Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

W oficjalnym sklepie Tonsil faktycznie "panuje" niedostępność, a Kupaudio wygląda na porządny, a przede wszystkim przejrzysty. Tam zakupię.

Oto projekt, wstępny. Ze wzmocnień chyba nic nie wyjdzie bo nie ma miejsc. Powinny wiązać boczne ścianki, ale to zakłóci swobodny przepływ fal za głośnikiem.

kolumny.jpg

Jutro postaram się zamówić wszystkie komponenty, dopiero wtedy naniosę dokładne wymiary głośników i zaprojektuję płytkę drukowaną pod zwrotnicę (przykręcaną na śruby złącza).

Postaram się jeszcze rozrysować elementy i przygotować mój "kompozyt". Do czasu przyjścia elementów dobrze wyschnie.

Mam nadzieję że w Polinku realizują małe zamówienia...

• 2 tygodnie później...

Cd.resuscytacji wątku:)

Bardzo ciekawie zmienia się brzmienie w zakresie dołu i środka przy pozbawieniu przenoszenia drgan w górnej ściance boxów.Nawet dorażny "okład" z dłoni górnej ścianki skraca i "punktuje" bas, jednocześnie eksponuje środek. Mimo że tego ostatniego jest dość, jakby sie wygładzal i uspokajał.

Wewnętrzne wyłożenie matą bitumiczna ,okazuje się mąło skuteczne,Musi być wiecej i bardziej tłumiąco.Woolmark.Chociaż robi się "bardziej sucho".I nie w kazdym utworze korzystnie.

W sobotę "odpaliłem".

Głośniki kupiłem w końcu tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

GDWK na 99% oryginalny Tonsil

GDN na 90% składak (brak gwarancji), ale bardzo ładnie wykonany. Nie narzekam.

Zwrotnice Polink

Obudowy produkcja własna, płyta 22mm (18mm MDF + 4mm sklejka od środka), na zewnątrz fornir, łączone na "ucios"

Płytki zwrotnic produkcja własna.

Niestety nie miałem czasu porobić zdjęć w trakcie budowy.

mite1.jpg

mite2.jpg

mite3.jpg

Ukryta Zawartość

Widać, że jednak wzmocnienie wewnętrzne znalazło się w skrzynce. Moim zdaniem bardzo ładne wykonanie, podwójny terminal w tej konstrukcji to jednak przerost formy nad treścią. Nie czepiam się za wszelką cenę, jednak dodatkowe styki na blaszkach mogą dać więcej szkody, jak pożytku.

Tak.. wzmocnienie dałem. Co do złącza to racja, nie ma to sensu bo i tak nie zastosuje się tu biampingu, ale łatwiej było mi zrobić stabilną zwrotnicę.

Kolumny wyszły niezwykle stabilne, pewnie dla tego, że płyta ma 22mm grubości. Poza tym port przeliczony na szczelinę z tej samej płyty nie "szeleści".

Wnętrze ze sklejki też daje rewelacyjny efekt, zwłaszcza jeśli chodzi o bas.

Ale tak naprawdę, pomimo że grają bardzo przyjemnie, to obudowa przewyższa znacznie klasę głośników.

Świetnie się bawiłem przy budowie i projekcie, teraz zrobię trochę większe kolumny, na GDN 20, później całe kino (ale o tym chyba w innym temacie napiszę).

Dopiero wtedy pomyślę o innych głośnikach.

Zdjęcie z przekrojem płyty:

plyta.jpg

Tak właśnie myślałem.

Odpuszczam na razie kolumny, a co z Tonsil na satelity do kina?

Myślałem o GDN 10/30 (dziwadło) + GDWK 10/80, albo po prostu Mite w małej zamkniętej skrzynce.

Center to wiadomo, subwoofer zobaczymy, ale chyba z samochodówki dobiorę.

Raczej 15/40/5, ale wymaga bardziej złozonej zwrotnicy.

Polecam jednak GDN 13/40/2 ale w ilości dwóch na monitor do tego GDWK 10/80/26 i wiekszą obudowę, dopracowana zwrotnicę na przykład 2,5 drozną. Mozna sie troche posiłkować zwrotnicami z Sonata 200 oraz (mniej ale też coś mówiące) zwrtonice z Maestro I 120 center.

Również polecam eksperymentowanie z układami opartymi na dwóch GDN 13/40/2, ponieważ dają większe możliwości uzyskania lepszego dźwięku niż z malutkiej obudowy Mite. Zbudowałem kilka różnych kombinacji takich układów w różnych obudowach z kopułką Tonsilu GDWK 10/80/7 oraz z kopułką STX AWX. Więcej informacji jest w tym temacie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !

Mam na sprzedaż 4 głośniki GDN 13/40/2 15 ohm oraz 3 sztuki GDWK 10/80/7 8 ohm

Głośniki używane ale sporadycznie , stan idealny. Sprzedaje bo nie mam aktualnie wyjścia 5.1 w laptopie wiec ich nie wykorzystam.

Cena na stronie Tonsila to 79 zł za GDN i 44 zł za GDWK.

Mnie interesuje cena 350 zł za wszystko. Jeśli pojedyncze sztuki to 60 zł/szt za GDN i 35 zł/szt za GDWK.

