Skocz do zawartości
IGNORED

Spotkanie w Krakowie - lista obecności

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki : )

Dzięki, tam jest linia transmisyjna?

Zgadza się, to jest linia transmisyjna.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Nie. Adam nie miał z tym nic wspólnego.

Była swego czasu taka firma, Labitynthos.

Zanim zaczęła robić kolumny na Accutonach, popełniła kilka projektów na Focalu i Morelu.

Mam dwa takie zestawy u siebie w domu.

Marzą mi się trójdrożne kolumny tej firmy, które stoją u naszego kolegi w sąsiedniej miejscowości.

Jednak aby je można u mnie zaaplikować musiałbym wyburzyć ze dwie ściany.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Rochu, trzydrożne i wyburzanie ścian? Masz fotkę tych potworów? Sądząc po widoku terminali w sumie mnie to nie dziwi :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Rochu, trzydrożne i wyburzanie ścian? Masz fotkę tych potworów? Sądząc po widoku terminali w sumie mnie to nie dziwi :)

Nie mam zdjęcia trójdrożnych Labirynthosów niestety.

Jest tam 30cm Focal w linii transmisyjnej.

Wysokość ok 160 cm, głębokość jakieś 70 i szerokość 40.

Nieco za duże do mojego salonu : )

Ależ usuwaj Vlado. Złosiłem do Admina żeby usunąć wszystkie moje wpisy na tym forum. Na razie nie chcą.

Najlepiej niech od razu przeniesie na nowe forum :)

A mi się najbardziej i najbliżej ideałowi porównując ze źródłem podobał JVC... I moim zdaniem nie grał ostrzej :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie wiecie co to jest ostro Panowie!

Najtwardsi to słuchają na Krellu 400Xi, CD sony XA20ES, kablach Nordosta i kolumnach Harpii. Po takim spektaklu nawet świst kuli karabinu maszynowego to jak przelot komara.

Bardzo proszę Gospodarza wątku, o zgłoszenie na panel moderatorów wpisów, które uzna za niezgodne z tematyką wątku i których obecności sobie nie życzy.

...................................................................................

Zapomniałem napisać, zostawiłem, prócz kasety, jeszcze płytę kompaktową: Sade - Love Deluxe. Rochu, jak znalazłeś, to do sejfu! :D

Moja, która została, to taka:

0.jpg

Ta FE90 to nie moja akurat :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Już raz dziękowałem naszemu dzielnemu Gospodarzowi ale Paweł to wielki człowiek i to co robi dla naszej grupy jest bezcenne. Paweł, wielkie dzięki raz jeszcze ;-) No i wszystkiego najlepszego - przecież masz urodziny ;-) Mam nadzieję że nie było słychać mojego zawodzenia przy śpiewaniu 100 lat :D

Zestaw Resonusa znam od kilku lat i pisał o nim nie będę. Trochę mi nie wypada. Dźwięk jaki zapamiętałem z tego spotkania to Sony TC-765. Ktoś już ładnie napisał że kolumny rocha dostały skrzydeł. Zgadzam się w 100%.

Co do Onkyo Integra z końca lat 90-tych to w tym zestawie są dwa wartościowe klocki: tuner i magnetofon. T-4711 jest bardzo dobry zarówno dźwiękowo jak i pod względem czułości. Magnetofon TA-6711 był bardzo wysoko oceniany. Wzmacniacz należy do przeciętniaków (mam na myśli A-9911 a z tego co pamiętam Paweł ma A-9711 czyli model niżej). Odtwarzacz także nie jest górnych lotów. Innymi słowy: japońszczyzna jak najbardziej ale wybierana z głową. Na pewno nie Onkyo Integra. Moim zdaniem temu zestawowi brakuje - za przeproszeniem - jaj.

