Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, zbyniu 360 napisał:

Wchloneło a ile decybeli wchłonęło  mówimy o jednej czy o kilku rurach helmholtza 

Wchłonęło rezonans ciągnący się za 1500 ms, spadł poniżej 300ms. Stroiłem płapkę na jak najniższe Q (dobroć), było w okolicach „3” . Nie mogę znaleźć kalkulatora na tą płapkę…

To jest jedna rura kartonowa 302mm x 240cm.

Postaram się zrobić ponownie pomiary, wywaliłem stare. Niestety, to chwilę potrwa, muszę dorwać jakiegoś pomocnika. Zdrowie szwankuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wchłonęło rezonans ciągnący się za 1500 ms, spadł poniżej 300ms. Stroiłem płapkę na jak najniższe Q (dobroć), było w okolicach „3” . Nie mogę znaleźć kalkulatora na tą płapkę…
To jest jedna rura kartonowa 302mm x 240cm.
Postaram się zrobić ponownie pomiary, wywaliłem stare. Niestety, to chwilę potrwa, muszę dorwać jakiegoś pomocnika. Zdrowie szwankuje.

To by bylo bardzo ciekawe i pouczajace, gdybys mogl zrobic dwa identyczne pomiary z miejsca odsluchu:

1. bez tego absorbera (wyniesc z pomieszczenia)
2. z absorberem

Wtedy mozna porownac dwa parametry
- przebieg charakterystyk amplitudowych
- RT60

Wychodze z zalozenia, ze do pomiarow uzywasz REW
Godzinę temu, zbyniu 360 napisał:

Wchloneło a ile decybeli wchłonęło  mówimy o jednej czy o kilku rurach helmholtza 

Wchłonęło rezonans który ciągnął się do 1500ms, spodł poniżej 300ms. Nie mogę znaleźć kalkulatora. 

Postaram się zrobić ponowne pomiary i tu zamieścić. Zrobię jeszcze raz pomiary z Bass trapem i bez, ale proszę o cierpliwość, zdrowie szwankuje i muszę mieć pomocnika aby to ogarnąć. Z tego co pamiętam, stroiłem płapkę na jak najniższą wartość Q.

19 minut temu, xajas napisał:

To by bylo bardzo ciekawe i pouczajace, gdybys mogl zrobic dwa identyczne pomiary z miejsca odsluchu:

1. bez tego absorbera (wyniesc z pomieszczenia)
2. z absorberem

Wtedy mozna porownac dwa parametry
- przebieg charakterystyk amplitudowych
- RT60

Wychodze z zalozenia, ze do pomiarow uzywasz REW

Tak używam Umik'a 1 i Rew. Poproszę o "chwilę", moje trzy "miękie dyski" wyzioneły ducha. 😉 

Edytowane przez Adah

Też uważam że z tuby szalunkowej są bardziej efektywne pułapki.Tylko trzeba je odpowiednio potraktować kilka razy lakierem jak i zewnątrz tak i wewnątrz ścianek. Po to aby dobrze te tuby spełniły zadanie.Rafał z firmy rs.acoustic, sam był zaskoczony jak dobrze pracują rury szalunkowe /tekturowe/.Moje jeszcze zewnętrzne ścianki dostały materiał na zewnątrz. Ale muszę kupić inny ten taki jest, od biedy aby zabezpieczyć. 

Edytowane przez zbyniu 360

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze zamiar zrobić jeszcze jeden ale troszkę muszę pomniejszyć rezonator helmholtza skrzyniowy strojony na 95Hz, aby się zmieściła tuba jeszcze jedna. 

Ten jak widać goły jeden z rury pcv jest fajny bo ma grubość ścianki aż 9,2mm.

A za roletami stoją dwa panele z wełny 100kg/m3.

Tutaj za roletami chciałbym wykonać duży dyfuzor akustyczny skyline .Tylko muszę przeanalizować jaki bo siedzę 1,65m od okna na jakie częstotliwości go budować. 

