Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

kolumny stoją tak na codzień tylko dlatego ze są drzwi i musi być przejście

Widzę te drzwi , dlatego zaproponowałem w post nr1584 ustawienie na ścianie z oknem , przesuwanie ciągle kolumn do odsłuchu żle wpływa na brzmienie :)

Nie wiem dokładnie jak jest z drzwiami na ścianie z kamienia , może da się ustawić tam kolumny odsuwając je od ściany na tyle by nie kolidowały z drzwiami .

musza stac od sciany jakies 30cm bo inaczej znika bas

Kup dywan 2x3 m , powieś na całej ścianie gdzie okno grubsze zasłony , ( nie jakiś cienki tiul ) , materiału tyle by wisiały pofałdowane po upięciu .

Stół i krzesła jeżeli jest możliwość wynieść , zajmuje zbyt dużo miejsca w tym pomieszczeniu , wiem bo moje jest niemal identyczne 410 X 340 cm .

Co do basu , dywan + zasłony powinny sporo zmienić .

Zacznij od tego jak napisałem , choć jest to upierdliwe warto się pomęczyć .

• 3 tygodnie później...
Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Bardzo proszę o wskazówki dot. ustawienia sprzętu, poprawy akustyki. Poniżej przesyłam grafikę pokazującą układ mebli w pomieszczeniu.

Pokój jest dość wysoki, kolumny to Audio Note (klony), które mogą być w rogach. Na oknie wisi firanka, brak zasłon. Zależy mi na poprawie sceny, kwestię ilości niskich tonów można zapewne regulować przesuwaniem kolumn do ścian. Z góry dziękuję :)

pokoj.jpg

zdjęcie robione mikrofalówką ale coś tam widać - prośba o sugestie

20150420_115309.jpg

Co do basu , dywan + zasłony powinny sporo zmienić .

Zacznij od tego jak napisałem , choć jest to upierdliwe warto się pomęczyć .

jak Ci się to Rydzu widzi?

Bardzo proszę o wskazówki dot. ustawienia sprzętu, poprawy akustyki. Poniżej przesyłam grafikę pokazującą układ mebli w pomieszczeniu.

przede wszystkim zainwestuj w ...nową szafę, którą ustawisz ja na załączonym schemacie i całą resztę też

dwa dyfuzory na boki w miejscach pierwszych odbić przeciwległych - najlepsze, najbardziej szerokopasmowe na jakie Cię stać

grube zasłony na ścianę z oknem a szafa - najlepiej ubraniowa i z drzwiami akustycznie transparentnymi (jakaś siatka, materiał itp.)

co do kolumn - poeksperymentuj z dosunięciem do ścian bocznych oraz ze skręcaniem osi - może się okazać, że najlepsze będzie mocne skręcenie tak, że osie będą się krzyżowały zdecydowanie przed sofą

uwierz mi - będzie to najlepsza inwestycja (mierzona stosunkiem nakładu do efektu) w system audio jaką do tej pory zrobiłeś! :-D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

przede wszystkim zainwestuj w ...nową szafę, którą ustawisz ja na załączonym schemacie i całą resztę też

dwa dyfuzory na boki w miejscach pierwszych odbić przeciwległych - najlepsze, najbardziej szerokopasmowe na jakie Cię stać

grube zasłony na ścianę z oknem a szafa - najlepiej ubraniowa i z drzwiami akustycznie transparentnymi (jakaś siatka, materiał itp.)

co do kolumn - poeksperymentuj z dosunięciem do ścian bocznych oraz ze skręcaniem osi - może się okazać, że najlepsze będzie mocne skręcenie tak, że osie będą się krzyżowały zdecydowanie przed sofą

uwierz mi - będzie to najlepsza inwestycja (mierzona stosunkiem nakładu do efektu) w system audio jaką do tej pory zrobiłeś! :-D

Bardzo dziękuję! Jednak szafy nie ruszę, nie ma szans, mieści się tam cała garderoba mojej żony, która i tak narzeka na brak miejsca, a to jedyny pokój, który mogłem zająć na własne potrzeby :) Szafa jest prawie na całej długości, to taka typowa sosnowa z przesuwanymi drzwiami (drzwi z poprzecznymi listewkami, wyglądają jak poziome żaluzje).

