Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Denon DCD 655

emesze2

Rekomendowane odpowiedzi

siedzę teraz nad dogrywaniem szczegółów stopnia wyjściowego i strasznie duże znaczenie ma dobór kondensatorów wyjściowych i to dokładnie do wymagań pozostałego systemu. Na końcu wyszły mi dwa rosyjskie okrągłe olejaki i jeden teflon. efekt jednak jest zdumiewająco dobry w porównaniu do wysokości nakładów.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

rafal735r, 20 Lut 2009, 06:40

>czyli jak gra DCD-655 po tych zmianach? Dzwiek sie nieco ocieplil po tych lampach czy nie?

Przeklejam moją odpowiedź z innego wątku:

>McGyver - jakie wrażenia z tymi PCM1702 + srpp?

Wrażenia? Jak ktoś ma cedeka na PCM1702 to polecam intubację, pogrywa toto świetnie!

Bas-nisko schodzący, zróżnicowany, ale i żwawy, świetnie kontrolowany i kopiący. Równa, barwna, nasycona średnica, bardzo dobra, szeroka i głęboka, uporządkowana i precyzyjna przestrzeń. Gładkie, dźwięczne, czyste, dość obfite wysokie. Ze względu jednak na "fizjologiczny" charakter ich ilość nie przeszkadza. Jak komuś za dużo, to niech wstawi lampy 6CG7 (tu akurat za cholerę nie wlezą, nie zamknie się obudowa).

I to wszystko z gównianego cedeka któremu obudowa się wygina po położeniu na niej cięższego pilota! A co się będzie działo jak się zaintubuje coś solidniejszego, jak Pioneer PD-S06 czy Teac VRDS-8 lub 9.

pokaż cały temat Lampucera DAC McGyver 30 Sty 2009, 21:27

Potocznie rozumianego ocieplenia zatem nie ma. A co jest? Barwa, detal, dynamika, precyzja. A przede wszystkim nieprzeciętna naturalność.

To ostatnie zdanie McGyvera chyba najlepiej oddaje wrażenia jakości jaka może pojawić się w dobrze wytypowanym do przeróbki cd.

Ps. nie wszystkie cd po zaintubowaniu grają dobrze, tak więc stopień lampowy nie jest uniwersalnym panaceum na zepsute rozwiązania fabryczne.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Kolejny pracowity dzień. Porównuję długo mojego cd z gramofonem i tą samą płytą. Niestety CD ze stopniem w układzie SRPP za bardzo koloryzuje mi dźwięk. Było to bardzo barwne , przestrzenne ale za dużo tej barwy.Był to efekt "dodany" układem lampowym - efekciarski :). Rzowiązaniem częściowym była np. rezygnacja z b. dobrych olejaków na wyjściu i wstawiane czegoś takiego jak polipropylen ale tu znowu było nieco za sucho. Winowajcą u mnie był układ SRPP. Obecnie gram na jednej bańce Philips E88CC special quality i na wyjściu są oczywiście olejaki, napięcie na samych anodach około 90V, rtezystor katodowy 330 omów. Na mój gust to najbardziej zbliżony dźwięk do analogu jaki udało mi się osiągnąć na lampach. Pewne rezerwy są jeszcze w rozbudowie zasilacza, być może jeszcze lepszym doborze rezystora konwersji, ewentualnie grubsza zabawa i zrobienie zamiast pasywnej konwersji (obarczonej większymi zniekształceniami)układu hybrydowego - tranzystorowo - lampowego, tj. w typ przypadku konwersji opartej na wzmacniaczu transimpendancyjnym. Mam taki układ opracowany na półprzewodnikach ale teraz zaczęło chodzić mi po głowie żeby samo wyjście było na lampie. Czuję przez skórę i na podstawie eksperymentów z półprzewodnikami, że to może być najlepsze rozwiązanie. Tym niemniej uważam obecny układ z pasywną konwersją za bardzo udany. Polecam ale wstawiajcie bardzo wysokiej klasy kondensatory olejowe na wyjście.

• 1 rok później...

Witam serdecznie

Postanowiłem nieco odświezyc wontek zakupilem Denona DCD 655 który w orginale gra jak gra :-( więc chcialbym poddać go lampizacji oczywiscie nie sam, chcialbym to zlecić znajomemu który dysponuje podstawową wiedzą z zakresu elektroniki, jednak potrzebował bym dobrego schematu oraz wykazu podzespolów które należy użyc no i gdzie to można nabyć wiem że najprościej byłoby zlecić to komuś kto się tym zajmuje niestety nie stac mnie na to. Docelowo Denon zastapił by Nada 5420 który mi sie osłuchał.Z gory bardzo dziekuję za jakąkolwiek pomoc i pozdrawiam forumowiczów :-)

• 2 tygodnie później...

