Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

A jak roznica co bylo uszkodzone wada fabryczna i tyle. Wymieniony na nowy i po sprawie. Ja nie oceniam produktu na tej podstawie. Szczegolnie ze Mialem przygode z harmanem i tu wg. mnie byl problem i tej marki juz nie kupie. Nie dlatego ze jest zła. Dlatego ze w w razie problemu nie mozna liczyc na na nic.

• 4 tygodnie później...

W końcu znalazłem czas na ogarnięcie mojego kącika audiowizualnego, także proszę oto zdjęcia. ;-)

TV: Panasonic TX-P50ST60E

Kino: Yamaha RX-V775

Głośniki: Paradgim Monitor Studio 9 v.7

Stolik: NEO130

Ponadto do kina podpięty został PC, z którego tymczasowo odtwarzam filmy oraz muzykę (muzyka także po DLNA, gdy komputer jest wyłączony). Wszystko pracuje w sieci gigabitowej LAN korzystając z udostępnionych zasobów na serwerze NAS - Synology DS213j, który schowany jest w szafce obok.

W najbliższych planach stopniowo mam zamiar dorzucić jeszcze:

Stereo: Music Hall a35.2 / Roskan Kandy K2 AMP / Atoll IN100 / HK990

...jak tylko ruszę w końcu 4-litery na odsłuch

Blu-Ray: z funkcjami sieciowymi, raczej zrezygnuję z Panasonic BDT500 oraz Oppo BDP-130EU na rzecz Panasonic BDT-700, którego premiera już wkrótce. - w zależności jak wypadnie.

...oraz jeśli się zdecyduję to

Odtwarzacz sieciowy: jeśli nie znajdę innej ciekawej i tańszej alternatywy będzie to Cambridge Audio Stream Magic 6

A jak już zamienię pokój na większy:

Sub: Velodyne EQ-MAX8/MAX10 lub Rel T5/T7

Głośnik centralny/surround: Paradgim Monitor Center 3 v.7 / Paradigm Mini Monitor v7

Także powolutku i ze spokojem kompletuję swój ołtarzyk. ;-)

3SVahY2.jpg

...reszta w spoilerze.

12Z6Rb4.jpg

S7nF2uw.jpg

ZQNDT9S.jpg

Gratuluję Twojego kącika, szkoda, że na każdym zdjęciu to samo ujęcie ;)

raczej zrezygnuję z Panasonic BDT500 oraz Oppo BDP-130EU na rzecz Panasonic BDT-700, którego premiera już wkrótce. - w zależności jak wypadnie.

Czemu tak ? Co ma mieć lepszego ten nowy Panasonic czego nie mają BDT-500 i Oppo ?

Gratuluję Twojego kącika, szkoda, że na każdym zdjęciu to samo ujęcie ;)

Dziękuję. ;-) Dodałem poniżej kolejne zdjęcia, właściwie nawet i całego pokoju - jest on jak jedna wielka drewniana skrzynka i zarazem ciężka jeśli chodzi o istotne szczegóły takie jak akustyka. Niemniej jednak jakoś trzeba sobie radzić.

/OT

Najlepiej akustycznie wypadło gdy głośniki rozstawione były przy ścianie w miejscu gdzie znajduje się łóżko, niskie tony uczyniły się lepsze, wyraźniejsze, ogólnie muzyka brzmiała lepiej, lecz wtedy TV już nie pasuje bo znajdzie się na przeciwko okna (roletę wypierniczyłem, bo już z 17-18 lat miała, wyblaknięta), i druciory od kompa oraz routera trzeba by było przeciągać przez cały pokój. Także obecne rozstawienie zdaje się być optymalne, akurat w czasie oglądania filmów czy też zajmowania się wyłącznie przesłuchiwaniem muzyki siadam na łóżko przy poduszkach i brzmi w porządku - z lewego głośnika po przekątnej są najlepiej słyszalne niskie tony (w obecnym ustawieniu) i ogólnie wrażenie moje jest takie, że obydwa głośniki grają wtedy na równej głośności mimo, że lewy jest bardziej ode mnie oddalony. Ogólnie akustyką się nie przejmuję, jak zawitam na 25m^2 juz bez boazerii to wtedy będę kombinował.

/EOT

Czemu tak ? Co ma mieć lepszego ten nowy Panasonic czego nie mają BDT-500 i Oppo ?

Natknąłem się na poniższy komentarz, w którym zostało opisane porównanie jakości obrazu BDT500 z Oppo 103EU, więc jeśli różnice nie są tak wielkie baa ciężkie do wyłapania względem BDT500, który kosztuje ~1300 zł to jednak Oppo odstrasza swoją ceną. Do tego spotkałem się też z opiniami na hdtvpolska, że Oppo poprzez aktualizację softu wprowadza ograniczenia, tzn. nie mówię, że zawsze, nie zrozummy się źle, ale coś tam już zablokowali. Natomiast ja potrzebuję tego typu urządzonko do odtwarzania filmów z NAS-a przede wszystkim mkv poprzez smb/cifs, i fizycznych płyt DVD, a w przyszłości może i płytami Blu-Ray zacznę żonglować.

