Skocz do zawartości
IGNORED

Wasza ewolucja sprzętu

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ciekaw jestem od czego zaczynaliscie i co zagoscilo w Waszych systemach w ciagu ostatnich kilku/kilkunastu lat? Jaki macie stosunek do klockow posiadanych kiedys? Do czego powracacie z sentymentem a czego nie polecilibyscie nawet najwiekszemu wrogowi bo uwazacie za swoja mega pomylke?

U mnie ewolucja klockow w ciagu ostatnich 10 lat postepowala dosc szybko. Najszybciej po usamodzielnieniu finansowym czyli tuz po studiach okolo 1995 roku. Lata 80-te to okres mojego dziecinstwa i dominacji ojca w sferze audio. Byl MDS 410 S Etiuda WS 301 S Trawiata AS 206 S Faust FS 011 D Sudety (kto to pamieta?) potem MDS 432 w wersji na Francje PA 9806 (wlasciwie samorobka na bazie WS 503) JVC KDA 33 (wtedy rewelacja) Technics RS-M 24 i wciaz te same Altusy 75 (dlatego teraz tak ich nienawidze) i jeszcze gorsze Space'86 (z kopulka ktora wiecznie sie palila). Ba byl nawet Kolorofon (czy ktos wie co to takiego?). Tak wszedlem w lata 90-te. Rozpoczalem studia na krakowskiej WSP (dzisiaj AP) w czasie kiedy w Polsce likwidowano Pewexy i powstawaly pierwsze sklepy audio. Jeden z nich odwiedzilem wtedy - krotko byl w Krakowie na Krolewskiej (dawniej 18 Stycznia) salon Pioneera. Po raz pierwszy zobaczylem na wlasne oczy magnetofon model CT 939 mkII i... oniemialem... Pioneer byl sprzedawany przez Pewex w latach 80-tych i cieszyl sie ogromna renoma a tu taki kloc... Okolo 2003 roku spelnilem swoje marzenie kupujac owego CT 939mkII (teraz ma go lolo). Na Karmelickej powstal wtedy sklep firmy rodzinnej Ostachowskich o wdziecznej nazwie Big Fox. Pamietam jak weszlismy z kumplem i chcielismy zobaczyc cdeka ktory kosztowal jakies 30.000.000zl (ach te owczesne zera:):):)) a pan sprzedawca (nie byl to Artur Wajda ktory pracuje do dzis) powiedzial ze i tak nas nie stac wiec nam nie pokaze... Dzis wylecialby z pracy za to. I tak sobie wedrowalem od salonu do salonu i cieszylem naogol wzrok bo ceny dla biednego studenta byly kompletnie z kosmosu. Ktorejs niedzieli wyladowalem na gieldzie na Wadowickiej ze swoim MDS 432 (mialem w odwodzie Technicsa RS-M 24) i poszedl za zupelnie niezla cene a ja w ten sposob stalem sie posiadaczem pierwszego odtwarzacza plyt CD: Fonica CDF 103 R... Z pilotem:):):) Pamietam jak bedac u jednego z krakowskich djow (od 1988 roku czynnie prowadzilem dyskoteki) zobaczylem Akai GX 95... Zakochalem sie... Dzis mam GX 75 mkII. Z czasem Fonike zastapila prosciutka Yamaha CDX 420 ale po krotkim czasie padl laser. Kupilem tez wzmacniacz Akai AM-U 210 - rowniez prosciutki ale brzmiacy znacznie lepiej od owej samorobki na bazie WS 503. W rok 1995 wszedlem z Altusami 75 (wrrrrr). Wkrotce jednak pozbylem sie ich i zamowilem kolumny i pewnego znanego wowczas w krakowskim swiatku audio gorala ktory produkowal wlasne konstrukcje. Zostaly na pare dobrych lat. Zaczalem prace w radiu i poczulem przyplyw gotowki. Pojawil sie cdek Sony CDP X 229 ES (nie polecam nikomu - mega zamulacz) i wzmacniacz Harman Kardon HK 6100 (rownie kiepski badziew). Z czasem Sony zastapil pierwszy Pioneer - PD-S 604. Znacznie lepszy... Ktoregos dnia w komisie (nie bylo Allegro) wyczailem Denona PMA 560. Byl niezle sterany ale zrobilem z nim i zagral dluzsza chwile. Zastapil go PMA 1560. Nowy kompakt to Pioneer PD 8700 (tez z komisu) - potem kolejny egzemparz (czytal CDRW!). I wreszcie Pioneer PD 9300. Znaczny skok jakosciowy. Z czasem byl tez upgrade. Denona PMA 1560 zastapil Marantz PM 75 a potem PM 84. Zamiast Pioneera PD 9300 zostala Yamaha CDX 1030 i wreszcie Akai CD 79. Yamaha A 1020 okazala sie godnym nastepca PM 84. Swoja przygode z Luxmanem zaczalem od LV 113. Klocek godny uwagi idacy w brzmieniu o wiele dalej niz Marantze PM 75 i PM 84. I wreszcie ostatni nabytek: Luxman L 430. Dzis wiem ze zastapi go cos z Accuphase...