Jak się podłączyć pod DAC PCM1702 masz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jaką zrobić analogówkę? Jedna z możliwości to ten układ:

Ukryta Zawartość

powodzenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

jesli moge to polecam tobie denona dcd 1550ar to naprawde swietny cd. wiem ze ceny w polsce oscyluja w granicach 1000pln ale moim zdaniem wart jest tych pieniedzy. sprawdza sie w roznych repertuarach wiec mysle ze to niezly cd. mam go dosc dlugo i o wiele dluzej bedzie u mnie goscil nie zamierzam sie go pozbywac .pozdrawiam piotrek

1550AR kosztował 1000DM więc taka cena jest mocno przesadzona, to tylko PCM61. Za to 1650AR miał 4xPCM1702 i kosztował 2000DM więc jest nieco więcej wart, ale też raczej na pewno nie 1000zł. Jak ktoś potrzebuje lepszych przetworników z najwyższej selekcji a nie -L to po prostu może kupić parkę PCM1702P-K, wyniesie to tylko około 300zł.

• 2 tygodnie później...

Jaka jest optymalna wartość rezystora r1 dla PCM 1702

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

witam zachęcony opiniami na forum kupiłem z drugiej ręki DCD-655 przerobiony prze McGyvera, jeśli chodzi o dźwięk to slychac zarówno niedociągłości jakie ma sam niski model Denona jak i "magie lamp" Bardzo prosze o informacje co można zrobić by jeszcze polepszyć dzwięk. Chodzi zwłaszcza o przestrzeń dynamikę jak i wzmocnic co nieco dół. Separacje instrumentów,podzielenie sceny.F ajnie by bylo sie pobawic i poeksperymentować z innymi lampami prosze tez o info jakie będą pasować i jakie przyniosą wymierne korzysci...

link do aukcji

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Master clock i aktywną konwersję na tranzystorach (coś z Passa, Jocko) lub na AD797 tak jak jest na końcu jego datesheeta opisane dla DACa AD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o dzięki za szybką odpowiedz, bardziej myslalem o wymianie elementow na droższe. Np lepsze kondesatory itp...

Prosze też o informacje jakie lampy będą pasować zamiast moich. Jestem kompletnie zielony w temacie i lamp, cały czas czytam forum i staram sie dowiedziec czym nalezy sie kierowac przy ich doborze.

Mam lampizowanego DCD-655 podstawa to dobre kondy na wyjściu a na zdjęciach raczej ich nie widzę, polecam Obbligato Gold Premium oraz instalację Masterclocka. Jedno i drugie przyniesie znaczące zmiany na plus.

szukam Obbligato Gold Premium i szukam Masterlocka i ciężko coś znaleźć. a jakie lampy mozna stosowac jako zamienników tych które mam . Jak one grają?

Brakuje mi dynamiki jednak w tym wszystkim.

Czytałem że CA Azur 640 z lampami to już inna bajka, może lepiej pójść w tym kierunku ...

Mam lampizowanego DCD-655 podstawa to dobre kondy na wyjściu a na zdjęciach raczej ich nie widzę, polecam Obbligato Gold Premium oraz instalację Masterclocka. Jedno i drugie przyniesie znaczące zmiany na plus.

• 3 miesiące później...

Witam, wczoraj w końcu udało mi się znaleźć czas na wlutowanie DF1704 i po włączeniu cdeka niemile zaskoczenie w postaci strasznych szumów i trzasków a w tle normalnie sobie leci muzyka. Takie objawy są przy zaaplikowaniu go w software mode bo po podpięciu w hardware w ogóle nie ma dźwięku. Hardware ustawiałem we wszelkich możliwych kombinacjach i nic (a powinno być 16bit standard MSB-first input, 20bit MSB-first output, 44,1KHz, zegar 16,9340 MHz, system clock rate 384fs) Albo popełniam gdzieś wielki błąd albo po prostu dostałem wadliwą kostkę.

• 1 rok później...

DCD 655 już dawno nie mam ale opiszę efekty wstawienia DF1704. Dźwięk jak można było się spodziewać uległ wyczyszczeniu lecz jednocześnie za redukcją zniekształceń idzie częściowa redukcja słyszalnych przez nas wysokich tonów gdzie to zniekształcenia najbardziej się objawiają. W między czasie wlutowałem jeszcze generator Valab TCXO 0,3PPM i dźwięk zamulił się kompletnie. Kupiłem do zabawy kolejne DCD bo niestety wlutowanie DF1704 wymagało przeorania oryginalnego PCB. Najlepszy efekt w przypadku tego CD daje zastosowanie samego generatora z osobnym zasilaniem. Dźwięk jest wtedy najbardziej zrównoważony i co najważniejsze czuć poprawę na plus. I to na tyle w kwestii upgrade'u części cyfrowej nie wspominając o obowiązkowej os-conizacji. Analog to już kwestia preferencji danej jednostki. Osobiście wyznaję tylko lampy i stwierdzam że zwykłe WK-WA na ECC88 w zupełności tu wystarcza. Testowałem ciekawsze układy ale nie ma co się oszukiwać to tylko bardzo budżetowy CD z przyzwoitymi PCMkami i nie ma co tu przepłacać i przekombinowywać.

