Skocz do zawartości
IGNORED

Duch w lampie

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Koteczek

Dziękuję za odpowiedź i gratulacje tytułem literackiego rozgłosu.

A ja mam jeszcze problem, a właściwie to dwa. Pierwszy - kupić polecane przez Ciebie 2A3 Full Music, czy nowe "mesh" wolframowe Emmision Labs? Drugi - jaka lampa 5AR4, bo na Philipsa po 500 euro mnie nie stać. W internecie znalazłem tylko Mullardy wyglądające tak samo jak moje Sovteki, po 85 dol. Ale pewnie grają od Sovteków dużo lepiej.

PS

Powiedz Ryszadrowi, że jego firma jest niepoważna - najpierw potwierdzili, że mają KT66, a potem okazało się, że ich nie ma i nie będzie. Z zagranicy musiałem ściągać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piotr Ryka, 20 Lut 2006, 16:03

Dziekuje za dobre slowo.

Wracajac do Twojego problemu. Dotykasz granic mojej ignorancji. Nie znam lamp Emmision Labs. Jezeli spiewaja tak pieknie jak wygladaja na zdjeciu, warte sa testu. Ale nic wiecej nie moge o nich powiedziec.

Odnosnie diody prostowniczej. W aplikacji Sun Audio, nie slysze duzych roznic miedzy kilkoma lampami prostowniczymi jakie przetestowalem. Moze dlatego, ze Sun Audio ma dlawik, ktory przeczesuje wachniecia PSU, moze sa inne powody, ale ten uklad jest stosunkowo malo wrazniwy na zmiany typu diody. Stosuje wiec zwykle Radzieckie lampy prostownicze i jest OK. Oczywiscie, jak slyszysz roznice u siebie, warto testowac. Nie wiedzialem, ze Philipsy sa tak drogie.

diody:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dooomin, 20 Lut 2006, 13:19

>Od soboty jestem wlascicielem polskego

>wzmacniacza Pantera "Blue Glow" - 4 x EL34 2x ECC83 + odwracacz fazy na opa. I w zwiazku z tym

>odwracaczem mam pytanie, czy jest to powszechnie stosowana konstrukcja i czy zastosowanie opa ma

>jakis czszegolny wplyw na brzmienie - w porownaniu z odwracaczem wykonanym na lampach??

Cóż, trzeba stawić czoła prawdzie - jest to rzadkie rozwiązanie i skoro opamp, to dysponujesz...hybrydą, nie rasowym lampowcem :) Wszystko ma wpływ na brzmienie (oprócz sieciówek rzecz jasna :P) - transformator jako odwracacz, lampa, opamp czy tranzystor. Jesli udało im się wszystko ślicznie skroić i później zszyć, to rezultat może być całkiem udany.

>> dudivan

No wedlug mojej opinii (sluchu) udalo sie im sie to skroic i zszyc bardzo slicznie, jestem wciaz pod wielkim wrazeniem i slucham od nowa moich plyt (myslalem ze znam je bardzo dobrze:).

A co do ceny - nie bede sie wypowidal, bo byla to taka okazja, jakbym za cene starego malucha kupil wypasionego merca :).

Pozdrawiam

>koteczek

Czy miałeś może okazję poznać „ducha” jugosłowiańskich lamp firmy EI (ELEKTRONSKA INDUSTRIJA ) z serii Elite Gold?

Ei 12AX7 Elite Gold -

Ukryta Zawartość

Ei EL84 Elite Gold (6BQ5) -

Ukryta Zawartość

Szukam lepszych lamp do wzmacniacza słuchawkowego Antique Sound Lab MG DT OTL MkIII ale w rozsądnej w cenie - do 120$ za komplet.

Choć jeśli Mullard 12AX7 wart jest tego grzechu przenosząc odbiór dźwięku zupełnie na inny poziom, to będę go szukał.

Co ewentualnie może być dla niego alternatywą?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tez dosc niedawno:) zostalem wciagniety przez magie lamp:)

Kto wiecej czyta forum to wie o co chodzi:)

Kupilem Pocahonstasa slicznie zrobionego i naprawde swietnie grajacego:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PiotrS,

Sprawa 12ax7 oraz el84:

Nie znam lamp EI.

Moge sie tylko podzielic swoim doswiadczeniem odnosnie ECC83, ktore mam i odsluchiwalem w paru aplikacjach.

Na samym szczycie drzewa siedza Telefunkeny i Siemensy, ludzie pisza, ze rowniez Mullardy ( nie slyszalem). Wiem, ze NOSy sa stosunkowo drogie, ale sa dostepne "chodzone" , ale z wysoka emisja, a owe kosztuja duzo mnej a jednoczesnie oferuja piekny dzwiek. Na nieco nizszej galezi znajdziesz Tungstremy oraz RFT, deczko nizej stare Tesle na zlotych pazurkach. Zaznaczam, ze owa gradacja jest osobisto-arbitralna wiec traktuj ja z przymruzonym okiem.

Odnosnie EL84, moja ulubiona pentoda: NOSy Telefunkena, Siemensa, maja tylko jedna wade: duzo dinaros.