W związku z tym, czy poza zmianą położenia i nachylania kolumn i dodaniem zasłony na okno, można by umieścić coś na tylnej ścianie (za sofą) oraz na ścianie naprzeciwko szafy?

(ten pokój ma służyć jeszcze przez rok, może dwa, potem mam nadzieję na zmiany) :)

to może dwie szafy, żeby Małżonka miała też więcej miejsca, a na tył dyfuzor

bo tak jak jest to nie bardzo to widzę

można ewentualnie próbować potraktować szafę jako ścianę, wysunąć i sofę i kolumny do przodu, dać dyfuzję, tak jak zaproponowałem z tym że koło szafy naturalnie dostawianą, na stojaku, i dyfuzję na tył

jakie są wymiary tego pokoju? głębokość szafy? rysunek nie trzyma proporcji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

to może dwie szafy, żeby Małżonka miała też więcej miejsca, a na tył dyfuzor

bo tak jak jest to nie bardzo to widzę

można ewentualnie próbować potraktować szafę jako ścianę, wysunąć i sofę i kolumny do przodu, dać dyfuzję, tak jak zaproponowałem z tym że koło szafy naturalnie dostawianą, na stojaku, i dyfuzję na tył

jakie są wymiary tego pokoju? głębokość szafy? rysunek nie trzyma proporcji

Wymiary to ok. 500cm długości i ok. 3,5-4m szerokości, faktycznie proporcje są trochę zaburzone, ale przez szafę wydaje mi się długi a wąski :)

Na obecną chwilę nie podoba mi się bas i przestrzeń. Wcześniejsze Dali Grand wysunięte były przed stolik rtv, na ok. metr od tylnej ściany i z przestrzenią nie było żadnego problemu, zdarzało się słyszeć instrumenty w taki sposób, jakby siedziało się w pierwszym rzędzie na koncercie. Aktualnie dźwięk jest dokładnie tam, gdzie są kolumny, lekko wysunięty do przodu.

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

co z basem jest nie tak?

co do przestrzeni - chodzi o głębię?

Bas nie jest już tak mięsisty, zróżnicowany, jak przy Dali, nie schodzi też tak nisko. Stał się jakby takim tylko dodatkiem do reszty - być może to charakterystyka tych kolumn.

Jeśli chodzi o przestrzeń, brakuje mi takiej bliskości, wrażenia, że dźwięk otacza, nie wiem jak to opisać :) aktualnie nie jest źle oczywiście, ale trochę dźwięk jest przyklejony bardziej do głośników.

Być może to jest wszystko kwestia przyzwyczajenia po zmianie i kwestia ostatecznego ustawienia po zmianach (a zmieniłem kolumny i źródło jednocześnie). Czekam też na ostateczną wersję standów o prawidłowych wymiarach, aktualne mają zbyt małe blaty i są za wysokie w stosunku do oryginalnych.

niewykluczone, że z Dali brzmienie było przebasowane i teraz jest takie wrażenie, bo zintegrowany jest na pewno lepiej - jeden głośnik, czysta fizyka

dźwięk jest przyklejony bardziej do głośników.

to najczęściej rezultat dyfrakcji, wprawdzie w AN podział jest wysoko i to zmniejsza problemy, ale mimo wszystko mogą występować

można te negatywne efekty zmniejszyć nie kierując osi kolumn ku miejscu odsłuchowemu, ale mocniej skręcając głośniki lub też ustawiając całkiem równolegle do ścian bocznych, trzeba poeksperymentować

zmieniłem kolumny i źródło jednocześnie

zatem i źródło może być odpowiedzialne przynajmniej w części za te zmiany

Witam!

