Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Lavardin-Francja

qman

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy mowia o cenie ze jest wysoka a prosze zauwazyc ze taki Accuphase jest jeszcze drozszy a nie gra lepiej za to jest lepiej wyposazony (taki jubiler:)

Mysle ze warto by bylo zrobic test porownawczy wzmacniaczy w cenie do 10 klz (oczywiscie zapewniajac odpowiednie im towarzystwo) a wtedy wszystko bedzie jasne.

Ja mam system AN i jak wiadomo razem gra najlepiej a niekoniecznie w towarzystwie innych klockow czego dowodem niech bedzie CD np 2.1 x ktory u mnie gra przepieknie a u kilku kolegow niestety nie,dlatego takie wyspecjalizowane firmy jak AN czy Lavardin powinno sie laczyc z tym do czego zostaly przeznaczone ,jest to moje zdanie a koledzy nie musza sie z nim zgodzic.

Ps. Slyszalem ze Lavardin gra dobrze z Monitor Audio i oczywiscie z firmowymi kolumnami.

robix

skyrobin to mądry facet który wie co pisze - Lavardin znacznie więcej pokaże z innymi głosnikami i co najważniejsze z własnym okablowaniem - taki set jak w naima-ch - ew. z kablami o niskiej własnej pojemności - co nie którzy tu wypisują bzdury tego typu że słychać każdą zmianę okablowania - ano słychać zwłaszcza jak się wzmak wzbudza

Miałem z Lavardin-ów PE+A80 i integrę IT - słuchałem ich z Harbeth 7es3 (byłymi kolumnami mamz-a) oraz ze Spendorami s8e i JmLab mini utopia - z tymi ostatnimi to absolut ze spendorami grało też nieźle - ale spendory jak wiadomo są super łatwe w napędzeniu (dzięki równej i stabilnej 8ohm impedancji) w porównaniu z z tym co prezentował z tymi ww. z Harbeth dla mnie nie grał - nawet z Minas Anor w. premium lavardin grał ciekawiej niż z Harbeth.

Z Harbeth doskonale 300x lebena mi zagrała

Miałem dokładnie taki zestaw jak na zdjęciu poniżej - naima i harbeth sprzedałem innemu posiadaczowi Lavardin-a model IS - sugerując mu że to razem nie zagra - aby dokupił do tego setu lebena 300x i cieszył się muzyką - facet się uparł kupił... dziś na hifi giełdzie już harbeth z naimem są na sprzedaż... (zresztą polecam zakup od niego bo urządzenia w perfekcyjnym stanie)

Moim zdaniem łączenie słabych integr IS czy IT z Harbeth to marnowanie możliwości tych wzmacniaczy one nawet nie pokazują 1/2 swych możliwości z tymi kolumnami - wzmacniacze są genialne - ale ten geniusz trzeba umieć wykorzystać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Arek__45, 6 Cze 2010, 15:17

>

Ukryta Zawartość

>

>...gdzie sa firmowe kolumny?

Kolumny sa zdaje sie firmowane inna nazwa :

Ukryta Zawartość

Podaje te informacje za :

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napiszę tylko tyle. 2 miesiące temu kupiłem model IS. I pierwsze wrażenie kiedy zacząłem go słuchać w swoim systemie ( kolumny Cabasse farella 401 - 93dB, żródło tor analogowy gramofon Thorens ) pozostało do dzisiaj. Po prostu kupuję nowe płyty i słucham muzyki. Nie biegnę, nie szukam. Mam swój dżwięk!

Bo to ponoć jest lampowy dźwięk bez lampy w środku :)

Gdzieś ostatnio czytałem obszerną recenzję tegoż. Chyba w AV. Przekonująco napisana.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

sluchalem tego podstawowego lavardina o Broya

i gdyby nie hektary jakie kolega ma do naglosnienia

to zestaw lavardin + harbeth 5 mozna uznac za skonczony

zestaw potrafi grac cicho pelnym nasyconym i plastycznym dzwiekiem

/w przeciwienstwie do baltlaba/

szkoda ze nie mialem czasu na przytarganie swoich h7mk3

ktore sa jednak latwiejsze do napedzenia

bardzo , bardzo ladnie lavardin charakterem zgrywa sie z harbethem

i nachodzi mnie taka mysl ze jest z charakteru bardzo podobny leben, ktorego mam ,

co najbardziej rzuca sie w uszy to , ze lavardin z harbethem daje niezwykle otwarta i szybka srednice

natomiast bas lampowy , dodajacy muzyce drajwu

pozdr sedecznie

ps

jednak szkoda ze sa tak drogie , strasznie drogie

Gość AdamWysokinski

(Konto usunięte)

> jednak szkoda ze sa tak drogie , strasznie drogie

"Drogie" rzecz względna, pytanie czy cena adekwatna do jakości brzmienia - wszak taniej można kupić sporo wzmacniaczy, które rewelacyjnie zgrywają się z Harbethami - Leben, Sugden, Sonneteer, NVA, Naim, LFD.. za cenę integry można kupić najwyższy aktualnie model dzielonego Crofta, a to już jest bajeczny zestaw.

