Skocz do zawartości
IGNORED

Lukar, moze bysmy sie tak opodatkowali?

MariuszJ

Rekomendowane odpowiedzi

Pomysl juz byl, wiem. Przy okazji braku dostepnosci serwisu przez dwa dni warto do niego wrocic.

Mysle, ze 12 zl / rok za mozliwosc _pisania_ na forum, przy utrzymaniu darmowego dostepu do odczytu przelknie kazdy.

12 zl - nieprzypadkowo. To 1 zl na miesiac. To cena jednego egzemplarza pewnego czasopisma. To kwota, ktora (tu szacuje) pomnozona przez liczbe forumowiczow, ktorzy zgodza sie na te oplate, pozwoli Lukarowi utrzymac to forum - w sensie technicznym i kazdym innym.

Szkoda by bylo, gdyby ktoregos dnia okazalo sie, ze cale zgromadzone tu doswiadczenie nagle by zniknelo. Pomysl jedynie zmniejszy prawdopodobienstwo, ale mysle ze warto. Oczywiscie, wszystko zalezy od Lukasza.

https://www.audiostereo.pl/topic/22693-lukar-moze-bysmy-sie-tak-opodatkowali/

obsługa kwot tej wysokości, przelewy, podatki, etc. powodują, że, jeśli nie chcemy własciciela narazić na kłopoty, to chyba lepiej go nie uszczęśliwiać: wyślij chłopu zgrzewkę piwa raz na jakiś czas :)

Lukar, podaj swoje konto, jeśli ktoś bedzie chciał wesprzeć Twoj serwer choćby przysłowiową złotówką to zawsze coś... Grosz do grosza ... i wiadomo...

Ja jestem za jakąś dobrowolną daniną - w końcu Lukar to nie Caritas... Z czegoś musi utrzymywać serwer a odwiedzających co niemiara...

• Redaktorzy

ja też jestem za. Oprócz tego przy nickach osób wpłacających może pojawiać się jakaś fikuśna ikona, alboco

;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Również jestem za! Tym bardziej, ze ostatnio strony forum coś chodzą niemrawo. Jeśli miałyby te datki pomóc to sprawa oczywista. Miłym byłoby mieć taką ikonkę. Wiadomym byłoby kto skąpy:):)

Popieram i wpłate i ikonke a podatki bez przesady przy sumie 12 zł traktujmy to raczej jako stowarzyszenie non profit dla kazdego forum niczym boski eliksir w końcu:-)

Szkoda i wiedzy i forum..przejsc na konkurencyjne forum ..nie to nie dla mnie

Pomysł taki sobie, forum i tak jakoś zarabia na reklamach, ale płatny dostęp? Dajcie spokój...może od razu dodatkowy karnet dostępu do "brak humoru na forum" ? W końcu tyle tam "materiału".

Wystawić gdzieś wywieszkę konto + tekst jeśli doceniasz ogrom wiedzy umieszczonej na forum i włożoną w jego rozwój pracę wspomóż szczodrze w walucie lub w naturze i tyle...

A jak miałbym płacić to najpierw chciałbym imieć pewność że dzięki temu zmieni się coś poza zawartością mojego portfela , np. zobaczyć naprawione działy opinie i dział z płytami , porządną moderację tak żeby można tu było wejść bez zgrzytania zębów , jakies panele do prywatnych wiadomości, działy sklepy i linki uaktulaniane częsciej niż raz do roku - np. może w formie WIKI , krótko mówiąc zwiększoną funkcjonalność ... forum ze swoją oglądalnością jest najlepszą tablicą reklamową jaką Lukar sobie może wyobrazić, więc nie udawajmy że z tego nic nie ma. Owszem kokosów nie ma na pewno, ale wątki sponsorowane + banery + reklama prowadzonej działalności to jednak jednak jest co nieco.

HAHAHA

Ale to już było...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moja propozycja (wpis z 9 Kwi 2005, 19:50) :]

Wtedy ludzie wyrażali równie duże popracie (Fr@ntz, Harvi i inni)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jasne, ze bylo.

by lagodnie to weszlo w zycie, proponuje po prostu forumowe konto i dobrowolne datki, kto chce ten wplaci Lukarowi, mamy zaufanie ze nie wyda na pety tylko na cos pozytecznego (np. alkohol) :) warto wspierac to forum i jego admina i tworce.

