Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 6 -6,5 tys pln- używane.

pawelm

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł czas na zmiane. Nie musi ona byc już teraz, ale chcialbym wejsc w bardziej rasowy dzwiek ;-O

Wiele rzeczy nowych do 12 000 tysiecy sluchalem a i wiele przede mna...wiec czas sie pozbyc moich MA 5i i pomyslec o czyms zdecydowanie lepszym. Czego mi brakuje....wypelnienia sceny, oddechu, przestrzeni, wybrzmien....i tak można wyliczac, ale i tak moje MA graja calkiem niezle z Passem. Najprostrza metoda bylo by wejscie do sklepu i kupno ale ze wzgledu na ograniczony budget oraz wysokie wymagania pozostaje mi second hand ;-D. Najlepiej jak by to byly nie za duże podlogowki ( wys nie przekraczajaca 1 m) bo bedzie to grac w 30m2 ze skosami ( czyli normalne 20-22 m2).

POzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/20121-kolumny-do-6-65-tys-pln-u%C5%BCywane/

pawelm

>Wiele rzeczy nowych do 12 000 tysiecy sluchalem ----

chyba do 12 tys. a nie do 12 000 tysięcy(12 000 000zł)

sorry że się czepiam ale to w ramach ścisłości.

Słuchałem u McGyvera kolumn za 5 000 zł i muszę powiedzieć że ten dzwięk rozpływał się po pokoju, jeszcze czegoś podobnego nie słyszałem!! Była to wielka przepaść pomiędzy tymi kolumnami za 5 000 zł a moimi kolumnami zakupionymi też u McGyvera (pisze w o mnie jakie mam). Nawet nie potrafię opisać tego dźwięku, każdy dzwięk był o niego lepszy. To było piękne!!

Powodzenia, Pozdrawiam

>>Pawelm

Sprobuj Zoller Imagination, tam jest duuzo oddechu, wybrzmien, szczegolow i (z dobra elektronika) spora klasa. Z Passem powinno fajnie zagrac. Pamietaj jednak o dobrym zrodle i pelnym okablowaniu (ic, glosnikowe i sieciowki), bez tego nie zagra.

pzdr.

enzo

W pomieszczeniu wielkości 30m2 "Zellerki" nie będą optymalnym wyborem.

Oczywiście to wyśmienite głośniki,ale mogą wystąpić zuważalne braki w niskim basie.

Rzecz jasna nie jest to ogromna wada,lecz przy symfonice może się okazać bardzo dokuczająca.

Rekompensatą za poniesione straty na basie jest natomiast zgoła niebywała przestrzenność,barwa i piorunująca szybkość dżwięku w tych kolumnach.

Coś za coś.

Niewątpliwie są to dużo ciekawsze głośniki od bardzo przereklamowanych AF Tempo.

>>Bird

Mialem pewne obawy, patrzac na metraz przed zaproponowaniem koledze Zollerow, ale, jak Pawelm napisal pomieszczenie ma skosy i jego realna powierzchnia to ok.22mkw. Mysle, ze w polaczeniu z Passem, ktory nada wypelnienia Zollerom (takze w basie) powinno to zagrac fajnie :-)

pzdr.

Wszyscy Ci radzą kolumny ,które schodzą po nizej 4 om.Z tego co pamiętam jak miałem klona Passa, występowały w nim problemy z wysterowaniem kolumnami z niskim oporze i dużym głośniku basowym .To świadczy o niskim współczynniku tłumienia wzmacniacza .Moja rada szukaj kolum o łatwym przebiegu impedacji w całym paśmie i wysokoskuteczne.Posłuchaj kolumn Audio Note AN-ESpe lub AN-ESpx.

6-6.5 tys. pozwala na uzyskanie dobrych efektów w DIY z pomocą forumowych specjalistów lub nawet bez - ale wtedy przydaje się cierpliwość i pokora ;)

wydaje mi się, że przy takim budżecie kupowanie kolumn używanych już nie ma sensu

pozdr.

graaf

Pawle, porozmawiaj z Erykiem Smólskim. Jego monitorów NUVO słuchałeś u mnie więc wiesz, że potrafi robić kolumny. Teraz ma na warsztacie małe podłogówki. Ale ja bym się w Twoich warunkach zastanowił nad monitorami właśnie. Chyba, że radykalnie zmieniłeś układ pomieszczenia...

Hmmm dzieki wielkie za rady. Okazało sie, że stworzenie tematu na forum jest bardzo przydatne. Zebranie info w jednym miejscu jest bardzo przydatne, a i kilka osob sie odezwalo do mnie bezpośrednio....co mnie bardzo cieszy ;-). W każdym razie trzeba zrobic liste i sie zastanowic ;-D

Inzynier

tak troche sie zmienilo, jest wiecej przestrzeni, wiec zdecydowanie podlogowki ale nie za wielkie ...no bo orkiestra gdzies sie musi zmiescic

Era 1 ale z sieciówką Bartka1 albo Veluma. Nie będzie chaotycznie:)

A tak poza tym to na nosa (jeszcze nie słuchałem ale wybieram się do Audio Forte) to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nowy CEC 51 XZ jest bardzo dobry. Ale on będzie "spokojnieszy" od Ery. Do rocka nie wiem czy będzie lepiej pasował? Nowe CEC-e są tanio u Jerzyka. Polecam. Tutaj wystarczy sieciówka Bartka1:)

Pzdr.

Jeżeli można - to rozszerzę pytanie do Arka - jak ww CEC spisuje się także w nieco bardziej drapieżnej muzie rockowej (Therion, Lacrimosa) i po prostu w rocku (Camel, Dire Straits, Marillion)?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.