Skocz do zawartości
IGNORED

Muzykalny wzmacniacz - co polecacie?

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W związku z tym, że nowe wzmacniacze na jakie mnie obecnie stać prezentują brzmienie - jakby to opisać - bezduszne, techniczne, zacząłem poszukiwania starej, sprawdzonej konstrukcji.

Nieźle sprawdza się tutaj radmor 5102 z systemu sypialnianego, jaki kompletuję, ale to jeszcze nie to.

Z forum wyczytałem, że stary luxman (seria L-xxx) bądź grundig (v1700, 7000) może sprostać moim wymaganiom. Może znacie jeszcze jakieś konstrukcje charakteryzujące się podobnym, jak one, brzmieniem?

https://www.audiostereo.pl/topic/27653-muzykalny-wzmacniacz-co-polecacie/

Witam,

Wspomniałeś o Grundigu to może ten Cie zainteresuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wg mnie potrafi więcej wyciągnąć z kolumn niż Marantz PM 75 (tak zachwalany na forum).

Gra gęstszym dźwiękiem i jest bardziej różnorodny w prezentowaniu niskich częstotliwości.

Jedyna uwaga to taka, że potrzebuje kolumn 8 ohm.

Brzmieniem przebijają go tylko A9000 i A9009 (większa otwartość).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja polecam Marantza PM-64 II, którego można kupić za około 500 zł.Wystarczająca moc i wydajność prądowa, lekko ocieplony charakter, dźwięk nie najszybszy, jednak bardzo przyjemny - na wiele godzin słuchania. Sam kiedyś miałem i trochę żałuję, że sprzedałem.

zildjian, 18 Sie 2006, 10:25

>Dodam jeszcze jakiegoś starszego Sugdena z lini Optima

I taką własnie maszynę ktoś próbuje bezskutecznie sprzedać za marne grosze na allegro (podobno nowy w kartonie - ciekawi mnie tylko gdzie się tyle przeleżał).

zdezintegrowany_3PO

zdezintegrowany_3PO, 18 Sie 2006, 10:32

>zildjian, 18 Sie 2006, 10:25

>

>>Dodam jeszcze jakiegoś starszego Sugdena z lini Optima

>

>I taką własnie maszynę ktoś próbuje bezskutecznie sprzedać za marne grosze na allegro (podobno nowy

>w kartonie - ciekawi mnie tylko gdzie się tyle przeleżał).

>

>

>zdezintegrowany_3PO

Jeśli ,jak piszesz ,za marne grosze - brać !!!

...a ile optimy mogą mieć lat?? bo w necie trudno znaleźć taką informację...

i czy 1500 (bo tyle chca) to nie za duzo, jezei porownujemy do e10/e11, ktore mozna dostac za 1000 pln?

Olu,

czy A 9000 bezproblemowo będzie pracował z 4ohmowymi kolumnami?

Powiedz jeszcze jak się zachowuje Grundig w kwestii analityczności... Mam obawy, że z racji przyciemnionego charakteru brzmienia, dużo traci coś na wzorowej lokalizacji instrumentów? Czy sie mylę ?

Wybor jest ogromny. Z bardziej ekonomicznych zwroc uwage na Marantza SC-7S1, MA-9S1, ja mam tez bardzo muzykalny Magnum MD308, nastepnie masz Simaudio np I-7 i rozne pozycje z Audio Research...

>Brum

U mnie obecnie A9000 gra z B&W 602 s3. I jak wiadomo te czasami schodzą do 3 ohm.

A A9000 radzi sobie z nimi świetnie.

A903 czasami przy b. głośnym słuchaniu (pow. godz 12) potrafił się wyłączyć.

Jeżeli chodzi o scenę to A9000 nie ma tu kompleksów (znacznie dokładniejsza i obszerniejsza

niż u A903 czy PM 75)

Druga sprawa, że na prawidłową scenę składają się nie tylko wzmacniacz ale i CD, kolumny, kabelki.

Pozdrawiam

>Brum

Jeżeli chodzi o scenę to zapomniała jeszcze o dwóch bardzo ważnych

rzeczach (często zaniedbywanych):

- porządne ustawienie kolumn

- właściwe przygotowanie pomieszczenia odsłuchowego

Pozdrawiam

Dziękuje.

Oczywiście że kablami i ustawieniem można sporo skorygować - to duże pole do popisu.

Generalnie zgadzam się z tezą głowną tamatu - stare wzmacniacze często brzmią przyjemniej. Może nie lepiej, ale przyjemniej (kwestia preferencji słuchacza). Nie wykluczając nawet Unitry :D:D:D:D:D

MF E10 jest muzykalny, ma niezłą przestrzeń i wydajność prądową...cena 1kzł jest trochę przesadzona po tych chyba 10 latach. Piękna rzecz.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Redaktorzy

skoro jeszcze nikt nie wspomniał to ja sobie pozwolę zaproponować Sound Projecta 2SE lub 3SE. Pomimo znikomej mocy "na papierze" spokojnie wysterowywał zarówno B&W 704 jak i Acoustic Energy AE1.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.