Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka kolumna na wstędze?

Carlo

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie nie chodzi o niesamowite sprawy!

Pomiarówki nawet niechce mi sie ustawiac.... głosniki zawsze były i są..będa pieta achillesowa dobrego systemu.

Ja od systemu oczekuje pierdolniecia jak trzeba i liryczności... cos w rodzaju czy przy sraniu czy kochaniu... godzinami.

======

Z mojego doświadczenia wynika że zdejmowanie pomiarów z głośników to nietaka prosta sprawa....

======

Idem działać...

misiomor

widze w takim razie że jesteś ekspertem w dziedzinie poezji Buriatów i Mongołów.Szkoda że jesteś taki niereformowalny w poglądach,nikt Ci nie każe robić skrzypiec ,to był tylko przykład ,ale mimo tego musiałeś w sposób niereformowalny odpowiedziec że brzmienie Sradivariusów to bajka i placebo.

A ja tylko pragnę zaapelować aby coniektórzy nie zapominali o tak błachym aspekcie jak MUZYKA i o tym co wywołuje w naszych sercach a czasem i umysłach (to tak apropo Buriatów). A to już raczej niemierzalne jest;-)

Re: Misiomor

Co za niespodzianka, mój niegdysiejszy adwersarz Misiomor chyli czoło przez Siegfriedem Linkwitzem, wspaniała niespodzianka Misiomorze :)

Założyłem ostatnio na zakładce Stereo wątek o flagowych konstrukcjach Linkwitza tj. o Orionach ("Gerhard dealerem Linkwitza"), mógłbyś wypowiedzieć się fachowo, po inżyniersku, o tych konstrukcjach, a najlepiej wątku o "niech żyje król" o tej konstrukcji vs Avalon Eidolon?

pozdrawiam

graaf

Panowie, słuchał ktoś tych Orionów? hmmm....?

A Avalonów?

Trochę się ostatnio ubawiłem na forum. Darkul, który bardzo polega na parametrach zaczał bronić wstęg, które z kolei ponoć sieją zniekształceniami na poziomie średnich kopulek. Ale jak sie ktoś zakocha, to wiadomo serce nie sługa, i o to chodzi:)

Poza tym avalon wygląda dla mnie jak tona złota, a orion, jak wilklinowy fotelik.

Jak widze nie wszyscy biora pod uwage wielorakośc parametrów technicznych... juz o normach pomiarowych niewspominając.

======================================================================

Pewne zniekrztałcenia ulegaja sumowaniu jak i wzajemnym znoszeniu..zanikaniu.

======================================================================

Jest sobie wiele płyt..m inn."Cryptos" Vollenwajdera.

Na jednym z kawałków jest ciurkajaca woda [w wejściu kościelnym]..i organy.

Proponuje sobie porównac wybrzmienie tego nagrania z głośnika kopułkowego wysokiej klasy i nawet średniej wstęgi.

Drogi Lancaster,

najlepsze testy są ślepe ;)

a najlepiej się słucha się przy zgaszonym świetle lub zamykając oczy :)

zakładając oczywiście, że tu w ogóle chodzi o słuchanie, o muzykę

pozdr.

graaf

Darek, ciurkającą wodę mkogę sobie zorganizować na miejscu:)

Kiedyś ktoś pisał w wątku o AA, że był tam super dzwonek pasterski:) A co ja jestem owieczka, albo bernardyn?

Nie słucham takich "numerów" nawet w testach.

Nie słyszałem żadnej wstegi, a może nawet na którymś AS słyszałem, ale nie przykuła mojej uwagi. Przy następnej okazji obadam temat Nie mówię, że mi się nie spodoba. A jak mi się spodoba, to może mieć fatalne wyniki pomiarów i tak napisze, że moim zdaniem dobrze gra. Swoją drogą mam jeden wzmacniacz, który podobno ma niezłe parametry i gra też całkiem, całkiem:)

Panowie, mam propozycje.

Jesli ktoś z was ma jakieś dobre wstęgi i narazie nic z nimi nie robi, to może mógłby mi je pozyczyć. Planuje zrobić taką konstrukcje, ale ciągle sie czegoś obawiam.

Myślałem o Visatonie, ale trochę pasmo mi nieodpowiada. Chce to połączyć z Davisem, którego rekomendują do 3200Hz. Raveny sa za drogie, kolumna musiała by kosztować jakieś 9000-10000zł, no chyba, że ta cena nikomu nie przeszkadza :)

Jeśli konstrukcja sie uda i sprzedam pierwszą parę, za wypozyczenie wstęg płace 500zł.

Oczywiście pierwsza para pójdzie dużo taniej.

AA

Moim skromnym zdaniem,wstęga raczej nie nadaje się do aplikacji w zestawie dwudrożnym,są oczywiście nieliczne wyjątki ale to są już drogie głośniki.A Ty widze że chcesz jak najtaniej.Wstęg jej pod dostatkim jaki problem kupić kilka róznych głosników i sie z nimi pobawić.Jak tego nie zrobisz nie zrobisz żadnej sensownej konstrukcji.Są niestety wstęgi grające bardzo dobrze ale przecietnie także.

Vinyldemon:

Nie pojąłeś aluzji, więc muszę Ci wytłumaczyć łopatologicznie - ja nie znam się w ogóle na poezji Buriatów i Mongołów.

A w kwestii pomiarów dokonywanych kartą muzyczną - istnieją testy typu loopback - polegające na tym że sygnał z wyjścia karty dźwiękowej zapodajemy na wejście i sprawdzamy THD+N takiego podłączenia. I dobre karty dźwiękowe (a Mark Krawiec używa bardzo dobrej karty) miewają rezultaty o kilkadziesiąt dB lepsze niż najlepsze nawet głośniki. Dlatego właśnie gadanie o małej wiarygodności pomiarów głośników przy pomocy karty dźwiękowej wskazuje na zerową znajomość tematu. Dynamikę 40dB (poziom 2-giej harmonicznej w dobrym tweeterze, [email protected]) to ma winyl a nie dobra cyfrówka.

Co do stradivariusów - wcale nie piszę że na pewno jest to bajka i placebo. Najprawdopodobniej pewne różnice brzmieniowe istnieją - i wtedy na pewno są mierzalne. Inna sprawa - że jak się jest poinformowanym że za chwilę światowej klasy wirtuoz zagra na legendarnym instrumencie, to człowiek robi się tak podjarany, że wpływa to w pewien sposób na odbiór.

>misimor

O jakich "więcej"kilkudziesięciu decybelach napisałeś???

Zakładając że masz speaka z nominalną wartośćia 98dB.... to co ..pomiarówke masz z mozliwościa jakiego wzmocnienia ???

Graaf:

"Chyliłem czoło" akurat przed kim innym, ale Linkwitza szanuję jako jednego z lepszych fachów w branży.

W sprawie Orionów i Eidolonów - nie zgłębiałem konstrukcji tych kolumn zbyt dokładnie, dlatego na razie komentarze sobie muszę darować.

Pozdrawiam również

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.