Mam pytanie do kolegów zorientowanych w temacie (ja jestem w adaptacji akustycznej jeszcze zielony) odnośnie wymiarów pomieszczenia odsłuchowego.

Jestem na etapie projektu pomieszczenia i chciałem zapytać jak dobrać wymiary aby ułatwić sobie późniejszą adaptacje akustyczną.

Wymiar jednej ściany jest wymuszony jest to 5m. Proszę o pomoc w określeniu długości oraz wysokości pomieszczenia.

Chyba że nie ma czegoś takiego jak optymalne wymiary pomieszczenia odsłuchowego to proszę wyprowadzić mnie z błędu?

złoty podział zawsze warto zastosować

przypominam - 1:1.618

w Kolegi przypadku, jeśli jest taka możliwość, mogłoby to zatem być 810x500 cm przy wysokości 310 cm, tylko nie wiem czy taki już dość spory pokój wchodzi w grę

ale jeszcze bardziej pożyteczne niż określone proporcje są skosy, tj. najlepiej jest, jeśli ściany są regularnie nierównoległe, np. plan pokoju ma kształt trapezu równoramiennego a przekrój trapezu prostokątnego, można te kształty uzyskać za pomocą konstrukcji kartonowo-gipsowych wypełnionych materiałem akustycznym, tak aby

ściany boczne rozchodziły się w kierunku pozycji odsłuchowej a sufit wznosił się w jej kierunku, ścianę boczną też można nachylić po skosie

to najlepsze rozwiązanie choć wymagające najwięcej nakładów, choć mniej niż powierzchnia pokoju, zatem zwłaszcza gdy nie może Kolega zbudować na tyle dużego pokoju, by uwzględniał proporcje, warto pójść w skosy

plusem tego podejścia "konstrukcyjnego" jest to, że specjalistyczna adaptacja akustyczna, tj. montaż kosztownych i dużych ustrojów akustycznych może się w takim pokoju okazać w zupełności zbędny i inwestycja tak czy tak się zwróci

Edytowane przez graaf

Wymiary właściwie maksymalne na jakie mogę sobie pozwolić.

Skosy jak najbardziej wchodzą w grę i właśnie zależy mi żeby już zaplanować to tak by jak najmniej wywalać potem kasy na ustroje akustyczne itd...

Masz może jakiś link gdzie można obejrzeć tak wykonane pomieszcenie, lub jakiś może przykładowy projekt?

Mam jeszcze pytanie co do płyt z poniższego linka:

Ukryta Zawartość

Czy może ktoś stosował takie płyty lub podobne innej firmy? Czy z zastosowaniem wełny akustycznej pod takie płyty daje to oczekiwane rezultaty?

Czy oprócz sufitu przy zabudowie skosów o których piszesz Kolego Graaf warto pakować się w takie rozwiązanie czy lepiej zastosować standardowe płyty kartonowo-gipsowe?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez doludzi

Wymiary właściwie maksymalne na jakie mogę sobie pozwolić.

w takim razie się nie ma co zastanawiać

Skosy jak najbardziej wchodzą w grę

jw.

Masz może jakiś link gdzie można obejrzeć tak wykonane pomieszcenie, lub jakiś może przykładowy projekt?

studia tak się projektuje, natomiast myślę, że audiofile, którzy się na to decydują są na tyle zamożni i rozsądni zarazem (rzadka kombinacja), że nie rajcują się wklejaniem zdjęć w sieci

google: studio design "splayed walls" "angled walls" etc.

some food for thought:

Ukryta Zawartość

warto pakować się w takie rozwiązanie czy lepiej zastosować standardowe płyty kartonowo-gipsowe?

rozwiązanie godne polecenia z powodów praktycznych do sufitu płaskiego

przy suficie skośnym moim zdaniem zbędne, jeśli kąt skosów tak dobrać, żeby energia pierwszych odbić poszła omijając słuchacza na tylną ścianę, na której powinna być dyfuzja