• 1 miesiąc później...

Parę słów odnośnie bliźniaczego DCD685.

Nabyłem takowy w stanie już zmodyfikowanym, ale że zasilacz był nietknięty, zabrałem się za wymianę dwóch największych elektrolitów - C512 i C513. W miejsce C512 2200uF/25V powędrował Nichicon FW 4700/35, za C513 4700/25 - 10000/35.

Efekt słychać po każdorazowym włączeniu - "szatkowanie" dźwięku przez 2-4 minuty połączone z przeskakiwaniem wskazań na wyświetlaczu (pierwsze sekundy).

• Moderatorzy

Parę słów odnośnie bliźniaczego DCD685.

Nabyłem takowy w stanie już zmodyfikowanym, ale że zasilacz był nietknięty, zabrałem się za wymianę dwóch największych elektrolitów - C512 i C513. W miejsce C512 2200uF/25V powędrował Nichicon FW 4700/35, za C513 4700/25 - 10000/35.

Efekt słychać po każdorazowym włączeniu - "szatkowanie" dźwięku przez 2-4 minuty połączone z przeskakiwaniem wskazań na wyświetlaczu (pierwsze sekundy).

Ja bym nie szalał z pojemnościami w zasilaczu, raz że wg mnie więcej wcale nie znazy lepiej, a dwa że w podobnej konstrukcji DCD1450AR, po wymianie kondów w zasilaczu, na trochę większe musiałem wymienić kilka rezystorów na większe moce, bo reszta elementów zasilacza nie jest przystosowana na większy prąd, podczas ładowania tych kondensatorów. Zamiast dawać pojemności, które stosuje się we wzmacniaczach lepiej zrób oddzielne zasilanie dla cyfry i analogu - to da zdecydowanie lepszy efekt. Dużą zmianę na plus możesz osiągnąć wymieniając kondy wokół PCM1702 tylko wstawiaj dokładnie te same pojemności, które są orginalnie i zmian dokonuj symetrycznie dla obu kostek. Piszesz, że już był modyfikowany, czyli pewnie modyfikacje dotyczyły analogówki? Jeżeli masz tam lampizację, to jej jakość w dużym stopniu uwarunkowana jest od jakości 1. zasilania 2. lamp 3. kondensatorów wyjściowych 4. rezystora konwersji (jeśli tak robiona jest konwersja). Pozdrawiam.

-----------------

Wlutowanie 4 szt. SBYV27-200 i po kłopocie. Teraz dźwięk płynie od pierwszych sekund bez żadnego zająknięcia.

Tak, 685 jest zlampizowany. I jest to raczej niskobudżetowa modyfikacja.

1. Zasilanie: Indel TSL 15/001, za nim filtr CRC-CR bez rozgałęzenia

2. ECC88 Philips SQ

3. ClarityCap 5,6uF

4. Vishay/Dale 200ohm

W planach os-conizacja okolic DAC i rozbudowa filtra CRC-CR.

• Moderatorzy

Wlutowanie 4 szt. SBYV27-200 i po kłopocie. Teraz dźwięk płynie od pierwszych sekund bez żadnego zająknięcia.

Tak, 685 jest zlampizowany. I jest to raczej niskobudżetowa modyfikacja.

1. Zasilanie: Indel TSL 15/001, za nim filtr CRC-CR bez rozgałęzenia

2. ECC88 Philips SQ

3. ClarityCap 5,6uF

4. Vishay/Dale 200ohm

W planach os-conizacja okolic DAC i rozbudowa filtra CRC-CR.

To modyfikacje zmierzają w dobrym kierunku. U mnie poprawienie zasilania i kondów w okół daca oraz oddzielne zasilenie cyfry i analogu dało większy progres niż sama lampizacja, więc gra warta świeczki. Tyle, że w DCD1450AR znacznie więcej miejsca więc można było szaleć. Dokładny opis modyfikacji masz na blogu forumowiczza zjj_wwa

Ukryta Zawartość

A co do wyborów kondensatorów, to polecam Ci wątek "Ranking kondensatorów stwórzmy" zwłaszcza wypowiedzi Hanryla Kwinto są merytoryczne i często podaje wyniki konkretnego kondensatora w konkretnym miejscu - to bardzo pomocne.

Ukryta Zawartość

-----------------

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.