Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 10 tys - relacje z odsluchow

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

Stempur>> Jesates starszy tylko 2 lata odemnie ale to co tu wyczyniasz jest straszne bo wydaje sie jak bys mial 60 lat straszna z Ciebie pier**la bez urazy.

Mialem kiedys ,,przyjaciela,, ktoremu zona wybierala majtki ,spodnie ,koszule itp. bo on sam nie wiedzial co ma ubrac -koszmar (widze ze z Toba jest podobnie).

Czytalem ten watek od poczatku ale juz sobie daruje bo mnie zmulilo.

A moja propozycja odnosnie kolumn to Heil A.M.T. ,,Aulos,, -ufff meczacy z Ciebie gosc.

Jak Cię męczy to nie czytaj.

Jak ci wszystko jedno, w co się ubierasz, to ubieraj się w co popadnie.

Jak Ci wszystko jedno co jesz, jedz byle co...

Mogę tak jeszcze długo...pisać i wybierać kolumny. I bądą to robił.

Stempur

• Redaktorzy

po prostu Stempur jest książkowym przykładem na to jak wygląda "gonienie króliczka" ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

...a lata leca i ,,pasmo przenoszenia'' sie zmniejsza ;D

Ludzie co w chcecie od Stemputa toc do Bozego Narodzenia jeszcze kawal czasu.

Pozdrawiam kaszanka7

ps. jestem dobrej mysli - jak to mowil Senicz? Jopek tylko Jopek

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Prawdziwy entuzjasta audio powinien wrecz zyczyc Stempurowi aby nigdy nie zrealizowal sie w tym wzgledzie bo dzieki temu mozna poczytac o wielu roznych kolumnach z wiarygodnego zrodla.

ps. oczywiscie nie jestem tak sadystyczno ciekawski stad licze ze jeszcze 15-20 glosnikow Stempur przetestuje i sie u niego wyklaruje dobrze grajacy w domu glosnik.

zartuje ;")

kaszanka7, 8 Sty 2007, 23:15

>ps. jestem dobrej mysli - jak to mowil Senicz? Jopek tylko Jopek

LOL! :)

A co do gonienia króliczka - wiadomo, że się nigdy nie złapie. Ale na dłuższą metę samo wybieranie bez efektów męczy. I powoduje, że w końcu człowiek bierze cokolwiek. Byleby już chociaż przez chwilę nie musieć wybierać, tylko usiąść i spokojnie posłuchać...

Mam nadzieję, że Stempur wybierze to, co chce, zanim dojdzie do tego etapu... :)

• Redaktorzy

skoro pomieszczenie jest "trudne" akustycznie to z reguły w takich przypadkach lepiej sprawdzają się monitory, więc nie chciałbym robić w tym momencie za niczyjego adwokata, ale może posłuchasz monitorów, których pozbywa się Papamek? Co najwyżej będziesz bogatszy o kolejne doświadczenie

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Obawiam się, papamek, że masz rację. Tylko rzecz w tym, żeby teraz znaleźć rozsądny kompromis między tym cholernym pokojem, głośnikami i moimi oczekiwaniami. Ale będę szukał, dżygit nie pęka!

Pozdrawiam Stempur

Stempur

U mnie jest 18 mkw i monitory. Zapraszam, posłuchasz, może Cię to czymś natchnie. Konstrukcje zaknięte, bas się nie wzbudza. W tę sobotę nie ma żony, można dać czadu :))) Zabierz larsona na świadka.

Przy okazji - jaki współczynnik tłumienia ma Twoj wzmacniacz?

Pzdrawiam

PS.

Jeśli miałbym teoretyzować, to zamówił bym głosniki na miarę. Małe podłogówki, 3drożne. Góra jaka chcesz: kopułka, pierścieniowy, wstęga... Średniotonowy specjalizowany, coby byłonaturalnie. Nieduży basowiec w obudowie zamkniętej, zwrotnica z możliwością regulacji ilości basu.