Ukryta Zawartość

w takim razie się nie ma co zastanawiać

Dziękują Kolego dużo cennej wiedzy do zgłębienia, muszę się zastanowić czy sam ogarnę temat czy nie posiłkować się jakąś firmą która ma doświadczenie w takich realizacjach.

może

Ukryta Zawartość

trzeba by poprosić o orientacyjną wycenę

Ukryta Zawartość

może

Ukryta Zawartość

trzeba by poprosić o orientacyjną wycenę

Firma znana mi tylko do Warszawy mam 400km wolałbym jakąś firmę z woj. Lubuskiego, Wielkopolskiego lub Dolnośląskiego.

Ukryta Zawartość

o wycenę poprosić można i wtedy się zastanowić, czy w ogóle warto szukać firmy czy lepiej samemu zadziałać

Masz rację poproszę o wstępną wycenę aby zorientować się w cenach choć zakładam ze raczej tanio nie będzie. Gdybym miał więcej czasu to bym się nie zastanawiał. Zaprojektowanie takiego pomieszczenia zgłębiając przy okazji wiedzę o akustyce, to niesamowita frajda i sama przyjemność...

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

W związku z tym, że będę prawdopodobnie adaptował garaż w przyszłym domu na pokój odsłuchowy, prosiłbym o kilka porad:

- czy warto położyć na ścianach i suficie tynk akustyczny

- co najlepiej położyć na podłodze? Panele, płytki, czy coś innego (parkiet raczej do garażu odpuszczam)

- pomieszczenie będzie miało ok. 20m2, kształt garażu, czyli w miarę wąskie i długie niestety

W związku z tym, że będę prawdopodobnie adaptował garaż w przyszłym domu na pokój odsłuchowy, prosiłbym o kilka porad:

- czy warto położyć na ścianach i suficie tynk akustyczny

- co najlepiej położyć na podłodze? Panele, płytki, czy coś innego (parkiet raczej do garażu odpuszczam)

- pomieszczenie będzie miało ok. 20m2, kształt garażu, czyli w miarę wąskie i długie niestety

Jaka wysokość pomieszczenia?

Na podłogę możesz rozważyć tez wykładzinę (tylko izolację od wilgoci trzeba zapewnić).

Rodzice przerobili garaż na odsłuchowy - mieli płytki, ale na płytki dali pianomat 10mm i grubą wykładzinę. Akustyka b. zyskała.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Jaka wysokość pomieszczenia?

Tego jeszcze nie wiem dokładnie, ale mam zamiar zrobić tak, aby była podobna jak w salonie obok, czyli nie będzie na pewno za mało. Gorzej z wymiarami, będzie to 6,6x3,1m

• 2 tygodnie później...

Witam

Przeglądając galerie z adaptacjami akustycznymi pomieszczeń dosyć często natykam się na wytłumianie ściany za kolumną panelami wytłumiającymi.

W moim pokoju wytłumiłem tylną ścianę (za kanapą) zasłoną i kocem, do bocznych odbić daleko a na podłodze leży dywan. Za kolumnami goła ściana i miałbym miejsce, żeby tam postawić właśnie takie panele.

Jakie to może przynieść korzyści?

@DUD3K

to zależy od charakterystyki kolumn i paneli, a także od miejsca ich rozmieszczenia

jeśli umieści kolega szerokopasmowe panele pochłaniające na bazie wełny mineralnej w miejscu pierwszych odbić w kierunku słuchacza (czyli niedokładnie "za" kolumnami a raczej bliżej środka ściany) poprawie powinny ulec zarówno prezentacja przestrzenna, jak i szczegółowość oraz barwa

skala poprawy zależy od charakterystyki kolumn, od wielkości paneli oraz od generalnej charakterystyki pomieszczenia

Witam

Proszę o pomoc w poprawie akustyki pomieszczenia:

Ponad 60m2, strzelam że ok 65m2 (razem z kuchnią).

