Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie wewnetrzne wzmacniaczy

Rekomendowane odpowiedzi

VooDoo działa :)

Miałem, bardzo złe przewody, rca linka 1,2mm i gniazda głośnikowe 2mm, przewód w środku był przybrudzony, poprawa jest, i to bardzo, aby coś o tym powiedzieć trzeba samemu spróbować, ja bardzo polecam.

Azus - nie przejmuj się tymi wpisami specjalistów od prawa Ohma i niewiele więcej. Sam nie eksperymentowałem z kabelkami i nie zamierzam tego robić, bo inne rzeczy bardziej mnie interesują. Sam IC był natomiast przedmiotem moich prób i potwierdzam jego wpływ. Ze swojego doświadczenia mogę tylko tyle powiedzieć, że wpływ modyfikacji można zaobserwować porównując dwa takie same systemy audio, w tym jeden poddawany stopniowym zmianom. Inaczej wchodzą odczucia subiektywne, lub np. inna jakość prądu sieciowego w danym czasie, co też może mieć jakiś wpływ. Kiedyś rozmawiałem z jednym znanym kolegą z forum, który miał dwa takie same przetworniki c/a i ich dźwięk się różnił. Zbudowane były na takich samych częściach, płytkach, trafach itd. Doprowadził do tego, że układy niczym się nie różniły .... poza rodzajem przewodów łączących pcb c/a z pcb i/v. Coś może jest więc w tych przewodach :).

Edytowane przez Rambo

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Dodam do tego co napisał Wojtek, że ZAWSZE polecam zakupić kawałek przewodu z osprzętem muzycznym i posłuchać pierwszych swoich IC.

Przeważnie człowiek doznaje szoku.

Czasami się zastanawiam, czy tanie markowe IC nie są specjalnie degradowane, aby była wieksza rozpiętość wyboru.

Mirek - jedź do FANa w centrum Szczecina i kup dobry przewód mikrofonowy i wtyczki. Polutuj i posłuchaj. A potem wyciągnij wnioski.

Edytowane przez Waldi_06

Czasami się zastanawiam, czy tanie markowe IC nie są specjalnie degradowane, aby była wieksza rozpiętość wyboru.

Pewnie, chinczyk siedzi i "przybrudza" średnice i wysokie tony w niektorych interkonektach... Akurat tu teoria

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak i znana z produkcji obecnych aut (90% czesci kilku marek i modeli jest identyczna a rozncia w cenie 2x i robione tak aby za duzo nie pojezdzic a jak juz o tlyko serwis autoryzowany zeby cokolwiek naprawic bo inaczej tracisz gwrancje i wszsytko blokady, inspekcje itp oleju nie zmienisz bo tzreba skasowac alarm... - tlyko po to zeby wyciagnac KASE o d jeleni) nie ma zastosowania...

Ludzie opanujcie sie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Producenci juz nawet specjalnie nie ukrywają że stosują inżynierę trwałości towarów

Najaskrawszym przypadkiem są drukarki czy atramentowe czy laserowe (tanie jak i te droższe)

No ale co to ma wspólnego z kablami ?

Nikogo nie chcę uświadamiać, i przekonywać, do zmiany kabelków.

Miałem porównanie, system,... hybrydowy Couterpoit dwa komplety pre i amp.i wiele innych.

Drut od Sonus Oliva, wymieniłem,... pisałem j.w.( pierwszy raz zastosowałem S.O., myślałem że ktoś naprowadzi na jakąś nowość, ale musiałem sam)

Czyściej, bardziej rozdzielczy, brachy świetnie wybrzmiewają, musiałem to zrobić,... bo to nie możliwe, aby Siltechy tak źle grały, mam nimi okablowany system.

Muszę się przyznać,;0), to nie pierwsza wymiana kabelków, zawsze to robię i wymieniam zawsze,... jeśli ocenię o jakości wykonania, i okres z jakiego pochodzi sprzęt.

To jest pierwszy zabieg, który wykonuję po zakupie, jeśli dany sprzęt tego wymaga, a naprawdę można osiągnąć w ten sposób dużo i nie pomogą wypasione interkonekty, jeśli nie wymieni się przewodów wewnątrz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aby uzyskac zmiane brzmienia wykrywalna słuchem musza byc w sygnale audio poczynione dosc drastyczne zmiany, czyli nalezy go przepuscic przez uklad o okreslonej charakterystyce transmitancji, wprowadzic okreslone nieliniowosci, itp. Kablem nie da rady tego zrobic chocbys sie zesrał.