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, zbyniu 360 napisał:

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze zamiar zrobić jeszcze jeden ale troszkę muszę pomniejszyć rezonator helmholtza skrzyniowy strojony na 95Hz, aby się zmieściła tuba jeszcze jedna. 

Ten jak widać goły jeden z rury pcv jest fajny bo ma grubość ścianki aż 9,2mm.

A za roletami stoją dwa panele z wełny 100kg/m3.

Tutaj za roletami chciałbym wykonać duży dyfuzor akustyczny skyline .Tylko muszę przeanalizować jaki bo siedzę 1,65m od okna na jakie częstotliwości go budować. 

Jeśli masz 165 cm, z własnego doświadczenia, najlepszy efekt uzyskasz z 20 cm głębokoci i pow. klocka 4cm x 4cm lub większy np. 4,5x4,5cm. Mniejsze powierzchnie klocków, spowodują że zadziała na wyższe częstotliwości i obraz dźwiękowy się  "zaostrza" . Miałem na tylnej  ścianie 0,5 metra2 PRD 20x2,6x2,6cm sprawdzał się tylko pod sufitem, ale po wielu testach zostawiłem tam tylko 0,25m2. Wysokie rozdzielczości były tak dokładne, sycząco - szeleszczące i  cykająco - brzęczące że całkowicie "psuło" to "obraz dźwiękowy". 

Porównywałem również różne głębokości dyfuzorów,  nawet z mniejszych odległości (od dyfuzorów), poniżej odległości wzorcowej (dla właściwej propagacji fali) . 20 centymetrowe głębokości dawały lepszy i żywszy obraz od 10cm i subiektywna różnica, wcale nie była jak jeden do dwóch. Efekt był o wiele lepszy.

Mam u siebie w bliskim polu 2mx2mx2m, na pierwszych "podłogowych" odbiciach, dwa PRD 20cm x 4,5cm x 4,5cm. W odległości 1,4m od ucha do środka podstawy dyfuzora, leżącego na podłodze i działa świetnie. Podmieniałem na płytszy 10cm PRD o takich samych klockach... niebo a ziemia. 10cm PRD zostały prezentem. 🙂 

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Adah napisał:

Mam u siebie w bliskim polu 2mx2mx2m

Ten wymiar na podłodze czyli wysokość, szerokość, głębokość-czyli klocka w dyfuzorze tak ja to zrozumiałem. Jeśli chodzi o głębokość dyfuzora to taki mam na przedniej  ścianie. 

Ukryta Zawartość

Tylko ten ma wymiar klocka 3x3x20cm ale to przednią sciana  ,jeśli dobrze zrozumieć to na tylnią ścianę potrzebuje wymiar klocka 4,5x4,5x20cm głębokości. No chciałbym zrobić o wymiarze całościowym 2metry x 1,80 cm .Nie wiem jak by do wyszło w kalkulatorze.....

Ukryta Zawartość

21 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Ten wymiar na podłodze czyli wysokość, szerokość, głębokość-czyli klocka w dyfuzorze tak ja to zrozumiałem. Jeśli chodzi o głębokość dyfuzora to taki mam na przedniej  ścianie. 

Ukryta Zawartość

Tylko ten ma wymiar klocka 3x3x20cm ale to przednią sciana  ,jeśli dobrze zrozumieć to na tylnią ścianę potrzebuje wymiar klocka 4,5x4,5x20cm głębokości. No chciałbym zrobić o wymiarze całościowym 2metry x 1,80 cm .Nie wiem jak by do wyszło w kalkulatorze.....

Wow. Już masz dyfuzor z przodu. Nie wiem czy będziesz zadowolony z dyfuzora z tyłu? Testowałem taki układ, na dłuższe odsłuchy był męczący, lepsze efekty uzyskałem przenosząc dyfuzję na tył, i tylko dwa PRD zostały na pierwszych odbiciach, przed głośnikami.

