Skocz do zawartości
IGNORED

High-end interkonekty, jak grają

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

Czy w kablu może być coś za tysiące dolarów? Oczywiście; unikalny pomysł, wiedza inżynierska i niezwykła technologia, np. nadprzewodząca, próżniowa itd. A czy to ma przełożenie na lepszy dźwięk i w jakim stopniu, to już całkiem inna sprawa.

Jednocześnie wypraszam sobie używania wulgaryzmów w moich wątkach. Jak ktoś chce kurwować, to jazda gdzie indziej.

Lacrimosa,

Ja znowu przypominam się abyś napisał coś na forum na temat innych ciekawych interkonektów (oraz jeżeli miałeś okazję się zetknąć to również na temat Zu).

A na priva czekam na jakieś info dotyczące Stereovoxa 600SEI II w rozsądnej cenie.

Piotrze,

Taka chyba uroda tego forum, że na jeden wpis merytoryczny przypada średnio kilka wpisów zwyczajnego bełkotu i w dodatku rzadko na temat. Ja stosuję od jakiegoś czasu funkcję "Ignoruj" i bardzo sobie chwalę ten wynalazek.

Ad rem: może udałoby się zorganizować kiedyś spotkanie/odsłuch porównawczy kilku interkonektów naprawdę z górnej półki? Byłoby to chyba nad wyraz ciekawe doświadczenie móc porównać kilka naprawdę dobrych kabli. Myślę, że z osobna niewielu z nas miało okazję przerzucić sporo interkonektów z górnej półki cenowej? Sądzę, że takie doświadczenie porównanie mogłoby być dosyć interesujące? A może Ty Piotrze podjąłbyś się opisu?

Jerzyk23

Spotkanie z dobrymi kablami oczywiście jest myślą przednią, niemniej problem w tym, skąd wziąć takowe. Problem dodatkowy, przynajmniej w moim przypadku, jest taki, że na sprzęcie lampowym porównania są bardzo żmudne z uwagi na konieczność rozgrzania się lamp. Niemniej sam zacząłem kiedyś ten wątek od porównania najlepszych słyszanych przez siebie kabli, a niczego lepszego w międzyczasie nie słuchałem. Fadel Reference One zdecydowanie góruje na Tarą Air1 i XLO Limited tudzież Unlimited. Z kolei Dirt pisał mi o wyższości tej Tary Air1 nad Cardasem Golden Reference. Wreszcie Darek donosi mi o wyższości Fadela Coherence nad Reference One i to wyraźnej. Tym sposobem mamy już ukształtowaną czołówkę, ale bez udziału wielu wybitnych kabli, jak Kondo, Nordost czy Siltech. Kondo podobno jest specyficzne i raczej tylko do lampy, Valhalla bardzo neutralna i tylko do super sprzętu, a o Siltehu nic nie wiem, natomiast Lacrimoza jest jego wybitnym znawcą i może mógłby go odnieść do wymienionych przeze mnie kabli.

Znalazłem takie, dość interesujące zestawienie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Fajnie :) Właśnie zacząłem się uczyć hiszpańskiego.

Co do propozycji porównania kilku zwiezionych w tym celu interkonektów z górnej półki, to jestem za - świetny pomysł. Na pewno znacznie lepszy, niż kupowanie na Allegro bez słuchania lub pytanie o wszystko Lacrimosy i po uzyskaniu odpowiedzi, uważanie sprawy za załatwioną, a tematu za zamknięty :) Forum służy chyba głównie do rozmów i wymiany poglądów między forumowiczami, a tu tego raczej nie widzę - raczej wpatrywanie się w wyrocznie, ew. wspomniane wzajemne się obrażanie. A potem i tak kupowanie na Allegro :) Na tym tle propozycja porównawczego spotkania to prawdziwy high-end :)

Ps. Siltechy to są doskonałe kable, ale chyba jednak do lampy...

Z ostatnio wyszukanych porównań interkonektów mam następujące:

Ukryta Zawartość

aczkolwiek co do 6 moons mam poważne obiekcje czy jest to obiektywne i miarodajne źródło. Opinie są tam raczej - moim zdaniem - tendencyjne.

