Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka wnętrz

Rekomendowane odpowiedzi

To może być dobry pomysł. Żaluzje pionowe drewniane. Szerokość listew 127mm. Może działać jak dyfuzor. Można też eksperymentować z różnym kątem ustawienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-28055-0-43949000-1313049982_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To może być dobry pomysł. Żaluzje pionowe drewniane. Szerokość listew 127mm. Może działać jak dyfuzor. Można też eksperymentować z różnym kątem ustawienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-28055-0-43949000-1313049982_thumb.jpg

Masz może namiary na producenta? U siebie w odsłuchowym mam gołe szyby (oczywiście są zasłony) i chciałbym wreszcie jakoś zagospodarować to okno. Marzyły mi sie żaluzje drewniane i te które wkleiłeś byłyby idealne.

NIe lubię za bardzo światła ledowego :). Ale może coś pomyślę z oświetleniem. To chociaż będzie nastrojowo jak nie zadziałają ustrojowo :))).

Ledy to tylko jedna z możliwości. Mozna kupić wąż ledowy (ledy albo pseudo-ledy w plastikowym wężu) który daje ciepłe światło. Dostępne są różne kolory i jest to tanie. U siebie jestem b. zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Na pewno nie będzie to działać jak dyfuzor. Co najwyżej może to być zwierciadło akustyczne i tyle. No ale przy takim wykonaniu (długie grube listwy) będzie to sensowne. Tylko trzeba uważać przy montażu tych listewek żeby nie dzwoniło. Osobiście jedną stronę takiej listwy okleił bym filcem, zamszem lub czymś podobnym (żeby było "gumowane"). Rozbija to rezonans główny takiej listewki na 2 mniejsze (jeśli dobrze kojarzę). Dodatkowo filc itp. pochłania wysokie tony, które szyba odbija idealnie.

No ale jest to rozwiązanie sensowne tylko na okno. Bo bezsensem jest montowanie tego na ścianie. Bo jak znam życie za tą kasę będzie można normalny dyfuzor kupić....

Pozdrawiam Arczi

Edytowane przez arczi87

Jest ich kilku. Nie chcę nikogo reklamować, więc wpisz w wyszukiwarce - żaluzje pionowe.

Co do ceny to bym nie przesądzał. Trzeba zapytać producenta. Szyny do zawieszania rolet są produkowane masowo, więc koszt nieduży, kilkadziesiąt zł. Pozostają tylko listwy. Na ścianę też może być to sensowne, zwłaszcza, że można regulować kąt nachylenia i uzyskiwać różne efekty jego działania.

Polecam poczytać o dyfuzorach i rozchodzeniu się fal dźwiękowych.

Takie żaluzje pionowe jest to pół środek i na okno może być na ścianę dalej uważam że bezsensu. Tym bardziej że jest to pewien regularny wzór który może prowadzić do pewnego stałej zmiany dźwięku. No a nam na czym innym zależy. Dużo lepszym wyborem są losowe struktury. Wracając do rzeczy to ewentualnie montował bym wełnę za tymi żaluzjami.

Polecam poczytać o dyfuzorach i rozchodzeniu się fal dźwiękowych.

Takie żaluzje pionowe jest to pół środek i na okno może być na ścianę dalej uważam że bezsensu. Tym bardziej że jest to pewien regularny wzór który może prowadzić do pewnego stałej zmiany dźwięku. No a nam na czym innym zależy. Dużo lepszym wyborem są losowe struktury. Wracając do rzeczy to ewentualnie montował bym wełnę za tymi żaluzjami.

Arczi, przychylam się do Twojej opinii, ale jednak zagospodarowanie akutsytczne okna to nie lada problem. No bo co tam można zrobić sensownego? Zasłaniać? - ok, ale na przeciwległej ścianie raczej będzie zachodzić rozpraszanie (półki, inne sprzęty, ew. dyfuzor). Więc problem pozostaje. Dlatego uważam te żaluzje za ciekawą opcję.

Wioletowy - dzięki za info. Pogugluję, a jak coś będę uderzał na pw po namiary.

Arczi, przychylam się do Twojej opinii, ale jednak zagospodarowanie akutsytczne okna to nie lada problem. No bo co tam można zrobić sensownego? Zasłaniać? - ok, ale na przeciwległej ścianie raczej będzie zachodzić rozpraszanie (półki, inne sprzęty, ew. dyfuzor). Więc problem pozostaje. Dlatego uważam te żaluzje za ciekawą opcję.

Wioletowy - dzięki za info. Pogugluję, a jak coś będę uderzał na pw po namiary.

romekjagoda.

Troche zajmuje sie wnętrzami,więc podsunę Ci pomysł,który imo warty jest choćby przemyślenia.

Niestety nie posiadam zdjęcia,ale...

