Skocz do zawartości
IGNORED

CD za 6000 - 8000 zł ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

System wygląda tak ; kolumny Usher CP 6311, wzmacniacz lampowy Delta Studio KT 88, CD AVM 2,

Kable głóśnikowe Bartka z forum i I.C - Transparent (ale wersja bez puszek).

Pytanie jest następujące ; jaki CD powinien - może, zastąpić AVM 2 w cenie 6 - 8 000zł ???

I oczywiście zagra zdecydowanie lepiej ;-)

Rozpatrujemy zarówno nowe CD jak i z używane ???

https://www.audiostereo.pl/topic/19280-cd-za-6000-8000-z%C5%82/

gutekbull,

spróbuj skontaktować się z Zegarmistrzem, Kubłem, Osiekiem - wydaj mi się, że oni b. dobrze znją ten wzmacniacz może więc coś zaproponują. Nie wspominając o Witku z Delta Studio.

Obecny system gra bardzo plastycznie, spójnie z doskonałym basem ,bardzo dobra barwa,

gorsza góra - dość selektywna, ale twarda no jakby brak połysku - odstaje od reszty.

Po podłączeniu CD Accu. dźwięk nabrał finezji w średnicy, poprawił się bas i góra - ale zasadniczo charakteru nie zmieniła.

Gutek -> watek 19096 - wlasnie o KAV'ach z drugiej reki chyba we wspomnianej cenie bylo. Przeczytaj watek i bedziesz wiedzial z kim sie skontaktowac.

Pomysl kontaktu z Delta Studio tez sie wydaje dobry - p.Witek pewnie bedzie wiedzial z czym KT 88 gral a z czym nie bardzo.

gutekbull,

to może teraz to już tylko kwestia okablowania? Tzn być może jest dobre, ale potrzebna synergia by wszystko było doskonałe?

np: z monoblokami Delty i CD MF`a IC Tara Labs Re Gen. 2 wypadała zasadnioczo lepiej niżpodstawowy IC Fadela - niby powinna , (różnica w cenie) ale ten sam fadel w systemie MF`a wypadał już zasadniczo inaczej.

Tak więc, moze to kwestia dobru okablowania, być może potrzeba tu Tary z serii Air? Lub AQ Cheeta? Może Fadel Coherence? itd.

Sprawdzić należy również kolumnowe kabelki rzecz jasna.

Gutek -> okazalem sie przewidywalny, po prostu to ograniczenie wysokich, o ktorym pisales pasuje wypisz wymaluj do wszystkich kolumn Usher'a jakie slyszalem. Fakt, no nie pasuja mi :-)

No ale jesli zostaja to sprobujcie Meridian'a, jesli nie 588 to 508.24 jest b.blisko. No ale jesli DP-65 nie pomogl to sprawa jest ciezka. Mozna pokombinowac z IC i glosnikowymi Siltechami, ale to na pewno nie 'wysraczy' :-)

Nie lubie Ikemi, ale jesli by sie trafil z 2-giej reki to tez mozna sprobowac, tutaj glownie ze wzgledu na plynnosc na gorze, ale caloksztalt z Usherami moze nie wyjsc (za 'gesto' i 'zawiesiscie' moze sie zrobic).

Mozna by jeszcze pomyslec o Coplandzie CDA 289 (nie jestem pewien oznaczenia) - tyle, ze tam gora jest jak na moj gust nieco mechaniczna (no i nie jest to klasa Meridian'a a juz na pewno nie Accuphase'a).

Pozdr.

qb_1 => jak do tych Usherów swego czasu podłączyłem końcówkę MACa 252 to góra była ok.

To zastanawia ;-)

Ale zgadzam się z tobą.

Ushery to barwa, koloryt,spójność ,plastyczność i trudno się z nimi rozstać ;-)

może spróbuj wpiąć na próbę CD Audio Analogue Paganini, nową wersję z nowym transportem. Gra bardzo miło, prawie (ale tylko prawie) ciepło i ma ten błysk na górze. Słuchałem go ze wzmacbiaczami SET i zawsze dawał poprawę

Spróbuj całkowicie zmienić kable ...moze gdzieś uda Ci się pozyczyć i spróbować Monster Cable 1000i a do kolumn najlepiej srebro lub posrebrzane....tak na próbę i myślę że wnioski możesz wyciągnąć.....Transparenty bez puszek to nie transparenty tak mi sie wydaje ..może ktoś z długiego kabla zrobił dwa a Ty kupiłeś te bez puszki...

A ktoś słuchał tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w ogóle jak grają wysokie modele Sony ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o tego ci chodziło ?

Ukryta Zawartość

Moze Onix XCD-88 czyli to samo co Music Hall CD-25 iShanling S-100? Cena $299 plus przesylka. Zobacz post na DIY, popek wlasnie kupil tego Onixa. Moze mieszka blisko i da sie namowic na test.

Ukryta Zawartość

Inna propozycja to non-oversampling DAC Petera Daniela. Nie slyszalem go, ale wlasnie testuje inny non-oversampling DAC Audio Mirror D1 ($499). Jestem pod duzym wrazeniem i pewnie D1 zostanie w moim systemie. Moze NOS DAC jest tym czego szukasz.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.