Skocz do zawartości
IGNORED

Spiewajace kobiety - Wasze typy?!

Rekomendowane odpowiedzi

Sława Przybylska, Kalina Jędrusik oraz

Madeleine Peyroux i Katie Melua za głos, jakby miała 18 lat. Swoją drogą to nie wiem, ile ich ma.

Ale ponieważ tematem są śpiewające kobiety a nie głosy powyższych, chciałbym zaproponawać Ewę Sonet, która ostatnio, w wolnej chwili pomiędzy sesjami, coś zaspiewała i nawet jej to nagrali.

Natomiast nie żartujcie. AM Jopek to jeszcze długo, jeżeli wogóle, nie nauczy się śpiewać. Porównajcie ją np do Diany Krall, która śpiewa swoim naturalnym głosem w przeciwieństwie do AMJ, próbującej coś tam udawać. Bardzo nienaturalnie. A szkoda.

Moją ulubioną śpiewającą kobietką jest moja córka która z kwiatuszka biologicznie stała się kobietą i jak ma dobry humor o co przy burzy hormonów jest trudno to bez problemu sobie radzi z piosenką A.M.Jopek "ale jestem" śpiewa tylko a capella i tylko dla mnie i muszę Was zmartwić takiego highendu w domu nikt nie ma

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

R.u.s.t, 23 Lut 2007, 18:45

>W Panteonie Sław, nie moze zabraknąć:

>

>Florence Foster Jenkins.

No ba:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I jak tu wierzyc forumowiczom? Podstępne to jak cholera, albo nieprzymierzając Rust.

O nagraniu można powiedzieć, że to typowe minimalistyczna realizacja audiofilska direct bez pośrednictwa przetworników AC/DC, konsoli czy innych komponentów niekorzystnie wpływających na jakość dźwięku, a w szczególności na zniekształcenie planów dźwiękowych. Artystka w końcowej części utworu udatnie naśladuje szczekanie psa, co miłośnika głosów żeńskich nie pozostawia obojętnym na jej nowatorską technikę i jedyną w swoim roszaju ekspresję.

THx pq za linka.

Jedno z moich ostatnich odkryć: Feist.

Pełne nazwisko: Leslie Feist.

Pochodzi z Kanady, więc nie wykluczone że to kumpela Petera ;)

Pierwszy raz napotkałem ją na MTV Classic, gdzie wałkowano teledysk Inside and out (bardzo udany cover beegeesów).

Nabyłem album zawierający ten utwór: "Let it die". No i było fajnie.

Do wczoraj,

gdy znalazłem na youtube nagrania ich występów na żywo.

Pierwsza ekipa, którą widzę, żeby w telewizji nie grała z playbacku.

No i ten wokal ...

Za miesiąc będzie trasa koncertowa po Europie, na 99% wybieram się na któryś z koncertów we Francji... Ktoś jeszcze chętny?

Jeśli kogoś zaciekawiłem, linki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest więcej w youtubowej wyszukiwarce.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Moje typy to: Madita, Beth Gibbons (solo lepsza niż z Portishead), Iliya... Z 'czarnych' głosów bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła Leela James.

>Panowie, co do Feist to spóźniony zapłon :)

Tak, ale lepiej późno niż wcale... mój wpis z 19 Mar 2007, 14:37 jest dopiero trzecią wzmianką o tej artystce w historii forum. "Let it die" znałem już wcześniej, ale to co zrobiło na mnie naprawdę duże wrażenie to nagrania z youtube, które znalazłem dopiero kilka tygodni temu.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

A słyszał któryś z wielce szanownych forumowiczów o CHIE AYADO , mała Japoneczka a śpiewa że mi wszystkie włosy stają , ale nie na głowie bo ich nie mam.Fantastyczne płyty nagrywa , pięknie zrealizowane 180g winyle .Jazz w najczystszej postaci , jak ktoś zna niech się podzieli wrażeniami

Witam,

czemu nie pojawia się we wpisach Hanne Boel ?

Jej płyta "Private Eye" to moje ostatnie odkrycie. Klimaty cudownie czarowane głosem.

Gorąco polecam i pozdrawiam !

O Sophie Zelmani też nikt nie wspomina. Ja słucham jej non-stop odkąd ją odkryłem. W Polsce jej płyty chyba są nie do dostania. Jak mi się jeszcze parę rzeczy uzbiera to będę z amazonu zamawiał.

• 1 miesiąc później...

moje ulubione wokalistki:

ROCK-

patti smith

Janis joplin *

PJ harvey*

bjork*

Mira kubasińska

martyna jakubowicz

sandy denny (fairport convention)

Judy collins (j.w.)

i oczywiscie genialna grace slick (jefferson airplane)*

FOLK:

Joan Baez*

Odetta

Blues/jazz

Nina s`imone*

sarah vaughan*

ella fitzgerald*

bessie smith

dinah washington

joni mitchell

aretha ftanklin

INNE

Sade

Edith piaf

kolejność bez znaczenia najlepsze z najlepszych oznaczyłem gwiazdkami

• 1 miesiąc później...
  • Redaktorzy

Również polecę wspomnianą wcześniej Amy Winehouse, co prawda część piosenek mam mocno "skomputeryzowanych", ale w niektórych klimat jest bliższy Frankowi Sinatrze niż współczesnym pop-gwiazdkom.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Co powiecie o Jane Birkin? Na razie znam ją tylko z "Je t'aime, moi non plus" i z "Simple Story", w której śpiewa z Feist. Tej drugiej piosenki zakładam że nikt nie zna, a w niej akurat bardzo Jane mi się podoba... Od których płyt najlepiej zacząć bliższą z nią znajomość?

Pozdrawiam

Dla wielu standard, dla mnie odkrycie.

TA kobieta na TEJ plycie bije prawie wszystko inne :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łukasz, a z innych fadista znasz Marizę? Interpretacja rzecz gustu, ale Mariza ma taki glos, jakim żadna inna się nie może pochwalić. Jest niesamowita. Polecam zarówno "Fado Curvo" jak i "Transparente", płytyt koncertowe też świetne.

inżynier, 31 Lip 2007, 08:41

>Łukasz, a z innych fadista znasz Marizę?

Znam.

To bylo tak ze jadac autem sluchalem Trojki i tam wlasnie puszczali Marize.

Poszedlem do sklepu i z polki fado wzialem wlasnie "Transparente" i Cristine "Live" do przesluchania - no i perwszy utwor na Live tak mnie powalil ze Marize odlozylem na kiedy indziej.

Dla mnie to jednak dosc specyficzna muzyka i wiecej niz 2-3 plyt raczej nie kupie. Pewnie jeszcze wlasnie jakas live Marizy :)

• 3 tygodnie później...

Możliwości są trzy:

- jestem głuchy

- mam wypaczony gust

- nie przeczytałem dokładnie poprzednich postów

Jak to się stało, że nikt jeszcze nie wymienił Joss Stone?

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

Nie potrafię uszeregować od najbardziej do najmniej lubianej, ale za świetne wokalistki uważam:

Patricię Kaas - szczególnie na płycie "Le mot de passe"

Sarę Brightman - absolutna bomba, szczególnie umiejętność łączenia dwóch klimatów: popu i klasyki

Beatę Kozidrak - duże wrażenie robi prześledzenie ewolucji jej głosu na przestrzeni lat

Oczywiście jest jeszcze co najmniej kilka bardo ciekawych wokalistek, które zostały już wcześniej wymienione, a niektóre jeszcze czekają na swoją kolej :)

• Pokaż nowe odpowiedzi