Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

1 minute ago, Gmow1977 said:

Dlatego takie " highendowe "projektory jak wy tu promujecie to do jaskini  a nie do salonów bym proponował .Oczywiście nikt nikomu nie zabroni ...ale potem właśnie zaczyna się to "druciarstwo".Bo kupujesz super proja ;a żeby wykorzystać jego walory to trzeba znów kombinować.

No sorry ale zaczynasz moim zdaniem przesadzac. Wychodzi na to, ze albo ktos ma dedykowaną salkę do KD albo w ogole niech zapomnie o jakości z projekcji w swoim salonie i kupi jakiegos taniego prezentacyjnego Benqa i mu wystarczy.. nazywanie czyjegoś wysilku na rzecz pogodzenia KD z normalnym pokojem uzytkowym "druciarstwem" jest trochę nie na miejscu. Te pokoje ktorych zdjęcia wstawiłes to bardziej takie designerskie wyczyny pani projektantki niz pomieszczenia zaadaptowane pod projekcję. Mogą sie podobac, to rzecz gustu ale z pewnoscią jedna czarna sciana albo sufit nie zalatwią problemow z odbiciami.

18 minutes ago, Gmow1977 said:

Zaprezentowane zdjęcia jak najbardziej wnoszą coś do poprawy kontrastu i akustyki.Sami wiecie ,że odbicia jak i akustyka w dużej mierze pochodzi od sufitu.A sufit to nie tylko odbicia światła jak pisałem wyżej w moim przypadku.Te zdjęcia z netu też to potwierdzają....

Moim zdaniem wnoszą tyle, ze pokoj ma nowoczesny wygląd. Podczas projekcji czarny sufit owszem poprawi kontrast ale jesli dookoła będzie tyle jasnych scian i mebli to ta poprawa będzie niewielka. Chodzi stosunek powierzchni pozostałych ścian do powierzchni sufitu. Ja mam porównanie do tego jak wygląda projekcja w całkowicie czarnym pomieszczeniu, bo miałem kiedys takie ☺ tak więc to co piszę opieram na swoich doswiadczeniach

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

No NIE nie to miałem na myśli.

Przecież napisałem jak sam miałem i byłem zadowolony.Podałem kilka przykładów na poradzenie sobie w pewnym stopniu z akustyka i kontrastem...

Druciarstwem nazwałem kupowanie jakiegoś super projektora ,którego walory można wyciągnąć tylko w dobrze zaadoptowanym pomieszczeniu do salonu.A potem kombinacje żeby połączyć jedno z drugim.Po prostu do salonu można zastosować łatwiejsze rozwiązania iinne projektory , nie robiąc z niego kompletnej jaskini i dalej się cieszyć fajnym obrazem..Jeszcze raz te zdjęcia TO nie tylko Designe...to kompleksowe rozwiązanie....tam są Atmosy ,Suby ,dyfuzory, absorbery, oświetlenie.Całość ukryte pod sufitem akustycznym....To nie tylko czarny sufit.I uwierz mi to robi robotę....

Edytowane przez Gmow1977

Niektorzy mają potrzebę ukrywania sprzętu, kolumn, subwooferów itp, a inni nie. Wsadzenie wszystkiego za scianki z materiału AT nie jest dla mnie waznym elementem. Nie przeszkadza mi widok kolumn i subwooferow, a wręcz przeciwnie ☺ tak samo nie przeszkadza mi widok wystających z sufitu głosnikow od atmosa 😉 

Uwierz mi, ze zastosowanie jasniejszego projektora w białym pomieszczeniu nie sprawi nagle, ze obraz będzie duzo lepszy. Rozwiązaniem częsciowym mogloby byc zastosowanie jasnego projektora i ekranu o niskim wspolczynniku odbicia ale zazwyczaj jasne projektory nie mają duzego wspolczynnika kontrastu natywnego, czyli kolo się zamyka..

W pokoju, ktorego zdjęcia wstawiłem miałem takze przez chwilę jakiegos taniego Benqa oraz Optomę. Swieciły jak diabli ale obraz nie miał startu do tego z JVC. Dlatego nie zgodzę się ze stwierdzeniem, ze druciarstwem jest kupowanie drogiego projektora do niezaadaptowanego pomieszczenia. Nawet w takim pomieszczeniu obraz z JVC powoduje usmiech na twarzy i nie chodzi o przekątną, bo to juz dawno nie robi na mnie wrazenia 😉 

Jakosc obrazu czyli dwzorowanie kolorów itp to parametry które w tanszych projektorach są daleko z tyłu ☺ widac to nawet w jasnym pomieszczeniu. To, ze w ciemnym moze byc tylko lepiej to ja doskonale wiem i dlatego staram się tak to wszystko zrobic, zeby miec czarny pokoj do oglądania i jasny do zycia 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

13 hours ago, Gmow1977 said:

Takie druciarstwo w postaci zasłaniania połowy pokoju i otulania ścian kolumn sufitu na czas projekcji jakimiś szmatkami to nieporozumienie?

