Skocz do zawartości
IGNORED

Seas Excel kto ma na nich kolumny?

mb44

Rekomendowane odpowiedzi

Wasylak:

Ja nie mam w ogólności za dużo przeciwkom ferrofluidowi. Jednak w tej konkretnej sytuacji (mały woofer o niskiej efektywności a więc nieduże obciążenie mocowe gwizdka) pozbycie się ferrofluidu raczej na pewno nie zaszkodziło, a konstruktor sprawdził obie opcje - i bez ferro lepiej mu zagrało. Tak czy siak zrobił to w pełni świadomie.

misiomor, 24 Lip 2006, 12:11

1. Chylę czoło przed Twoją i p. J. N. wiedzą.

2. Cieszę się, że spotkałem na forum osobę, która oceniła równie wysoko jak ja tamto brzmienie - (rewelacyjne brzmienie z miniaturowych kolumienek - grunt, że wiemy jakie było).

(Pozostawiłem mój wpis na t. MEXów w moim "o mnie", na dowód jak b. mi się podobały... :)

* * *

Ilekroć zdarzy mi się odkryć tak dobry dźwięk/brzmienie, natrętna myśl nie daje mi spokoju: po co ludziska ganiają jeszcze 2. dnia wystawy po innych pokojach ? -Zamiast okupować ledwie kilka, gdzie najlepiej gra ?

-Nijak tego nie mogę pojąć :(

Bo jeśli powodem jest jedynie rozbieżność gustów i niemożliwość określenia - odczucia w ten sam sposób przez większość, co/gdzie najlepiej gra, jeśli sporo osób nie wyłapało jednego z najlepszych brzmień wystawy AS'04 to szerokie dyskusje na tym forum o najlepszym ze słyszanych czy nawet "wirtualnym wzorcu brzmienia" - nie mają w ogóle najmniejszego sensu w dyskusji z każdym Forumowiczem, bo każdy goni (albo szuka) swego króliczka.

No ale nie wypadkowa (tłum) mnie interesuje tylko opinie osób o podobnym do mego guście i odczuciach, z których zdaniem się liczę, w sensie, że jak im się coś extra spodobało, (a ja nie słyszałem) to pewnie i mnie spodobałoby się również na 95% (np. ostatnio odsłuchy wzmaków w Gliwicach i Poznaniu dają do myślenia, co są warte tamte konstrukcje....)

Po rozpoznaniu kto jak słyszy i co się komu podoba, jest sens czytać opinie takich ludzi.

Na szczęście znalazłem tu trochę takich osób, z czego jestem niezmiernie rad :)))

WNIOSEK:

Trzeba wiedzieć kogo czytać i czyjemu zdaniu można zaufać :)

Pozdrawiam.

Andrea29:

Nie wiem czy widziałeś mnie wtedy w pokoju (a głównie w korytarzu wejściowym) QBA, jak rozmawiałem ze współ-konstruktorem MEX-a (akurat nie panem J.N.) - mój rysopis to wiek na oko 30 lat, 192cm wzrostu (+ buty), krótka broda, długie ciemne włosy, beżowa kurtka i czarne spodnie.

Pozdrawiam również

misiomor, 24 Lip 2006, 19:20

Nawet jak widziałem - nie kojarzę Cię, sorry :( /Jak najszybciej chciałem się znaleźć w pokoju - na AS czas szybko leci./

A tam zapamiętałem kolegę jarokar'a (bo zadawał dużo pytań). (Ja przy nim jestem mrukiem ;)

Ale wiesz co, mam nadzieję, że się poznamy na AS'06 - o ile będziesz. Zbiórka Forumowiczów zapewne jak co roku - o 12:00 w holu przy szatni, obok obrazu Sobieskiego... Zdaje się, że każdego dnia wystawy...

Myślę, że się jakoś rozpoznamy.

Ale kto jest współkonstruktorem MEXów, jeśli nie jest nim tylko - jak myślałem - p. J.N. ?

Andrea29:

Współkonstruktorem MEX-ów jest właściciel firmy BemoCar z Wawy. A pytam się czy mnie pamiętasz, bo dość długo i sumiennie zawalałem tam korytarzyk swoją 100kg osobą - żeby nie przeszkadzać dyskusjami konstruktorskimi odsłuchowiczom w pokoju.

Na AS2006 jeszcze nie wiem na 100% czy będę - w sumie mieszkam 30km od Wawy, będę się starał być, ale zawsze może mi coś wypaść w tym terminie. Jeżeli będę to postaram się być na forumowym spotkaniu - i mam nadzieję że fani lamp, winylu i szerokopasmowców mnie nie zlinczują.

