzio => ostatnio doradzano mi , abym wyrzucił go na śmietnik, że tylko zakłócenia wprowadza ??

Ja się przyznam nie czuję jego zgubnego wpływu na mój system,

a teraz nawet końcówka mocy jest do niego podłączona - na próbę, a CD bezpośrednio do gniazdka w ścianie, ale kablem NBSa. NBS użyty poprzez kondycjoner ,praktycznie nie wpływa na sprzęt, ale ze "ściany" jest lepiej.

=> gutekbull

Do starego modelu Heliona FS 1700 masz podłączoną końcówkę mocy ? Wow, odważny jesteś ;-)

od 3 lat używam 1750 XP - żadnych zakłoceń przez niego generowanych nie stwierdziłem, a i sprzęt hula mi bezawaryjnie :)

Na początek sprawdziłbym jednak Powerboxa, ewentualnie jakąś dobrą listwę :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -to chore ceny są !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zyzio => Helion to mi tak został po dawnych czasach ;-) Ja słucham raczej spokojnej muzy ,a bezpieczników mam zapas ;-) zresztą dopiero dwa dni tak słucham i czekam kiedy Heliona szlak trafi ;-)

Ale mieliśmy mówić o Accu ,a nie o Helionie bo to chyba jest mała różnica ;-)

Być może HI-FI testowało interesujący kolegę produkt - na ich stronie pojawiła się zapowiedź numeru czerwcowego a w nim hasło "przedłużacze - listwy sieciowe". Chociaż kondycjonery chyba powinny być traktowane jako osobny produkt, ale kto ich tam wie.

Za dwa tygodnie numer czerwcowy będzie już w sprzedaży ? :)

mniejszego 500, ale nie pamiętam czy z v czy bez ( jakieś 2 lata temu ). Grał zresztą 2 wystawy wstecz na Audio Show w pokoju z verdie i lowtherami.

Ceny to niestety kosmos, a zwłaszcza, że nie ma tego z drugiej ręki.

>piter

Nie uczestniczyłem w "grupowym teście" raz słuchałem tego jakiś czas potem owego pewnie nawet wszystkich niepamietam, ale shunyaty tam zdecydowanie niebyło.

gutek -> daj na luz z tym kondycjonerem. lepiej zainwestuj wolna kase w lepszy CD lub lepszy pre - efekt na pewno bedzie wiekszy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth => ja i tak za 20 000-30 000zł nie kupię preampu,

nie widzę sensu ,wolę to wydać na płyty,

ja i tak nie słucham przez pre no chyba ,że radia czy TV ,

a tak to steruję bezpośrednio CD Accu.

Widzisz, Peter (ostatni cable convert) dobrze gada ... moge ci nawet tanio sprzedac swojego AQ KJ bo i tak mi wtyki do Avalonow nie beda pasowac :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ostatnio miałem w odsłuchu PS Audio P500 i Powerboxa 1. Porównanie nie było bezpośrednie ale dosłownie w odstępie kilkudniowym. Generalnie polecam tego typu zabawki chociaż cena PS jest zbyt duża jak na otrzymaną poprawę dźwięku. PS moim zdaniem było lepsze ale porównując ceny to Powerbox jest bardziej optymalnym rozwiązaniem.

A ogólnie rzecz biorąc warto wydać te 2000-3000 pln bo poprawa jest znaczna. Lepsza lokalizacja źródeł, czarne tło, czystość dźwięku, ogólna bardziej klarowna prezentacja.

PSAudio P-500 nowy $2200, uzywany mozna dostac na AG za ok $1500. Jesli ma zasilac tylko zrodlo, to wystarczy PS-300 o wiele tanszy.

Poprawa jest zauwazalna, tak jak napisal Arek. Musisz sie liczyc z tym, ze PSAudio wydziela duzo ciepla rowniez kiedy nie jest pod obciazeniem.

pozdr.

Czy to są zwykłe kondycjonery , czy mają jakieś rozbudowane możliwości ?

P-500 ma chyba dwa wyjścia czyli mogę podłączyć np. CD i wzmaka ?

Ile mogę podłączyć-jakie obciążenie ?

U mnie PS Audo P300 sie nie sprawdzilo ... ostatecznie sprzedalem po kilku miesiacach. Urzadzenia dostepne na AudiogoNie beda bezuzyteczne bo sa na 115V. Power Planty maja co prawda mozliwosc regulacji napiecia wyjsciowego, ale tylko w zakresie 100-140V i 50-180Hz. Wersje 230V maja we wnetrzu dodatkowy transformator i stad ich cena exportowa jest o ok 30% wyzsza od wersji US. W PL P500 kosztuje ok 11.000zl i stalo ostatnio w HiFi Klubie. Za ta cene warto chyba tez wyprobowac TA Power Isolator XL.

P-500 to Power Plant czyli elektrownia:)

Daje idealne napięcie i częstotliwość oraz różne warianty i możliwości ustawienia sinusoidy.

Szczegóły tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze co do obciazalnosci - do kazdego Power Planta mozesz podlaczyc do 2/3 ich rated power. Czyli np do P-300 mozesz podlaczyc urzadzenia o ciaglym poborze pradu do 200W. Kazdy PP ma wbudowany miernik obciazenia, ktory podobno nie jest jednak zbyt dokladny. U mnie po podlaczeniu DAC, CDT, Genesis DL i preampu wskazywal 90W.

Myślę, że optymalnym rozwiązaniem w tego typu zabawie jest porównanie bezpośrednie wyższego Idhosa (600-800 Va) z Powerbox 3.1. Czy są jakieś inne pomysły?

PS. Ponieważ P-500 ma wyświetlacz poboru mocy to podam, że mój zestaw (transport, DAC, integra) w normalnych warunkach pobierał 80-90 Va. W głośnej symfonice do 130 Va. Max. absolutny to było 330 Va ale to strzelały już armaty:) Także 1000 Va na monobloki to chyba wystarcza.

Moj znajomy mial porzyczona Hydre 8, wraz z calym zestawem kabli Shunyaty. Ostatecznie kable zostawil, a Hydre oddal bo zamulala dzwiek. Ma system z kategorii Ultra HiEnd.

A co sądzicie o listwie Fadela ?

Nigdy nie miałem możliwości słuchania przez nią ,także jestem ciekawy czy faktycznie jest tak dobra jak piszą o niej w prasie ?

I jak by wypadło jej porównanie z Powerboxem ?

Najwyzszy model - Aconda w wersji zwyklej i VX. Razem kupil bodajze 5 szt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.