Skocz do zawartości
IGNORED

Transformatory desymetryzujące Lundahla

twonk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Do tej pory w swoim zestawie korzystałem z dobrodziejstw całkowicie zbalansowanego (symetrycznego) toru. Jednak monobloki, które wkrótce mam nadzieję postawić, nie są symetryczne - mają wyłącznie wejścia RCA. Wykombinowałem sobie, żeby desymetryzować sygnał dopiero na samym końcu (czyli na wejściu monobloków) przy pomocy rzeczonych transformatorków. Po pierwsze, nie jestem całkiem pewien czy dobrze kombinuję... ;-) A po drugie, raczej nie wchodzi w rachubę, żeby Elfa wypożyczyła mi je do odsłuchu... ;-))), a że cena niemała (588 zł + VAT za sztukę), chciałbym spytać, czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie?

>twonk, 10 Lis 2005, 10:52

Pomysł O.K. , ale ta cena!!!

Uzwojenia chyba ze złota, a rdzeń to już sam nie wiem z czego!!!

Można by zrobić desymetryzator na OPAmpach, bo nie wiem, czy jest

coś gotowego na rynku, a jeżeli jest, to pewnie w kosmicznej cenie.

Jestem Europejczykiem.

Witam! Pomysł moim zdaniem dobry< ale Elfa dyktuje kosmiczne ceny. Sprawdź ile kosztują Lundahle bezpośrednio u producenta. Prawdopodobnie dużo taniej. O jaki typ konkretnie chodzi?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

>Frank

Ależ czemu, drogi Franku? ;-) Przecież napisałem, że się przesiadam na monobloki niesymetryczne i niezbalansowane... A że ich dźwięk mnie urzekł, więc muszę sobie przecież jakoś poradzić...

>stern

Typ taki: LL156X-3FXPHM. Sprawdzałem jakichś dostawców w Europie, bo nie wiedziałem, że Lundahl sam też sprzedaje pojedyncze sztuki (sprzedaje?)... Chcą sporo ponad 100 Euro, więc z dostawą wyjdzie na to samo. Dołączam zdjęcie z Elfy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tym konkretnie rozwiązaniem nie miałem, natomiast z trafami Lundahla mam do czynienia na co dzień.

Trafo jak trafo, nie zapominajmy, że jakiej by nie było jakości, niestety ma pewien wpływ na dół i górę pasma. Choć z drugiej strony, gdyby to był czynnik bardzo znaczący (nie do wyrugowania), nikt by z nich nie korzystał...

Moim zdaniem, jeżeli zależy Ci na jakości (w ścisłym i dość konkretnym sensie) i stać Cię na to, to się nie wahaj. Natomiast sam prawdopodobnie zdesymetryzowałbym połączenie symetryczne w sposób - hmm - galwaniczny ;-)

Z tymi typami nie miałem do czynienia. Jeżeli bezpośrednio u producenta tyle kosztują to raczej nie kupisz już taniej. Jenseny byłyby chyba lepsze, ale są też sporo droższe:(. Jeżeli chodzi o sprzężenia transformatorem to jestem za. W moim systemie jest w torze sygnałowym 5 transformatorów. W preampie na wejściu i na wyjściu, i w końcówce mocy na wejściu, międzystopniowy i głośnikowy. Wszystkie ze stajni Lundahla. Gra to pięknie (to nie tylko moje odczucie.

Pozdrawiam

Sławek

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.