Andrea29

Zamieściłeś zdjęcie zacnego systemu z AS. To właśnie w tym pokoju wtedy najlepiej mi grało i spędziłem najwięcej czasu. Błądziłem po Sobieskim w poszukiwaniu dobrego brzmienia i dopiero system QBA zatrzymał mnie na dłużej. Holografię i brzmienie gitary akustycznej pamiętam do dzisiaj.

misiomor, 24 Lip 2006, 21:59

A to nie wiedziałem albo nie zapamiętałem. Chociaż, faktycznie, coś mi chyba świta, że odsłuch tych maluchów, chyba był możliwy w stolicy... I chyba ten 2. pan mówił mi coś o producencie standów (bo pytałem).

Na wszelki wypadek ubierz się inaczej niż ostatnio, schudnij albo utyj, zmień "o mnie", bo cholera wie ;)

Najwięcej będzie pewno nas w forumowych koszulkach - najbezpieczniej - wtop się w tłum ;)

Co do gadżetów w rękach (znak rozpoznawczy), dogadamy się w swoim czasie na PW ;)

Albo od razu: Ty weź lampę, ja LP'a, hehe. No i są komórki jakby co...

rogus, 24 Lip 2006, 22:22

Cieszę się, dziękuję. W sumie mogę też tak powiedzieć. Nie zapomnę jednakże prezentacji nieziemsko drogiego systemu z WLM'ami. Też klasa, tyle, że za nieporównywalnie większe pieniądze. (Parter, sala obok restauracji.)

Nie jest tak, żebym do systemu QBA'y nie mógł się się przyczepić - bez przesady. Jednak ani mi to w głowie, bo jeśli bym to zrobił, to min. 80% zestawów, z tamtego AS nie dostąpiłoby zaszczytu mojej krytyki ;)

I to jest uczciwe postawienie sprawy w moim mniemaniu ;)

Sztuką jest też trafić z konfiguracją tego co się prezentowało, mimo pewnych problemów, które dotyczyły wszystkich wystawców ~jednakowo. A ta sztuka p. J.N. się udała jak niewielu - tym bardziej duże brawa.

* * *

Skoro tak sobie dywagujemy to powiem szczerze, że tak dobre wrażenie wywarły jeszcze na mnie pierwsze Furioso ESY (jakiś wzmak STRUSS + cedek Micromegi). To też było coś, co mnie powaliło na kolana i sprawiło, że długo nie mogłem znaleść lepszego dźwięku. /2. AS./

* * *

Na koniec nieskromnie dodam, że jakbyś miał ochotę posłuchać jak gra mój prywatny system, to BTW zapraszam, bo - powiem bezczelnie - nie mam się czego wstydzić :))

Misiomor - Ciebie również.

MILE BĘDĄ WIDZIANE SŁOWA ZASADNEJ KRYTYKI.

Jakby co - proszę przedtem o kontakt na priva lub przez PW.

misiomor, zaskakujesz mnie . Myslałem ,że to tajemnica ...;p

Mex'y faktycznie sa ,,kooprodukcja" i duzy udział w ich opracowaniu ma pan Paweł - właściciel Bemocaru . Swoja drogą miły i rzeczowy facet . Ja słuchałem Mex'ów przez godzine u niego w pokoju odsłuchowym podłączonych do Jeffa Rowlanda ( nie pamiętam modelu ) a źródłem był poczciwy Philips 960 ( chyba ). Wszystko było pięknie ale paru rzeczy mi zabrakło - drapieżności , ataku i dynamiki - chociaz ta ostatnia z 15 cm głośnika nie jest szczególnie wymagana . Ale co za barwy, porządek , przestrzeń , symbioza przetworników , gładkość i łagodnośc a z drugiej strony ilość detali . Zaskoczeniem była subtelna gra metalowego tweeetera .No i ten ferrofluid - potwierdzam - usunięty .

Te głosniki miały nie wejść do produkcji po kiepskiej ocenie w którymś z magazynów audio, podobno opakowanie było marne :D

...there is no spoon...

Andrea29

Tak u WLM w tej dużej sali też spędziłem trochę czasu, wielki i piękny dźwięk, można było wpaść w kompleksy przyjeżdżając do domu i słuchają muzyki w swoim małym M ;-) Na ostatnim AudioShow WLM już nie zrobił na mnie takiego wrażenia, co nie oznacza, że zagrał źle.

Co do wizyty, jak tylko będę przejeżdżał obok Olsztyna to z chęcią zawitam na przysłowiową kawę i posłucham Twojego systemu. Pewnie mi się spodoba bo lubię "Proacowy" dźwięk :-) Z chęcią posłucham również Aboxa, jak dotąd nie miałem przyjemności.

Pozdr.

rogus, 26 Lip 2006, 19:35

Będzie mi b. miło :) Widać, że nasze gusta się pokrywają i dlatego mam nadzieję, że nie będziesz zawiedziony ;)

* * *

Co do WLM-ów - to 2 kolejne kontakty z nimi nie dorównały pierwszemu, więc nie poświęcałem im już tyle uwagi.

Liczy się (pozostaje w pamięci) ten pierwszy raz... Ich kosmiczna cena (bywa drożej, a gra gorzej) dobitnie mi uświadamia, że nigdy nie będę ich posiadaczem (ani takiej klasy systemu). Zresztą nie chcę, bo w chwili obecnej, uważam za chore wydawanie mnóstwa kasy (dla każdego to inna wartość - pojęcie względne) na system audio.

Są większe przyjemności i inne potrzeby. A na dole - też bywa - na szczęście - nie mniej ciekawie... ;)

Audio Note podobało mi się 2-3 x - uff... - brak mi słów. 3 kolejne prezentacje wcale nie było już tak dobre - zabrakło mi magii i tego odskoku od konkurencji...

Na ostatnim AS - porażka ! (Mam ochotę skomentować jeszcze ostrzej.)

I to, o czym gdzieś tam już wspomniałem: Creek. -No cóż, 3 ostatnie kontakty - bez rewelacji, aż dziwne - nie zrobił na mnie wrażenia jak drzewiej :(

* * *

Zawsze ostro selekcjonwałem, prawda. Skoro jest jak jest, nie ma się w zasadzie czym przejmować, jednak powyższe fakty muszę odnotować dla potomności / ;)) / i z uczciwości. (Bardziej to drugie.)

I z tego punktu widzenia, cieszę się, że na AS-ach są wciąż systemy, których brzmienie mi się podoba i spełnia oczekiwania, a czasem nawet więcej (!) (WLM, MEXy QBA'y czy ostatnio - dźwięk w pokoju. P. Nykiela...).

Nawet jeśli spotykam ich tylko kilka.

Pozdrawiam i zapraszam.

Andrea29:

Za zaproszenie dziękuję - w Twoich stronach niestety bywam rzadko, więc pewniejszą okazją do spotkania będzie jednak AS.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

PS. P. Nykiela znam osobiście, jest on autentycznym pasjonatem, choć wiele z Jego poglądów jest momentami mocno kontrowersyjnych. No ale szczegóły - w razie spotkania na AS.

Co by nie mówić, z moimi osobistymi poglądami nt. tego co dobre (najlepsze) w dźwięku audio nie jestem na tym forum sam.

Miło mi, że są osoby, które preferują podobny typ urody brzmienia i podoba nam się/cenimy/doceniamy to samo :)

I to mnie b. cieszy.

Zaproszenia aktualne :)

Do zobaczenia na AS'06 i "do usłyszenia" w wątkach ;)

misiomor, 26 Lip 2006, 22:10

"...wiele z Jego poglądów jest momentami mocno kontrowersyjnych."

A kit tam ;) Nie ważne co mówi (zawile, długie zdania) - niech mówi co chce - jego rzecz. Ważne jaki wspaniały dźwięk potrafi pokazać. I to wcale nie pierwszy ani jedyny raz...

• 4 miesiące później...
  • 3 lata później...

Wie ktoś może jaka firma produkuje kolumny oparte na przetwornikach seas excel?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

von schweikert ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

ERYK S. CONCEPT NUVO

Kiexys w dobrej cenie 5500 zl. Graly sobie na Audioszole z tania elektronika CEC 3300 -stara wersja (galka glosnosci w ksztalcie lezki) i bylo to fajne zestawienie. Dzis kolumniszcza w cenie 24000 zl niestety chyba zbyt wysoko wycenione.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gorzej wypadły na jednym zestawie testowym. To jest wada takich testów.

Świetnie grają Jamo.

Ukryta Zawartość

post-8986-100000097 1281389384_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Aurum Cantus Leisure 2 -przepraszam tak się nazywają zwycięskie kolumny ,obecnie kosztują 3000 zł.i są o wiele ładniejsze od Eryków.Poza tym za 24 tys.zł. można kupić wiele świetnych kolumn ,trójdrożnych .Też przerabiałem audiofilskie monitory ,i żadne audiofilskie monitory tak nie grają jak audiofilskie kolumny pełnopasmowe .Eryki grają przyjemnie ,ale nie w sposób słuchać na nich orkiestry symfonicznej czy muzyki organowej ,to są kolumny do małych pomieszczeń i jazz-owego plumkania

Piotr

JEŚLI TAK BRZMIĄ JAK WYGLĄDAJĄ

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.