Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Zoller Imagination

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry, wczoraj dostałem junk częsci z Anglii. Spór na paypal'u.......

Niektórzy dystrybutorzy (zwłaszcza mający chodliwy towar) zachowują się jak w erze niedoborów w sklepach ZURT w PRL.

Nie wiem skąd ten Trygon.Przeca to najnormalniejsza w świecie płaszczka ! Enyłej, nie daje rady z Zollerami. Za mała moc lub parszywy przebeg impedancji w Zollerze a pewnikiem obie rzeczy na raz. Dobre dla miłośników małych składów,klasyki (acz chyba nie symfoniki z dynamicznymi przebiegami).

Shrimp w połączeniu z dobrze dobraną końcówką tranzystorową to inny (wyższy) poziom.

zildjian, 22 Lis 2006, 11:43

>Nie wiem skąd ten Trygon.

Z tego co przeczytałem stingray = ogończa ale nie wiem czy każda ogończa to trygon. Na pewno zaś nie wszystkie ogończe to płaszczki bo:

Płaszczki - ogóna nazwa chrzęstnoszkieletowych ryb morskich o płaskim, dyskowatym kształcie ciała. Do płaszczek zaliczane są drętwy, ogończe, raje, manty i orlenie.

Czy jest na sali jakiś ichtiolog, który mógłby rozwiać wątpliwości?

pzdr

PS Ogończa brzmi fatalnie. Całe szczęście, że shrimp to zwykła krewetka

Gość jamówię

(Konto usunięte)

>>> zildijan

chodzi o fotkę rozbieraną ,którą wklejono w tym watku.Forum uzytkuję od nie dawna i myślałem.że wzorem forum HFiM klikając na odpowiedz tak gdzie jest zdjęcie automatycznie zacytuję.Wybacz za zamieszanie

• 1 miesiąc później...

>Zildijan

Dawno coś się nie odzywasz a ja tak liczyłem na opis Twoich bojów o poprawę dźwięku...

Miałeś Krewetkę którą chwaliłeś i LFD jednak coś Ci nie spasowało .. co?

Może coś napiszesz.. chętnie poczytamy, teraz jeszcze Tornado.. dosyć nietypowy wybór.. i SONY..???

Napisz coś naprawdę szerzej.. może i innym się przyda

Złożyłem przed sobą latem samokrytykę: zacząłem tracić pieniądze,zdrowie,opinię. Teraz usiłuję wyzdrowieć przy pomocy kolegów realizatorów i muzyków. Odezwę się :-)

Odpowiadając na konkrente pytanie (bo zdaje się już gdzieś napisałem o powodach sprzedaży poprzedniej amplifikacji) w kwestii końcówki SONY serii ES: kolega dostał od kogoś w zastaw a że wyjeżdżał zostawił ją u mnie. Z braku laku włączyłem i po godzinnym biernym słuchaniu słuchaniu stwierdziłem,że to mi się podoba !!! I nie trzeba $$$$$. Miałem okazję bezpośredniego porównania z:

Roksan Caspian : SONY lepszy w każdym aspekcie, co możliwości sterowania dołem - nie ma porównania ,bo Caspian na Zollerach nie pokazuje prawie w ogóle,że istnieje bas. Caspian poza tym zamula górę.

Naim Nait 5i - wielkie rozczarowanie, info o tym,że Naimik może obsłużyć studnie 1 ohm przy dając impulsowo kilkaset W to oszustwo. Średnica SONY o klasę lub 2 lepsza. Tylko w górnych częstoliwościach do Soniacza się zbliżał.

Używane preampy nie uzasadniały ich pozytywnego udziału w kreacji zdarzeń dżwiękowych/emocjonalnych.Soniak z pokrętłem gainu jest lepszy.

Do tej pory nie miałem możności sprawdzenia Talka po wprowadzonych zmianach częsci - brak sensownego pre i czas na wygrzewanie. Właściciel firmy Talk jest aktualnie na CES a po powrocie obiecał odpowiedzieć na kilka dodatkowych pytań związanych z częściami,które mi przysłał.

He,he, he..... rezja??? - mam zamiar sprawdzić nowe wyroby SONY ES....

Pocieszam się,że Ciebie to dopiero czeka !

Miałem chwilę zwątpienia do czasu jak zaczęły pojawiać się nowe inkarnacje Roksana i Naima. Ale po tym badziewiu zacząłem się zastanawiać o co w tym wszystkim (mnie) chodzi. Sorry za tę dawkę extrawertycznych cofek :-)

>Zildijan

Jakoś nie dotarłem do przyczyn sprzedaży poprzedniego zestawu, zwłaszcza że gdzies po drodze dalej shrimpa polecasz.

ciekawe te uwagi o Sony... ja budując drugi i trzeci zestaw własciwie Sony nie brałem pod uwagę, jeden wyszedł lepiej z Yamaha 720 a drugi gorzej z Pioneerem 767... oczywiście to nie ta klasa cenowa ale nie męczy przy słuchaniu, Pioneer nieco zamula ale dałem się poniesć opiniom z forum.

