Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade zwrotnicy TannoyM2 ... pomocy

Prospero

Rekomendowane odpowiedzi

Coś mi nie wyszło z tym załącznikiem, może teraz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Drogi Panie BBodek, to proszę jeszcze dopisać ile tego piwa mam postawić i gdzie?;) ...możliwe są inne płyny, kto wie może kiedyś będzie okazja.

Naprawdę wielkie - dziekuję!

Jestem Twoim dłużnikiem.

Pozdrawiam

Dotychczas udało mi się wymienić okablowanie w środku, wywaliłem wtyki przy głośnikach teraz są przylutowane kable. Na więcej czasu nie było ale niedługo zabiore się za zwrotnice i resztę. Mam wrażenie że dźwięk nabrał lepszego wybrzmienia, jest trochę dokładniej.

Piszcie o postępach w pracach może jakieś fotki.

pozdrawiam.

To ja też się pochwalę:-)

Wymieniłem w swoich M2 przewody na jakieś OFC 2X1.5mm^2, oczywiście przylutowane do głośników, następnie wymieniłem kondensatory 4.7uF i 10uF-te okropne elektrolity na jakieś MANT (MKT). Tylko takie były w sklepie.

Wymieniłem także gniazda głośnikowe na trochę lepsze, metalowe.

I co???

NIE TE KOLUMNY CO BYŁY!!!

Naprawdę zachorowałem na tuning. Jakby ktoś zdjął jakąś zasłonę z kolumn. Wysokie tony stały się... jakby sięgały wyżej, takie perliste, a niskie ogólnie bardziej kontrolowane, sprężyste. To naprawdę działa! Chyba teraz będę w nich wymieniał wszystkie elementy, ale na naprawdę dobrej jakości.

Narazie kosztowała mnie ta zabawa tylko około 45zł.

Myślę, że naprawdę warto zainwestować w te kolumny!!!

Pozdrawiam i życzę równie lub bardziej udanych przeróbek.

• 6 miesięcy później...

Witam,

Naczytalem się troche o tuningu Tannoyów i właśnie otworzyłem moje M2,5.

Płytka zwrotnicy jest 2 razy większa od tej zamieszczonej na zdjęciu od M2. Miałbym do was prośbę o pomoc w doborze elementów do wymiany. Czy kondensatory mają być tego samgo typu, czyli foliowe i elektrolityczne? Rezystory metalizowane czy ceramiczne? Z tego co wyczytałem odnośnie cewek to jeżeli uda mi się odczytać wartości to najlepiej wymienić na powietrzne. Oto co udało mi się odczytać z elementów:

Kondensatory foliowe

6,2J 100V

47K100V

Kondensatory elektrolityczne

15uF+-5% 63NP

10uF+-10% 63NP

Rezystory

5W15RJ

5W2R7J

5W3,9[ohm]J

Czy to oznacza, że wartości rezystorów to odpowiednio 15ohm; 2,7ohm i 2,9ohm?

Cewkek nie udało mi się odczytać bo chyba trzeba je wylutować ale jedna wygląda jak ta czarna na zdjęciu od M2 a druga jest na czarnym rdzeniu z wypełnieniem w środku (przepraszam za lamerski język ale nie jestem elektronikiem).

Bardzo proszę o pomoc ponieważ nie chciałbym żeby na koniec przeróbek było gorzej niż na początku :)

Pozdrawiam

Marcin

• 1 rok później...

Witam.

temat stary, ale moze ktos bedzie mogl odpowiedziec.

Ktora z tych cewek (czarna od gory, czy biala od spodu) to 0,18mH ?

Czy łaczenie 2 rezystorow w szereg jest dopuszczalne, czy reczej odpuscic sobie i zostawic ten ceramiczny ktory jest?

3,9R faktycznie sa dostepne, nawet nad nimi myslalem, ale nie chce zmieniac charakteru brzmienia... odpowiada mi po prosu.

Mialem nadzieje, ze uda sie przeprowadzic modyfikacje na oryginalnych plytkach (umieszczajac ja tylko gdzie indziej - np na dnie), ale o ile z klejem termicznym sobie poradzilem to z tym super-blu ktorym sa poprzyklejane elementy juz nie :/

Czy jest jakis sprawdzony patent na to? chcialbym oderwac przynajmniej cewke 1,6mH, bo takiej nie mam, wszystkie inne elementy tak.

Tą cewkę 1,6mH to wymień, bo jest słabiutka. Zamów sobie w polinku powietrzną nawijaną drutem 1,2mm lub grubszym. Tyle że wtedy to już na pewno się nie zmieścisz na oryginalnej płytce, więc ją olej i zrób montaż bezpośredni.

W przyszlosci napewno to zrobie, ale narazie nie chcial bym ladowac sie w wieksze koszta. te cewki wyniosa 50-100zl w zaleznosci od wersji. Miala to byc kosmetyczna poprawka, a w audiosklepie juz zostawilem 80zl ;)

W sumie niewiele, ale nie przewidywalem wydatkow wiekszych.