Dla mnie łączenie Lavardin z harbeth to marnowanie możliwości tego wzmaka i tyle - jest super fajnie i och ach - ale z innym kolumnami - jest dużo dużo lepiej

Adamie - tak LFD... dobrze prawisz...uciekł mi ostatnio... (masz PW)

AdamWysokinski, 8 Cze 2010, 07:24

w naszych realiach nie jest to taka znowu rzecz wzgledna

kiedy dookola sie rozejrzec wzmacniacze z podobnej grupy kosztuja polowe ceny

do listy udanych polaczen z harbethem mozna jeszcze dopisac kilka firm

co rzecz wazna

, mialem mozliwosc tego wysluchac , a nie tylko przeczytac w periodykach

Jednak pozostane przy swoim

i podtrzymam opinie o szczegolnej wyjatkowosci polaczenia lavardina z harbethem

o zaletach tego polaczenia mozna pisac wiele , ale najlepiej przekonac sie samemu

;)

przeglądałem ofertę marki Lavardin i tak wzm.: IS kosztuje 9 600zł. , natomiast IS REFERENCE kosztuje 14 250zł.-czy to tak drogo????

W kontekście cen wzmacniaczy innych marek np.: NAD-a M 3 , Accuphase E 250 lub Luxman L 505 (wcale nie są tańsze) a czy lepiej brzmią?????

Nie słuchałem Jeszcze Lavardin-a !!!

Jeżeli rzeczywiście wzmacniacze Lavardin brzmią ,grają jak dobre lampowce a przy tym są tak uniwersalne i bezobsługowe jak wzm.tranzystorowe , to uważam że to super cena ale.............

Piotr

Podłączenie Harbeth to marnotrawstwo jak i jednego tak i drugiego.Lavardin'a należy traktować jak urządzenia SE wtedy nie będzie powodu do narzekań i chrząkania" co do jego szybkości dynamiki itp.Miałem okazję słuchać go w towarzystwie zestawu Gramofon Anlogowy TT2 AN jak i DAC 4-Sig Audio Note Kolumn Rehdeco RK 145 -93dB okablowanie MIT do tej pory pamiętam ten głos Tracy Chapman po prostu absolut!Pozdrawiam

Adamo D, 8 Cze 2010, 09:06

ja postawie sprawe inaczej

dla mnie nie moze byc lepiej z innymi glosnikami

bo dla mnie harbeth jest constans

ten glosnik jest odzwierciedleniem moich potrzeb

to reszta moze sie zmieniac

nie mozna skakac z kwiatka na kwiatek

, trzeba miec w torze chocby jeden ulubiony niezmienny element

inaczej mozna tak w nieskonczonosc zmieniac i prawic o sprzecie

czasami nawet blednie wnioski wyciagac

ostatnio poznalem czlowieka ktory slucha jedynie jazzu z lp z lat szescdziesiatych

czasami nawet lp mono i to bylo kryterium doboru sprzetu , zeby bylo najwiecej przyjemnosci i klimatu

zaden system wspolczesny za grube pieniadze nie daje takiej frajdy ze sluchania

, ale czy jest to najlepszy system na swiecie ?

pozdr

Z recenzji w AV wynika, że wzmacniacz jest ok, ale Kulpa w swej recenzji Audio Research w tym samym numerze daje do zrozumienia, że najtańsza lampowa integra jest poza zasięgiem tego tranzystora (oczywiście w jego systemie i według jego upodobań). Kulpę szanuję za to, że pisze co myśli - vide recenzja dzielonego wzmacniacza Macintosh - dawno się chyba nikt tak nie przejechał rzetelnie i rzeczowo po renomowanym produkcie.

michal stabro - nie rozumiesz mnie - robtango napisał wszystko w temacie lavardin - miałem słuchałem i wiem - byłem rozczarowany tym co pokazał z harbeth w stosunku co do tego co pokazał z innymi głośnikami i tyle w temacie - choć to połączenie może się podobać - ale - uważam że do lavardin-a jak i do świetnych harbeth można dobrać lepsze kolumny jak i wzmacniacz

a skakanie z kwiatka na kwiatek - hm lubię wąchać bukiety z rożnych kwiatów i tyle...

