Skocz do zawartości
IGNORED

Budżet3500PLN na wzmaka i kolumny?warto?

kil

Rekomendowane odpowiedzi

żeby nie było nie jestem fanem basu który trzęsie ścianami , wręcz przeciwnie słucham w miarę cicho ale jednak jak perkusista uderza w stopę to ma być słychac że to stopa a nie kartonowe pudełko , poza tym bas ma być czytelny i punktowy beż ciągnięcia się 5 sekund po skończeniu utworu i tutaj kontrolowany bas zapewni Ci Exposur .

w takim ustawieniu jak zamieściłeś to podłogowych szukaj kolumn z bassrefleksem z przodu będa łatwiej ustawne . Spróbowałbym jeszcze z takim ustawieniem : kolumny dać w miejsce gdzie na obrazku jest teraz kanapa bedzie je mozna nawet szerej rozsunąć kanapę tam gdzie masz stół a stół tam gdzie narysowałeś kolumny .

• Redaktorzy

kil - o Usherach 520 w takim pomieszczeniu zapomnij. to sa na prawdę fajne kolumienki, ale wstawianie ich do pokoju większego niż 15m jest nieporozumieniem. Zamiast grać zaczynają jazgotać

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

->kil

Nie pytaj wciąż o ushery tylko wypożycz i sprawdź. Co uważam napisałem wyżej a po rysunku pokoju tylko się utwierdzam w przekonaniu że ushery mogą być ok, lepsze byłyby... no właśnie głośników na rynku całe mnóstwo a recepty na Twoje brzmienie nie mamy i mieć nie będziemy :-))

Jeśli chodzi o podłogówki możesz spróbować ale moim zdaniem nie będzie to dobrym pomysłem ze względu na ściankę działową, która ogranicza pokój, niemalże wydziela mniejsze pomieszczenie.

nie bede do konca obiektywny, poniewaz zamiescilem ogloszenie o sprzedazy, ale Primare A20mkII to bardzo fajny wzmacniacz, ktory moglby Ci sie spodobac. mozesz go posluchac u mnie, mozesz posluchac nastepcy (I21) w Top Hi-fi. cena oczywiscie do negocjacji jakby co ;-)

Na pewno z podstawkowych kolumn posłucham

nowych uher s-520 i KEF iQ3 - a z użwanych do 1800PLN co możecie polecić do posłuchania?

natomiast jeżeli chodzi o podłogowe to może:

z nowych:

JBL E 80

KEF iQ5 (torchę ponad budżet ale jeżeli się opłaci to może byłbym skłonny dołożyć)

WHARFEDALE Diamond 9.2

CELESTION F 28

TANNOY Mercury F4

a z używanych to sam za badzo nie wiem

wszystko z Exposure 2010

Pozdrawiam

Za ca. 3,5kzl osobiscie poruszalbym sie wylacznie w obrebie rynku second-hand. Proponuje dwie drogi: albo zlozyc, za te pieniadze caly zestaw (Xniwax podal bardzo ciekawe typy - Elektra E11 z ALR tworza bardzo dobre polaczenie a i 30ES jest dobrym cedekiem) albo przeznaczyc ile tylko mozesz na kolumny a elektronika zajac sie pozniej.

pzdr.

kil

Na naszym forum jest wyszukiwarka, na gorze strony, pod tytułami wątków. Wejdź tam, o Primarach napisano na tym forum setki wpisów, setki. Poczytaj.

Ja ze swojej strony polecam wzmacniacz Primare, grałem na nim jakiś czas i byłem zadowolony. Potrzeba do niego jednak przejrzystych, selektywnych kolumn i jest czuły na okablowanie. I potrzeba też przejrzystego żródła.

Pozdrawiam Stempur

Jest też taka możliwość:

Za kwotę ok. 1000zł spokojnie złożysz samodzielnie "nieśmiertelne" DIY klony ESA Ostinato 2000. Wtedy 2500 zostanie na porządny wzmacniacz z drugiej ręki. Okablowaniem zajmiesz się później, jak się osłuchasz z zestawem.

Cały czas się zastanawiam nad kolumnami, mam okazję kupić KEF iQ5 w cenie 1800PLN i nie wiem czy warto, wzmacniacz pozostaje używany Exposure lub Primare, czy takie połączenie ma szanse powodzenia? (obecnie nie jestem w stanie udać się na odsłuch)

pozdrawiam

Kil

Kefów z serii iQ nie słuchałem, słyszałem za to staresz serie i wydaje mi sie, że do Primare to one się za bardzo nie nadadzą, Jak z Exposuere - trudno powiedzieć, słyszałem ten model tylko raz, więc się nie będę mądrował. Poza tym radzę Ci tak: daj na wstrzymanie, pozbieraj pieniążki jeszcze trochę, uzbieraj tak ze 3 - 3,5 tys i kup przyzwoite kolumny z drugiej ręki do tego Exposure czy Primare, jeśli juz sie na te wzmaki zdecydowałeś. I szukaj czegoś bardziej przejrzystego: Epos, MA, Proac, może jakiś JM Lab czy Focal. I powoli, powoli, posłuchaj, porównuj. Bo mam wrażenie,że chciałbyś wszystko od razu. Pośpiech to jak nasz klasyk powiedział jest potrzebny przy łapaniu pcheł.

