Skocz do zawartości
IGNORED

Piotr Rubik - I miejsce w Sopocie

slyszecisze

Rekomendowane odpowiedzi

Moje najwyzsze uznanie.

Przy tej slabiznie, ktora mozna bylo tam uslyszec kompozycja Piotra Rubika byla poprostu jak nie z tego swiata. Przebojem w doslownym rozumieniu, to pewnie nie bedzie, ale trudno jej nie doceniac.

Piekna muzyka, ciesze sie ze podobnie jak ja, jeszcze wiele innych osob tak ja odebralo.

Moje gratulacje.

https://www.audiostereo.pl/topic/20586-piotr-rubik-i-miejsce-w-sopocie/

Potencjał był i jest. Pamiętam jak po raz pierwszy twórczość Piotra Rubika dotarła do mnie w piosence "Dotyk" w wykonaniu E. Górniak. Już wtedy było jasne, że ten kompozytor pisze ciekawsze kawałki niż zamieszczona na płycie muzyka J. Stokłosy z bardzo popularnego "Metra".

Ja również jestem pod dużym wrażeniem, kompozycja taka jak powinna być : chwytliwa melodia, świetna aranżacjia, rewelacyjne wykonanie- no i ambitnie, a o to coraz trudniej na naszym rynku szeroko rozumianej muzyki rozrywkowej.

chlopaki chyba sobie zartujecie ...

koncert widzialem "na zywo" ( Kielce ) - caly spektakl by poprostu zalosny ... Rubik dobrym kompozytorem jest ale na krótsza mete ( do filmu, reklamowka - jakis przeboik z ambicjami ) - to co pokazal teraz to totana podróba muzyki... nie mozna mylic pojacia - pop i muzyka klasyczna ... Jego "Golgota świetokrzyska" byla suuper ( poza nadzna namiastka słów ... ) fajne miejsce, klimat i w miare "poprawni" solisci ... to co zrobil z Perusem to ani pies ni wydra ... to talny szajss ...

nie widzialem Sopotu ale skoro to wygrało - to moze i dobrze ze sobie oszczedzilem ...

• 3 tygodnie później...

Tak sobie obserwuje jak ten watek codziennie opada coraz nizej na ekranie i nasuwa mi sie takie oto spostrzezenie, ze wielkim wygranym zarowno jednego jak i drugiego Sopotu jest pewna cukierkowa pieknosc, a Szanowne Grono Forumowiczow tylko mnie w tym utwierdza.

W mysl zasady, ktora pewnie ta panienka jak i jej czerwonowlosy maz wyznaje - niech pisza byle jak i cokolwiek byleby tylko pisali - osiagnieto "sukces".

A forumowicze pisza i pisza.

Brawo tak dalej, toz to karma dla takich pseudotworcow.

A Rubik to cieniak jest, jakby w stringach tym chorem dyrygowal to pewnie wtedy by zasluzyl na uwage, a tak to nie.

W innym watku o TSA tez dyskusja zywa jak diabli.

Zalosne Szanowni Koledzy, zalosne.

No ciesze sie, ze mnie uslyszales, zreszta nie tylko Ty.

Zakladajac ten watek chcialem zwrocic uwage na to, ze sa ludzie ktorzy nie ulegaja jakiejs taniej komercji i nie szukaja taniego poklasaku.

Liczylem na to, ze do dyskusji wlaczy sie troche wiecej osob bo przeciez w tym Sopocie bylo cos na co warto bylo zwrocic uwage chocby zespol Batton Hackers (niestety nie wiem jak sie to pisze, ale jakos tak podobnie), ktory zaprezentowal cos ciekawego, nowego, taki powiew swiezosci.

A co sie okazalo, ze jak tak dalej pojdzie to uplynie troche czasu, ostrosc spojrzenia sie oslabi i w swiadomosci wiekszosci utrwali sie obraz jakiejs tam panny, ktora cos tam na festiwalu zrobila. Wielu nie bedzie pamietalo czy dobrze, czy zle jej wyszlo, ale zapamietaja za byla.

Natomiast ci, ktorzy zaprezentowali cos lepszego i ambitniejszego odejda w zapomnienie. I to mnie martwi, bo poniekad rozpisujac sie na temat dosyc zalosnych popisow co niektorych, mimowolnie pozwalamy im istniec medialnie, a im o to glownie chodzi.

slyszacy cisze

- chcesz posłuchac duchowej, donisłej muzyki z ?? pójdz na koncert operowy lub chociaz na festiwal piosenki aktorskiej - o oratorium przy koscielnym nie wspomne ...

