Skocz do zawartości
IGNORED

tuning cd arcam7se

gabler

Rekomendowane odpowiedzi

2134 lub lepsze 2132 grają gładziej niż 2604, ale nie mają takiej średnicy, werbla i przestrzeni, za to większa kultura. Generalnie wszystko zależy od upodobań oraz reszty systemu. Obecnie w 2700 mam za dacami 2x2604 + 2x2132P + OP275 / kanał :-) świentnie się zgrały, wiele opcji trzeba po prostu wypróbować.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Spróbuj Rodenstein i Sprague.

Generalnie pierwsze moje próby z tantalami to była porażka. Kupiłem je w zwykłym sklepie z elektroniką.Jakieś bezfirmówki, albo chińszczyzna. Wszystkie wylądowały w koszu....

Dwa dni temu wstawiłem na wyjście zamiast alna cerafine SCR -y .

Panowie rewelacja , bas stał się potężny , góra detaliczna i słodziutka , średnica miodzio,

Pierwsze parę godzin po ich wlutowaniu góra była szorstka jak cholera ale w miarę upływu czasu robiło się coraz lepiej , napewno te kondy potrzebują się wygżać pomimo że są MKP.

Gość z Akkusa mówił że potrzebują ok.dwu tygodni i napewno marację

Nieco z większymi problemami

w amplikacji AD 797 ponieważ wymaga zmian w układzie - kalibracji pod względem

szumów i raczej do zastosowania w przetwornikach o rezystancji wyjściowej

włącznie z rezystorami nie przekraczającej 1 kom.

To jest tekst od GregAudio więc czy mogę go zastosować do mojego cd bez jakiś przeróbek ?

Możesz włożyc jeżeli napiecia zasilania zgadzają się . Pamietaj że to pojedynczy układ operacyjny . Jeżeli coś będzie nie tak z dopasowaniem usłyszysz przy otwarzaniu . Jeżeli bedzie grał czyto bez wyraznych szumów czy zniekształcen to ok. Zostaje tylko akceptacja jego barwy w danym cd jest nieco wredny popokazuje wszystkie niedociągniecia w cyfrówce .

Gabler,

Ja posiadam Arcam 7CD i uważnie obserwuję twoje posunięcia tuningowe. Sam wymieniłem kondensatory w analogówce na FC, na wyjściu dałem BG 10uF, a do cyfrówki poszła ELNA RJH 3300uF w zastępstwo obecnego tam Rubycona. Czekam jeszcze na kit JockoClocko to zrobi się pewnie ciekawiej. Rozważam też możliwość wymiany OPampów. Jaką pojemność SCRów dałeś na wyjście? I czy wiesz może czym różni się wersja SE od wersji standard odtwarzacza?

Jeśli jesteś zainteresowany to posiadam serwisówkę do Arcam 7CD

ibuks

SCR mają 10uF . 7SE ma przetwornik 24bitowy i trochę inną budowę od 7.

Jaką uzyskałeś poprawę po wymianie kondów w analogówce na FC i w cyfrówce na elnę ?

Chętnie reflektowałbym na schemat do 7CD.

AD 797 ma dopuszczalne napięcia zasilające jak każdy inny poedynczy op-amp [+-18]. Ma wyjątkowo małe szumy, dlatego, aby wykorzystać tą właściwość nie używa się dużych rezystancji. To robi się jednak w sprzęcie pomiarowym. Dla I/V, czy filtru wyjściowego w DACu szumy nie mają przecież tak duzego znaczenia. Więc można stosować każdą rozsądną wartość rezystancji.

pzdr

L.

Wymiana na FC o pojemności 1200uF i RJH odbyła się jednocześnie. Z początku miałem wrażenie, że dzwięk spowolnił i stracił na dynamice, ale potem doszedłem do wniosku, że nabrał raczej większej ogłady i szlachetności, trochę lepiej się poukładał, jeśli można tak powiedzieć (może zadziałało też wygrzewanie kond.). Jak na mój gust i słuch, pojawiło się więcej szczególików i góra się wygładziła. Jeśli chodzi o pojemności FC to jakbym jeszcze raz robił to nie dawałbym więcej niż te 1000uF.

Podaj mail to podeślę Ci schemat.

Dołożenie dobrego 1nF MKP lub MKC może pomóc. Przyczyną szortkości są zazwyczaj szumy w analogówce, albo jakieś niefortunny kondensator odsprzęgający. Spróbuj wstawić tantale na nóżkach zasilania op-ampów

Dziś wymieniłem elektrolity za stabami na analogówce z rubyconów YK na BC seri 037 na 105 stopni i po tym zabiegu dżwięk złagodniał , stał się dóżo bardzięj szlachetniejszy , przybyło powietrza , jest znacznie lepiej .

Te rubycony YK to niesamowita kaszana i myślę że z czasem wymienie je wszystkie.

Możliwośći jest dużo. Ja w tej chwili w zasilaniu części analogowej duże kondensatory Nippon Chemicon LXY,lepiej się sprawdzaja u mnie wtym miejscu niż ZL więc trzeba pokombimować, polecam zamówić trochę różnych typów od javoreczka.

gabler - te rubycony to zapewne nie jest kaszana ale każdy ma swoje miejsce; poza tym trzeba wstawić więcej podstawek i dobierać :) z moich obserwacji we własnych cedekach faworytami za stabem były małe gabarytowo i nie niskoimpedancyjne, czyli zwykłe.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Doradżcie czy warto coś zmienić przy tym zasilaniu wzmaków operacyjnych , chodzi mi o te condy bo mam zamiar powalczyć jeszcze z moimi OPA2604 poniewarz jak jóż wcześniej pisałem bardzo dają wysokimi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Trzaski nie uszkodzą kolumn, są poprostu wkurzające, ale jak się nauczysz pierwsze właczać CD, a potem dopiero wzmaka, i najpierw wyłaczać wzmaka a potem CD to będzie ok.

A nie raz już Ci tu pisano że jak chcesz żeby dzwięk sięzrobił cieplejszy, bardziej plastyczny to się LXY wsadza ...

A te kondzie ze schematu wymień na jakieś 1 - 2uF tantale ...też już Ci o tym pisałem ...

Może coś warto zmienić w tym aktualnym rozwiązaniu które siedzi wmoim cd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To trzeba by było robić symulację komputerową przenoszenia filtra ze zmienionymi elementami a potem najlepiej jeszcze zbadać to praktycznie np. kartą dźwiękową z programem Right Mark Audio Analyzer. Inaczej to będzie barbarzyństwo. Pobaw się lepiej w wymianę ampów o zbliżonych parametrach. Może wypali opa2134...?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.