Pokój na podstawie prostokąta,jednak z wyraźną tendencją do kwadratu.Z jednej strony okno,a na przeciwległej ściana,czyli jak na przykładzie o którym wspomniałeś tj.co zrobić z oknem i jego przeciwległą ścianą.Wracając do wspomnianego pokoju,to ów salon miał sufit podwieszany,którego powierzchnia była tylko troche mniejsza od podstawy pokoju czyli jego(podwieszanego sufitu)boki "odstawały"od boków pokoju o ok 25 cm.na tyle,aby we wnęce "schować"szynę do zawieszenia zasłony.Szyna była poprowadzona dookoła sufitu tak,aby móc według potrzeb przesuwać zasłony i kreować w/g własnych potrzeb.Zatem chcąc zasłonić okno,to inną część zasłony można przesunąć w miejsce przeciwne.

Przesyłam link nie do wspomnianego,lecz podobnego rozwiązania,tylko trzeba kliknąć na "salon".

Ukryta Zawartość

Nie trzeba dodawać,ze nie jest to doskonale rozwiązanie,ale może być pomocne i tyle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piano

piano,dzięki za linka,właśnie tak chciałem zrobić z zasłonami,ale nie wiedziałem że są też takie karnisze,to od razu ułatwia projektowanie. Tylko teraz pytanie gdzie to kupić? i następne pytanie,jakie zasłony były by najlepsze? (chodzi o materiał,nie może być sztywny ale musi się sprawdzić w swojej roli).

Osobiście dałbym zwykłe z tworzywa,wiesz np.takie jakie można spotkać w castoramie itp.Nie przepłacałbym,ponieważ i tak ich nie widać.Z jednej strony zasłania je ściana,a z drugiej sufit podwieszany.

Zasłony,a ściślej tkaninę,to rozważyłbym welurową,ale o jej parametrach,to już nic powiedzieć nie mogę.Sugeruje konsultacje z akustykiem.Można też alternatywnie zapoznać się z tym;

Ukryta Zawartość

Pragnę podkreślić,że nie jestem akustykiem i załączone rozwiązania dotyczą bardziej aranżacji niż poprawności w rozumieniu akustyki wnętrz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piano

Piano, dzięki za podpowiedź.

To faktycznie może być jedno z rozwiązań problemu 'okna', niemniej w moim przypadku się nie sprawdzi. Potrzebuję rozpraszania na oknie ponieważ na przeciwległej ścianie mam szafki ze sprzętem, półki z książkami i szpargałami. Niemniej, jest to napewno opcja godna rozważnia.

W jakim stylu masz urządzony pokój?

Może takie rozwiązanie okaże się bardziej pomocne!?

Są podobne drewniane(fot.2),więc te mogą(?!)okazać się bardziej pomocne.

Ps.Już po wklejeniu fotek zauważyłem i niechcący zdublowałem pomysł(post 1083) i nawet zdjęcie-co za zbieżność!Przepraszam!

Edytowane przez piano

W jakim stylu masz urządzony pokój?

Może takie rozwiązanie okaże się bardziej pomocne!?

Są podobne drewniane(fot.2),więc te mogą(?!)okazać się bardziej pomocne.

Ps.Już po wklejeniu fotek zauważyłem i niechcący zdublowałem pomysł(post 1083) i nawet zdjęcie-co za zbieżność!Przepraszam!

Pokój mam urządzony w stylu.. nieokreślonym (zob. kilka postów wyżej są fotki). Takie wertikale by pasowały, niemniej koszt skłania mnie ku przemyśleniu tematu ponownie. Zastanawiam się, czy na razie nie zrobić sobie dyfuzorów 2D DIY z mdfu - mógłbym wstawić je we wnękę okienną bez problemu. Druga opcja to zrobienie sobie ustroju/ów na planie wycinku koła: została mi mleczna plexa z remontu i mógłbym ją wykorzystać w b. prosty sposób: wybrzuszając ją uzyskał bym efekt rozpraszania 2D (a do tego mógłbym zorbić z takiego ustroju lampę, albo przynajmniej b. łatwo dodać podświetlenie). Zastanawiam się jednak, czy taki ustrój z plexy by się sprawdził i czy spełniałby swoją rolę. Celem jest wprowadzenie większej równowagi/symetrii akustycznej między lewą stroną (półki z płytami, książki) a prawą (okno, obecnie na czas odsłuchu zasłaniane --> czyli raczej tlumienie niż rozpraszanie).

eee tam panowie a co powiecie na to he he

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

eee tam panowie a co powiecie na to he he

Ukryta Zawartość

Wszystko jasne - panowie za dużo wypili tego czegoś z tej złotej puszki :)

post-11945-0-68229800-1314049893_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy to może działać? Oczywiście producent obiecuje że leczy raka ale coś mi tu nie pasuje. Ani nie rozprasza, ani nie tłumi...

Ukryta Zawartość

No na upartego coś tam robi przejście fali z jednego ośrodka do drugiego, rezonans itd. No ale to samo lub lepiej może robić sofa w pokoju. Prawda jest taka że to robienie idiotów z ludzi...