Sopot to produkt TVP - oni sponsorowali i organizowali wystep w Kielcach ( mówie o całym Petrusie ) ... nie mogli nie nagrodzic "swojego orginalnego produktu" - piosenki z tego wystepu. Chcieli byc inni - popierac Sztuke no ale cos im nie wyszlo ... nawyraźniej Kulka odmówił zagranai "czterech pór roku" Vivaldiego... Uświadom sobie ze telewizja publiczna jest produktem dla mass i wcale sie nie dziwie ze TVN poszedł na komerche - ludzie lubia ogladac ładne dupki i skakac w rytm sekwensera zaprogramowanego przez DJ po czterech klasach szkoły podstawowej ... Zobacz co pokazuje np. HBO lub Canal+ - Diana Krall , Red Hot Chili Peppers, U2 ... - ale za to trzeba zapłacic i trzeb awiedziec czego sie chce słuchac ... nikt mi nie kaze ogladac "świat w/g Kiepskich" i tego nie robie, ale nie oburzam sie ze serial poraz kolejny dostaje nagrody publiczniosci ...

• 6 miesięcy później...

Posłucham kiedysteog przy okazji, ale widzę jak ogół najeżdzą na Rubika,

to on jakkolwiek jest jednym z najlepsztych kolesi w swoim fachu w Polsce, i tego chyba nikt nie zaprzeczy.

Inna sprawa czy się powinien brać za oratorium.

Mowiąc o tym, powinniśmy też wziąć pod uwagę, że rzeczy w stylu Mszy ...... (tu wpisać wg uznania BAcha, Monteverdiego, MOzarta, Faurego...) to raczej by w telewizji nie było sensu puszczać, nie przykułoby uwagi.

To miało być co sie masie spodoba, a przy okazji gdzies tam będzie podszyte czymś głębszym w nazwie, skłądzie i wyrazie, i co zrobi wrażenie, dając przy okazaji populacji nadzieję że wysłuchali "klasycznegp" oratorium.

I... jak widać udało się to świetnie.

na tym forum nie wypowiada sie ogoł, tylko ludzie zwykle w jakis sposob zwiazani z muzyką, i to zwykle nie pop. Ogol wypowiada sie na muzyka.pl albo podobnych. Nie mowie tu jako zadufany czlowiek, bo sie prawie na klasyce nie znam, ale po prostu tu inni ludzie siedza niz na www podanym powyzej.

i niech stad rubik wyp*** na popowe strony, gdzie ludzie sie zachwycaja brajtni szpirs

->Vires

wez Ty sie uspokoj, bo kurna to że TOBIE coś nie odpowiada nie znaczy że coś jest złe.

IMHO Rubik jest zajebisty i należy go cenic.

cytując :

"wyp..." to Ty z Twoimi poglądami na jego temat.

masz prawo go nie lubieć.

ale nei daje Ci to prawa do pisania ze ma stąd spadać.

Więcej, napiszę nawet że Britney czy Sarah Connor to też zajebista muzyka?

a czemu?

Bo ribą ją najlepsi w swoim fachu, osiągają szczyty popularności i sprzedaży,

a to w tym chodzi.

Dodatkowo np. płyty Sarah COnnor są naprawde świetnie zrealizowane.

JAk się Tobie coś nie podoba to to jest TWOJ problem.

Amen.

• 7 miesięcy później...

Hmm

dni temu dwa odwiedziłem dom rodzinny. Mają tam urządzenie, które mi, jako studentowi jest obce (nie chcę). W godzinach największej oglądalnosci (cos kolo godz 20 lub 21) na tvp 2 leciał koncert tego przewyśmienitego kompozytora... Pozwoliłem sobie przesłuchać troche tych wspaniałych utworów wielbionego przez rzeszę kompozytora...

- po pierwsze primo - wszystkie utwory na jedno kopyto, te same zabiegi skierowane pod publiczkę, pod koniec utworu zwykle podniesienie tonacji o ton... melodyjki na tej samej zasadzie, mol przechodzi w dur (ja tak to odczuwam, jestem tylko po pierwszysm stopniu, nie umiem ładnie pisać o kompozycji...)

-po drugie primo - rozpiska na partyture melodyji - pojechali... wszędzie te same zabiegi, refren podkreslony mocnymi sopranami choralnymi, zeby decybele wgniotły słuchacza w siedzenie...

-po trzecie primo - sam mistrzu drygował... znaczy stał przed orkiestra jak kołek, poryszał łapkami jak metronom... dynamika i zaangażowanie na najwyższym poziomie... coś czyję, że przeżywał ekstazę...

-no i po czwarte ostateczne primo - takich mistszuf wokalu, jak jego śpiewaki solysty, to nigdzie w polskim popie nie słyszałem (pomijając mandarynę). Oczywiście zdarzyło się kilka ludzi mających jakąś tam technikę (jak koles z leszczy - ale mu akurat ta muzyka wogóle nie pasowała, więc się głosem nie popisał), ale połowa to drzymordy wyjce. Normalnie w popie, jak ktoś nie ma wyrobionej skali, to nie daje się mu dźwięków spoza skali do śpiewania... A tu normalnie pierwsza dzisiątka idola kasowała niektórych gwjazdoróf.