Watching blu-ray or up-converted DVD movies both units produce excellent picture and sound. I would be hard pressed to tell you which machine was playing if I didn’t know ahead of time.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z kolei BDT500 już swoje latka ma, więc skoro za niedługo odbędzie się premiera BDT700 to może akurat warto poczekać? Tak bardzo mnie się nie śpieszy, poczekam ze spokojem na recenzje, opinie, porównania i może jeszcze doczekam się fajnych spadków ceny, a przy okazji BDT700 wizualnie bardziej mnie się podoba.

Kf9v3es.jpg

nvqabsj.jpg

rcGQ8rp.jpg

k2eEew6.jpg

oS2RxB6.jpg

0cNNBtH.jpg

gd2tBwi.jpg

bGfhjW6.jpg

feH32i6.jpg

rRmD8Sv.jpg

IWbtgfS.jpg

Ukryta Zawartość

W najbliższych planach stopniowo mam zamiar dorzucić jeszcze:

Stereo: Music Hall a35.2 / Roskan Kandy K2 AMP / Atoll IN100 / HK990

...jak tylko ruszę w końcu 4-litery na odsłuch

Blu-Ray: z funkcjami sieciowymi, raczej zrezygnuję z Panasonic BDT500 oraz Oppo BDP-130EU na rzecz Panasonic BDT-700, którego premiera już wkrótce. - w zależności jak wypadnie.

...oraz jeśli się zdecyduję to

Odtwarzacz sieciowy: jeśli nie znajdę innej ciekawej i tańszej alternatywy będzie to Cambridge Audio Stream Magic 6

A jak już zamienię pokój na większy:

Sub: Velodyne EQ-MAX8/MAX10 lub Rel T5/T7

Głośnik centralny/surround: Paradgim Monitor Center 3 v.7 / Paradigm Mini Monitor v7

o kużwa ale się uśmiałem :):):) - chłopie pomyliły ci się działy - koncert marzeń i życzeń to nie tu :):):) - podaj maila to Ci na priv napisze co ja zrobię jak już zmiennie chałupę/się wzbogacę :):):)

sorki ale nie mogłem sie powstrzymać :):):)

Edytowane przez jgx

Cieszę się, że w dzisiejszym dniu nie tylko kobietom dopisuje dobry humor. ;-) Niemniej jednak Panie jgx dla Ciebie to koncert życzeń, a dla mnie to kolejne punkty czekające w kolejce do odhaczenia.

Przecież nie wszystko od razu, rozbudowa odbywać się będzie tak jak do tej pory, czyli stopniowo. Każdy posiada swoje własne założenia i je realizuje w miarę możliwości.

Co jest nie tak z boazerią?

Rayzor rozumiem, że pod amplituner chcesz podpiąć osobno wzmacniacz do odsłuchów stereo ?

Jak będziesz miał BD z funkcjami sieciowymi to nie wiem czy będzie Ci potrzebny odtwarzacz strumieniowy.

Zamontować system 5.1 w tym pomieszczeniu nie będzie prosto.

Zgadza się. ;-) Choć przyznam Ci Omen, że z początku nie było tak różowo, ponieważ naczytałem się o przepinaniu zworek, regulacji gałki głośności wzmacniacza do odpowiedniej pozycji i to wszystko akurat wydawało mnie się kuriozalne - jak na obecną myśl technologiczną, ale na całe szczęście już wiem, że można rozwiązać to w przyjemniejszy sposób bo już bym się za przeproszeniem udu*ił być może NAD-em 356 - zaryzykowałbym zakup w ciemno, gdzie nie spojrzysz to do Paradigm 9 v.7 jest polecany lub jego tańszy model.

Planuję takie połączenia ze wzmacniaczem:

- amplituner z wyjścia pre out do wejścia HT Bypass wzmacniacza - lub jakkolwiek producent nazwał te wejście

- komputer optykiem jeśli będzie możliwość, inaczej DAC jeszcze okaże się potrzebny (wraz z DAC-iem cenowo jeśli nie wyniesie mnie tyle co HK990 to "przepłacę" nawet i więcej)

- odtwarzacz do muzyki, taki który nie wymaga włączonego TV.

- do wzmacniacza podłączę także suba, ponieważ chciałbym go wykorzystać w muzyce i tu chyba dobrze kombinuję, bo dotychczas nikt mnie nie poprawił

...i BD do amplitunera.

