Skocz do zawartości
IGNORED

stereo zamiast kina domowego poradźcie

Haer

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy wpis więc witam Wszystkich.

Moje zainteresowania to szeroko rozumiana muzyka od FSOL przez DCD, SOM, DM, LPD... (każda dobra) i film

Do tej pory uważałem, że mam sprzęt uniwersalny i do kina i do stereo:

amplituner yamaha RXV 440,

dvd yamaha S540,

tani zestaw głośnikowy 5.1 yamaha z subwooferem aktywnym,

monitory B&W 601 S3 na froncie,

zwykłe kable głośnikowe,

Jednak z racji tego, że stwierdziłem, że to muzyka, a nie film jest moją pasją życiową, dokładniej zacząłem się zajmować tematem stereo i dźwiękami jakie można wydobyć z wydawałoby się znanych na pamięć płyt. Zmiany zacząłem od tego, że słuchając muzyki zmieniłem ustawienia na amplitunerze z 5.1 na stereo. Wyłączyłem subwoofer, który tylko wypełniał pokój dudniącym basem (dobrym przy nalocie na Pearl Harbor w kinie domowym). Dźwięk stał się trochę bardziej szczegółowy, ale brakuje mu przestrzeni, dokładności i życia.

Ze względu na ograniczenia finansowe, przede mną długa droga do zestawu, który chcę uzyskać, tym bardziej, że jednak nie chciałbym rezygnować z kina domowego, bo nie wyobrażam sobie oglądania mojego ukochanego "Władcy pierścieni" bez odgłosów biegających za mną elfów i skradającego się Goluma :-).

Czyli pozostaje kupno wzmacniacza + cd + nowy zestaw głośnikowy+kable.

Zabawa z kompletacją sprzętu będzie rozłożona na raty, więc doradźcie od czego zacząć - nowe kable, nowe głośniki, odtwarzacz cd, a może wzmacniacz?

witam,

Kolumny już masz :) Więc może zacznij od wzmacniacza :)

Niestety nie podałeś preferencji muzycznych, wielkości pomieszczenia, budżetu więc trudno cokolwiek doradzać :(

Może po prostu pobiegaj po salonach audio ... uśmiechnij się do Forumowiczów z Twojego miasta i znajdź ten dźwięk którego pragniesz :)

zdezi

Chyba często doradzanym tutaj sposobem na połaczenie kina i słuchania muzyki jest spasowanie sobie amplitunera oraz dodatkowo końcówki mocy do słuchania muzyki, która była by sterowana z tego amplitunera - był by przedwzmacniaczem dla niej. Frontowe kolumny były by więc zasilane z końcówki - która dzieki lepszej wydajnosći, sprawności będzie lepsza do muzyki, nie mówiąc już o innych aspektach brzmienia (amplitunery zwykle mają naprawdę beznadziejny dźwięk!!!!) takie cudo można sprządz ze sprzętu denona, nie wiem czy takową końcówkę mógłbyś podpiać do yamachy...

A potem można się bawić w dobór kolumn - oczywiście najlpsze te do stereo poszły by na front. Tylne były by już drugorzędne...na samym końcu dokupił bym ewentualnie CD - na końcu bo ma chyba mniejszy wpływ na brzmienie niż kolumny no i wzmacniacz. W dalszej przyszłosci proponował bym ewentualnie zabawę w kable i dopieszczanie nimi dźwięku.

Preferecje muzyczne podałem w skrótach, cała lista nie zmieściłaby się na forum :-). "Trolu" rozszyfrował skróty :-). Wielkość pomieszczenia to 20 m2 w kwadracie. Budżet w moim zasięgu to około 2k na każdy z elementów (oczywiście jeżeli moje uszy nie dołożą więcej przy odsłuchach :-). Z bieganiem po salonach utrudniona sprawa - bo w Wałbrzychu nie ma takich :-( !!!. Czy są tutaj forumowicze z Wałbrzycha???

>Seba78

Dzięki za wskazówki, ale chyba jednak nie będę kombinował ze spasowaniem yamahy z dodatkową końcówką mocy. Myślę, że to za słaby amplituner. Pójdę w stronę nowego wzmacniacza - jedynym drobnym utrudnieniem będzie przepinanie głośników wzmacniacz-ampli przy oglądaniu filmów.

