Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam, potrzebuję, kupię...

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję kogoś z Poznania lub okolic, kto ma sprzęt do strojenia tunera fm - potrzebny jest generator, miernik częstotliwości i thd - pacjent to kenwood kr-a5040.

Kupię kondensatory firmy Soshin:

- 100pF - minimum 4szt.

- 150pF - 2szt.

- 68pF - 4szt.

- 47pF - 4szt.

Oraz układy TA7317P, raczej tylko z wylutu ze wzmacniacza.

Może ktoś posiada tranzystory 2SA970 i 2SC2240 (GR lub BL) oraz tranzystory 2SC3324-BL (z białymi napisami).

Przełącznik ALPS taki jak na zdjęciu (12 pinów lub 6pin), koniecznie z białym przyciskiem (nie z niebieskim).

Złączki czy kołki do owijania przewodów, takie z listwą plastikową proste lub kątowe jeśli ktoś posiada - 3pin.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

alps.thumb.jpg.416fc204542ef72421b2cfd090155375.jpg.dadf6e0b8f039791d1c5b717c860f376.jpg.b3872e4dc73901d062cec01f5b10458e.jpg

3pin.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez panterka
poprawka

Szukam gdzie można kupić folię miedzianą grubości około 0.02mm. Coś jak złotko do owijania czekolady tylko z miedzi. Może ktoś widział w jakimś sklepie. 

Acccuphase 

45 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Szukam gdzie można kupić folię miedzianą grubości około 0.02mm. Coś jak złotko do owijania czekolady tylko z miedzi. Może ktoś widział w jakimś sklepie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety z klejem się nie nadaje, tworzy on warstwę izolującą i bardzo często nie ma styku dla przepływu prądu. 

Szukam czystej, bardzo ciekiej blachy miedzianej, na allegro jest taka ale u chińczyków. 

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

Dzień dobry, cześć! Potrzebuje, poszukuje, odkupię dobrej klasy elektrolity 0,33 uF/50V 2 szt i 0,1 uF/50V sztuk 8. Znalazłem firmy Wurth, Jamico i Luxon ale się waham się...

W dniu 31.01.2023 o 23:00, krzysieks_2007 napisał:

Niestety z klejem się nie nadaje, tworzy on warstwę izolującą i bardzo często nie ma styku dla przepływu prądu. 

Szukam czystej, bardzo ciekiej blachy miedzianej, na allegro jest taka ale u chińczyków. 

Krzychu, a zmycie warstwy klejącej acetonem lub nitro nie pomogłoby?

1 godzinę temu, Krzych 2 napisał:

Krzychu, a zmycie warstwy klejącej acetonem lub nitro nie pomogłoby?

Szeroka folia docinana do potrzeb była by najwygodniejsza. Obecnie stosuję blachę 0,1 i trochę z tym roboty jest,folią idzie szybciej. 

Ukryta Zawartość

image (5).jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

W dniu 2.02.2023 o 15:53, krzysieks_2007 napisał:

Szeroka folia docinana do potrzeb była by najwygodniejsza. Obecnie stosuję blachę 0,1 i trochę z tym roboty jest,folią idzie szybciej. 

Ukryta Zawartość

image (5).jpeg

A tak z ciekawości zapytam ,czemu ma służyć tą miedziana folia na kondensatorach ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nie wnikając w sensowność owijania elektrolitów powiem, że dawno temu ekranowałem taką/podobną taśmą uzwojenia transformatorów (był nawet wątek o tym). Do dziś a minęło ponad 10 lat nawijana taśma na toroidy (oczywiście unikając zwartego zwoju) stanowi elektryczny monolit. Wydaje mi się, że wówczas ten klej był przewodzący. 

Ekranowałem również wnętrza aparatury wrażliwej ze skutkiem jak wyżej.

Po prostu kup mały kawałek i wypróbuj.

Potrzebuję drut oporowy izolowany i lutowalny.

Izolacja emaliowa (taka jak druty miedziane nawojowe) albo oplot bawełniany (taki jak np. lica).

Rezystancja przykładowo około 5 omów na metr. Średnica około 0,4mm.

Parametry mogą być nieco inne ale w pobliżu.

Drut będzie wykorzystany do nawijanie rezystorów. 

Nie chodzi mi o popularne obecnie druty typu Kanthal do cięcia styropianu czy druty wysokotemperaturowe do grzałek. Te się nie lutują i nie mają wystarczająco stabilnej rezystancji i są nieizolowane.

Ilości nie muszą być duże. Jak ktoś coś ma w zbiorach proszę na PW.

Edytowane przez Grzegorz7

Wypróbowałem i dla tego szukam czegoś innego. Taśma miedziana z klejem nie przewodzi między warstwami. Jak już przewodzi to jest to tylko kwestią przypadku a nie o to w tym chodzi. 

Temat i mój błąd wytłumaczył mi specjalista od czułego sprzętu medycznego. Aby takie ekranowanie było wydajne nawinięty odcinek miedzi powinien tworzyć pętle. Jak oba końce nie są ze sobą galwanicznie połączone ekranowanie nie jest skuteczne. 

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

Niekoniecznie ale to nie miejsce na te rozważania.

Więcej; jak te ekrany na elektrolitach nie są do niczego podłączone to ich skuteczność jest żadna. Co do szczelności; co z wyprowadzeniami?

Edytowane przez Grzegorz7
10 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Ja nie wnikając w sensowność owijania elektrolitów powiem, że dawno temu ekranowałem taką/podobną taśmą uzwojenia transformatorów (był nawet wątek o tym). Do dziś a minęło ponad 10 lat nawijana taśma na toroidy (oczywiście unikając zwartego zwoju) stanowi elektryczny monolit. Wydaje mi się, że wówczas ten klej był przewodzący. 

Ekranowałem również wnętrza aparatury wrażliwej ze skutkiem jak wyżej.

Po prostu kup mały kawałek i wypróbuj.

Kiedyś takie rozwiązanie stosowały niektóre firmy japońskie, i jak pamiętam,kolega próbował  owijać- stwierdził że dźwięk się przyciemnil .Choć pamięć może mnie mylic.

Witam

Potrzebuję taką płytkę - może komuś zalega niepotrzebna:

XMOS U8

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukam/potrzebuje kogoś z okolic Górnego Śląska, kto posiada zasilacz laboratoryjny lub sposób na uformowanie 2 kondensatorów Siemens Sikorel 105: 10000uF 63V (takie fajne czarne słoiki😉)

Kondensatory to NOS. Trochę leżały... Produkcja 92. 

Edytowane przez arczar
5 godzin temu, arczar napisał:

Szukam/potrzebuje kogoś z okolic Górnego Śląska, kto posiada zasilacz laboratoryjny lub sposób na uformowanie 2 kondensatorów Siemens Sikorel 105: 10000uF 63V (takie fajne czarne słoiki😉)

Kondensatory to NOS. Trochę leżały... Produkcja 92. 

Jestem z Bielska i mam odpowiedni przyrząd do formowania ( AVT kiedyś sprzedawało). Jakby co to wal na PW coś sie wymyśli.

• Pokaż nowe odpowiedzi