Adamo D, 8 Cze 2010, 10:01

rozumiem i wiem ,

wiem tez , ze

nie ma doskonalosci na tym swiecie

ze wszystko ma swoje wady i zalety

a relatywizm w tym temacie jest przeogromny

czesto taki sam model wzm tej samej firmy moze grac roznie

ja najlepsze zestawienie uzyskalem laczac harbetha z cyrusem

i strasznie ubolewam ale to zepsulem i mimo usilnych staran nie udlalo mi sie powtorzyc tego sukcesu

i nie wiem , nie rozumiem z jakiego powodu

poza tym zestawieniem , harbeth dal najlepsze polaczeniem z lavardinem jakie slyszalem

a tak wogle

ciesze sie ze sa takie osoby jak Ty

....przeciez dzieki Tobie mam wiekszosc sprzetu

:)

A mnie Michale dzieki tobie stac na odkrywanie coraz lepszych i fajniejszych rzeczy...jak np Karan...

Wstyd sie przyznac ale nigdy nie sluchalem cyrusa, a ty michale zmien lampy w lebenie na jakies siemensy i dyskofortu czul wobec lavardin nie bedziesz (bynajmniej ja nie czulem majac 300x vs IT na Harbeth 7es3)

Cieszę się, że niejako za moim skromnym pośrednictwem wątek się zdynamizował ;-)

Dla pocieszenia dodam, że podobny efekt uzyskałem kiedyś mając doskonały wzmacniacz Baltlab V1 (bo nowa wersja ma się do niego jak pięść do nosa niestety, o czym się przekonałem na własnym przykładzie i portfelu :-( ) - podobna otwartość średnicy, podobna szybkość, podobna magia, tylko...przeszło trzy razy tańszy :-) (porównuję cenę nowych urządzeń)

pzdr

18-19 czerwca w Katowicach w Audiostyl-u będzie prezentacja wzmacnaczy Lavardin z kolumnami Focal-Jmlab Scala Utopia. Będzie uczta !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Redaktorzy

Model IS u Starego Audiofila niestety nie dał rady z kolumnami opartymi z linią transmisyjną :-( Całe szczęście nie zraziłem się tym odsłuchem i spiąłem "Francuza" z AVALANCHE REFERENCE MONITOR. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. W porównaniu z Bonasusem i Air Tight ATM-1s nie było wynikającej z różnicy cen przepaści. Ponadto wysokie i średnica były bardzo wysokich lotów, a bad jeśli tylko nie było zbyt gęsto również zasługiwał na wysokie noty.

Jak na razie uważam, że IS jest bardzo wybredny jeśli chodzi o "towarzystwo", ale jeśli poświęcimy mu odpowiednio dużo uwagi to możemy przez długi czas cieszyć się wyśmienitym brzmieniem. I jeszcze jedno - IS gra na 100% od praktycznie od razu. Nie trzeba czekać kilkudziesięciu min. aż się wygrzeje przed każdym odsłuchem i przez kilkaset godzin po wyjęciu z pudełka.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

To przedaje bezposrednio producent eBay.uk i dlatego takie ceny...mozna zwracac 30 dni...ja sluchalem Laverdina Reference i wiem co mowie...

Lucid NVA amp a major league player

NVA AP80

Amplifier

For Excellent full sound with lots of musical detail

Against Nothing

Verdict A deceptively ordinary-looking amp, the NVA rivals more pricey designs with its superb musicianship

This is one excellent amplifier. Solid looking and well-specified - picking it up confirms the weight of multiple power supplies hidden inside its slim brushed-aluminum casework - the AP80 majors on drive and clarity. A good way to describe the sound of the 80W per channel NVA is that it has a valve-like lucidity and speed, yet with the battleship-sized weight and control that you get from better transistor designs. It tools along at normal listening levels with infinite ease.

With Mighty Sam McLain's I'm Tired of These Blues disc it tosses out the sound of the kick drum, creating a pulse within the room, and excels at sorting instrument separation, giving each both space and definition within a soundstage that conveys the ambiance of a recording situation.

Bandwidth is exemplary - the amp providing excellent explosive bass from our Reference disk of Stravinsky's Firebird Suite played by the Minnesota Orchestra. It's dynamically coherent way up into the audio spectrum, with high hats or triangle sounding bright and resonant, and decaying naturally.

As for inputs, the AP80 offers five at line level, plus a tape loop. The speaker outputs require four millimeter plugs - there are no binding posts on the back of the amp - and controls are the bare minimum: you get a source select switch and a volume knob.

For those skilled at soldering, this amp comes in kit. But the pre-built model is worth every penny.

http://stores.ebay.co.uk/nene-valley-audio

...do 14 tego urlop...

CWIEKU34

To nie jest wzmacniacz do mojego systemu-trzeba by cos zmienic,tylko co i na co mi to.

Moze jest tak jak pisze Frantz-dla mnie brak drajwu-AVALANCHE MONITOR REFERENCE jesli sie sprawdzaja

to dobrze-osobiscie nie bede probowal.

Lavardin od strony użytkowej jest beee, bo nie ma leniucha. Nie sądzę, żeby ten wzmacniacz był tak bardzo podatny na zakłócenia ze strony układów zdalnego sterowania - nieracjonalna oszczędność, zwłaszcza w stosunku do jego ceny.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.