Możliwość drobnej negocjacji ceny :)

Jeśli będzie ktoś zainteresowany proszę pisać na maila [email protected]

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Brakiem w moim odczuciu w Mite jest ilość niskich tonów. Nie jakość czy barwa ale efektywność.

Może racja, by stworzyć zwrotnicę od Mite (by nie popsuć reszty) a drugi GDN odfiltrować powiedzmy do 200-300 Hz. Wzmocni to bas.

Stosowanie takiego podziału wymaga zastosowania cewki rdzeniowej, czy to nie stworzy problemów?

Poza tym skracając port i zwiększając litraż skrzyni mogę podbić najniższe częstotliwości.

Co do satelit do kina, to czy nie głupim sposobem było by zamknięcie głośników z Mite w obudowach closed 3,5 litra (F-3dB ok 100Hz).

I taki mały off top.

Czy ma sens stosowanie tych wzmacniaczy do suba:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grendziol daj dla GDNa 8litrów i bedziesz miał bas;) Dla dwóch polecam 16-18 litrów. Kilka razy robiłem konstrukcje na GDN 13-40-2 i według mnie wersja "mite" jest lekko mówiąc średnia pod kazdym względem. Obudowa za mała, wysokotonówke mozna duzo lepszą w tej cenie a i sama zwrotnica pozostawia wiele....

Miałem GDNa łączonego z GDWK10/80/7, oraz z STXem GDWK PJ, GDWK AK oraz z seasem KT22taf. Z seasem robił się juz dośc fajny zestaw;) Co do samego GDN 13-40-2 warto dołozyć kilka złotych i kupic GDN 15/40/5 lub 13-50-9 który jest znacznie lepszym głosnikiem.

Nie rozumiem do konca ślepego brnięcia w klonowanie.

Jedna z moich konstrukcji na GDN 13/40/2:

cb8b7266a724a1a8.jpg

Ładne.

Zbuduje sobie coś podobnego, te zostawię synowi (jak podrośnie to posłucha :)

Nie mam jednak zaufania do głośników z siatką. Zostanę przy GDWK 10/80 lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Zaciekawiła mnie natomiast jedna rzecz, dlaczego bassreflex z przodu? Osobiście uważam to za właściwe, ale dla czego większość konstrukcji ma go z tyłu?

Ja zastosuje port z płyty a nie z plastiku, ale z tyłu czy z przodu?

Pomijając powyższe, obudowa powiedzmy 18 litrów:

- na ile strojona?

- jaki podział zwrotnicy?

- zwrotnica 2 czy 2.5 drożna?

P.S.

Tak w ogóle to u mnie pracują GDN 13/50 8ohm bo nie było innych.

Ukryta Zawartość

Grendziol seas to inny świat wysokotonowy;)

Czmeu z przodu? Bo kolumny stoją przy scianie;) Na ile strojona?? Najlepiej pomierzyć to;) Zwrotnica 2 drożna... wole zysk na SPLu kosztem pseudo większej ilości basu.

Osobiscie bedę Cię namawiał do GDN 13/50/9 lub GDN15/40/5

IMG_8838.jpg

Czy nie lepiej dać głośniki w układzie symetrycznym?

Taki układ ( D'Apollito) musi spełniac kilka warunków: odpowiednia odległośc między głośnikami, niski podział zwrotnicy z nieparzystymi filtrami min. 3 rzędu. Raczej nie każde głośniki można tak zaaplikowac.

• 2 tygodnie później...

Szanowni Państwo, czy ktoś może dysponuje rysunkiem technicznym obudowy do totem mite w wersji podłogowej? Jeśli tak to czy zechciałby się nim podzielić na PW. Niedawno samemu klonowałem mite, ale korzystałem z gotowych skrzynek w wersji podstawkowej. Teraz chciałbym sobie coś samemu "wystrugać" w wersji podłogowej.

Pozdrawiam.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Taki układ ( D'Apollito) musi spełniac kilka warunków: odpowiednia odległośc między głośnikami, niski podział zwrotnicy z nieparzystymi filtrami min. 3 rzędu. Raczej nie każde głośniki można tak zaaplikowac.

Chyba trochę przesada z tymi warunkami. Proste ułożenie głośników z tweeterem między midbasami może tylko korzystnie wpłynąć na dźwięk. Nie potrzeba żadnych cudacznych zwrotnic. Problem polega jednie na tym, że by głośnik wysokotonowy był na wysokości ucha kolumny muszą być wyższe.

Chyba że czegoś nie zrozumiałem.

Co do umieszczenia głośnika wysokotonowego to oczywiste. Jeśli chodzi o filtracje w takim układzie to bywają odstępstwa od tego co napisałem. Możliwe że nie jest to wymóg konieczny.

Witam

Mam pytanie odnośnie mite w wersji 8ohm. Rozumiem że należy zastosować w zwrotnicy cewkę ok.1.7mH. Ceny w polinku kształtują się następująco (c. powietrzna)1.7mH 0.4ohm dr.1.4 --cena--59zł , i(c. rdzeń walcowy) 1.70 mH 0.340 Ohm dr-1.00 --cena-- 18zł. Cena 60zł za szt to troche dużo, czy warto jest dopłacać tyle pieniędzy na c. powietrzne?Ewentualnie jakaś inna alternatywa

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.