Dla tych z numerem NIP: uwazam, ze stare Radzieckie 6n14 albo polskie EL84 nie sa wcale zle. Maja super stosunek jakosci do ceny. Dzwiekowo, tez nie w kasze dmuchal.

Raz na jakis czas mozna upolowac na Wolumenie stare Telefunkeny z przyzwoita emisja za 10-20 PLN albo NOSy RFT w podobnej cenie, jak znajdziesz, to jest to. Dobrego polowania.

>koteczek

Dzięki za rady.

Gdziesz czytałem - i pisał chyba o tym także lolo - że IE Elite stosuje w swoich wzmacniaczach Jadis - oczywiście po dużej selekcji.

Nawet producent ASL przyznał gdy o to go pytałem, że IE to świetne lampy i sprawdzą się z MG Head OTL mkIII, choć gdy chodzi o 12AX7 to najbardziej zachęcał do wstawienia Mullarda.

Moze znajdziesz ten cytat ciekawym:

Posted by [email protected] on April 12, 2003 at 18:28:26

Why review? Because I think that it is my personal favorite 12AX7 tube.

I ve tried many

1 Telefunken ECC803S

2 Mulard ECC83 long plate

3 Siemens E83CC

4 Valvo ECC83

5 Philips miniwatt ECC83

6 Telefunken ECC83 ribbed plate

7 Sovtek 12AXTWA

8 EI ECC83

9 EI ECC83 short plate - ECC85 construction (best EI ECC83)

10 Marconi 12AX7 (Italy)

11 Hainz&Kaufman 12AX7 (Gammatron)

12 Togram ECC83

13 RCA 12AX7A

14 Siemens 5751

15 RCA COMMAND 5751

16 RCA 5751 2-mica with rods

17 GE JG-5751WA

18 GE 5751 5-STAR

19 Sylvania 5751 3-mica grey plate

And after all great Tungsram ECC83. The pure musicality combined with great exstension at a top and bottom. Silky sweet high, great bass and extremly detailed mid. See trough, without any sign of agression. And yes nearly 50 hours to break in.

Serbian Joe s

Milos from Belgrade

Mam pytanie do kolegów bardziej obytych z lampowym światem. Trzy tygodnie temu kupiłem od RCM za pośrednictwem Audio Systemu parę 2A3 Elektro Harmoniksa. Cztery dni temu jedna lampa z pary zaświeciła niebieskimi pasmami. Stało się tak tylko raz. Bacznie ją od tego czasu obserwuję i nie świeci. Wszelako niejako w zamian wydobywa z siebie w nieregularnych odstępach czasu ciche cyknięcia. Zadzwoniłem do RCM. Twierdzą, że świecenie o niczym nie świadczy (czytałem coś wręcz przeciwnego), a poza tym według nich to i tak bez znaczenia, bo lampy nie podlegają wymianie, honorują jedynie ewentualne uszkodzenia w transporcie.

Pytam, czy taki brak jakiejkolwiek gwarancji na lampy jest regułą? Nie muszę chyba dodawać, że jestem cholernie wkurzony.

piotrze,

Sprawa niebieskiego swiecenia: spoko, nic groznego.

Ciche cykniecia: pod wplywem temperatury metal sie zmienia, lampa mocy cykaja jak sie rozgrzewaja lub chlodza.

Po osiagnieciu stalej temperatury cykania powinny ustac.

Brak gwarancji na lampy to swinstwo. To brak klasy detalisty. Profesjonalny detalista powinien dac Ci 30 dni gwarancji, zwlaszcz na fabrycznie nowe lampy. Jezeli jest autoryzowanym repem producenta, sam dostaje gwarancje. Inna sprawa jezeli lampy sa z drugiej reki.

EH 2a3 sa super, ciekaw jestem jakie sa Twoje refleksje.

Potwierdzam wpisy Koteczka.

Moje 300B EHG też cichutko "śpiewają" nagrzewając się lub stygnąc, i też wewnątrz panuje lekka niebieskawa poświata.

Co do RCM: W sumie dziwne... ja kiedyś kupiłem u nich parę 6SN7 EHG, i mimo, że o gwarancji nie było mowy, to gdy po (chyba ponad miesiącu) jedna zaczęła wściekle mikrofonować, p. R. A. po krótkiej i rzeczowej wymianie mail-i bez mrugnięcia okiem wymienił mi lampkę na nową. Oczywiście, ciągle polecam partsconnexion jako źródło lamp EH, ale rozbieżność cen 2A3 nie jest aż taka duża, jak 300B, więc nie jest to aż tak krytyczne.