Stempur,

Tak mi przyszło do głowy - a mając AP u siebie w trakcie wypożyczenia próbowałeś np inne źródło lub wzmacniacz? Pamiętasz jaka różnica była u mnie w domu gdy zamieniliśmy źródła? Może to elektronika daje np ocieplenie które robi się nieznośne przy większych kolumnach? Dziwi mnie trochę, że AP lub Thiele tak bardzo u Ciebie się duszą, gdy zazwyczaj mają skłonność do brzmienia lekkiego.

stempur, nie namawiam Cie, ale spróbuj posłuchać kolumn u kolegi ABSa, wys klasy przetworniki i dźwięk...ja mam konstrukcje tego typu ale dostosowane do mojego metrazu 19m2, czyli duzo mniejsze,charakter ten sam, jak Ci się spodobają to masz problem z głowy.

pozdrawiam

stempur

Skoro zaczynasz myśleć o monitorach, to może Focal 1007Be? W budżecie się mieszczą, WAF mają wyjątkowy a i zagrać mogą tak jak lubisz...

Pozdrawiam,

Olo

Witam

Chciałem znów podziękować zakolejne typy i rady. Zaczynam właściwie zabawę od początku, tylko tym razem z monitorami. Choć tym razem uspokoiłem się, bez nerwów, luzik. Poza tym nie wiem jeszcze na pewno, czy nie wrócę do któryś z testowanych w domu podłogówek...

Jak znajdę chwilę czasu, to opiszę moje wrażenia z domowych odsłuchów VA, AP i Thieli.

Pozdrawiam Stempur

stempur -->

... pisałem Ci już kiedyś że są do wzięcia Pentagony awas'a z KAIM :)

... znasz je na wylot a do tego mają taką sygnaturę brzmieniową jaką lubisz :)

A z ciekawszych rzeczy .. jakie mógłbyś spróbować (bacząc oczywiście na Twoje upodobania) .... monitory ATC lub słynny za sprawą kilku gazet Lipiński :)

zdezi

ps. coś czuję jednak że skończysz na Totemach Model1 i to pewnie na tych od broy'a ;)

.... a do tego 2,5 kPLN zostanie na płyty w keiszeni ... lub jak to lubisz kabelki ... bo TY z tych kablolubnych :)

wkamil,

przeciez o monitory teraz chodzi, kuknij ponizej -

stempur, 10 Sty 2007, 14:18

>Witam

>Chciałem znów podziękować zakolejne typy i rady. Zaczynam właściwie zabawę od początku, tylko tym

>razem z monitorami.

pzdrw

soso

Aaaaa... no tak, zmiany starcze nie zawsze bola ;-)

Tak, Helicon 300 to z pewnoscia najwyzej w katalogu polozony monitor Dali

pzdrw i uciekam by znowu czegos nie palnac ;-)

soso

PS

Ale z tymi bardzo dobrymi referencjami to prawda :-)

stempur

Śledzę uważnie Twój wątek, szczególnie w jednym jego aspekcie: Audio Physic Spark 5. Mam te kolumny i szukam do nich wzmacniacza, słabo mi to idzie - jedyny typ na razie to ASL 1001 dt. MF nie słuchałem (żadnego), wybieram się posłuchać 3.5 i 5. A jak to gra z 3.2, wystukasz coś? Bo wszystko cholera zapomnisz...

Słuchałem niedawno modelu monitora ELAC 330.2 JET - o wyglądzie modelowanym na w kształt dziurki do klucza. Elektronika Atola (Cd-Pre- 2xmono), pomieszczenie dość duże - jakieś 25-30m . Brzydkie to jak "brzydkie kaczątko" (nienawidzę plastyku...br) - kwestia gustu, ale zagrało wspaniale !!! W takim metrażu dól naprawdę był WIELKI, zero kompresji. Wysokie ze wstęgi super, przestrzeń, oddech. Dla mnie BOMBA - choć słuchałem zaledwie kilkanaście minut. Zagrały dużo lepiej od będącego obok wolnostojącego modelu - nie pamiętam jakiego (ale też nowosć i droższy o 1000 euro).

Tylko cena na zachodzie chyba mniejsza . U nas 6999 za sztukę. Tam było chyba około 2500 e za parę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.