Na pewno cos pominalem ale od 1982 roku uzbieralo sie tego sporo. Opinie o tym co mialem mogliscie czytac na biezaco na forum. Nic nie poradze ze lubie ciagle zmiany a jak cos zmienie na lepsze czesto ulegam euforii i lubie sie tym z Wami podzielic. Stad peany na czesc PM 75 ktorym bylem w swoim czasie zachwycony i nadal uwazam ze to przyzwoity klocek ktory potrafi zagrac w dobrej konfiguracji. Jednak kazdy kolejny wzmak byl w jakims aspekcie od niego lepszy. I tak bylo rowniez z innymi klockami. Tak juz u mnie jest zawsze - bo tak juz mam. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/27083-wasza-ewolucja-sprz%C4%99tu/

... a kolorofon to taka fajna iluminofonia (takie cudo co mrugało w takt muzyki) - bardziej wypasione miały filtry pasmowe i dany kolor był wrażliwy tylko na np basy. Czad!

PS: czy wygrałem coś? :-)

Mamy postęp, teraz to można mieć dwa w jednym:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co te Chińczyki nie potrafią teraz wyprodukować, he,he :)

Ukryta Zawartość

...a swoą drogą Disco , tak myślę, że najlepsze co miałeś to Denon PMA 1560 !!!

To moje lekarstwo na niezadowolenie z systemu...ciągle zmieniam klocki , ale jak coś mi nie pasuje ...to podpinam 1560 i ... muzyka gra , i morda mi się cieszy!

pozdrawiam

Ja zaczynałem od magnetofonu na licencji Grundiga, poźniej na komunię był jakis pseudo niemieck jamnik. Później była "wieża" SANYO, która nadal świetnie sprawuje się u moich rodziców. Następnie w czasie studiów były wzmamki Yamaha CA-VI -> Nad 3020 -> Creek 4330 -> GC LM 3875 + Pre E88CC. Ten ostatni mimo braku laku jest u mnie nadal.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

sprocket - na pewno PMA 1560 byl jednym z najlepszych wzmakow jakie mialem... jasny detaliczny dzwiek moze troche brakowalo mu sceny... ale co tam - z czystym sumieniem mozna go rekomendowac...

najgorszym wzmakiem byl za to HK 6100 - dramat...

obecnego L 430 oceniam bardzo wysoko - mysle ze to po prostu inna polka niz PMA 1560 wiec obu klockow nie porownuje bezposrednio

pozdrawiam

-> disco...

Ja natomiast z czystym sumieniem rekomnduje Creek'a 4330, naprawdę genialny wzmacniacz za te pieniądze. Trudno znaleźć lepszy, używany za >2kzł. Tyle, że kolumn potrzebuje odpowiednich, łatwych do wysterowania. Polecam w tym względzie AudioWavy 141 (aby nie być posądzonym o kryptoreklamę sam takie mam i uważam, że z tym wzmakiem sprawują się wspaniale). Ten wzmacniacz IMHO jest lepszy od DIY GC na Elpodach i Panasonic FC a wygląda "klasowo" tzn. maksimum funkcjonalności, minimum "designerstwa".

> Disco

No właśnie , nigdy nie zgodzę się ze stwierdzeniem że 1560 to wyjątkowo jasny wzmacniacz , wszystko zależy od konfiguracji.