Mi się wydawało, ze druciarstwem nazwałes zaslanianie scian szmatkami 😉

Powtorzę raz jeszcze. Zasłonięcie WSZYSTKICH scian "szmatkami" na czas projekcji da lepszy efekt dla obrazu niz to co widac na wstawionych przez Ciebie zdjęciach. Pomijam juz kwestie co zostało tam upchane. Chodzi mi tylko o obraz uzyskany na ekranie. To ze są tam pochowane głosniki niczego wlasciwie nie zmienia z punktu widzenia reprodukcji obrazu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dla mnie nie masz racji. Ale to moje zdanie. Nie wiem jak tam u Was się to nazywa (z tego co piszesz to druciarstwo) ale u nas jest to nic innego jak kompromis. Stać kogoś lub po prostu chce, to kupuje taki projektor powiedzmy za 20koła,przygotowuje sobie salon do tego i cieszy się z najlepszego obrazu. Dlaczego? Bo nie ma innego pomieszczenia. Drugi ma zajebistą salkę ale budżetowy sprzęt. Nie stać go na super głośniki czy projektor. I co? Też korzysta z tego co mu daje. Trzeci ma wszystko do dupy, a czwarty wszystko super. Życie.
Ja osobiście widziałem i porównywałem takie propozycje o których piszesz. I były dla mnie nie do przyjęcia. Zrobiłem tak jak mam teraz. Ale mam b.dobry sprzęt. I nie mam z tym problemu. Poświęcić dwie minutki. Żeby mieć to o czym niektórzy tylko mogą pomarzyć. To jest tylko i wyłącznie kompromis. Ale może mój projektor kiedyś też się znajdzie w salce. Nikomu nic nie umiejszam. Nie mam takiego podejścia. Ale dalej twierdzę, że źle to określiłeś. I potem faktycznie jak ludzie to czytają to już wolą nic nie pokazywać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
3 minutes ago, STELVIO said:

Stać kogoś lub po prostu chce, to kupuje taki projektor powiedzmy za 20koła,przygotowuje sobie salon do tego i cieszy się z najlepszego obrazu. Dlaczego? Bo nie ma innego pomieszczenia

No wlasnie o to mi chodzi. Ja nie mam do dyspozycji innego pomieszczenia dlatego kombinuje jak kon pod gore zeby pogodzic kino z normalnym pokojem. Uwazam, ze gra jest warta swieczki bo widze to na wlasne oczy. 

5 minutes ago, STELVIO said:

Drugi ma zajebistą salkę ale budżetowy sprzęt

No nie chcialem tego pisac ale tak to juz bywa. O ile moj JVC marnuje się w moim pokoju, to salka kolegi Gmow1977 marnuje się przy Jego projektorze 😉

Kupiłem w miarę dobry projektor, chociaz są lepsze i teraz chcę mu zapewnic optymalne warunki. Ciemne pomieszczenie do kina jest poządane przy kazdym projektorze bez względu na jego parametry.

Jaby co to ja w swoim wywodzie nie pisałem o sprzęcie Gmow1977. Bo nawet nie wiem co ma. Ale to dla mnie nie istotne. Tylko ogólnie o połączeniach pomieszczeń ze sprzętami.

15 minut temu, brewka87 napisał:

Nawet w takim pomieszczeniu obraz z JVC powoduje usmiech na twarzy

Panowie 😁My to  wszyscy wiemy....Że jest TYLKO jeden Król 😉Ja tego nie neguję.Sprzęt wymienić to nie problem.Problem byłby wymienić SALKĘ.Narazie man inne wydatki....

Ale w kilku wątkach pojawiły się stwierdzenia, że  po przesiadce z takiego Epsona  na JVC mieli Panowie mieszane uczucia😏

Dopiero "szmatki " załatwiły sprawę to chyba kolega @burz

I @RAF77 coś o tym pisali

9 minut temu, STELVIO napisał:

Dla mnie nie masz racji. Ale to moje zdanie. Nie wiem jak tam u Was się to nazywa (z tego co piszesz to druciarstwo) ale u nas jest to nic innego jak kompromis.

Wszystko to kwestia gustu jeden woli marmury inny skrzypiącą podłogę 😅.Najważniejsze żeby każdy był zadowolony.