Oraz Stereophile:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr Ryka, 18 Lut 2007, 15:30

>Valhalla bardzo neutralna i tylko do super sprzętu

Swietny tekst! Prawie jak sugestia, ze kabel nie ma znacznia bo dobry system i tak dobrze zagra nawet z Valhalla ;-) ;-) ;-)

>

Ukryta Zawartość

Czy masz ten link (to co sie pokazuje) w wersji angielskiej? Szczerze mowiac nie do konca zrozumialem.

pzdrw

soso

Ukryta Zawartość

Soso

Valhalla, jak piszą, po prostu rozbiera system do naga i kiedy ma on jakieś słabości, to stają się o wiele lepiej widoczne. Przejrzysta neutralność, która niczego sama od siebie nie poprawi poza właśnie przejrzystością. Ja jej nie słyszałem.

Tekstu po angielsku nie mam, ale najpierw są wymienione kable najlepsze w relacji jakość-cena, a potem bez względu na cenę. Z tych drugich najepszy jest Kondo.

Bardzo byłbym ciekaw porównania Kondo, Fadela Coherence i Valhalli.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

A ja dzisiaj jadę do znajomego, który ma system z wzmakiem lampowym, porównać Sky z Tarą Air 1. Potem przywiozę te kabelki do siebie i porównam na tranzystorze - sam jestem ciekaw co mi wyjdzie :)

Co do tego linka hiszpańskiego, to autor nie wychodzi poza kilka marek. Ciekawe ile słyszał i jakie ma porównanie, być może wszystko co słyszał umieścił w rankingu...

Jerzyk23->>>

Nie znam kabli firmy Zu :-( Podzielam opinie rowniaz Piotra na temat sznorowek z Crystal Cable.

Dla tych mniej w tajemniczonych powiem ze Crystal cable jest wlasnoscia zony (Gabe) Edvina z Siltech'a.

Jeden z moich znajomych z komentowal ze jest robiony pewnie z odpadow. Ja tutaj nie bede spekulowac to nie miejsce i casz na to. Wiem, ze Crystale wygladaja bardzo skromnie nie mniej jednak spisuje sie znakomicie, moj kolega jest ich dilerem i w zeszlym roku sprzedal za $75K ida jak woda twierdzi.

Odrazu przyznaje sie bez bicia ze tym produktem nie handluje, ale polecam.

Pozdr.

Odnosnie AQ, byc moze ktos pominol moj poprzedni komentarz, nie slyszalem ich nowej generacji kabli wiec nie moge sie wypowiedziec, wiem ze Elberoth ma sporo bezposredniego doswiadczenia z tym kabli i to tymi z gornej polki prosze jego zapytac.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

>BlueMax

"ABs, trzeba samemu posłuchać. Ja wiem co słyszę i wcale go nie zachwalam"

OK, ale dlaczego nie zachwalac?, ja swego czasu pialem na temat Heavens Gate US, a oddalem go w rozliczeniu jak wymienialem sprzet... powiem Tobie, ze rowniez na sluch wymienilem glosnikowe Kondo i to podwojny przebieg na MITa, ktory byl o wiele tanszy, a w dalszm ciagu uwazam ksl-spc za genialne druty...

>Lacrimosa

dzieki za propozycje, mysle o tym Siltechu juz od dluzszego czasu, pamietam stary sq80b, ktory zapadl mi gleboko w pamieci...

Teraz gram na XLO Reference, a za preampem mam komplet MITa razem z glosnikowym, ktore z koncowka Krella robia miazge i zestawienie kompletne, potrzebuje juz tylko wymienic laczowke za cdp i bede stawial wlasnie na dzwiek najwyzszego HG lub Siltech?

Co do kabli Fadela, jezeli chodzi o nizsze modele wlaczajac w to Aeroflexa Plus moje zdanie jest bardzo zle, totalna porazka i nedza, moze ten najwyzszy gra dobrze, nie slyszalem.

Audioquesta znam starsza linie do Anacondy i sa to srednie kable, ale jakos juz nie mam checi przesluchiwac ich produktow, moze sie myle, podobno zaczely grac hiend...