Dlatego prowizorycznie bym wykozystal cewke ktora jest, ale nie moge oderwac :)

> McGyver,

czytalem gdzies, ze robisz bi-wire do tych kolumn,

jaki terminal zakladasz?

w przyszlosci tez o tym pomysle, dlatego przy robieniu od nowa zwrotnicy zostawie taka mozliwosc

Mam aktualnie własne M1 i M2 i pożyczone M2 po "tuningu wg. McGyvera".Trochę za mało czasu miałem na dokładne porównanie ale to że nie wróciłem do "zwykłych" M2 o czymś świadczy . :)

Wcześniej byłem zaskoczony M1 które w wielu elementach wydawały mi się lepsze od M2 i tu moje pytanie czy w moim przypadku tuning M1 (planuję sprzedać M1 lub M2) nie byłby korzystniejszy (finansowo na pewno).

Tu dodam że używam woofera i nie ma problemu z basem (tu dodam że właśnie bas w m1 jest prawidłowszy M2 słucham z zatkanym bas releksem inaczej kiepsko) :)

pozdrawiam

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

M2 po tuningu mają lepszą średnicę niż M1 (również tuningowane). mają też wyższą efektywność. M1 grają po prostu dość cicho. Ja wolę M2, IMHO jest to lepszy kompromis niż M1. Jeżeli używasz subwoofera, to i tak bas z M2 nie będzie stanowił ograniczenia, a średnica wypadnie korzystniej.

Ja pamietam ze podobały mi się bardziej M1 od M2 .Wymieniałem w jednych i drugich kondensatory ,kable i wykleiłem matami .M1 były szybsze zdecydowanie i bardziej kulturalne.Oczywiscie dzwiek był mniejszy niz M2.

Grundig High Fidelity

Moje uwagi na temat M1 i M2 nie są potwierdzone powtórnymi odsłuchami, ale M1 wydały mi się szybsze i bardziej szczegółowe i co mnie najbardziej zdziwiło bardziej prawdziwe w dynamicznych momentach, M2 jakby dodawały ciepła przez co zamazywały scenę i bas nieciekawy (myślałem że to ustawienie, ale M1 grają dobrze)

Może tuning M1 nie daje tyle korzyści co M2? :)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Mzawek tak naprawdę to po Twoich uwagach (dot. M1 i M2) na forum podłączyłem M1 i ku memu zdziwieniu stwierdziłem że to zupełnie inaczej grające kolumny, nie jak się o nich pisało.Nie wiem ale gdyby tuning M1 dał taką poprawę jak M2 zostałbym chyba przy M1.

Ja załuje tak naprawde tylko M1 nieopatrznie sprzedanych jako ze z te pieniadze sa doskonałe do małych pomieszczen.gdybym teraz miał wybierac to tylko mercury m1...Ale nie wiem jak graja M2 ze zwrotnica np.McGyvera (pewnie dobrze)....Wiec dylemat mały jest.Dobrze ze tanie to wszystko

Grundig High Fidelity

• 2 tygodnie później...

ja juz po tuningu :)

Koszt ok 180zl

Wszystkie kondensatory to Jantzen Cross-Cap, rezystory metalizowane.

Kable OFC jakies 2,5mm2 na dol i 0,5 na gore.

Efekt dosc wyrazny, ale bez wielkiej rewolucji

Gora jak pisano wczesniej stala sie bardziej parlista (moze nawet i ostra) dol bardzo przyjemny, wiecej wykopu ma niz poprzednio.

Tannoye wg mnie stracily cos ze swojej magi, graly "przytulnie", teraz z jasnym wzmacniaczem mogl bym przestac je lubic.

Dodam, ze graja u mnie 4h dopiero, moze po wygrzeniu bedzie jeszcze lepiej.

Dodam, ze robiac zwrotnice przewidzialem bi-wire, ale szukam narazie odpowiednich terminali, ktore beda pasowac do skrzynki

• 1 rok później...

pataus, 19 Lis 2008, 22:28

>hmm... te 0,22 to ponizej tolerancji tego 10u dlatego pytam

Ale to przecież foliowiec który bocznikuje ultragównianego bipolarnego elektrolita.

• 2 miesiące później...

Witam. Pomajstrowałem przy swoich M2, narazie wykonałem swoje zwrotnice według oryginalnego schematu, dałem tylko lepsze elementy i wymieniłem okablowanie.

Dałem takie elementy:

- cewka powietrzna 1,6 mH dr. 1,2 mm

- cewka powietrzna 0,18 mH dr.1,2mm

- rezystor metalizowany 6,8 ohm

- rezystor metalizowany 4,3 ohm

- kondensator jantzen audio Z-Standard 4,7 uF

- kondensator jantzen audio Z-Standard 5,6 uF

- kondensator jantzen audio Z-Standard 10 uF

Oryginalnego wytłumienia narazie nie zmieniałem. Wysokotonowy w końcu zaczął grać, nawet aż za bardzo, dźwięk teraz wydaje mi się za jasny, nie ma w nim mięsa i nieraz aż zakłuje w uszy. Może trzeba dać większy rezystor w sekcji wysokotowca, albo wywalić całkowicie kondensator z sekcji niskotonowej? Czy może wstawić oryginalną zwrotnice zamieniając w niej jedynie kondensator 10uF na jantzen? Ktoś ma może jakieś sugestie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proste pytanie jaką rezystancje miała cewka oryginalna a jaką ma obecna? Jak inną ma obecna wpływa ta l-pada w tweeterze.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.