Skocz do zawartości
IGNORED

Do więzienia za działaność na forum?

Seband

Rekomendowane odpowiedzi

W piątek byłem przesłuchiwany przez Policję jako świadek w prowadzonym przez prokuraturę w Pruszkowie postępowaniu z art. 115 ust. 2 ustawy o prawie autorskim:

"Art. 115.

1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości

lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności

do lat 3.

2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu

twórcy cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne

wykonanie albo publicznie zniekształca taki utwór, artystyczne wykonanie,

fonogram, wideogram lub nadanie.

3. Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej w inny sposób niż określony w ust.

1 lub 2 narusza cudze prawa autorskie lub prawa pokrewne określone w art. 16,

art. 17, art. 18, art. 19 ust. 1 lub 2, art. 20 ust. 1-4, art. 40 ust. 1 lub 2, art. 86, art.

94 ust. 4 i art. 97,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności

do roku."

Padały pytania w stylu: czy jest pan uczestnikiem forum na stronie www.audiostereo.pl, czy posiada pan maila takiego a takiego, czy ma pan nicka seband itp. oraz czy zamieścił pan na stronie www audiostereo.pl schemat urządzenia Struss Q i czy pytał się pan firmy Struss Amplifiers o zgodę.

Na razie nie przedstawiono mi żadnych zarzutów (podejrzewam, że wkrótce to nastąpi), a chodzi zapewne o mój wątek nr 4954 w DIY, w którym to wątku prosiłem forumowiczów o pomoc w naprawie i przeróbkach posiadanego przeze mnie egzemplarza wzmacniacza Struss Q.

Podejrzewam, że ktoś "życzliwy" (pozostawię Waszym domysłom, kto) złożył doniesienie o popełnieniu przestępstwa.

A jak mnie znaleźli? To proste - zakładają skrzynkę pocztową podałem prawdziwe dane.

Czy nie uważacie, że to zakrawa na paranoję? Czy miał ktoś z Was do czynienia z podobnymi sprawami?

Będę informował o dalszych postępach w powyższej sprawie.

A propos patentów:

Kategoria, numer i data zgłoszenia:

WYN: (21) 308565, (22) 11-05-1995

Kategoria i numer ochrony:

WYN: (11) 176514

(54) Mostkowy wzmacniacz mocy małej częstotliwości

Decyzje:

Data Typ decyzji

24-02-1999 Udzielenie patentu

11-05-2003 Decyzja o wygaśnięciu prawa wyłącznego

Dane ze strony Urzędu Patentowego RP www.uprp.pl

A wogole to ciekawa koncepcja ciagania swoich klientow po sadach. Sprzedarzy to napewno zwiekszy ;)

Pan Struus bedzie tereaz z ciekawoscia sledzil ten watek, zreszta my forumowicze tez.

Ta sprawa to bardziej niz do sadu nadaje sie dla lekarza. Jakiego to sie domyslcie.

Pan Struss ma obsesje na punkcie PATENTU. Polceam poslucha archiwum radia Jazz ;)

Widzisz Harvi, trzeba było nie naśmiewać się na forum podczas trwania udycji. A tak struś zamiast głowy w piasek to kopie:)

O teraz to ten pan mi się jawi jako "kolega Struś" z "Wniebowziętych". Woźnica karawanu, który wiezie na pogrzeb jego i jego wzmacniacze:(

Całe forum na świadków ! :)

A tak na poważnie myślę, że do Sądu ta sprawa nie dojdzie - umorzą na etapie postępownia przygotowawczego :) A swoją drogą to kabaret panie, kabaret.....

Eee tam szukać nie umiecie :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Seband, 29 Lis 2005, 17:24

A w jaki sposób wyżej wymienione artykuły wpasowują się w pokazanie schematu urządzenia powszechnie dostępnego na rynku i prożbę o pomoc w modyfikacji układu???

Przede wszystkim jak taki czyn wypełnia przesłanki przywłaszenia autorstwa, wprowadzania w błąd co do autorstwana, rozpowszechniania bez podania autorstwa (wzmacniacz rozpowszechniałeś???) i wreszcie na czym polega ta korzysc majątkowa którą z modyfikacji własnego - zakupionego i opłaconego wzmaczniacza miałeś odnieść???

Nawet gdyby patent nie wygasł (a z tego co piszesz to wygasł) to niby w jaki sposób naruszyłes patent??? Zastosowałes go w urządzeniu które komercyjnie sprzedawałeś???

Patent to nie swiętość tylko przywilej, obwarowany określonymi ograniczeniami. A obecnie dorwała się do niego banda cwaniaczków którzy myślą juz że można wszystko opatentować i ciągnąc ciaćki za wyprocesowywanie się w sądzach (podobno amazon.com opatentowało zakupy przez internet przy pomocy jednego kliknięcia myszką - a więc nie klikajcie myszką bo łamiecie patent jakiegoś zasr.... "wynalazcy" :)))

Seband, 29 Lis 2005, 17:24

Ale własciwie dlaczego chciałes modyfikować wzmacniacz - nawet jesli opatentowany???

Mniemam ze popsuł się ale równiez źle grał od chwili nabycia. A więc zostałeś wprowadzony w błąd przez sprzedawcę. A skoro za brzmienie odpowiadało opatentowane rozwiązanie to w zasadzie przez producenta...

Może by go tak przycisnąć prawem konsumenckim. A do tego jeszcze wydusić zadośćuczynienie za cierpienia związane ze słuchaniem fatalnego dźwięku, narażenie na stres oraz rozstrój zdrowia a może nawet na utratę życia z powodu depresji w którą wpadłeś???

Oj autor wzmacniacza do końca życia się nie wypłaci z odszkodowań ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.