Bedą obowiązkowe wpłaty to od razu się pojawią goście z gatunku "płace - żądam", a nie śmiem się zastanawiać do czego to może prowadzić zważywszy ilość rosnącą oszołomstwa na forum :)

cynamon: "Dobrowalne daniny OK. Przymusowe odstraszą świeżą krew i zwapniejemy."

Ok, moga byc dobrowolne. Jakies zaznaczenia kto wplacil kto nie powinno jednak byc, dla mobilizacji. Skrzynka - w charakterze forwardu, jak mniemam - moze byc.

mciej: "A jak miałbym płacić to najpierw chciałbym imieć pewność że dzięki temu zmieni się coś poza zawartością mojego portfela"

A teraz mozesz miec tylko nadzieje, ze pewnego dnia zostanie Ci tylko cache w googlu. Moze by ja oprzec na solidniejszych, brzeczacych argumentach?

mciej: "Bedą obowiązkowe wpłaty to od razu się pojawią goście z gatunku "płace - żądam"

Nie bede ukrywal - chce byc tym gosciem.

>kapelli albo.... nieee, to okrutne, nie bede pisal. lepiej kupic gotowy produkt :) o Strussach cos kilka razy slyszalem, ze to psuje (i na forum cos bylo)

>mciej zaraz tam żądam :) zasady sa jasne, ponizej wplaty powiedzmy 100kzl (by na w miare dobry system starczylo) nie ma żądań.

>Ururam Tururam

>Jeśli dzięki temu miałyby dla płacących zniknąć reklamy (zwłaszcza typu popup)

U mnie nie ma pop-up'ów, blokuje je zarówno Opera jak i MS IE v.7

Jeszcze nie słyszałem o żadnym forum dyskusyjnym które musiałyby być płatne. Bez przesady, domena, hosting i wirtualny serwer aż tyle nie kosztują.

Poza tym policzmy sobie: np. zapłaci 1000 osob - to daje 12kzł/rok. Tym można kilkanascie forów obdzielić! Też bym tak chciał! Za Forum Romanum starożytni Rzymianie chyba nie pobierali opłat?

A co z tymi którzy nie zapłacą? Całkowicie dobrowolne datki - tak. Płatne członkowstwo - nie.

Zgodnie z zasadą "płacę - wymagam" czy wtedy będa watki polityczne, brak cenzury i pilnowanie regulaminu? Nie sądzę.

Teraz są reklamy, bannery, wątki sponsorowane, widać ze Forum ma się dobrze. Lukar chyba nie zgłaszał ze Forum ma jakieś problemy finansowe?!

Pomysł jest zły i przypomina mi zagrywki kolejnych ministrów finansu przed uchwaleniem budrzetu: co by tu jeszcze opodatkować, na co podnieść podatek, dorzucić cło akcyzę i (mega) vat.

Gdyby rzeczywiście było trzeba pomóc by forum mogło funkcjonować - to ok. Ale na razie chyba nie trzeba?

>Ok, moga byc dobrowolne. Jakies zaznaczenia kto wplacil kto nie powinno jednak byc, dla mobilizacji.

Oznaczenie to pozornie dobry pomysł, ale jak wiadomo "niektóre osoby" na forum nie będą miały ochoty zostać oznakowane, żeby pozostać tym kogo udają - "szarymi" userami. I co z tym zrobić?

>A teraz mozesz miec tylko nadzieje, ze pewnego dnia zostanie Ci tylko cache w googlu. Moze by ja

>oprzec na solidniejszych, brzeczacych argumentach?

Ale skąd i po co ten katastrofizm. Forum nie działało - ale działa spowrotem . Awarie serwerów zdarzają się nawet onetowi. I niestety nie masz i mieć nie będziesz jakiejkolwiek gwarancji że wpłacenie kasy coś w tej materii zmieni.

>mciej: "Bedą obowiązkowe wpłaty to od razu się pojawią goście z gatunku "płace - żądam"

No i własnie wiec wyobraźmy sobie hipotetycznie że wątku dotyczącym kolumn AA który to przykład wybrałem zupełnie przypadkowo, Lukar usuwa dwa wpisy. Również przypadkiem autor wątku jest "oznakowany" , a wpisy usunięte były "nieoznakowane".