Mnie strasznie zainteresowal XLO, wczesniej nie mialem u siebie ich produktow i tak od czapy, jak nadazyla sie okazja, akurat zostalem bez kabli kupilem dwie parki xlo reference xlr z pierwszej serii i cholender strasznie sie zdziwilem, bo kabelki graja jak za takie pieniadze wrecz wybornie, to co potrafia wyzsze modele? czyli jak to z kablami, jednemu podoba sie Fadel, drugi woli XLO czy innego AQ, Voodoo Panie ;-))

Już pisałem, że niskie Fadele są nienajlepsze i do Referenca mają się nijak. XLO Signature 2 jest dobrej klasy neutralnym kablem. Nie ma żadnych słabości. Dwa wyższe modele są od niego bardziej kulturalne w dobrym tego słowa znaczeniu, nie są natomiast spektakularne i z tego względu jak sądzę mają zastosowanie jedynie w systemach spektakularnych samych z siebie. Względem Reference One ich przekaz jest mniej wyraźny i nie generują tak zjawiskowego czarnego tła.

witam!

przyznam sie ze z ciekawościa obserwuje ten wątek ,zreszta tak się złożyło ze ostatnio to jakiś temat na czasie sie u mnie zrobił

zaznacze ze -większości- łączówek podanych nie dane mi było słyszeć, bo jako niewierzący(kable nie grają- i już) lepiej czułem się ze swoim podejsciem :)

zawsze obracałem się w drutach do mak 600 -700 złotych a jak trafiło sie coś tańszego to cieszyłem sie jak dziecko.

ostatnio jednak wyladował u mnie fadelek reference i przyznam się ze długo podnosiłem -paszczenkę- z podłogi

opowieści z dreszczykiem pominę , ale fakt jest że swego czasu słuchałem tych kabli z nizszych serii i jakieś takie mocno mieszane uczucia miałem a teraz na sama myśl o podłaczeniu fadela c. strach mnie ogarnia :)

stąd kilka pytań mi się nasunęło jak dla mnie ważnych;

1.czy ktoś majacy do czynienia z reference 0.5 one i coher. moze podać w jakim kierunku udaja sie własności soniczne tych drutów?

2. od jakiego progu uderzyć w głosnikowce?

jesli ma być tak jak z konektem to istna rzeźnia się szykuje

3.obecnie na forum chyba wszyscy kupili tare l. air 1 więc może ktoś miał mozliwośc porównamia tego druta z fadelowym reference, interesuja mnie konkretne róznice ?

pozdr.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

arek67, 18 Lut 2007, 16:36

>Sky jest ok. chociaż słychać, że to srebro. Air1 jest suchy. Tak wyjdzie. Chyba, że będą "tłuste"

>lampy.

Arek, dokładnie tak wyszło jak piszesz. Co do słowa i przecinka :) Air1 grały z lampką ASL i Tempo 3 i było sucho i płasko. Wszystko nabrało życia po zapięciu Sky. Zaznaczę, że była to pierwsza wersja Tary Air1, nie ta, która jest teraz w sprzedaży.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

> fubb

Co do porównania Fadela Ref One z Tarą Air1, to od tego się przecież zaczął ten wątek. Przeczytaj pierwsze wpisy Piotra Ryki, który ma Tarę i zapiął u siebie Fadela.

Co do głonikowych, to (nie ten wątek :) myślę, że Fadele zaczynają się od Streamflexa - odmiany Special i Duo, a potem masz Coherence :)

może już od Stream`a, w zasadzie niepochlebne opinie o głośnikowych fadelach słyszałem jedynie odnośnie podstawowego modelu Greylitz. Dalej same pochwały.

Cieakwi mnie czy ktoś miał możliwość posłuchać topowego Gold Line Coherence? Nigdzie nigdy nie znalazłem żadnej wzmianki nt tego przewodu, czy był kiedykolwiek testowany w jakimś piśmie? Przy swojej cenie powinien budzić ciekawość prasy branżowej.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

> Piotr Ryka

Ale takie podejście zmierza do uznania, że należy sprzęt dobierać do kabli, żeby pozwolić im zagrać, a nie odwrotnie. Przecież po zapięciu Sky było naprawdę nieźle. Przypominam, że to Ai1 pierwszej generacji, sam właściciel przyznawał, że gorszy od aktualnego.