Za jakie grzechy bombarduje się mię shitem tego pokroju w TVP2 (kulturalnej części TVP) ??

a no i jeszcze te texty... prawie nieinfantylne...

od przedwczoraj - piotr rubik - mój wróg publiczny nr 1

amen.

miejscami zabawne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdr

Ukryta Zawartość

=> Vires,

jeśliby przyłożyć Twoją miarę do wielu innych znanych i cenionych utworów a również tekstów to pewnie okazałyby sie, że również mają prostą i banalną kompozycje a teksty nie są zbyt ambitne.

Zbigniew Książek, wydaje mi się, że jest dosyć znanym i cenionym twórcą. Czyżbyś Ty pisał lepsze teksty? Jeśli tak, to zgłoś się do Rubika, może Cię zatrudni.

Co do wokalistów, to akurat kolega Leszcz miał najwięcej powtórek przy nagrywaniu Psałteża Wrześniowego, a wg Ciebie taki dobry z niego wokalista.

Faktem jest że Rubika ostatnio trochę za dużo w TV, ale wydaje mi sie że związane to było z ostatnimi wydarzeniami na Śląsku.

Lepiej jesli TVP lansuje takiego Rubika niz Mandaryne, Dode czy Lzy moim skromnym zdaniem. Na tle wszechobecnego chlamu Rubik jest chyba szczytem artyzmu i wyrafinowania w TVP.

doda przynajmniej umie śpiewać!! Tego o tych szpecjalistach, co ich chiciory są w radiu puszczane co godzine, powiedzieć nie mogę.

A co mnie obchodzi, kto ile miał powtórek? Wolę słuchać efektu... A niektórym nawet milion powtórek by nie pomogło.

szczyt artyzmu: text z flagowca rubikowego: "mówią, że to nie miłość".

>doda przynajmniej umie śpiewać!!

No to musze sobie zapisac.

Co do Rubika, bedac daleki od jakiejs przesadnej estymy dla jego tworczosci to porownanie z poziomem "artystki" dody jest jakas koszmarna pomylka.

A niby czemu Doda nie umie śpiewać? Masz coś do jej emisji? Brak jej skali? Brak jej głosu? Do reszty w utworach dody nie czepiam się wogóle, ale tam oczywiste jest - ona gra pop/disco, nikomu nie opowiada, jaka jej twórczość jest głęboka itp...

Taaak, zapisz sobie i zapamiętaj: doda umie śpiewać. Może kiedyś, jak trochę pojęcia nabierzesz, osłuchasz się, to przyznasz mi rację.

>Co do Rubika, bedac daleki od jakiejs przesadnej estymy dla jego tworczosci to porownanie z poziomem "artystki" dody jest jakas koszmarna pomylka.

dode porównywałem do solistów rubika, a nie jego i jego utworów. Widzę problemy w czytaniu ze zrozumieniem... Popracuj trochę nad sobą, zanim będziesz chciał wziąć udział w jakiejś dyskusji.

Niejaki Radek, jeden z solistów miał kiedyś recital w Piwnicy pod Baranami, oglądałem go dosyć pobieżnie jednak zauważyłem, że publiczność biła mu brawo. Wydaje mi sie że publiczność tam przychodząca ma dosyć dobrze wyrobione gusta i jakiemuś tam szansoniście pewnie by nie klaskano. Powiem więcej pewnie by tam nie miał szansy wystąpić.

Więc jak to jest taki dziad a śpiewał w Piwnicy, a Doda i jej podobni też tam śpiewali?

słyszecisze, 28 Lis 2006, 13:58

>Niejaki Radek, jeden z solistów miał kiedyś recital w Piwnicy pod Baranami, oglądałem go dosyć

>pobieżnie jednak zauważyłem, że publiczność biła mu brawo.

Chcesz posluchac Radka i jako gratisu gitary Zandera, polecam repertuar nieco inny niz Piwnica i Rubik...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JarlBjorn, 28 Lis 2006, 13:02

>Lepiej jesli TVP lansuje takiego Rubika niz Mandaryne, Dode czy Lzy moim skromnym zdaniem.

Niby lepiej, ale w sumie to chyba jednak gorzej ;) A to dlatego, że Rubik jest większą ściemą niz Doda, Mandaryna i Wiśniewski razem wzięci. Ci 'artyści' przynajmniej nie udawali, że są szczytem wyrafinowania i artyzmu.

> Na tle wszechobecnego chlamu Rubik jest chyba szczytem artyzmu i wyrafinowania w TVP.

Niestety, choć mam cichą nadzieję, że jednak nie (mało w sumie oglądam tefałpe). Dlatego przeciętnemu niewyrobionemu odbiorcy wydaje się, że ten cały Rubik jest szczytem artyzmu i wyrafinowania w ogóle.

To ja juz chyba wolę, jak ktoś słucha sobie bez tego rodzaju 'obciążeń' Dody. Nie żartuję.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.