Czysty układ, żywy przód- martwy tył lub martwy przód - żywy, jest pewnym rozwiązaniem. Oczywiście wszelkie kombinacje są dozwolone i zależą tylko od fantazji preferencji słuchacza.

Najważniejsze żeby „GRAŁO” 🙂

2m x2m x 2m to jest mój trójkąt bliskiego pola, głośnik - głośnik- miejsce odsłuchu.

IMG_6065.jpeg

IMG_6067.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajne te skyline jakie to rozmiary? Ja Myślę że te z przodu nic nie wnoszą, no i powinienem zrobić na tylniej ścianie i na suficie też, tylko aby ten sam rozmiar na sufit dyfuzorów....?

U mnie na przodzie to wnoszą rezonatory helmholtza, które są dokoła tego scyscrapera. 

17 minut temu, zbyniu 360 napisał:

Fajne te skyline jakie to rozmiary? Ja Myślę że te z przodu nic nie wnoszą, no i powinienem zrobić na tylniej ścianie i na suficie też, tylko aby ten sam rozmiar na sufit dyfuzorów....?

U mnie na przodzie to wnoszą rezonatory helmholtza, które są dokoła tego scyscrapera. 

Poza dwoma 1d 10cm głębokości, to te na górze po bokach, reszta jest na 20cm głębokości. Klocki 4,5x4,5x 20cm .

Czyli jedna „ kostka” PRD 54x54x20cm.

Z tego co widzę może słabo widzę, to na tej ścianie są dyfuzory 1d i dyfuzory skyline, no żebym nie widział dyfuzorów prd jak są to mnie popraw?.

7 godzin temu, zbyniu 360 napisał:

Z tego co widzę może słabo widzę, to na tej ścianie są dyfuzory 1d i dyfuzory skyline, no żebym nie widział dyfuzorów prd jak są to mnie popraw?.

Trudne pytanie 😉 Według mnie.  Ja mam dyfuzory Qrd 1d i PRD.

PRD mają niesymetryczne kształty i zestawione razem nie tworzą  obrazu 3D (u mnie ) a Skyline symetryczne (zestawiane obok siebie, tworzą przestrzenne wzory)- U Ciebie.

Wydaje mi się że jest też delikatna różnica, w sposobie działania, teoretyczno - matematyczna, Dyfuzja (PRD) vs Dyfuzja plus Skattering (skyline) . Ale za to twierdzenie ręki nie dał bym sobie uciąć. 😉 

Może kóryś z Akustyków się wypowie.

PRD będzie również lepiej  tłumił dźwięki, niż Skaline, jeśli  do budowy użyliśmy tych samych materiałów.

A mnie gdzieś się czytało już nie pamiętam gdzie że dyfuzory prd są lepsze bardziej lepiej rozpraszające niż qrd 2d. Ale ile w tym prawdy...

Ja wychodzę z założenia że najlepiej dyfuzory sprawdzają się na suficie i na tylniej ścianie. Tak myślę bo mamy pierwsze bezpośrednie odbicie z kolumn ,które raczej grają do przodu niż na boki lub nawet na podłogę. 

18 minut temu, zbyniu 360 napisał:

A mnie gdzieś się czytało już nie pamiętam gdzie że dyfuzory prd są lepsze bardziej lepiej rozpraszające niż qrd 2d. Ale ile w tym prawdy...

Ja wychodzę z założenia że najlepiej dyfuzory sprawdzają się na suficie i na tylniej ścianie. Tak myślę bo mamy pierwsze bezpośrednie odbicie z kolumn ,które raczej grają do przodu niż na boki lub nawet na podłogę. 

QRD 2d nie miałem do porównań. Resztę ustrojów testowałem w różnych kombinacjach. I u mnie  najlepiej sprawdzał się układ Martwy przód i żywy tyl z przemiesznymi PRD z 1d QRD plus dwa klocki PRD przede mną, "siadły" na podłodze z prozaicznego powodu. Łatwiej mi było  zaakceptować absorber na suficie, niż na podłodze. 🙂 Pierwsze, boczne odbicia, napewno zostaną tłumione. 