I ABSOLUTNIE tym "druciarstwem " nie chciałem nikogo urazić ....Chodziło mi tylko o stałe  instalacje w salonie ,które mają wpływ na odbiór  ogólny a i wyglądają....ale chyba nie trafiłem w Wasze gusta ....

Szkoda może kiedyś się ktoś takim salonem pochwali....fajnie by było 

Także ten ...tego luzik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiscie ja tez nie chcialem urazic z tym projektorem uzytkownika @Gmow1977 Chodzilo mi o to, ze kazdy ma swoj punkt widzenia, swoje oczekiwania i MOŻLIWOŚCI. 

11 minut temu, Gmow1977 napisał:

Ale w kilku wątkach pojawiły się stwierdzenia, że  po przesiadce z takiego Epsona  na JVC mieli Panowie mieszane uczucia😏

Dopiero "szmatki " załatwiły sprawę to chyba kolega @burz

I @RAF77 coś o tym pisali

Nie miałem Epsona. Przesiadka była z Sony.
U mnie pomogły nie szmatki, lecz czarna matowa Tikkurila na suficie w okolicy ekranu, pozytywny efekt dało też pomalowanie całego pokoju matową Tikkurilą (jasny kolor, ale mniej odbija światło).

Wszystko to kwestia gustu jeden woli marmury inny skrzypiącą podłogę .Najważniejsze żeby każdy był zadowolony.
I ABSOLUTNIE tym "druciarstwem " nie chciałem nikogo urazić ....Chodziło mi tylko o stałe  instalacje w salonie ,które mają wpływ na odbiór  ogólny a i wyglądają....ale chyba nie trafiłem w Wasze gusta ....
Szkoda może kiedyś się ktoś takim salonem pochwali....fajnie by było 
Także ten ...tego luzik

Ukryta Zawartość

To zdjęcie na koniec załatwia sprawę

Ukryta Zawartość

1 minute ago, burz said:

U mnie pomogły nie szmatki, lecz czarna matowa Tikkurila na suficie w okolicy ekranu

Ile sufitu licząc od ekranu pomalowałes?

Panowie.

Najważniejsze aby to co mamy sprawiało nam przyjemność. Ale z własnego doświadczenia wiem że pogoń za króliczkiem kiedyś się kończy.

Ja od 28 lat mocno fascynowałem się kinem domowym,i sprzętem z tamtych lat. To była inna bajka. Nowości i sprzęty po kilkanaście tys za element. Człowiek marzył. Teraz po latach ja się z tego wyleczyłem.Są inne fajniejsze rzeczy w życiu. Już nie kusi mnie wymiana sprzętu co chwilę. Traktuje to teraz jak dziecko zabawkę z której wyrasta.Doświadczyłem że nowości są coraz droższe,i coraz gorsze. Więc bawię się starociami.

3 minuty temu, brewka87 napisał:

Ile sufitu licząc od ekranu pomalowałes?

Około 1,20 m.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uzywane sprzęty najlepiej takie kilkuletnie zazwyczaj mają najlepszy stosunek ceny do jakosci. Nie placi się za to ze cos jest nowoscią, a i ryzyko kupna jakiegos bubla jest mniejsze bo po kilku latach od premiery jest sporo recenzji i opini uzytkownikow. 

3 minutes ago, burz said:

Około 1,20 m.

Dzięki. Nie skojarzyłem Twojego pokoju, a juz go kiedys widziałem na forum ☺

Chyba to byl opis Twojej walki z glosnikami do atmosa 😉

17 godzin temu, PawelMitsu napisał:

czarny sufit podwieszany może wyglądać mega dobrze.

Nieźle wygląda to pomieszczenie ze zdjęcia.

30 minut temu, burz napisał:

Około 1,20 m.

Ukryta Zawartość

Można? Można ....👍

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, kinomaniak 2 napisał:

Co do basu . Faktycznie na poddaszu. Piętrze faktycznie był problem z kontrolą. Uciekał z środka na boki.

I było go sporo ale za mną. Pobawiłem się jednak trochę z ustawieniami kolumn. Jakieś podstawki pod kolce,nie bezpośrednio na podłodze. I jest dobrze. Co do subwoofera ,to też był problem. Klipsch był potężny,ale było czuć bas w jednym miejscu. No i dodatkowo. Kolory . Musiały być białe. A dwa potężne Klipsch. Mijały się z celem. Pokój aż tak duży nie jest. 4,60x8,20

Czułeś kierunkowość basu?

Przecież bas rozchodzi się nie liniowo, właściwie gdziekolwiek byś postawił 1 suba z przodu pod tv czy w rogu z boku czy z tyłu w rogu to ten bas odczuwał byś tak samo, przynajmniej ja tak miałem w swoim pokoju.