To nie moja wina,że nie możesz osiągnąć słyszalnej różnicy w prosty sposób.

Odmienne zdanie, można określić w bardziej kulturalny sposób.

Kolego, zdanie to możesz miec odmienne na temat zupy - smakowała lub nie. W kwestiach technicznych posługujemy się nauką. Jeżeli Tobie zmienia się dźwięk na skutek wymiany krótkiego kabelka we wzmaczniaczu to taki "klocek" jest do kitu. Dużo sie pisze o pętlach masy. Mnóstwo ludzi je ma ( byc może Ty również ) ale zamiast coś z tym zrobić to zmieniają kable.

Inna sprawa, ze możesz kolego należeć ( bez obrazy :) ) do grona tych "słyszących" jak w linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Polecam krótki artykuł P.Kisiela

Pozdr.

JacekPlacek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez JacekPlacek

Drożej, ale może jednak zmień klocek jak jest do kitu.

Edytowane przez gelson

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Ileż to razy wymiana interkonektów, tudzież innych kabli, poprawiała "jakość brzmienia" nagle wszystko ulegało poprawie, zazwyczaj owa "poprawa" trwa krótko.

Po czym twórca znowu zaczynał się zastanawiać , że coś jest jeszcze do poprawienia.

Myślał- może teraz wymienię gniazda, może kondy itd. Wymieniał, znowu było cudnie,cudnie, pieknie, super ekstra - taka ekstaza trwała tydzień.

W końcu gdy pomyslał, kurcze już wszystko wymieniłem, ale nadal czegos mi brak.

Dojrzał do decyzji i sprzedał to co go zachwycało, teraz na nowo poszukuje " swojego brzmienia...zapewne zbuduje, kupi nowy klocek i na nowo się nim zachwyci. Po miesiącu zachwyt ostygnie, wtedy pomyśli, kurcze coś trzeba wymienić, zacznę od kabli...itd.

P.S. przepraszam za swój wpis w tym wątku( wiem, że nie na temat)

Pozdrawiam R.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Dewiacja, bo hobby to moze byc ale racjonalne a nie maniakalne. Mozna w kólko cos zmieniac ale lepieje za duzo nie poprawiac bo moze sie skonczyc jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wstawiaja zamaist porzadnych ekranowanych jakeis sznurki skrecane bez izolacji...

GDyby inzynierowie projektujacy te sprzetyprzeczytali sobie czesc tego forum to by mieli kupe smiechu. Na szczescnie nie maja penwie za bardzo czasu na takie rzeczy i wola zajmowac sie rzeczowym podejsciem do tematu opartym na pomiarach i fizyce a nie magii i voodoo. GDyby projektowali wg zasad preferowanych tu na forum to zadno urzdzenie by nie działało. Dobrze ze w innych dziedzinach nie ma takiej fiili, np. mostofile by zmieniali posadowienie mostów na tekturowe bo wg nich takie jest lepsze a nie zelbetowe itp.

Ukryta Zawartość

Za każdym razem jak jest temat związany z kablami, a raczej ich wpływem na dźwięk robi się kłótnia. Widać takie forum.

Podobają mi się argumenty typu podaj dowody, pomiary, ślepe testy.... i kompletne ignorowanie tych co słyszą i są wstanie te zmiany opisać. Tych argumentów oczywiście nie można przyjąć, no bo to podatni na wpływy idioci, wyznawcy voodoo, z uszami nastawionymi na nie wiadomo co.

Jedyne słuszne są pomiary (taki wtręt odnośnie pomiarów - wzmacniacze lampowe nie mogą grać, pomiary wychodzą fatalnie. Kurczę dlaczego tak są cenione przez wielu ludzi........?) i tyle.

Jak jednak kable i interkonekty zmieniają brzmienie to już musi być pętla masy, złe zasilanie i nie wiadomo co. Ale jednak potrafią wprowadzić zmiany!!!! Tylko zamiast przeciwnicy normalnie do tego podejść to szukają na około innych powodów. Oczywiście w pętle masy wierzę i nie zamierzam z tym absolutnie polemizować. Ma zły wpływ i tyle.