Co do magnetofonów to warto myślę dodać kilka uwag. Przed odsłuchem powiedziałem że najlepszym magnetofonem będzie JVC DD-99. Nie sądzę abym się pomylił na co zwracali uwagę koledzy. Dla mnie konfrontacja była o tyle cenna że pokazała że Technics RS-BX707 nie jest ubogim krewnym. Zapewniał największą swobodę kalibracji ze wszystkich urządzeń jakie słuchaliśmy. Jest jednak jedno niemałe "ale". Jak słusznie zauważył kolega arek67 Technics grał skrajami pasma. Dlaczego tak się stało? Bo była niedokładnie przeprowadzona kalibracja. 707 ma wbudowany generator który nie jest gwarantem optymalnych parametrów. Witek (sk-victor) mówił niedawno że to można skorygować we własnym zakresie (przy użyciu narzędzi pomiarowych). Pewnie przy okazji poproszę znajomego elektronika. Owa niedokładność kalibracji jest zapewne przyczyną słabych ocen tego magnetofonu w różnego rodzaju testach i kiepskich opinii wśród niektórych użytkowników. Po ustawieniu za pomocą generatora poziom jest za wysoki w stosunku do tego ze źródła i bias także (ponieważ bias jest odwrotnie proporcjonalny do ilości wysokich tonów - tych jest za mało). Byłem więc zmuszony do kręcenia biasem na pałę - stąd za duża ilość wysokich tonów i wrażenie grania skrajami pasma. Trzeba pamiętać również że 707 ma dość mocną podstawę basową. Zwykle kalibruję Technicsa na słuch ustawiając możliwie najdokładniej wszystkie parametry. Wtedy nie ma żadnych różnic pomiędzy sygnałem ze źródła a kasetą. Ostatnio sporo czytam Tepeheads.net gdzie jest dokładnie opisana modyfikacja Technicsów z tej serii.

Akai GX-9 wzbudził moje mieszane uczucia. Po pierwsze był bardzo delikatny. Po drugie jego automatyczna kalibracja trwająca około sekundy była mało przekonująca. Do tego niewielka korekcja biasu. Ciekawa sprawa to wyświetlanie w opcji MOL i SOL taśmy.

Onkyo Integra TA-6711 słuchaliśmy krótko ale jego dość skomplikowana kalibracja z możliwością dokładnej ręcznej korekcji to ogromna zaleta. Najdokładniejszy był bez wątpienia JVC. Kalibracja trwała ponad 20 sekund i miała opcję powtarzania tzn jeśli magnetofon uznał że ustawione parametry jeszcze nie są optymalne powtarzał całą czynność od początku. Nie było żadnej możliwości ręcznej korekcji ale JVC był bardzo dokładny. Po raz kolejny DD-99 potwierdził że do firmy JVC można mieć zaufanie.

Pioneer A-400x wg mnie jest dość słabym wzmacniaczem. W małym pokoiku grał przyzwoicie choć bez rewelacji. Źródłem był PD-9300. Ten odtwarzacz już dawno powinien zastąpić Onkyo na dole. Nie jest wybitny ale co najmniej poprawny.

Wszystkie kolumny u Pawła to albo produkcja Grześka (Studio 16 Hertz) albo Marcina (Labirynthos). Wszystkie są co najmniej dobre.

Spodziewałem, że właśnie tak ocenisz mój aktualny system : )

Właśnie takiego systemu teraz mi potrzeba - bez rewelacji i bez jaj.

Jestem zmęczony poszukiwaniem audiofilskiej ekscytacji.

W przeważającej części zabawa w audio to humbug i oszustwo.

Rochu, no to może nie ma co się ceregielić, ja bym nabył od razu Studer A820 i pozamiatane :)

studer-a820-319576.jpg

Właśnie takiego systemu teraz mi potrzeba - bez rewelacji i bez jaj.

Jestem zmęczony poszukiwaniem audiofilskiej ekscytacji.

W przeważającej części zabawa w audio to humbug i oszustwo.

Ale system ma być muzykalny a nie audiofilski. Ja też już nie szukam pierdnięcia w trzecim rzędzie, bo przez to system stawał się za analityczny, a jak jest analityczny to brak w nim muzyki, barwy, zaangażowania, emocji...

