Skocz do zawartości
IGNORED

jaka marke radia samochodowego wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

jaka marke radia radia samochodowego CD polecanie generalnie? radio zamierzam kupic uzywane na allegro. budzet 160zl. wymagania: ma bezproblemowo odtwarzac cd-r, nie przerywac na wybojach, przyzwoicie grac. marki ktore mam zwykle do wyboru za ta kwote to: sony, blaupunkt, pioneer, jvc, aiwa. prosze o generalne nakierowanie na ktoras z tych marek lub przestroge przez zakupem ktorejs z wymienionych? dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/27591-jaka-marke-radia-samochodowego-wybrac/

Sony, Aiwa - odrzuć na starcie.

Pioneer dobrze radzi sobie bez wzmaka, JVC ładnie i neutralnie. Blaupunkta też bym odradzał - w nowszych modelach odwalają kicz.

Zdecydowanie warto dołozyć do Clariona, Nakamichi lub Alpine - ja skłaniałbym się ku temu pierwszemu, bo gra naprawdę dobrze, równowaga tonalana super, godna pozazdroszczenia.

160zł to jednak bardzo mało, i wątpię czy cokolwiek "znośnego" za to kupic. Dołóż do tych 250zł, a juz znajdziesz ciekawą używkę.

Pozdrawiam.

Na bogato: Clarion, Alpine

Budżetowo: Pioneer

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tak jak ci napisali przedmówcy nie kupuj soniaka,czy blaupunkta(chyba że starego bo o nich mam odmienne zdanie),a najlepiej postawić na pionka,alpine czy clariona.

Typowy bełkot oparty na stereotypach z giełdy samochodowej, gdzie jakosc radia mierzy sie iloscia niskich i wysokich tonow i zdolnoscia do wprawania w drgania szyby szmochodowej. Nie ma sensu porownywanie marek, kazda z nich ma w swojej ofercie kompletny chłam jak i modele doskonałe. Rownie dobrze moznaby do jednego kubła włożyc Toyote Supre i Yaris, przeciez jedno i drugie nazywa sie Toyota.

Bawi mnie odsadzanie od czci i wiary Blaupunkta, ciekawe czy ktos mial z Was okazje sluchac serii Bremen tej firmy. W porownaniu do niego audiofilski Pioneer serii DEH-77MP generuje na wyjsciu jazzgot nie muzyke. Generalnie wiekszosc Pioneerów (oprocz serii ODR) ma dosyc jazzgotliwy dzwiek i trzeba dosyc uwaznie zestawic do nich glosniki z jakimi maja grac.

W tanich kosztach proponuje zrealizowac instalacje oparta o jakiegos starszego decka kasetowego z dolozonym wzmakiem i zmieniarka. W pierwszym samochodzie mialem Sony XR-U800 RDS ( chassis na miedzi, kpl wyjsc RCA, sterowanie z pilota i joy-a - jest teraz taki nawet na Allegro za smieszne pieniadze) z dwudroznym starszym Blaupunktem i zmieniarka Sony. Grało to naprawde niezle, a biorac pod uwage wlozone pieniadze to genialnie. Nie umywal sie do tego zaden standardowy odtwarzacz CD.

Poza tym jest to o tyle bezpieczne, gdyz odtw. kasetowych nikt nie kradnie, a przecieznikt sie nie bedzie wlamywal do bagaznika aby upewnic sie ze tam niue masz zmieniarki. Mozna wiec autko z czyms takim trzymac bezpiecznie pod blokiem.

Jeszcze jedna uwaga. Nak w polskich warunkach tylko z polska gwarancja !

Niestety mechaniki nakamichi sa zupelnie nieprzystosowane do polskich dziur i permanentnie sie zacinaja, szczegolnie w modelach z tym ich wbudowanym magazynkiem. Sporo osob mimo niezlego brzmienia tych odtwarzaczy (okupionego dosyc wysoka cena) przesiadlo sie na inne jednostki wlasnie z powodu znudzenia permanantnym oddawaniem radia do serwisu z zablokowanym mechanizmem.

Jeszcze raz ja - poszukaj ew. Beckera Mexico CD w dobrym stanie. To kiedys bylo topowe CD i naprawde proponuje unilkalne brzmienie jak za pieniadze w jakich je teraz mozna kupic. Uwaga tylko na dosyc delikatny panel. upuszczenie go na beton moze sie skonczyc pojawieniem sie ciemnych kresek.

radio bedzie dla mojego taty, ktory jakoscia sie nie bedzie zachwycal. generalnie chodzilo mi o radzenie sobie poszczegolnych firm z cd-r i nie przeskakiwaniem utworow na wybojach. wiem, ze budzet niski ale chodzi bardziej o niezawodnosc i wyzej wymienione zamiast jakosci. wzmaka nie bedzie. dzieki za rady

To kup pionka. Tata będzie szczęśliwy. Trwały, generalnie bezawaryjny, czya CDRy i nie skacze.

I piszę to nie jako osoba dla której "jakosc radia mierzy sie iloscia niskich i wysokich tonow i zdolnoscia do wprawania w drgania szyby szmochodowej" ale jako były sędzia GASCA (German Auto Sound Challenge Association).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

barni, tak się składa się, że słuchałem dwóch Blaupunktów.

Jednego z dzsiejszej" serii i grał beznadziejnie, nawet pomimo regulacji i zabaw , jakich z nim poczyniałem.

Strasznie efekciarska gra, skraje pasma podbite, ot co. I ludziom, wtym chyba Tobie też - to się podoba.

Drugi model to VW Beta V - robiony przez Blaupunkta, solidnie wykonany, kosztuje w salonie ponad 1500zł (hahaha). Gra spokojnie, ale mam wrażenie, że "kończy" mu się pasmo na ok.12kHz. Totalna lipa, w dół całkiem ładnie wyważone. Nawet bawienie się korektorem niewiele daje.

A Clariona mam aktualnie, model, ktory niedawno kosztował 1400zł i był w "Pimp My Ride" :-) Ale to się nie liczy. :P I gra zdecydowanie najlepiej, ze wszystkiego, co dotychczas miałem. A słuchałem sporo.

Efekciarsko gral Pionek o jakim pisalem. Mocny, chociaz konturowy bas, srednica na twarz i mnostwo wysokich tonow (domyslnie sluchalem go zawsze na -2 na wysokich)

Blaupunkt na poczatku wydaje sie ze gra zupelnie przecietnie, wrecz nijako. Dopiero skorzystanie z mikrofonu kalibracyjnego ustawionego dokladnie (wazne) w miejscu glowy kierowcy pokazuje na co naprawde go stac. To co robi ta kalibracja na standardowych glosnikach (pewnie jakis papierowy Philips z tania kopolka) wbudowanych w mojeo Seata to jest po prostu mistrzostwo swiata. Manualnie nie bylem w stanie ustawic go w zaden sposob, aby cos zrobic z podkolorowaniem srednicy ani buczacym jednostajnym basem. Po skalibrowaniu tym mikrofonem po prostu nie chce wychodzic z samochodu ;-) Aha - wazne mikrofon musi byc oryginalny Blaupunkta, na innych wychodzi jakas masakra dzwiekowa.

Chyba jednak zaczne wierzyc w wynalazki TacT-a i Accuphase korygujace akustyke pokoju odsluchowego.

za taka kase to chyba tylko JVC np. KD-S70R lub 71, 73 i pokrewne. Te modele graja rewelacyjnie (za to ile kosztuja ofc). O Sony i Aiwa (w szczegolnosci) zapomniec, Pioneery tanie (sluchalem kilku modeli) graja bardzo plastikowo albo mulowato. Blaupunkta nie znam.

Aha, nie jestem pewien czy lepiej jest dolozyc do taniego wciaz modelu Alpine (wszystkie CDE). Przed JVC (71R) mialem wlasnie Alpine 9821R (nowka) i byla to porazka tak wielka ze po miesiacu go sprzedalem ze strata bo nie moglem go sluchac. Obecne JVC (uzywka, stan taki sobie) gra przy tej alpince jak high-end ... Powaznie. Zreszta imho brzmienie tego JVC jest lepsze np. od Clariona DB-358RMP (mialem go 2 tygodnie)

Ja mam JVC KD-G322 i potwierdzam to co napisał Alex ze JVC gra naprawde ładnie!.Porównywałem z Clarionami,nie pamietam modelu ale te dwa tansze modele z obecnej kolekcji i grały słabiej(bas,czystosc).Alpine tez słuchałem nówki za około 450zł,i to była porazka....Wiec nie sugerowac sie stereotypowa opinia tylko posłuchac;)

clarion drx 960 rz

niestety nie do kupienia za 400zł ale za 600zł juz tak

!!deck!! wymaga końcówek mocy

...ale radyjko zawodowe czyli używane na zawodach car audio :)