• 1 miesiąc później...

Sens niewielki, cienki filc jest w stanie pochłonąć co najwyżej wysokie częstotliwości, które raczej będą odbite przez to co jest przed nim. Wpływ takiego rozwiązania bym ocenił na bliski zeru.

• 1 miesiąc później...

Zainteresowanym skutecznoscia dzialania roznych typow ustrojstw akustycznych polecam dwie ciekawe strony

Hunecke, ktory umozliwia symulowac/obliczyc wplyw uzycia roznych typow absorberow (i ich powierzchni) na przebieg czasow poglosu

Ukryta Zawartość

IMG_4254.thumb.jpg.94894543188f4ffc3c034ae5833dad19.jpg

IMG_4255.thumb.jpg.225bb47d87dd5fb8bfdbc9b7eb62e7e4.jpgi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nastepna strona, to Artnovion, czyli wielka firma zajmujaca sie zarowno projektami akustycznymi roznego typu pomieszczen, miedzy innymi domowymi AV, jak i produkcja ekstreamalnie szerokiej palety ustrojstw akustycznych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co ciekawe: do kazdego produktu znajdziecie dobra dokumentacje, odnosnie zakresu dzialania i skutecznosci, lacznie z pomiarami

IMG_4257.thumb.jpg.b217b4b574cc3dd475963a5f9a5ae547.jpg

IMG_4258.thumb.jpg.bedfe1234d516eb770fb99ef4e051fe8.jpg

IMG_4259.thumb.jpg.e32faf9088cc787c71f201e11689b794.jpg

IMG_4260.thumb.jpg.2f649c85794e308ebcfa89144d837678.jpg

IMG_4261.thumb.jpg.f50c444897c823c232879a3930bffaa6.jpg

IMG_4262.thumb.png.e0835ec02fba52209b86e4516df13f93.png

Te sa odjazdowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kto byl na HighEnd, to ich widzial

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Podczas przygotowań do remontu nie mogłem przepuścić okazji, żeby pomierzyć pokój i sprawdzić co tak na prawdę wnosi dywan i sofa w pokoju. W moim przypadku fatalnej akustyki były to jedyne pochłaniające elementy do tej pory. Sofa jest całkiem spora bo ma 3x2m, dywan też podobnych rozmiarów. Na potrzeby eksperymentu nawet mocniej go wyciągnąłem spod sofy 🙂

Wykresy wygładzone 1/24.

SPL:

Ukryta Zawartość

RT60:

rt60.thumb.jpg.f1d4685d46a994a8f7cc230bf9e41d0f.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

@xajas a jakby zrobić taki pokój? Ostatnio gdzieś była rozmowa o proporcjach. Tutaj jest o proporcjach + inne "tricki".

Cytat

Pokój o zaokrąglonych narożnikach , załamanych, nierównoległych ścianach byłby idealnym pomieszczeniem do odsłuchu muzyki. Jeżeli jego proporcje byłyby w stosunkach podanych niżej sprzyjało by to dodatkowo korzystnemu propagowaniu fal:

1 : 1,14 : 1,39 lub

1 : 1,28 : 1,54 a także

1 : 1,60 : 2,33, gdzie 1 jest wysokością pomieszczenia. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

popatrz tutaj

Same proporcje tego nie gwarantuja.

BTW. Ta teza o zlotych proporcjach (patrz np."Bolt Blob" inne przytoczone w linku powyzej) to tezy/metody wychodzace z okreslonych podstawowych wymagan (assumptions), ktore nie sa zrealizowane w praktyce:

One of the legends of room acoustics is that some room dimensional ratios, height-to-width-to-length, as 1:1.5:2.5, are better than others. The argument goes that these ratios determine the frequency distribution of room resonances, and it is desirable to have these frequencies distributed uniformly in the frequency domain.