Pozdrawiam Stempur

mozna powiedziec ze mam te sama sytuacje co kolega:)

z tym ze kolumny mam gotowe , sa dwu drozne , na glosnikach vify, podlogowki.

macie pojecie ktory ze wzmakow ten primare czy exposure moze byc lepszy?

>pepeeee70

Powinieneś przesłuchać kilka wzmacniaczy, najlepiej z własnymi kolumnami. Kupowanie tylko na podstawie cudzej opinii to spore ryzyko, chyba że wkalkulowujesz odsprzedanie z niewielką stratą w razie niezadowalających efektów.

Exposure zgra sie z Kefami jak nic bo sam wzmak ma leciutko cofniętą górę a kefy mają jej sporo to się ładnie uzupełnią . No i te IQ5 będa własciwe do Twojego metrażu .

Bo słuchałem A10 (wypadł słabo). Natomiast A20 miałem i męczyłem w domu przez jakiś tydzień. Anemiczny dźwięk za lekką kotarą, bez dynamiki, bez blasku na górze. Jedyny plus, to że niczym nie drażnił. W zamian nudził aż do uśpienia. Grał jak taki trochę bardziej ogładzony NAD C340. Miałem wtedy modyfikowanego Marantza PM68 i nietkniętego Marantza PM80. Oba miały w sobie więcej życia, dźwięk barwniejszy, bardziej szczegółowy i dźwięczny, w ogólnym rozrachunku po prostu lepszy. A o taniej lampie DIY na EL34 to już nie wspomnę, bo kasowała w przedbiegach wszystkie te wzmacniacze.

Co innego żródło. Słuchałem kiedyś CD Primare CD21, i grało bez zarzutu. Oto relacja z odsłuchów u mnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Cały czas byłem nastwiony na zakup Exposure 2010 i dalej jestem jednak pojawiła się okazja kupić denona

PMA 1500AE. Mam możliwość odsłuchu jedynie denona (bardzo mi się podobał z Avance Dana 670). Exposure jeszcze nie słyszałem ale podobno jest świetny. Czy zmiana zapatrywań z Exposure na Denona będzie korzystna?

Pozdrawiam

a ja juz kupilem:) exposure 2010:) teraz pozostaje mi jeszcze zakup zrodla...jak do tej pory zamierzam kupic jakies dobre dvd... harman kardon, panasonic s75...

macie jakies inne propozycje??

( pewnie zaraz ktos napisze aby kupic uzywanego cedeka za 100pln, ze i tak bedzie lepszy:))

pozdro

Jeśli dużo słuchasz muzyki w stereo to broń Cię Panie...Panasonica - w sereo na CD NIEEEE

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Redaktorzy

pepeeee70 - dobre DVD jako źródło? Poszukiwania rozpocznij od MArantza DV7600 i Denona 3910 wzwyż, ewentualnie niższy model +zewnętrzny DAC (który i tak pewnie dokupisz do DVD)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Porównywałeś może Exposure 2010 z Denonem 1500? Jak sprawuje się Exposure? Z jakimi kolumnami słuchasz exposure?

O denonie 1500 naczytałem się tyle złych rzeczy, że chyba go odpuszczę;)

POzdrawiam

kil: w tej cenie masz alessis pro 820i - zostanie nawet reszta . Jesli masz taka mozliwośc porównaj je z bheringer truth - troche droższe niż połowa ceny alessisów.

Potem do rozwiązania tylko problem z przedwzmacniaczem . Mozna sobie bez niego poradzić ale preamplifier ze zdalnym sterowaniem będzie na pewno wygodniejszy .

nie, nie porownywalem exposure do niczego, ba, nawet go nie sluchalem, jako ze odsluch w moim przypadku jest nie mozliwy. bralem w ciemno:)

za 3 tyg. bede mial caly sprzet, w domciu to wam powiem jak to pyka, - podlogowki by Gypsy+ exposure 2010+ jakies dobre dvd.

czekajcie na relacje z odsluchow, mam nadzieje ze dzwiek oderwie sie od kolumn:))))

>> pepeee70

Sprżęt zagra tak jak jego najsłabszy element , uwierz a jak nie przekonaj się sam . Ja już porównywałem kilka cd ze sobą i każde grało inaczej oraz cd z DVD i nawet te CD z niskiej półki grały lepiej od DVD . Kup sobie Philipsa na kości TDA 1541 z alegro za pare złotych i będzie Ci grało ze hej . Jak juz kupujesz taki sprzęt to podpinanie do niego DVD to tak jakby dać skrzypce czterolatkowi i powiedziec : masz i zagraj mi tu ładnie :)

Witam ponownie

Panowiem przekonaliście mnie do zakupu wzmacniacza exposure 2010 z second hand. Niestety kończy mi się budżet i nie wiem co mam robić, na kolumny zostało mi ok 2500pln i czytam na forum że KEF iq5 TO SHIT, zgłupiałem totalnie pomóżciem co wybrać, sprzedawca w slepie chce mi wcisnąć mission 33i lub kef iQ3, co robić , nie mam możliwości osłuchu dokładnego?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

To nie jest shit, a szczególnie za te pieniądze

Ukryta Zawartość

Może te Jamo za 1,7kzł z allegro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...o nawet 1,5kzł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.