A tutaj mała prezentacja Studera A80 - kiedy se kupie, a co :)

Może to jest jakieś wąskie gardło tego forum... Jeśli w większości uznaje się, że większość popularnych marek, dostępnych za średnią krajową się skończyła, a "gra" tylko drogi, niszowy sprzęt, to o czym tu pisać. Dla większości zostaje bocznica :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Może to jest jakieś wąskie gardło tego forum... Jeśli w większości uznaje się, że większość popularnych marek, dostępnych za średnią krajową się skończyła, a "gra" tylko drogi, niszowy sprzęt, to o czym tu pisać. Dla większości zostaje bocznica :)

To zupełnie nie o to chodzi. Niemal każda tzw. popularna marka miała w swojej historii urządzenia wybitne. Miał je Technics, miało Sony, Pioneer czy wspomniane wyżej Onkyo. Akurat ta seria była dość słaba i nijaka.

To zupełnie nie o to chodzi. Niemal każda tzw. popularna marka miała w swojej historii urządzenia wybitne. Miał je Technics, miało Sony, Pioneer czy wspomniane wyżej Onkyo. Akurat ta seria była dość słaba i nijaka.

Źle mnie zrozumiałeś. Miałem na myśli to, że wiele głosów się pojawia o małej aktywności ludzi na forum. Może brakuje świeżej krwi w większej ilości w postaci nowych nabywców sprzętu, a to skutkuje mniejszą aktywnością... Ciekawe jak wyglądają aktualne statystyki sprzedaży sprzętu średniej i wyższej klasy w stosunku do roku 2008 czyli z przed załamania rynku. Nie jest to jednak tematem wątku, więc potraktuj to jako off top :)

zenonie.kowalski - wiele osób już się nasłuchało. Swoje opinie na ten temat zdążyło wyrazić na forum. Ile razy można pisać o swoich poglądach na temat sprzętu?

Na spotkaniach rozmowy toczą się wartko, lecz uciekają (zahaczają) o życie, o to co nas otacza, o muzykę - jest dużo ciekawiej. Ja już od dawna nie szukam "wiernego przekazu", nie jest dla mnie istotne czy sprzęt odtwarza go prawdziwie. Ważne za to jak mi się słucha muzyki ;). Jeśli czuję przy słuchaniu emocje, potrafię się w nią wczuć - to jest to Hi-End (a jak wiadomo "On" nie ma ceny).

Słucham tylko muzyki.

zenonie.kowalski - wiele osób już się nasłuchało. Swoje opinie na ten temat zdążyło wyrazić na forum. Ile razy można pisać o swoich poglądach na temat sprzętu?

Na spotkaniach rozmowy toczą się wartko, lecz uciekają (zahaczają) o życie, o to co nas otacza, o muzykę - jest dużo ciekawiej. Ja już od dawna nie szukam "wiernego przekazu", nie jest dla mnie istotne czy sprzęt odtwarza go prawdziwie. Ważne za to jak mi się słucha muzyki ;). Jeśli czuję przy słuchaniu emocje, potrafię się w nią wczuć - to jest to Hi-End (a jak wiadomo "On" nie ma ceny).

Racja Panie Koobal, pytanie dlaczego główna aktywność nie odbywa się w zakładce muzyka?

Usprawniamy to, na co mamy wpływ. Na zawartość muzyczną i realizację nie mamy, co do wartości artystów panuje zazwyczaj zgoda, więc dyskutujemy o tym, co możemy ulepszyć... spotkania z przyjaciółmi są bezcenne, to oczywiste :)

Akurat ta seria była dość słaba i nijaka.

A co powiesz o Sansui?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

A ten piłkarz w pomarańczowej koszulce to który to jest van Basten? :)

Jeszcze trochę i nie trzeba będzie jeździć na odsłuchy, wystarczy właściciel, smartfon i impreza będzie w sieci na YT :).

Wszystkiego najlepszego solenizantowi zycze, Monteverdi trace of grace rewelka - swietnie nagrana plyta, az se poslucham.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.