.....

The normal assumptions are:

■All of the calculated room modes are assumed to be simultaneously excited, and by a similar amount. This requires that the sound source be located at the intersection of three room boundaries, that is, on the floor or at the ceiling, in a corner. Any departure from this location will result in some modes being more strongly energized than others.

■It is assumed that the listener can hear all of the modes—equally. This requires that the head be located in another, preferably opposite, three-boundary corner. Any departure from this listening position means that all of the modes will not be equally loud or even audible.

■It is assumed that the room is perfectly rectangular, with perfectly flat, highly reflecting (rigid and massive) walls, floor and ceiling. These assumptions do not describe the circumstances or rooms in which we live and listen. In real rooms, irregularities in geometry and variations in surface reflectivity affect the relative strength and frequencies of modes, even if they had the potential of being uniformly energized. Loudspeaker and listener locations are major factors.

It is difficult to understand how this concept of an optimum room got so much traction in the field of listening room acoustics, and why it has endured.

To jedna z tych bezkrytycznie rozpowszechnianych na forach legend 😉

Ja bym sie skupil na wlasciwych miejscach ustawienia glosnikow i fotela.

I spedzil duzo czasu na zrozumieniu dzialania dwoch kalkulatorow

tego kolorowego calkiem na dole po nacisnieciu guzika oblicz

Ukryta Zawartość

i tego

Ukryta Zawartość

one koresponduja ze soba

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
  • 2 tygodnie później...

Panowie , to mój nowy pokój odsłuchowy. Powierzchnia 13 m.kw.

Ściany za kolumnami i miejscem odsłuchowym puste i muszę coś z tym zrobić.

Mam takie pomysły :

-korek ozdobny 

-tapeta wygłuszająca

- jakieś lekkie ustroje ( styrodur ?) a może jednak solidne drewniane ale to w ostateczności 

Poradźcie koledzy.

Ukryta Zawartość

IMG_0112 5.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mikrofon Umik kosztuje 600zł. Za same pomiary robione przez profesjonalistę zapłacisz dużo więcej niż za ustroje, które mógłbyś tu powiesić + mikrofon. 

Styrodur odradzam u Ciebie. Kanapę masz pod ścianą. Dyfuzor nie będzie działać. 

10cm wełny lub 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  lub 

Ukryta Zawartość

Skąd jesteś? Jeżeli niedaleko Olsztyna, mam trochę gratów w piwnicy, Umik, można podziałać. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

Panowie , to mój nowy pokój odsłuchowy. Powierzchnia 13 m.kw.
Ściany za kolumnami i miejscem odsłuchowym puste i muszę coś z tym zrobić.
 Mam takie pomysły :
-korek ozdobny 
-tapeta wygłuszająca
- jakieś lekkie ustroje ( styrodur ?) a może jednak solidne drewniane ale to w ostateczności 
Poradźcie koledzy.

Ukryta Zawartość

IMG_01125.thumb.jpg.85626023b2d91df29a90d7165e9c2b11.jpg
Jak to wygląda na rzucie z góry?

I z czym masz problem, jeżeli chodzi o brzmienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

20 godzin temu, J4Z napisał:

Skąd jesteś? Jeżeli niedaleko Olsztyna, mam trochę gratów w piwnicy, Umik, można podziałać. 

Mieszkanie jest w Łodzi więc raczej niepodziałamy.

14 godzin temu, partick napisał:

I z czym masz problem, jeżeli chodzi o brzmienie.

Zestaw który mam według mnie gra bardzo dobrze w tym pomieszczeniu. Kolumny Audiovector s1 signature lubią stać blisko ścian. Producent w instrukcji zaleca kilkanaście centymetrów .

w zasadzie nic mógłbym nie robić ale korci mnie coś z tymi gołymi ścianami zadziałać . Nie tylko akustyka ale też aspekty wizualne.

Edytowane przez Luk77
  • Pokaż nowe odpowiedzi