A może po prostu nie wszystko jesteśmy w stanie zmierzyć, może te nieistotne zera po przecinkach mają jednak wpływ na nasz słuch, a może jeszcze tak do końca nie jesteśmy wstanie zinterpretować tych pomiarów?

Tak jeszcze dla przeciwników, może się zastanowią.

Dlaczego kable, czy to interkonekty, głośnikowe, sieciowe doczekały się recenzji przez wielu recezentów na całym świecie. Większość z tych recenzji jakoś się pokrywa. Umówili się? Wszyscy piszą tak jak im firma produkująca tą biżuterię kazała?

Nonsens. Ci ludzie na ogół słuchali i słuchają sprzętu jakiego my może nigdy nie usłyszymy na żywo. Mają jakieś obycie, wiedzą na co zwrócić uwagę.

No chyba, że ktoś mi wmówi, że wszyscy którzy pałają się tą branżą, czyli kilka... czy kilkadziesiąt.... milionów ludzi siedzi w kieszeni kilkudziesięciu znaczących firm. Absurd!

A może to kolejny spisek Żydów i Masonerii, żeby robić ludziom wodę z mózgu:-))

Długi ten wywód, ale może by tak zostawić tych, którzy słyszą kable sobie samym. Niech sobie kupują, zmieniają wydają pieniądze. Piszą o tych zmianach. Może inni na tym skorzystają.

Ci którzy nie słyszą może pójdą sobie na piwo, kupią sobie nową płytę. W końcu będzie ich na to stać. Nie wydadzą pieniędzy na kable. Połączą wszystko kabelkami z instalacji elektrycznej

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Bardzo ładny kolejny temat w którym wyznawcy nauki chcą dowodów na to, że niektórzy słyszą różnice między kablami i różnymi elementami, a tak na dobrą sprawę to jaki ma sens domagania się dowodów pomiarowych skoro ludzkość do dzisiaj nie wie czym jest ten nasz kochany prąd elektryczny. Ponoć naukowcy są blisko odkrycia budowy materii i praw z nią związanych, a może już jest to wiadome, nie wiem, potwornie duże pieniądze wydawane są na ten cel i wątpię aby Ci którzy finansują badania chcieli się tak bezinteresownie tą wiedzą podzielić.

Wracając do tematu kabelków.

Dyskutować można, dlaczego nie. Jest przecież sporo opracowań naukowych wpływu przewodnika na sygnał, jakość, rodzaj łączenia, lutowania przewodników ale po co ta wrogość, przecież można miło w miłej atmosferze z korzyścią dla wszystkich.

Ja przyjmuję do wiadomości zarówno pomiar jak i to, że elementy i kable grają (oczywiście do pewnego stopnia). Natomiast nie widzę, sensu przekonywania kogokolwiek do czegokolwiek. Po co? Nie widzę natomiast sensu w zachowaniu sceptyków, tudzież inżynierów lub "inżynierów", którzy zaglądają do tematów związanych z "voodoo" i rozpoczynają swoją krucjatę. To samo zresztą w drugą stronę, gdy osoby "małotechniczne" wcinają się na z "voodoo" do dyskusji technicznych. Ten drugi przypadek jest o wiele rzadziej spotykany.

@HK - ale nie rozumiem, co masz na myśli, pisząc, że ludzkość nie wie czym jest prąd elektryczny. Chyba, że odchodzisz tak bardzo daleko, aż do ogólnej teorii łączącej wszystkie oddziaływania. Sam prąd i jego zachowanie w materii jest dosyć dobrze zbadany i opisany wieloma teoriami. Sporo czasu miałem na studiach te zagadnienia (konkretnie prąd, nie teoria obwodów, tylko teorie przewodnictwa, zasady ruchu elektronów opisywane różnymi rozkładami, i owszem nie jest to prosty temat. Sporo trudniejszy niż podstawowe zagadnienia elektroniki czy też elektrotechniki... Nie wiele osób je do końca zgłebia. Ale pisanie, że ludzkość nie wie czym jest prąd to spore nadużycie.

System gra dobrze, albo nie....