Kiedyś mój kumpel , też forumowicz , powiedział że u niego 1560 grał jak '' super mocna lampa '' , pomyślałem - bredzi koleś ...aż posłuchałem go z Dynaudio Audience 52 SE i z Elac'ami ...ajjj...szkoda że mieszkasz tak daleko odemnie...ze sceną też wcale nie jest tak żle , odkryłem że On nie lubi ( mimo mocy ) dużych pomieszczeń , w 16 m2 z Elac'ami BS 204.2 gra wyśmienicie !

pozdro

-> pitdog

Powiedz prawdę chłopie, czy naprawdę ten wzmak + kolumny są lepsze od audiofilskiej nirvany? A tak serio czy te kolumny w Twoim pomieszczniu (pamiętem ze zdjęć) dają sobię radę z kontrolą basu i pogłosem?

gra.

bas swietny, poglosu coraz mniej - wiecej mebli, juz niemal ok. ja pisalem o sprzecie, nie o pomieszczeniu tak na marginesie :) ale od wstawienia bylo slychac znaczna poprawe, te kolumny sie wstawia i graja, obudowy zamkniete w koncu. potem doszedl wzmak.

>discomaniac71

To nie epos, ale epopeja. ;)

U mnie było tak (wybaczcie jeśli pomylę się w nazwach tych starszych urządzęń):

1978 - Elizabeth + Fonomaster

1982 - Kleopatra + Altus 75

1986 - Radmor + Altus 75

1987 - długo nic

1999 - KD Pioner 714

2002 - CA Azur 540D + 540R

2003 - zmiana DVD na CD Azur 640C

2005 - MF X-150 + MF X-Ray V3 + DVD Pioner DV-464 + Celestion F20

W tym momencie wyzdrowiałem. Nie zależy mi już na zminach. Być może za 10 lat.

p. deep

• Redaktorzy

A ja zaczynałem od szpulowca Tonette (tak to się chyba pisało), póżniej pojawił się Kasprzak ZRK 124, którego wyeliminował dwukasetowy Sony Mega Bass do którego wkrótce podpiąłem Technicsa CD 370A. Potem pojawił się amplituner Kenwooda 2080 i kolumny (ok, ja tylko żartowałem) STX 60 (kupione na Wolumenie od producenta za 130zł ) na standach Ostoja (a co, jak szaleć to szaleć ;) ). CD Technicsa zastąpił Denon DCD 735 (nie polecam tego zamulacza) a Kenwooda Artline Pocahontas. Nirwana trwała krótko i po dwóch tygodniach ciągłej walki z palącym się (w przenośni i dosłownie) Pocahontas wrócił do producenta i jego miejsce zajął TEAC AR-600 (idealne dla zbuntowanego nastolatka, ale finezji w jego brzmieniu nie sposób odnaleźć). Nieszczęsne STXy zostały zastąpione Eltaxami Liberty 3+ a TEAC Sound Projectem 2SE (po roku rozbudowanym do 3SE - obecnie chyba u Sprocketa). Denon ustąpił miejsca Yamaszce cdx396 (obecnie niewiele pozostało z oryginału) a Eltaxy zostały zastąpione Audiowave'ami 141 (teraz u Buble Corp'a). Obecnie jest Yamaha + Densen DM10 + AA Academy 2.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

pokój 12 m2 zagracony, kolumny na szafach przy suficie - bardzo duża kicha

pokój 18 m2 zagracony, kolumny na stendach za blisko ściany bo przeszkadzają - duża kicha

pokój 17m2 średnio zagracony - kwadratowy, kolumny ustawione optymalnie - cały czas kicha

pokój 32m2 prostokątny, wykładzina, standy, rozpraszacze w budowie - wreszcie coś gra

Wniosek

Pierwszy element i najważniejszy - odpowiednie pomieszczenie to podstawa, dopiero teraz zaczynam myśleć o sprzęcie

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

gonarek - czysty przypadek... to ze zamierzam sie ubrac w Accuphase tez nie ma nic wspolnego z przesadami

od dawna uwazam ze Europa stoi rownie wysoko a nawet wyzej od Japonii w elektronice.

>discomaniac71

>od dawna uwazam ze Europa stoi rownie wysoko a nawet wyzej od Japonii w elektronice

Ech, ja ostatnio niczgo nowego w europejskiej jak i japońskiej elektronice nie zauważyłam.

