Skocz do zawartości
IGNORED

Opinie na temat Marantz PM8200

JARO 66

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie słyszałem tego wzmaka. Ze swojej strony mogę Ci zaproponować przeczytanie recenzji z brytyjskiego HiFi Choice:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co innego PM7200 to w sumie PM8000, natomiast PM8200 jest wyraźnie "odchudzony". Zresztą czytaj " ...the PM8200 is one model rung up from the 6010OSE..." Juz sporo wyjaśnia, zainteresowałbym się prawdziwymi PM7000/8000, te są całkiem niezłe.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zastanawialem sie kiedys (jeszcze przed PM-75) nad zakupem dokladnie tego egzemplarza (sprzedajacy maxwel777 ma w moim miescie salon audio). Jest to calkiem poprawny wzmacniacz, acz moim zdaniem po prostu raczej jeden z wielu "sredniakow" ze stajni Marantza.

Napisz JARO 66 jakie sa Twoje preferencje w zakresie brzmienia i muzyki oraz do czego chcesz podlaczyc PM8200.

Pozdrawiam,

Lete

Witam! co do PM 8200 to był on rozwinięciem PM 6010 jezeli chodzi o układ wew. Tego ostatniego miałem przez 3 lata i powiem ze stanowił dobra srednia brzmieniowo jak na Marantza . Moze brakowało mu dynamiki , ale niewątpliwie był był dosyc neutralny. mała popularność PM 8200 wynikała z jednego - był drogi , w europie był generalnie w ofercie w latach 2001-2002 i kosztował 1500 DM . W tym czasie PM 7000 - 1000 DM , a PM 8000 - 1400 DM . A propos PM 7200 to jest to urządzenie identyczne jak PM 8000 jedynie przeniesiono produkcje do china ( wczesniej dania) A sam PM 8200 wrócił do produkcji jako "nowość" PM 7001 róznica jedynie w wejsciu AC oraz dodatkowej parze zapięć kolumn , choc te ostatnie juz sa no name a nie jak w 8200 WBT. Pozdrawiam

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 3 miesiące później...

Witam... to moze jako posiadacz Marantz'a PM 8200 dopisze cos od siebie :))) temat lekko zakurzony ale co tam :)))

Wzmacniacz w brzmieniu bardzo neutralny i naturalny... ale nie mylic z pojeciem sterylny :) nie jest mocarzem... przy 8 ohm ma 60 W ale jest to w miare wystarczajace... faktycznie brak mu troszke dynamiki lecz... ja do niego na moje usposledzone sluchowo uszy :))) podlaczylem kolumny Audio Academy Mimas II i... o dziwo zmienil sie nie do poznania :)) polaczenie jak dla mnie trafione (IMHO)... dzwiek sie o wiele bardziej ozywil... zyskal nieco dynamiki... boje sie pomyslec co bedzie po dolozeniu nowego cd i kabelkow :)) co jeszcze... napewno polaczenie PM 8200 + Mimas II sprawdza sie do muzyki spokojnej... jazz, smooth jazz, ambient, ogolnie downtempo, myzuki instrumentalnej, spiewajacych pan... w konfrontacji z ciezsza muzyka troszke brakuje jednak dynamiki... choc potrafi zaskoczyc pozytywnie :)))

Pozdrawiam

• 7 lat później...

Co innego PM7200 to w sumie PM8000, natomiast PM8200 jest wyraźnie "odchudzony". Zresztą czytaj " ...the PM8200 is one model rung up from the 6010OSE..."

Nie tak bardzo bym sie zgodził.

To wnetrze PM8200

marantz_pm8200_4.jpg

A to wnetrze PM6010ose

PM6010-OSE---1.jpg

wersja sygnowana przez Kena czyli KIS pm8010ose kis

000192_grande_2.jpg

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Mam jeszcze prosbe, skoro nikt nie słuchał pm8200 to moze chociaz na podstawie zdjec ktoś oceni czy solidna jest ta konstrukcja

Ukryta Zawartość

Jestem zainteresowany kupnem tego modelu

Ukryta Zawartość

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Moze i biednie,ale zauwazyłem ze tylko wersje KIS maja w srodku trafo toroidalne. Nawet modele PM7200 i PM8000 nie mają toroida. Wydaje mi sie ze powinno chodzic o jak namniejszy tor sygnału, czyli jak najmnie bałaganu w środku.

Wersja KIS przecierz nie ma pokręteł barw dźwięku, loudness. Waga natomiast bierze sie głownie z zasilania a wiadomo ze toroidalne sa nieco lzejsze od tych zwykłych co nie? Radiator tez jest mniejszy bo i moc jest nizsza, ale moc nie jest wyznacznikiem jakosci.

Znalazłem w archiwum allegro goscia co sprzedawał model PM6010ose kis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wiem ze nie ma się tym co sugerowac bo po prostu chciał go dobrzesprzedac, ale moze coś w tym prawdy jest.

Ukryta Zawartość

A toroid jest wyznacznikiem jakosci?

66KI tez ma toroida i nie ma pokretel i co z tego. Ocieka miedzía, ale niestety nie jest taki fantastyczny. Podobnie CD63, a CD63 KI. Marginalne zmiany, ale wiekszosc sie onanizuje widzac plakietke KI dlatego takie sa ceny tego sprzetu.

?👈

Ale grać może dobrze - toroid to tylko lepsza wydajność; może mieć wpływ na moc, jeśli ktoś operuje stale grubo powyżej 11.00 na potencjometrze. Jedyne zastrzeżenie dotyczy dość rzadkiego błędu w płycie głównej - mianowicie wyprowadzenie sygnału na zaciski kolumn za pomocą kabelków i to dość długich zamiast bezpośrednio z PCB jak np. w CD-kach. To może być wstęp do degradacji i braku otwarcia dźwięku. Ale nie na wszystkich gatunkach muzycznych, kolumnach i kablach do usłyszenia, więc może być niezauważalne przy mało przejrzystym torze. Tyle ze zdjęć...bo zadecyduje słuchanie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie tak bardzo bym sie zgodził.

To wnetrze PM8200

A to wnetrze PM6010ose

wersja sygnowana przez Kena czyli KIS pm8010ose kis

Mowa była o porównaniu PM8000/7000 a do PM8200 (jakieś 7 lat temu).

No ale bez rozdrabniania się nawet na pierwszy rzut oka widać że 8200, 8010 i 6010 są z lekka... liche przy 7k/8k

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.