Chyba, że odchodzisz tak bardzo daleko, aż do ogólnej teorii łączącej wszystkie oddziaływania.

Sam prąd i jego zachowanie w materii jest dosyć dobrze zbadany i opisany wieloma teoriami.

Dokładnie o to mi chodziło.

Wiele jest teorii i w tym też jest problem. Teoria to tylko próba wykazania czegoś ale teorie się zmieniają.

Chciałem też zasygnalizować jacy jesteśmy malutcy opierając się o prawo Ohma, Kirchhoffa i wiele innych, których oczywiście nie neguję ale one w tej materii kompletnie nic nie wyjaśniają i możliwe, że te nasze całe pomiary są psu na budę, a zachowujemy się tak jakbyśmy byli wszechwiedzący.

Wielcy naukowcy byli i są pokorni bo zdają sobie sprawę jak mało wiemy.

Wiem, że gdy ograniczymy świat do pomiarów oscyloskopem i innymi ustrojstwami, to myślimy, że wszystko jest jasne i proste.

Moze dla nie których pojecie "ludzkosc" ogranicza sie do swojej osoby lub innych heretyków audio...

Spisku masoneri nie ma, jest tylko dzialanie marketingowe producentów i sprzedawcow owych kabli.

Trolluja was jak tylko moga, a wy lecicie na to jak małpy na kit. W dodatku sami sobie wmawiacie ze to ma sens, ze sa kolosalne roznice itp. No ale ktos musi być tym głupim zeby ktos madry mogl zarobic.

Nikt nie ogranicza tego do praw Kirchoffa i oscyloskopu, sa potezniejsze narzedzia opisu sygnałow, proponuje sobie przejrzec pozycje fachowe dotyczace teori sygnałów, przetwarzania sygnałów itp i ja nie mówie tu nawet o szeregu Fouriera bo to banał i podstawa podstaw zaledwie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aby uzyskac zmiane brzmienia wykrywalna słuchem musza byc w sygnale audio poczynione dosc drastyczne zmiany, czyli nalezy go przepuscic przez uklad o okreslonej charakterystyce transmitancji, wprowadzic okreslone nieliniowosci, itp. Kablem nie da rady tego zrobic chocbys sie zesrał.

No może nie w drastyczny, bo to była by zmiana dla tych co mają "dębowe uszy", ale coś właśnie w tym stylu.

Kolego, zdanie to możesz miec odmienne na temat zupy - smakowała lub nie. W kwestiach technicznych posługujemy się nauką. Jeżeli Tobie zmienia się dźwięk na skutek wymiany krótkiego kabelka we wzmaczniaczu to taki "klocek" jest do kitu. Dużo sie pisze o pętlach masy. Mnóstwo ludzi je ma ( byc może Ty również ) ale zamiast coś z tym zrobić to zmieniają kable.

Inna sprawa, ze możesz kolego należeć ( bez obrazy :) ) do grona tych "słyszących" jak w linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Polecam krótki artykuł P.Kisiela

Pozdr.

JacekPlacek

Może powinien powymieniać kawałki kabli sieciowych w ścianach? To dopiero by dało efekt!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Brencik

Moze dla nie których pojecie "ludzkosc" ogranicza sie do swojej osoby lub innych heretyków audio...

Oooo. Fantastycznie. Dowiem się w końcu co to jest prąd elektryczny i wyjaśnisz mi istotę zjawiska zaczynając od budowy materii bo to w końcu jej cząstka, tzw. elektron się w niej porusza, a może jednak ważniejsza jest pustka jaką wypełniona jest materia, a jest jej 99,9999999....% nie pamiętam ile tych dziewiątek ma być ale dużo.

Chyba nie chcesz mnie zmyć regułką ze szkoły, że prąd elektryczny jest to uporządkowany przepływ ładunków elektrycznych?

Nikt nie ogranicza tego do praw Kirchoffa i oscyloskopu, sa potezniejsze narzedzia opisu sygnałow, proponuje sobie przejrzec pozycje fachowe dotyczace teori sygnałów, przetwarzania sygnałów itp i ja nie mówie tu nawet o szeregu Fouriera bo to banał i podstawa podstaw zaledwie...

Ukryta Zawartość

I co to ma wspólnego z tym co napisałem?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi