Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty z ECM'u - co polecacie?

cloudior

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejna niesamowita i klimatyczna płyta:

thimar.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też bardzo lubię płyty i wydania ECM. Masa dobrych tytułów, tylko strasznie drogo. Może znacie jakiś sklep, gdzie można kupić CD ECM w dobrych cenach. Nie mówię za półdarmo, ale np. ok. 50 PLN. D

Na aktualnej wyprzedaży w Empiku widziałem trochę ECM-u po 40pln za płytę. Niestety nie widziałem nic Ravy i LLoyda :-(

• 2 tygodnie później...

Ja czekam teraz na to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja czekam teraz na to:

Bardzo dobry kierunek ;) Oczywiście Masabumi wielkim jest pianistą i wszystkie jego płyty są godne uwagi. Mam tylko nadzieję, że opcje wokalne Jarreta nie przeszkadzają Ci w odsłuchach tego genialnego pianisty. Piszę o tym, ponieważ Masabumi jęczy jeszcze bardziej niż Kit i na wielu płytach jest to dość dobrze słyszalne. Jęczy - to właściwie złe słowo. Masabumi kwiczy i chrząka, co niektórym forumowym słuchaczom pianistyki jazzowej bardzo przeszkadza - zresztą był już wątek poświęcony kwikowi Kita, tak że możesz tam zajrzeć i poczytać co nieco. Poza tym polecam parę innych pozycji Masabumiego, którymi nie powinieneś być zawiedziony :)

Pozdr, M.

51og38BOaUL._AA160_.jpg41NDYGAAQDL._AA160_.jpg51t5DLvcZxL._AA160_.jpg

Parker's Mood

ECM jest dla mnie synonimem bardzo dobrze wytłoczonych winyli, dlatego też często skupiam się na poszukiwaniu muzyki głównie jazzowej właśnie z tej wytwórni. I oto dziś znalazłem coś co wkrótce będę chciał mieć w swojej winylowej płytotece:

Eberhard Weber Colours - Silent Feet [1978] [ECM 1107]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Byłem w komisie moje drogie misie i to co widzicie, to zdobyć musicie ;)

e053c0a398a08ff0b79b2210.L._AA300_.jpgcc3cc0a398a022f77a9b2210.L._AA300_.jpg61G2vXuIQCL._SL500_AA300_.jpg

Wszystkie przedstawione płyty mieszczą się w kategorii must have i top ECM Jazz

Pozdr, M.

Parker's Mood

• 7 miesięcy później...

Mam kilka CDs na sprzedaż, w tym pozycje z ECM. W razie pytań, proszę o info na priva.

CD's z ECM:

Xavier Charles-Ivar Grydeland-Christian Wallumrod-Ingar Zach - Dans Les Arbres 2008 ECM

Giya Kancheli - Exil 1995 ECM

Prague Chamber Choir & Josef Pancik (Conductor) - Dvorak / Janacek / Eben 1996 ECM

Inne CD's:

QUEEN - Innuendo CD EMI pierwsze lub jedno z pierwszych wydań

AMERICAN BEAUTY - soudtrack CD

INTERVIEW WITH THE VAMPIRE - soundtrack CD 1st press

TESTAMENT - The new order CD

Z ostatnich nowości:

Ukryta Zawartość

post-4406-0-69297400-1352474593_thumb.jpg

Dwie świetne płyty,jak ktoś lubi Stensona,to nowa jest bardzo zbliżona do mojej ulubionej "Cantando".

Natomiast Garbarek to dwupłytowy zapis z koncertu z 1981 roku,znakomita pozycja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Natomiast Garbarek to dwupłytowy zapis z koncertu z 1981 roku,znakomita pozycja

Uzupełniając kolekcję dodałbym oryginalne nagranie studyjne z czerwca 1979 roku. Sesja w Talent Studio - Oslo. Tytuł płyty również Magico - ECM Records, 1980.

51mWX-72y6L._SL500_AA300_.jpg

Pozdr, M

Parker's Mood

Dla mnie, te cztery ostatnie pozycje ECM są obowiązkowe:

Eberhard Weber "Résumé",

Manu Katché "Manu Katché",

Jan Garbarek "Magico" i

Bobo Stenson Trio "Indicum".

Ukryta Zawartość

post-17176-0-97853600-1352668739_thumb.jpg

post-17176-0-98055900-1352668755_thumb.jpg

post-17176-0-16494900-1352668769_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Szkoda, że żadna płyta Bjornstada z ECM nie została wydana na winylu...

Ostatnio dodałem te płyty do kolekcji, niektóre ogólnie znane, niektóre mniej, jak np. Harry Pepl, dosyć free jazzowe. Na pewno Descendre Rypdala warto polecić, klimatem zbliżone do Waves. Arcade i Abercrombie Quarter są dość nisko oceniane (na allmusic.com), ale moim zdaniem to dobre płyty, po prostu nie zostają tak w pamięci. Bass Desires:second sight Marca Johnsona oceniam chyba wyżej niż pierwszą jego płytę z tym tytułem, jeden kawałek tylko bardzo mnie irytuje. Ale ogólnie udane zakupy, wszyło około 35zł za sztuke. Niestety nie udało mi się wylictyować To be continued Rypdala i SART Garbarka - poszły za ponad 60zł...

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ambitnej muzyki tam nie znajdziecie

Cho, cho a Rypdal, Tim Berne i wiele wiele innych.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

niestety muzyka w ECM jest bardzo ulozona, ladna , wszystko jest dosc przystpne do sluchaczy , to jest glowna domena tej wytworni , zadnej ambitnej muzyki tam nie znajdziecie

Akurat tego,że jest to muzyka mało ambitna,ułożona i łatwa to ECMowi zarzucić nie można.Ma ona swój charakterystyczny rys ale to nie to co piszesz.To pewien rodzaj nostalgii,wyciszenia,zadumy może chłodu.

niestety muzyka w ECM jest bardzo ulozona, ladna , wszystko jest dosc przystpne do sluchaczy , to jest glowna domena tej wytworni , zadnej ambitnej muzyki tam nie znajdziecie

Co za brednie.

Bardzo dziwny ten statement!... Pankracyk, chyba coś ściemniasz... '-)

Parker's Mood

To ma być żart, Wasza Znikomość?

Widzę, że w ostatnich wpisach popularny jest Gismonti / Garbarek / Haden. Dla tych co nie znają dodaję kilka wcześniejszych tytułów w takim samym składzie lub podobnym, z klimatami ethno i pochodnymi. Mam te wszystkie płyty i pod wpływem tego wątku wysłuchałem tych nagrań ponownie; niestety nie odnajduję już tam swojej muzyki, chociaż kiedyś jak najbardziej!... Obecnie... nudy panie, nudy... '-)

Folks Songs - ECM 1170

Duas Vozes - ECM 1279

Saudades - ECM 1147

In Montreal - ECM 1746

ZigZag - ECM 1582

Kulture Jazz - ECM 1507

Eilixir - ECM 1962 - ta płytka jest dobra i rewelacyjnie nagrana!

51EmNCaTClL._AA160_.jpg41Sb62xS2bL._AA160_.jpg51nsdWVfRmL._AA160_.jpg510vsIrezDL._AA160_.jpg51-eDPEBZsL._AA160_.jpg51rj8TXr6ZL._AA160_.jpg41-adliXX2L._AA160_.jpg

Pozdr, M '-)

Parker's Mood

Informacyjnie informuję o najnowszej informacji... Na 18 grudnia zapowiedziano wydanie czterech płyt Jacka DeJohnette i Special Edition w tradycyjnej już pudełkowej formie. Wznowienie to będzie kolejną serią wydawniczą ECM, która koncentruje się na znakomitych nagraniach swoich najlepszych artystów i idąc tropem CamJazz wydaje coraz to lepsze pozycje w formach zremasterowanych i zapakowanych do jednego pudełka. Zresztą ECM był pierwszy od CamJazz i to chyba ten ostatni label poszedł drogą niemieckiej wytwórni. Tak czy siak, zarówno CamJazz Box jak i ECM Box jest na pewno godny uwagi i jak najbardziej warty skompletowania czy też uzupełnienia swoich zbiorów. Szczególnie cieszy mnie najnowsze wydanie Special Edition - Jack DeJohnette jest moim ulubionym artystą i zbieram wszystko co się pojawi z jego nazwiskiem.

Pozdr, M

51kY8q-JQ9L._AA160_.jpg

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.