Byłoby świetnie gdyby BD pozwalał przeglądać zasoby serwera-muzykę bez przymusu włączenia TV, ale z tym chyba będzie ciężko by na swoim panelu wyświetlał poszczególne katalogi i aktualnie odtwarzany utwór.

Ogólnie ten wspomniany Cambridge jest wysoce oceniany, więc jeśli nie znajdę innej również dobrej alternatywy to raczej skieruję się w jego stronę. Najpierw jednak BD, a dopiero później będę myślał o odtwarzaczu audio, bo może akurat tak jak mówisz okaże się on zbędny. Wiesz, pozostałbym nawet na siłę przy DLNA z amplitunera, ale niestety nie można przewijać utworów co akurat w moim przypadku jest konieczne.

Odnośnie nagłośnienia 5.1, nie chcę tutaj wciskać nic na siłę, bo tak jak mówisz nie będzie to zbyt łatwe, dlatego cierpliwie poczekam na zmianę pokoju.

Co jest nie tak z boazerią?

Poza tym ze byla modna w latach 80tych to wszystko pico bello :) a tak na powaznie to w kinie powinienes troche bardziej wytlumic pokoj, boazeria jest raczej optymalnym rozwiazaniem dla akustyki.

Poza tym ze byla modna w latach 80tych to wszystko pico bello :)

To jest właśnie ten minus, że nic z tym już nie zrobię, ponieważ pokoje zostały wykonane całkowicie z drewna na dawniejszym strychu. ;-) Za dzieciaka bajka, natomiast obecnie najchętniej zamieniłbym na standardowe 4-y kąty.

a tak na powaznie to w kinie powinienes troche bardziej wytlumic pokoj, boazeria jest raczej optymalnym rozwiazaniem dla akustyki.

A warto się bawić, w ogóle czy ma to sens jeśli najlepsze brzmienie (moim zdaniem) roznosi się po przekątnej od lewego głośnika, czyli akurat tam gdzie siedzę oglądając filmy?

Jeszcze się nie wtajemniczyłem w kwestię akustyki, więc nie chcę palnąć tutaj jakiejś gafy, ale zauważyłem, że tuż za głośnikami na ścianie stosowane są np. płyty korkowe, co to w praktyce by dało? Czy np. wtedy niskie tony nie byłyby takie podbite jak obecnie to występuje po przekątnej lewego głośnika? - jeśli można zapytać tak z wyprzedzeniem, bez zapoznania się z lekturą o akustyce.

- do wzmacniacza podłączę także suba, ponieważ chciałbym go wykorzystać w muzyce i tu chyba dobrze kombinuję, bo dotychczas nikt mnie nie poprawił

No i tutaj pojawia się problem. Sub zdecydowanie bardziej przyda się w kinie. Aby użyć jednego suba w kinie i stereo, osobno z amplitunera i wzmacniacza musiałbyś kupić RELa, który ma osobne wejścia. Brakuje Ci basu w muzyce z Twoich frontów ?

Byłoby świetnie gdyby BD pozwalał przeglądać zasoby serwera-muzykę bez przymusu włączenia TV, ale z tym chyba będzie ciężko by na swoim panelu wyświetlał poszczególne katalogi i aktualnie odtwarzany utwór.

Tu zaczynają się schody. Jeśli możesz użyć TV wszystko jest proste. Jeśli chcesz używać bez TV będzie trudniej.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jeszcze się nie wtajemniczyłem w kwestię akustyki, więc nie chcę palnąć tutaj jakiejś gafy, ale zauważyłem, że tuż za głośnikami na ścianie stosowane są np. płyty korkowe, co to w praktyce by dało?

Ja mam takie płyty z grubego korka w pokoju kinowym. Nie tylko za frontami ale i na bocznych i tylnej ścianie. Znacząco zmniejszył mi się pogłos pomieszczenia. Bas się tak nie wzbudza. Może być dużo głośniejszy, dosadniejszy ale jest bardziej punktowy, bez oznak buczenia.

Ja z kolei polecam panele z welny mineralnej owinietej welurem, znacznie redukuja poglos i kosztuja psie grosze. Ot zwykle listwy 5x1cm zbite w rame, calosc wypelniona 5cm welna mineralna i to z kolei owiniete materialem...Mozne pomiedzy welne i material dac fizeline zeby sie welna nie kurzyla..gwrantuje za poprawe akustyki, zniknie echo i taki ustroj zawsze mozna wziasc ze soba do innego pomieszczenia...

A bawic sie naprawde warto, moim zdaniem to najelpiej wydane grosze na audio, niestety akustyka jest u nas traktowana po macoszemu a szkoda bo moze naprawde wiele zmienic na plus.