Haer, 15 Wrz 2006, 18:04

Do Twojego tunera, z tego co wiem, nie można podpiąć końcówki mocy. Do tego są potrzebne wyjścia "pre-out". Takie wyjści są dopiero w Yamaha serii 6xx.

Najtańszy nowy amplituner z "pre-out" to Pioneer VSX 916 (ok 1300 zł). Do tego podpinasz zewnętrzny wzmacniacz do sterowania frontami. Efekt ? Kino gra lepiej bo amplituner nie steruje frontów, nie trzeba przełączać kabelków głośnikowych a jak chcesz stereo to odpalasz sam wzmacniacz.

Widziałem na allegro amplituner Yamaha 640 (ze złączami pre_OUT) za 900 zł.

O to chodzi w tym, aby nie trzeba było przepinać żadnych kabli... front cały czas będzie szedł przez końcówkę. A reszta kanałów zasilana będzie z amplitunera w czasie gdy będzie grało kino. Do samej muzy wykorzystasz samą końcówkę lub końcówkę z amplitunerem w roli przedwzmacniacza. Zainteresuj się wzmacniaczem Denon 1500 AE - on może pracować jako wzmacniacz stereo oraz jako końcówka mocy np w kinie...

Jesteś z wałbrzycha, ja całkiem blisko, bo w jeleniej górze:) Tu też salonów nie ma;) bieda Panie:)

Haer, 15 Wrz 2006, 18:55

>A kupisz ode mnie 440 yamahy? :-)

Niestety nie. Spoźniłeś się :-)))

Właśnie wczoraj wtaszczyłem do domu Pioneera VSX 1016.

pozdrawiam

Haer

Przepinanie kabelków to zaden problem (kilka, kilkanascie sekund), najlepiej banany od strony kolumn. Kabel kup sobie lepszy i będzie do stereo i do kina.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

witam,

zmień kable ic i głośnikowe. rozumiem, że zwykłe zn. "sam nie wiem co". Przydadzą się na potem,

Bezwzględnie nowe źródło. Już na tym wzmacniaczu usłyszysz różnicę.

Potem nowy amplituner. Ten sprzedaj, kup z wyjściem pre-out.

Dalej, wzmacniacz stereo. W kinie gra przez pre-out z ampa, w stereo sam.

Potem sprzedaj B&W, i kup lepsze fronty. Ja tak bym to widział.

Pozdrawiam,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

>grzechotniks

Kolejna wypowiedź na temat zakupu amp. z pre-out. W takim razie zastanowię się nad tym. Ale to dodatkowy wydatek na nowy amplituner i tak pozostaje kupno wzmacniacza.

-> xniwax

"Przepinanie kabelków to zaden problem (kilka, kilkanascie sekund), najlepiej banany od strony kolumn."

Gorzej jednak, jeśli nie jesteś jedynym domownikiem i nie będziesz jedyną osobą przepinającą te bananki. A może się przecież zdarzyć, że ktoś zapomni wyłączyć któryś ze wzmacniaczy i niechcący zewrze kabelki...

-> Haer

"Kolejna wypowiedź na temat zakupu amp. z pre-out. W takim razie zastanowię się nad tym. Ale to dodatkowy wydatek na nowy amplituner i tak pozostaje kupno wzmacniacza."

Pomysł z pre-out jest dobry, ale można samemu dorobić "prawie" pre-out bez dużych kosztów. Sporo było o tym na forum, np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj, eksploatuje zestaw z pre podlaczonym do koncowek mocy wspolnych dla streo i KD wraz z kolumnami i uwazam, ze jest to najlepsza idea. U mnie za przelaczanie odpowiadaja przelaczniki z tylu konowek zmieniajace wesjcie (Denony maja przelaczane XLR lub RCA). Zaden wzmak do kina domowego nie wysteruje i napedzi Ci tak kolumn jak dedykowane koncowki mocy. Niestety wzmacniacze wbudowane w KD to pierdziawki, obslugujace z reguly tylko zestawy 8 ohmowe i to jeszcze nie za trudne do wysterowania. Problem w zasilaczu, ktory masz w KD wspolny dla x kanalow ktore maja duza moc na papierze, a trafo w zasilaczu niejednokrotnieslabsze niz w 30 watowej integrze.

Tak wiec potwierdzam slusznosc obranej drogi ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.