Za to chińska pędzi jak express. Czas Europy i Japonii niestety dobiega końca.

Pozdrawiam

He he dobry post:)

1988-MDS442 i Amplituner...Aida 2x10W mocy taki ładny w drewienku i altusy75...ciagle paliły im sie gwizdki..ale ile imprez było...sąsiedzi mnie nie lubieli..kolega rzygał przez okno a ja z jego siostrą poznałem co to seks..

1993/4- pierwsza praca i pierwsza kasa:):)Wzmacniacz Denon PMA700V Kolumny Diora 120W duze i duzo głosników rany jak to do dupy grało..tatko kupił mi za zaliczony semestr:):)Magnetofon odszedł na zawsze...całkowicie zmieniłem system..zaczałem gromadzic płyty cd ....wtedy były drogie ..mineło 15lat a te k**wy o dziwo nadal sa drogie...

pojawił sie na krótko cd Denon ..DCD500 rany jak to skakało..potem tydzien pózniej Fonika taka w obudowie Midi.. i w koncu za niewiarygodna sume 2 200 000zł TECHNICS SLPG440A....czytało to nawet deski w srodku mechanika Philipsa CDm4.19....czytało 7 miesiecy i sie spieprzyło jako zadosc uczynienie od serwisu (czekałem prawie 2 mce) otrzymałem SLPG740A....wspaniały czysty dzwiek tylko strasznie mulasty...ale fajjna maszyna.

1997/8 zima luty.. CD Denon DCD1460 potem drogą wymiany DCD2700 Wzmak Yamaha AX1090 Kolumny (Rany Nie!!nigdy więcej) Bolero200 okablowanie Technokabel interkonekt i głosnikowy.W miedzy czasie handel klockami audio na giełdzie elektronicznej we Wrocku nie miałem auta ile ja sie tego gniotostwa nadzwigałem..

2002/3 Sony CDP-X505Es potem CDp-X707ES wzmak do dzis TA-F808ES(ten muł pasuje chyba do mojej fizjologii słuchu) i od roku kolumny PhonarP20...przez moje uszy przepłyneło jakies 100 cedeków i ze 30 wzmacniaczy...poszło na to majatek kasy i wszystko jest ch..ja wartejak to ktos spiewał..jedno jest pewne nigdy sie nie pohańbiłem jakimkolwiek europejskim klockiem.....

Moje początki to zestaw Diora 502 + Altusy 75, następnie cd Denona najprostszy model. Wzmacniacz wymieniłem na Akai Am 73, a nastepnie na Rotela dzielonego i kompakt Rcd 971 który mam zresztą do dzisiaj. Altusy zastapiłem TDL RTL 3, po czym wylądowały u mnie Cabasse Molene, W międzyczasie nastapiła zminana wzmacniacza na lampy produkcji radzieckiej o wdzięcznej nazwie Agenda, one tez nie zagrzały miejsca i po paru latach zastąpił je Denon PM 920, Luxman L430, a obecnie Yamaha M70 i przedwzmacniacz Luxman C12. Lada dzień system ulegnie kolejnej ewolucji.

W latach '80/'90 graly u mnie polskie produkty (radmor, unitra, tonsil)

Koniec '90 japonszcyzna - technics (bez korektora :))

XXI wiek to juz europa - srebrny nad + szwedzkie kolumny

Ostatnimi czasy (w stereo) mariaz USA - Japonia - Europa czyli krell - accu - amphion

Ja miałem kiedyś głośniki unitry (90-93r) i technicsa su 500 to był dopiero kanał. Potem wszedł pioneer 351R i tonsile premium 1 słuchałem na tym zestawie do 2005 r. U mnie tak naprawde rozwój zaczął się od zakupu kolumien Koda 686 XT i na na rok 2006 zakup pioneer'a A-676 (za 400zł Allegro) , potem stwierdziłem że szukem czegoś z wykopem (jakiś wzmak) . I ustrzeliłem na giełdzie Rotela RA-713 który zmiażdżył tego pioneerka i narazie zamierzam sprawić sobie paradigmy

discomaniac71, 10 Lip 2006, 22:51

>Na pewno cos pominalem ale od 1982 roku uzbieralo sie tego sporo. Opinie o tym co mialem mogliscie

>czytac na biezaco na forum.