Niemniej jednak zestaw podstawowy na Classe dalej mnie cieszy, może bym go i dopieścił ale nie wiem jak..;-)

W każdym razie jak będziesz gotów do dłuższych wywodów chętnie poczytam.. na razie dziękuję i za to..

pozdrawiam serdecznie

(a kabelki od Twojego znajomego sparwdziły się i dają sobie radę w systemie)

• 2 miesiące później...

Cześć Klubowicze,

Potrzebuję do systemu nowe kable głośnikowe - poddywanowe. Nie lubię Nordosta. Rozsądny cenowo jest DNM Reson,ale słyszę o nim rozbieżne opinie. Próbowaliście ?

- jest ok, idealny po dywan, ma konstrukcję podobną do dawnych przewodów antenowych - niestety nigdzie nie znalazłem takiego starego przewodu, żeby sprawdzić czy przypadkiem nie jest lepszy od resona :(

- znam paru zadowolonych użytkowników, przekonanych o jego wyższości nad audiofilskim hajendowym szytem,

- dla mnie to taki chudziutki ulotny dźwięczek, bzyczek - no ale ja przecież należę do grona upolowanych przez handlarzy jeleni :)

Kiedys słuchałem Resona bodajże z Phonarami i Cabasse (Jonki) wzmakiem amplifona i Cplanta CSA8 i niewydaje mi sie żeby to były dobre kable do Zollerów będzie cykać. W porównaniu do XLO to krok wstecz moim zdaniem oczywiscie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Tak, XLO to świetny kabel. Ale chcę schować ten cały majdan sprzętowy jak również "węże jeleni". A 4m x 2 XLO to już niemałe piniondze. Edwards z Talka napisał mi,że DNM ma wysoką induktancję stąd tnie trochę wysokie tony. Pokrywa się to z recenzją z Sound Stage i naszego Audio..... I bądż tu qrw mundry

Fakt, że z Zollerami nie słyszałem ale to co usłyszałem z Jonkami i Phonarami mnie zemdliło, może i góra wycofana ale przełom ze srednicą raczej już mocno wręcz przeciwnie. Poszukałbym jakiegos PAD-a lub PSC jak chczesz lepiej i pod dywan tylko qrna drogo w porównaniu z resonem.

Moze brak basu na Zollerach wynika z ich impedancji ? Wszyscy podniecają sie wysoką skutecznością zestawów Zollera, sugerujac ich synergicznosc z lampą zapominając o przebiegu impedancji.

Nie wiem jak Imagination, ale moje Solution ma lojalnie z tyłu na tabliczce napisane 4 / 2,8 Ohm.

Na brak basu nie ma co narzekać, chodzi raczej o szczypte "dowazenia" górnej srednicy, przynajmniej u mnie.

barni, 2 Kwi 2007, 22:15

>Moze brak basu na Zollerach wynika z ich impedancji ? Wszyscy podniecają sie wysoką skutecznością

>zestawów Zollera, sugerujac ich synergicznosc z lampą zapominając o przebiegu impedancji.

Na braki basu niespecjalnie narzekam. Ale integra lampowa Manley Stingray poległa ,nie tylko w kwestii basu. Tandem Manley Shrimp pre + power LFD po prostu zniszczyła płaszczkę.

>Nie wiem jak Imagination, ale moje Solution ma lojalnie z tyłu na tabliczce napisane 4 / 2,8 Ohm.

Na moich IMG - tabliczka "pisze" 4/3,2 ohm

Gość rochu

(Konto usunięte)

Kilka słów nie o Imagination a o Temptation.

Z moich doświadczeń z Zoller Temptation wynika że potrzeba dla nich wydajnego wzmacniacza.

Amplifon WT 40 nie był w stanie pociągnąć tych kolumn. Słaba dynamika, kiepskie zejscie basu i dzwięk bardzo odchudzony. Co ciekawe ten wzmacniacz bardzo ładnie napędzał małe ProAc-i które ponoc do łatwych nie należą.

Natomiast Jadis Orchestra broni sobie całkiem dzielnie. No może same zejsce basu nie jest do samego dna możliwości kolumn ale kontrola basu jest OK.

Znakomicie radzi sobie też NOS Clone StefanaB. Ten wzmak potrafi trzymać moje Zollery za twarz, ale same trafa w tym wzmaku to chyba ze 12 kg żywej wagi więc prądu jest pod dostatkiem.

Generalnie odbieram moje Zollery jako dość wybredne i trudne kolumny. Natomiast jest to sprzęt który potrafi odwdzięczyć się po wielokroć za troskliwe zestawienie reszty toru.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.