Edytowane przez nookie736

Rayzor mozesz wszystko jesli chodzi o akustyke bo to nie salon, a oddzielny pokoik masz do KD, ja na Twoim miejscu kupilbym jakis Korek, albo specjalne takie sa do wytlumienia maty, tylko one sa drozsze ..ale tez i niezle wygladaja...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 8.03.2014 o 20:12, omen napisał:

No i tutaj pojawia się problem. Sub zdecydowanie bardziej przyda się w kinie. Aby użyć jednego suba w kinie i stereo, osobno z amplitunera i wzmacniacza musiałbyś kupić RELa, który ma osobne wejścia

A może tak. Amplituner spinasz z HK990 i on ma wyjście nawet na dwa suby i system autokorekcji. I masz suba i w kinie i stereo. Na jednym kablu.

• 2 tygodnie później...

A oto moja komnata wytchnienia :)

Ukryta Zawartość

post-42368-0-25858500-1395250382_thumb.jpg

post-42368-0-49411800-1395250411_thumb.jpg

post-42368-0-74545600-1395250437_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaki ekran? jesteś zadowlony?, powierzchnia wydaje się ładnie naciagnięta i równa

ja zakleiłem dolną listwę czarną taśmą, raził mnie ten biały kolor

pzdr

Napisz coś jak możesz na temat projektora i ekranu (wielkość, odległość ekranu od widza/projektora). Jeśli możesz wstaw fotki z projekcji będę wdzięczny.

A ja widze pod sufitem 12x50W. Niezle 600W na oswietlenie. Ja mam w kinie 400W ale to zapala sie na kilka min dziennie ale u Ciebie to pokoj dzienny.

>>vincent198

Widzę, że kolega też ma Epsona :-D

Czy brak rolet na oknach nie przeszkadza? Mam obawy czy same zasłony załatwiają sprawę światła z zewnątrz. Druga kwestia - to ustawienie ekranu. Nawet przy ciemnym suficie, jak dla mnie jest zbyt wysoko.

Witam.

Drodzy forumowicze juz odpowiadam na wasze pytania.

Projektor Epson TW 6100

Ekran Polskiej firmy

Ukryta Zawartość

W oknie balkonowym jest automatyczna roleta zewnetrzna.

Nie byłem w stanie nizej opuscic ekranu ale jestem bardzo zadowolony z oglądania.

Odległosc projektora od ekranu to 3,2metra .

Ekran jak dobrze pamiętam 2,20x1,60m

Za kanapa pikowana zamszowa wkładka firmy

Ukryta Zawartość

Zostaję przy stereo :)

Głosniki B&W zmodyfikowane poprzez wyrzucenie bebechów orginalnych i włozenie komponentów firmy

Ukryta Zawartość

Konćowka mocy Rotel

Odtwarzacz sieciowy Musical Fiedelity M1CLIC

Gramofon Lenco L75

Kawa dallmayr i codzienny usmiech na twarzy po włączeniu sprzętu. Znajomych muszę siłą wyrzucać z domu bo nie chą wyjsc .

Jetsem bardzo zadowolony z tego jak gra i pokazuje obraz .

Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za miłe opinie i ze się podobało.

Ps : Drzewko bonsai z Ikei :)

Kilka fotek jeszcze.Brak statywu niestety .

Smugi widoczne z prawej strony ekranu to swiatło wpadające przez przeszklone drzwi z drugiego pokoju.Obraz naprawdę żyleta .Szczególnie to widać na koncercie Celine Dion.

Oswietlnia mam trzy rodzaje .Te halogeny zaswiecane są tylko od święta.Głównym oswietleniem są ledy.

post-42368-0-82483800-1395304605_thumb.jpg

post-42368-0-23266000-1395304677_thumb.jpg

post-42368-0-77647700-1395304711_thumb.jpg

post-42368-0-82732300-1395304755_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Projektor Epson TW 6100

Widze, że kolega ma projektor, którym jestem zainteresowany.

Czy przed zakupem Kolega porównywał tego Epsona z innymi projektorami ?

Czy Espon jest cichy ? Strasznie zależy mi na cichym projektorze.

Jak wypada ruch ? Smuży czy jest płynnie ? Ten Epson nie ma chyba żadnego systemu typu motion compensation ?

Wg testów czerń jest bardziej szara niż czarna ... a jak to jest w praktyce ?

Jak wypada działanie automatycznego optymalizatora kolorów ?

Więcej pytań nie mam. Na razie ;-)

A temacie "codziennej" ekspolatacji - czy może Kolega zauważył coś wartego wzmianki ?

pozdrawiam i liczę na wyczerpujacą odpowiedź (przeczytałem już mnóstwo testów, wybieram się do salonu na prezentację ale wiedzy z pierwszej ręki nigdy dość)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

vincent198 wszystko ładnie pięknie, ale czy tam nie braknie subwoofera do kina?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Pokaż nowe odpowiedzi