• 2 tygodnie później...
  • Użytkownicy+

Panele DIY 1,5m x 1m x 0,1m , z wełny PT 80.

Ukryta Zawartość

post-24402-0-21926400-1314916501_thumb.jpg

post-24402-0-17500100-1314916517_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez palton

CZy postawienie takiego panela na również sporo pochłaniających ustrojach do wylegiwania się :) jak i podobnie pochłaniającym narożnikiem dało zauważalną poprawę w odsłuchach?

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

• Użytkownicy+

CZy postawienie takiego panela na również sporo pochłaniających ustrojach do wylegiwania się :) jak i podobnie pochłaniającym narożnikiem dało zauważalną poprawę w odsłuchach?

Znaczną :) Przesunięcie paneli lewo/prawo, powoduje pewne przesunięcia w scenie. Mam nogi do ustrojów ale ich nie przykręcałem, bo przy takim ustawieniu tylko by przeszkadzały. Część z nich, widać w narożniku na środkowym zdjęciu.

Edytowane przez palton

Palton.Nie masz czasem panie zbytniego,zgubnego wpływu skosu przy lewej kolumnie?Siedzisko też tak jakoś blisko ściany(chyba,że zdjęcie przekłamuje!?Może przysunąć ze dwa milimetry:) do kolumn?Pytam,ponieważ mam dwa pomieszczenia na audio.Jednym z nich jest pokój do złudzenia przypominający twój.Problem w tym,że skosy,a ściślej jeden skos w bliskim otoczeniu lewej kolumny, degraduje scenę w dosyć poważnym stopniu,więc po całej masie eksperymentów,ostatecznie przeniosłem się do salonu.Na zdjęciu nie widać,ale ufam,ze problem"pierwszych"jest rozwiązany!?

Serdecznie pozdrawiam!

• Użytkownicy+

Napisz proszę, jakie zmiany zauważyłeś w górnym paśmie?

Ustroje mam już dosyć długo. Na początku odebrałem wpływ paneli, jako niewielki. Kilka razy usuwałem je i wstawiałem ponownie. Kombinowałem też z ustawieniem. Wpływ jest słyszalny, zdecydowanie poprawiła się scena i uspokoiły drażniące wysokie. Będę chciał jeszcze zrobić rozpraszacze 3d.

Palton.Nie masz czasem panie zbytniego,zgubnego wpływu skosu przy lewej kolumnie?Siedzisko też tak jakoś blisko ściany(chyba,że zdjęcie przekłamuje!?Może przysunąć ze dwa milimetry:) do kolumn?Pytam,ponieważ mam dwa pomieszczenia na audio.Jednym z nich jest pokój do złudzenia przypominający twój.Problem w tym,że skosy,a ściślej jeden skos w bliskim otoczeniu lewej kolumny, degraduje scenę w dosyć poważnym stopniu,więc po całej masie eksperymentów,ostatecznie przeniosłem się do salonu.Na zdjęciu nie widać,ale ufam,ze problem"pierwszych"jest rozwiązany!?

Serdecznie pozdrawiam!

Siedzisko (podoba mi się to określenie :), można przysunąć bliżej. Mi podoba się tak jak jest teraz, przysunięcie bliżej powoduje zmniejszenie ilości basu. Trzeba sobie powiedzieć szczerze, że to są monitory, a pokój ma prawie 21m2. Pewnie można by to zrekompensować przysunięciem kolumn bliżej ściany (w tej chwili jest jakieś 1,5m od ściany do frontu), niestety kanapy za kolumnami przeszkadzają w tym. Myślałem też o ustawieniu diagonalnym, lub tak, żeby skosy były za kolumnami. Jak będę miał więcej czasu i kogoś do pomocy, muszę to przetestować. Kanapy też mogę wyrzucić, ale dopiero jak zrobię rozpraszacze. Teraz byłoby za pusto. Na pierwsze odbicia, mam teraz małe panele, 1m x 0,5m x 0,1m. Jak zrobię rozpraszacze to dam je za kolumny, a duże panele pochłaniające dam na pierwsze odbicia.

Edytowane przez palton
  • Użytkownicy+

Zapytałem, bo znajomy który zastosował panele z PT80 trochę narzeka, że muzyka straciła na żywości.

I zgoda, zależy jakie się ma kolumny i gdzie zastosuje się panele. Jeśli kolumny znajomego miały ciemny charakter, to taka zmiana może być negatywna. Pochłaniacze zawsze mają pozytywny wpływ, za głową słuchacza. Szczególnie jeśli tak jak u mnie, głowa jest zaledwie 0,5-0,8m od tylnej ściany.

Edytowane przez palton

Jeśli kolumny znajomego miały ciemny charakter

Kolumny to Sonus Faber Amati, nie wiem dokładnie gdzie znajomy zamontował panele, dopiero wybieram się do niego.

• Pokaż nowe odpowiedzi