Bardziej szczegółowo:

-szerokość ok 10,7 i 8,3 (tam gdzie nie ma kuchni), odległość lewego głośnika od ściany ok 3,6m odl prawego ok 1,6-1,7m

-głębokość ok 6m, odległość głośników od tylnej ściany ok 0,8m (minus płyta odsunięta od ściany o ok 10cm), prawdopodobnie głośniki będą stały bliżej ściany jako że istniej niebezpieczeństwo uszkodzenia przez osoby pragnące zasiąść na kanapie

-rozstawienie kolumn ok 2,2m, odl od słuchacza ok 2,3 (po odsunięciu trochę więcej)

-Na tylnej ścianie płytki imitujące cegły (jako ozdoba i rozpraszacz)

-okno tarasowe ma 3m, przewidziane są zasłony (plusz żona odrzuciła :( ), pyt jak dobrać materiał i długość aby po zasłonięciu było ok oraz dobrze wyglądało przy odsłoniętych

Zastanawiam się na automatyką zasłon :) jeżeli ktoś może coś polecić to bardzo proszę

-typowe ustroje raczej (na 90%) odpadają, to jednak salon (może przejdzie podmiana obrazka na ustrój z obrazkiem ale to z czasem

-wys pomieszczenia ok 2,53 (po wyrównaniu sufitu do elementów nośnych które wystają można przyjąć 2,5

-niestety podłogi to same płytki imitujące drewno/panel (podłogówka) - jeszcze nikt mnie nie przekonał że panel lub drewno może być do podłogówki (zwłaszcza jak dojdzie duży i gruby dywan)

-dywan będzie, w granicy rozsądku i estetyki

-stoli będzie, bez szkła (ale będzie na stałe)

-szafka rtv jest jeszcze w fazie projektu

-płyty sufitowe ok 10 cm od sufiu (przekrój litery T dla usztywnienia)

-dziurkowanie + brak gładkich powierzchni na ścianach, też raczej odpada bo wnętrze ma być ładne i nowoczesne

-tynk na ściany cementowo-wapienny, ściany z betonu komórkowego z małą gęstością tzn ciepły - dużo pęcherzyków powietrza

Konkretne pytania:

1.Czym wyrównać sufilt 3 do 5 cm obniżenia (tynk akustyczny/rigips + coś/coś/...)

2. Czy za płyty sufitowe + pionowe na ścianie pchać jakąś wełnę/watę/piankę + obudowa przekrój wyglądałby tak (szare to wełna):

Ukryta Zawartość

3. W przyszłości chciałbym dorzucić na sufit jakieś rozpraszacze pomiędzy płyty sufitowe, ale zależy mi na dopasowaniu do estetyki pomieszczenia i nie przesadzeniu...

Do moich pytań dokładam prośbę o Wasze pomysły na poprawę dźwięku.

Sprzęt jaki się pojawi to (już zamówione ]:-> ):

YBA passion pre 550

YBA passion amp 650

Yba heritage mp100b

Dynaudio Contour s 3.4 LE

Dorzucam projekt poglądowy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejna próba dodania zdjęć jako załączniki tym razem (bo poprzednie chyba nie działają).

P.s. jak ktoś wie jak udostępniać zdj z googledrive na tym forum to proszę o info na skrzynkę, bo poległem- niby wstawia i są widoczne, a przy naciśnięciu "napisz" wyskakuje komunikat że nie można wstawić zdjęć w tym formacie...

Ukryta Zawartość

post-41524-0-19080800-1435468564_thumb.jpg

post-41524-0-11123800-1435468572_thumb.jpg

post-41524-0-78513200-1435468578_thumb.jpg

post-41524-0-80091600-1435468585_thumb.jpg

post-41524-0-87052400-1435468591_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi