Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie AA Hyperion / ESA Vivace II ?

wojciechu

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu pozytywnych wypowiedziach na temat Hyperionów i przy chwilowym braku możliwości ich odsłuchu ciekawy jestem opinii co do kolumn j.w. Osobiście słuchałem tylko kolumn ESA Vivace 3. Niestety głośniki te wypadły źle. Początkowy zachwyt przemienił się w rozgoryczenie. Powodem tego były nienaturalne wokale (wyostrzone i piskliwe - instrumentalne fragmenty zdecydowanie lepiej). Nie sądzę by aż tak przyczyniła się do tego elektronika (denon 2106) czy kable. Mój wpis został sprowokowany wypowiedzią, że AA oraz ESA to bardzo podobnie grające kolumny. Jeżeli faktycznie tak jest to nie spodziewam się po Hyperionach zbyt wiele. Ciekawy jestem czy ktoś porównywał te kolumny w bezpośrednim odsłuchu i jakie jest jego zdanie na ich temat.

Mam Hyperiony III i powiem że potrafią zagrac dobrze z odpowiednim sprzetem ( nie znaczy koniecznie droższym ) jesli chodzi o wokale jak i tragicznie przy złym doborze nawet kabla . Napewno unikałbym ostrych zestawów . U mnie najlepiej grał zestaw CD Denona ( dość ciemne CD ) Nad ( dość ciepły i grający średnicą ) jako IC Audioguest Copperhead ( obcina skraje pasm ) w tym zestawie nawet źle i ostro nagrane wokale brzmiały poprawnie i dało się ich słuchać . Z Vivace nie porównywalem jedynie z Ostinato 2005 i te grały bardziej neutralnie i przejrzyście z lepszą kontrolą basu , Hyperiony prezentowaly bardziej ciepły dzwiek z większym mięchem . Grałem u siebie już na 5-ciu wzmakach i powiem że Hypki na każdym z nich grały zupełnie różnie ( jeśli chodzi o wokale baaaardzo różnie )

• 8 miesięcy później...

JA natomiast mam VIVACE 3 i nie uważam, żeby wokale źe brzmiały-odnoszę wręcz przeciwne wrażenie. Sprzęt to Denon 735 cd i wzmacniacz, kable oczywiście dobrej klasy. Słuchałem Tannoy i JBL ale one wszystkie wysiadają nawet przy vivace 1. Bardzo dobre kolumny i sądzę, żeby lepiej zagrały jeszcze na innym sprzęcie za którym własnie się rozglądam.

>Grałem u siebie już na 5-ciu wzmakach i

>powiem że Hypki na każdym z nich grały zupełnie różnie ( jeśli chodzi o wokale baaaardzo różnie )

Powiem tylko, że H III są po prostu bardzo neutralne, stąd łatwość w uchwyceniu nawet najmniejszych zmian w torze. Słucham już na nich kupę czasu i wciąż nie jestem w stanie określić jakiejś ich konkretnej sygnatury dźwiękowej - grają tak, jak im sprzęt pozwala. Nie znaczy to oczywiście, że są nijakie i bez wyrazu. To doskonałe, dynamiczne i bardzo przejrzyste kolumny!

Dają wiele przyjemności zarówno na przyzwoitej budżetówce, jak i na Haj Fi przez duże HAJ ;)

• Redaktorzy

nick102 - miałem przez ponad rok DCD735 i powiem jedno - bardziej mulący i kastrujący nagrania z przestrzeni odtwarzacz trudno znaleźć

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Vivace II rzeczywiście mają wrzeszczącą, wynaturzoną i męczącą średnicę. Powodem jest fatalnie zaprojektowana zwrotnica. Za to skrzynki są pierwszoklaśne. W dobrej cenie z drugiej ręki warto je kupić w celu zmodyfikowania zwrotnic.

Hyperiony II z kolei mają znacznie lepiej zaaplikowane głośniki, ale skrzynki bliżej przeciętności. Za to lepiej grają niż Vivace już bez grzebania.

McGyver, autor wątku napisał o Audio Academy Hyperion III (może S ?) To są kolumienki na głośnikach przypominających Vify TC niemal identycznych jak w ESA Vivance II.

Hyperion III są nieco większe i ważą o 2 kg więcej.

Jakość wykonania też jest bardzo podobna. Obaj producenci słynęli z dobrej stolarki. Wiec solidność skrzynek można uznać za jednakową.

AA Hyperion III

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ESA Vivance II

Ukryta Zawartość

Różnica jest tylko taka, że cena Hyperion IIIS zaczyna się OD 4.300,-zł. para,

a cena Vivance wynosi 2.900,-zł. para.

ESA są o 1/3 tańsze od Audio Academy.

PS. Jeśli w nich są rzeczywiście Vify TC 16cm i oba model są 2-drożne, to ich cena jest mało atrakcyjna. Jeśli są TC 14cm to już lepiej choć nadal drogo jak na budżetowe modele.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poprawka!

Wątek jest sprzed roku. Autor napisał o Hyperionach. Drugi wpis w wątku zamieszczony przez Jacm mówił o Hyperion III.

Obecnie na stronie producenta są Hyperion IIIs w wyżej wymienionej cenie. Wydaje się konstrukcje bardzo podobne do Vivance II lecz znacznie droższe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.