Standardowe wycinanie kawałków z całego kontekstu i skupianie się na nich a nie na całym przekazie. O to właśnie chodzi. Ale cóż macie do tego pełne prawo. 
Pozdrawiam
Osobom - pisz poprawnie po polsku. 
To jest temat "nasze instalacje"
Dałeś swoje zdjęcia?
Jak nie, to nie masz prawa się odezwać w tym temacie.
Dziękuje. W innym temacie opisałem jak to było z centralnym. Centralny jest ale w postaci dwóch głosnikow po bokach amplitunera. Opisałem to dokładniej w temacie o tv laserowym (zrobiłem tam mały off top)
Co do głosnikow frontowych to tak wygląda jakby stały przy samych scianach ale to tylko taka perspektywa. Zasłony tez nie są przy samej scianie. Kolumny stoją około 50cm od scian bocznych i 80cm od tylnej sciany. 
Projekt jest w trakcie realizacji ale na chwilę obecną nie planuję ekranu aczkolwiek nie wykluczam  
Dyfuzory mam w planach ale rozkładam to wszystko w czasie.

Ukryta Zawartość

Takie JVC, zasługuje na ekran. Myślę że sporo zyskasz na jakości obrazu.
Jeśli się mylę to i tak zasługuje

Ukryta Zawartość

1 hour ago, RAF77 said:

Takie JVC, zasługuje na ekran. Myślę że sporo zyskasz na jakości obrazu.
Jeśli się mylę to i tak zasługuje

Ukryta Zawartość

Kurcze, przez Was teraz bede myslal o ekranie. Znowu wydatki 😉

Ta ściana wygląda na jakas nierowna przy zapalonym swietle ale to tylko takie smugi swiatla od reflektorkow. Podczas projekcji obraz jest idealnie gladki. 

@RAF77 mozesz cos polecic? Moze byc sama tkanina. Ramę zrobie sam. Powierzchnia projekcji to 360x200. Myslę ze musi to byc cos jasnego, bo na bialej scianie obraz jest tak na styk. Ciemniej juz by mnie męczylo. 

Prawde mowiac to juz jakis czas temu myslalem o ekranie ale uznalem ze nie ma co kombinowac. Teraz mam kolejny temat na poszukiwania 😉😊

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, brewka87 napisał:

Ta ściana wygląda na jakas nierowna przy zapalonym swietle ale to tylko takie smugi swiatla od reflektorkow. Podczas projekcji obraz jest idealnie gladki. 

Ej ale ekran nie służy chyba tylko do tego aby powierzchnia projekcji była gładka 😛 

13 godzin temu, brewka87 napisał:

Ej ale ekran nie służy chyba tylko do tego aby powierzchnia projekcji była gładka 😛 

Bas rozchodzi się nie liniowo i nie czuć kierunkowości przynajmniej w moim pokoju, tak więc wolę jednego suba za 11 tys zł niż 2 sztuki po 5,5 tys zł.

Co do ekranu to jest oczywista oczywistość wyświetlanie obrazu na gołej ścianie to profanacja projekcji no chyba że robisz to jakimś biznesowym Epsonem za 3 tysie to przejdzie, ale jak masz 12 letni JVC który jak był nowy to kosztował kilkadziesiąt tys to ekran nie ważne czy ramowy czy zwijany elektrycznie to must have, jeżeli masz niezadaptowany pokoj pod projekcję i nie dasz rady zasłonić czarnym materiałem ścian i sufitu i podłogi to kup ekran szary z gain 0.8 Screen Reaserch lub Stewart świetne ekrany, a jak masz kontrolę nad oświetleniem w pokoju to kup biały 1.0 gain lub wyżej na tych samych wspomnianych markach.

1 hour ago, PawelMitsu said:

ekran nie służy chyba tylko do tego aby powierzchnia projekcji była gładka 😛

Wiem przeciez ale chcialem to sprostowac bo na fotce moze to tak wygladac 😉 

Problem z ekranem u mnie jest taki, ze przy obecnej przekątnej to trudno cos znalezc. Nie chce drogich ekranow, bo mnie po prostu na takie nie stac 😂 ma ktos cos do polecenia? Moze byc sam materiał, ramę zrobie sam. Lubie cos podłubac 😊

360x200cm to wychodzi jakies 162" moze byc 160"

Jeśli obecny obraz Cię zadowala to nie kombinuj. Pewnie że zawsze może być lepiej tylko ile za to lepiej trzeba zapłacić? Jeśli już miałbyś iść w ekran to polecam ekran transparentny akustycznie i umieszczenie za ekranem głośników przednich i centralnego. Od kiedy mam tak zrobione nie wyobrażam sobie oglądania filmów z głośnikami obok i pod ekranem.

• Pokaż nowe odpowiedzi