Koteczek, Marcin

Źle się zrozumieliśmy. Lampy oczywiście cykają także termicznie, zwłaszcza kiedy po wyłączeniu stygną. Ale owo nieregularne, jak to nazwałem, „cykanie” pojawia się w samym torze audio i tylko w jednym kanale, wędrując za jedną lampą po zamianie 2A3 miejscami. Jest to zatem wada pojedynczej lampy, a nie element naturalnego lampowego behawioru. Cykanie owo, mówiąc nawiasem, zwiększyło dzisiaj wyraźnie swą częstotliwość, do tego stopnia, że już nie dało się go tolerować i musiałem wrócić do oryginalnych lamp Sino. Wygląda zatem na to, że będę musiał uderzyć do szefostwa firmy RCM z awanturą, bo zbyć się nie dam. Nie wiem, czy to coś da, ale chociaż się wyzłoszczę.

Zapytam wszelako raz jeszcze dla pewności: czy kiedy na przykład zamawiam lampy przez Internet, to przysługuje na nie gwarancja? Czy każda strona internetowa załatwia to inaczej, czy jest jakaś ogólnie przyjęta reguła?

Odnośnie jakości 2A3 EH, to lampy te, pomijając owo nieszczęsne cykanie, istotnie są bardzo dobre. W stosunku do Sino dają lepszy szczegół i, rzekłbym, jakąś taką bogatszą muzyczną aurę. Ale ani Sovteków, ani dziurawców jeszcze nie słuchałem więc to porównanie odniesione jedynie do całkowitych autsajderów.

Może się komuś przydać, kilka porównań tańszych 12AX7:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koteczku

Niejako tytułem rewanżu za Twoje niegdysiejsze porównanie 2A3 Sovteka i Full Music piszę odrobinę obszerniejszą relację z porównania EH z Sino.

EH są zdecydowanie lepsze w kadym aspekcie. Dźwięk dożo wyraźniej zarysowany, amplituda szersza, barwa doskonalsza. Szczególów zdecydowanie więcej i są dobitniej podane. Sino w porównaniu z EH, to trochę tak jak patrzenie na muzykę przez lekko zamgloną szybę. W efekcie słuchanie na EH o wiele, naprawdę wiele, przyjemniejsze. Znacznie więcej frajdy.

A porównywałeś może EH z Full Music?

zildjian, 28 Lut 2006, 10:24

>Jest różnica - trudno w przypadku gitary rozpisywać się np. o basie,jego dynamice,szybkości,barwie

>itd.

Haha, a jak myslisz, w jaki sposób nagłaśnia się gitarę basową, "blaszannym" lejkiem ? :)

Piotr Ryka, 28 Lut 2006, 22:40

Ciesze sie, ze EH 2a3 przypadly Ci do gustu. Mnie tez.

Jezeli sie nie myle, Sovteki i EH to praktycznie bratnie firmy. Wlascicielem zarowno EH jak i Sovteka jest (byla) ta sama firma: New Sensor. Obje lampy sa (byly) produkowane pod tym samym dachem w Saratowie.

Tonowo satrudne do odroznienia. EH to Sovtek na porcelanowej podstawce i zlotymi czterema pazurami. Jest elegantniejsza wersja Sovteka. Tak wiec jest bardzo prawdopodobne, ze moje Sovtekove 2a3 ach i och dotycza rowniez EH 2a3. Tak wiec porownania Sovtekow z Full Music sa rowniez analogiczne do EH vs. Full Music.

Witam !

Moje pytanie bedzie mocno nietypowe i odnosic raczej wprost

do tytulu tego watku ! Rozwazacie tu roznice jakosci dzwiekowych

lamp okreslonych typow i roznych producentow.

Czyli wlasciciela tego "ducha" po tym jak ladnie i melodyjnie

sie wypowiada w otoczeniu rozmaitych partnerow (innych lamp

i ukladow elektronicznych).

A czy byloby mozliwe "podsluchanie" lub "zobaczenie" tego "ducha" -

BEZPOSREDNIO, np. przy pomocy mikrofonow kontaktowych itp. ?

Oczywiscie, jakosci tak uwidocznionej morfologii, nie beda odpowiadac

tym, ktore oceniacie do tej pory ! Ale ciekawe, czy mozna by te

roznice "charakteru" jakos zobaczyc czy uslyszec w postaci np.

jakichs "chmur kwantowych" o ciekawej morfologii !

Pierwsze proby wizualizacji takich wlasnie szumow lamp zamiescilem

na tym Forum, ale zostaly one "skasowane" !

Co sadzicie, macie jakies pomysly ?!

Pozdrawiam

Uwazam, ze duch w lampie sprowadza sie do tego jak ona spiewa. Jakos malo mnie kreci wyjasnianie jej tajemnicy mierzac to czy owo. Interpretacje pomiarow byloby z pewnosca wieloznaczne i malo przydatne w praktyce. Po prostu nie ma do tej pory metody i wiedzy by elektryczne parametry lamp przelozyc jednoznacznie na jej walory akustyczno-zmyslowe.

Czesto duzo prostsze obserwacje, np. , ze "wygrzany" wzmacniacz brzmi lepiej od "chlodnego", nie ma jednoznacznej, przekponywujacej interpretacji. Ba, mimo 60-70 lat praktyki (winyl) oraz 30 lat (CD), tony publikacji oraz setek Lukarowych wpisow na ten temat, nie wiemy dlaczego winyl to to a CD to fe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.