No to jeszcze kilkanaście latek i będzie ho ho;-)

>Nic nie poradze ze lubie ciagle zmiany a jak cos zmienie na lepsze

>czesto ulegam euforii i lubie sie tym z Wami podzielic.

Wiemy wiemy disco, ale może w końcu chwila oddechu i jakiś większy krok, nie tylko małe kroczki;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

discorelax - jednak potrafisz pisac bez zlosliwosci...

dlatego i ja odpowiem Ci normalnie: najpierw troszke musze sie podbudowac finansowo ale cel juz mam: na poczatek Accuphase E 206 i marze do tego o cedeku Meridiana - bardzo mi sie podobal model 506.24 jestem umowiony na odsluch 508-ki. pierwszym modelem jakiego sluchalem byl G 7 potem G 8. gdyby nie ten naped rodem z komputera wszystko byloby oki... dzwiek na bardzo dobrym poziomie.

mimo wszystko pozdrawiam i mam nadzieje ze to koniec naszych wasni

ps moze koledzy wypowiedza sie czy Meridian bedzie pasowal brzmieniowo do Accuphase czy raczej (przyszlosciowo) szukac innego cdeka?

pitdog > Nie zamówiłem, tylko pobawię się w klejenie dyfuzorków, coś ala ustrój z wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Planuję zrobić 4 takie rozpraszacze o rozmiarach 90cmx90cm i potestować jak wpływają na scenę.

Ukryta Zawartość

Witam

Zaczynałem od słuchania z tatą na szpulowcu ZK 140 i gramofonie WG 550 (chaba taki miał symbol, ale dokładnie nie pamiętam). A później były już samodzielne "klocki".

Przełom lat 70 i 80 - polskie szpulowce stereofoniczne i Zodiak, kulumny to jakieś czeskie monitory, ojciec skądś je wytrzasną

Początek lat 80 - pojawiają się polskie kasetowce i Radmor, wielkie monitory Unitry, pierwszy polski kompakt

Połowa lat 80 - Pewex, czyli Technicsy i Pioneer

Od końca lat 80 roku audiofilska olewka, sprzęt z Pewexku przyjął brat, u mnie stał sobie Radmor, te unitrowskie głośniki i jakiś jamnik Panasonika. Zupełnie przestało mnie interesować hi fi

2004 rok - powrót. Aby do mieszkania przemycić jakiekolwiek zestaw kupują kino domowe Yamahy z kolumnami Eltax. Elektronika gra u mnie kinowo do dziś.

Od tego czasu:

CD: Primare D 20, Primare D 30.2

Wzmacniacze: Primare A 20, MF 3.2

Kolumny: Monitor Audio Silver 5i

Kabelki: rożne, obecnie TL Air 1, MIT i North

Jeszcze zmienie kolumny, druciki głośnikowe i sieciówki, i koniec zmian, bo pomiszczenie wprowadza ograniczenia i nie ma sensu pchać się w droższe klocki. Do czasu zmiany mieszkania...

Pozdrawiam Stempur

Na początku zestaw unitra ws441 + korektor i komputer + samoróbki głośniki potem:

Technics SU-V500 + SL-PG470A + kol. SBT200

SU-V500 + SL-PG3 + SBT200

SU-V500 + SL-PS670A + SBT200

SU-V500 + SL-PS770D + SBT200

SU-A700 +SL-PS770D + SBT200

SU-A800MKII + SL-PS770D + SBT200

SU-A800DM II + SL-PS770D + SBT200

NAD310 + CD63KI + SBT200 (to było WOOOW)

NAD310 + NAD524 + Tannoy M5

Maratz PM78 + NAD524 + M5

Maratz PM78 + Rotel RCD951 + M5

Maratz PM78 + Micromega Stage 4 + M5

Maratz PM78 + Micromega Stage 4 + Phonar Vol II

Dared MP-7 + Micromega Stage 4 + Phonar Vol II

Dared MP7 + Denon DCD2700 + Phonar Vol II

Harman/Kardon HK6950R + Denon DCD2700 + Phonar Vol II

Baltlab Epoca 1v.3 + Denon DCD2700 + Phonar Vol II

ufff trochę tego było ale... jaka frajda!!!

Nie opisuję tego co u mnie w domu gościło bo chyba serwer bym zapchał :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.