Rozmiary paniki jakie wybuchną bedą skali ptasiogrypowej, zaraz dwudziestu "nowych" dyskutantów zrzuci winę na Antychrysta-Stryjeckiego, Zydelek obciąży winą Frydrysiaka, electro audiofilską mafię współpracującą z Lukarem, majo będzie zniesmaczony, Józwa będzie zaprzeczał, Qubric każe wszystkim sp***dalać, Darkul poda wszystkich do sądu, McGyver zaproponuje lekki tuning, a Discomaniac zarzuci protestującym brak doświadczenia ; krótko mówiąc kolejny powód do masowej histerii z powodu chrząszcza który pierdnął na Saharze.

Krótko mówiąc pomysł zacny, ale znając psychoze panującą tutaj wokół niezależności forum , a zwłaszcza wokół krążenia pieniędzy na linii użytkownicy - autor strony, może się skończyć różnie.

I mam dziwne przeczucie, to najpierw bedą wszyscy popierac, a potem będzie bicie w bębny i obnażanie chudych audiofilskich klat w pozach rejtanowskich.

To sa minusy.

A plusy

- może to coś da

- może będzie lepiej chodzić

- może bedą jakies usprawnienia

Trochę ten rachunek nierówny.

mciej:

>Oznaczenie to pozornie dobry pomysł, ale jak wiadomo "niektóre osoby" na forum nie będą miały ochoty

>zostać oznakowane, żeby pozostać tym kogo udają - "szarymi" userami. I co z tym zrobić?

Pozwolic na wybor w profilu czy oznaczenie ma sie wyswietlac czy nie. Albo zostawic do decyzji uzytkownika czy forward [email protected] bedzie eksponowal w "O mnie" czy nie.

>Ale skąd i po co ten katastrofizm. Forum nie działało - ale działa spowrotem . Awarie serwerów

>zdarzają się nawet onetowi. I niestety nie masz i mieć nie będziesz jakiejkolwiek gwarancji że

>wpłacenie kasy coś w tej materii zmieni.

Mam niczym nie poparte przekonanie, ze utrzymywanie forum przez community tax jest gwarantem jego niezaleznosci.

>No i własnie wiec wyobraźmy sobie hipotetycznie że wątku...

Mam niczym nie poparte przekonanie, ze mechanizm moderacji, bazujacy na pracy zespolu forumowiczow a nie arbitralnych decyzji Lukasza zalatwil by te sprawy.

>Krótko mówiąc pomysł zacny, ale znając psychoze...

Jestem naiwny, wiem.

>Trochę ten rachunek nierówny.

Nie twierdze ze nie, ocenmy to wspolnie.

Pomysl nie jest nic wart dopoki nie zostanie zrealizowany. Formalne doatcje moga byc samemu Lukarowi nie na reke. Najpraktyczniejsza metoda to przed wszystkim ustalienie, czy ma to byc 10zl, czy 20zl i wrzucic pod adres Lukara razem z zyczeniamy koperte z banknotem wewnatrz. Chociaz to tez moze byc zle odebrane i traktowane jak dwie dychy dla ciecia, listonosza i dzielnicowego na koniec roku. Komercjalizacja strony jest nadal najlepsza droga.

pomyslcie o jednym - dotad Lukar ideowo podchodzil do forum, ma byc niezalezne itd, kiedys predzej czy pozniej bedzie jakis producent probowal go kupic w taki czy inny sposob, ta pokusa bedzie mniejsza jesli jakas kaska bedzie splywala od audiofili w postaci dobrowolnych datkow. po cichu, po prostu jest konto i kto chce ten wplac.

"Forum nie działało - ale działa spowrotem . Awarie serwerów

>zdarzają się nawet onetowi."

jak to nie dzialalo? przeciez sa wpisy z ostatnich dni (co dzien sa jakies wpisy, o co chodzi? jaki byl problem?)

O własnie, lepiej żebysmy MY wykupili lukara niż zły producent.

A jak w większości wątków będzie nadal udowadnianie że A jest lepsze od B, że cyfra to syf, a lampa boska,

że X wjedzie Y na dom itd to Lukarowi sie skończy podchodzenie posjonistyczno-ideowe.

Po cholere o coś dbać skoro sami użytkownicy nie dbają...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.