> PMD

Gold Line Coherence to nie jest przewód, tylko tzw. system. A polega to na przesyłaniu sygnału jakimiś rurami i tym podobnymi metalowymi konstrukcjami, kawałki kabla są tylko na zakończeniach od strony sprzętu. Najwyższy normalny kabel to Coherence.

Jestem właśnie w trakcie odsłuchu Sonus Olivy w pełnej wersji na Bulletach...

no cóż, HIGH END to nie jest, ale za to przystępny w cenie, więc się wypowiem w niniejszym wątku:

jak grają?

Obrazując sprawę krótko przedstawiam niniejszą listę elementów toru i środowiska AUDIO, które moim skromnym zdaniem NAJBARDZIEJ wpłynęły na dźwięk (w moich uszach) w porządku od najbardziej do najmniej:

1. Kolumny i ich rozstawienie

2. CD

3. Akustyka pomieszczenia

4. Wzmak

5. ...

6. ...

7. ...

8. ...

9. ...

10. kable

Tyle ode mnie. Mogę jedynie wszystkich zainteresowanych zakupem super drogich kabli namówić na wstępny odsłuch i poważne zastanowienie, czy taka poprawa jest warta XXXXX złotych.

Pozstawiam do indywidualnego przemyślenia.

pzdr.

Jędrek

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Widocznie SO wniósł tak małe zmiany, o jakich piszesz. Widocznie kabelek nie jest tak doskonały jak o nim piszą. Nie wiem, nie słuchałem... Ale nie ma co generalizować na podstawie SO. Wczoraj Sky wniósł duże i wyraźne zmiany w porównaniu ze Tarą Air1. Zmiany warte swej ceny...

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Widocznie SO wniósł tak małe zmiany, o jakich piszesz. Widocznie kabelek nie jest tak doskonały jak o nim piszą. Nie wiem, nie słuchałem... Ale nie ma co generalizować na podstawie SO. Wczoraj Sky wniósł duże i wyraźne zmiany w porównaniu z Tarą Air1. Zmiany warte swej ceny...

->PMD

Może troszkę nie na temat, ale o kablach głośnikowych też nie zawadzi wspomnieć. Neutralny głośnikowiec Fadela to Coherence (być może Gold Line również, ale tego akurat nie słuchałem), Elb napisał, że są po cieplejszej stronie +(6-7), ja z kolei słuchałem cały set i dałbym +(0-2). To najbardziej "ostry" z Fadeli :-)

Niżej z głośnikowcami jest już różnie, tzn. słychać zmiany zależnie od amplifikacji z tym, że

bezapelacyjnie najsłabszy jest Greylitz i to chyba jedyny słaby przewód głośnikowy Fadela.

Następny w hierarchii model to Stream i tu jest pewna ciekawostka.

Kabel ten ma podobną budowę, co topowy Coherence tj. wielożyłowy z izolacją poszczególnych żył (Litz) a przewodnik to miedziany OFC. w modelu wyższym (czytaj droższym) - Streamflex, zastosowano dodatkowo srebro (OFC/S).

Testy przeprowadzone przez zachodnich pasjonatów audio uplasowały kabel Stream Duo (podwójna liczba przewodów) wyżej od kabla Streamflex Plus a co poniektórzy ocenili, że kabel ten gra na tyle blisko modelu Coherence, że można na nim poprzestać i bólu nie będzie. Ja osobiście nie podzielam tego entuzjazmu i uważam Coherence za top, czy też state of the art. Obecnie używam modelu Stream, bo jego wersja bi-wire jest najmniej kosztowna z całej oferty kabli głośnikowych Fadela. Nie jest on neutralny, ale za to ogromnie muzykalny, bawi się barwą dźwięku, nie znam innych takich kabli, a nawet jeśli znam to na pewno nie w tych przedziałach cenowych.

Podobnie ma się sprawa z łączówkami tylko, że tu jest już bardziej normalnie tj. wzrost jakości idzie w parze z wysokością ceny. Jedyny wyjątek to model Reference One, który według mnie nie jest lepszy od łączówki Aeroflex Plus. Posiadałem te kable prywatnie przez dłuższy czas i gdybym miał wybierać raz jeszcze zachowałbym trochę gotówki na płyty:-))

I znowu przecieki z prasy niemieckiej oraz hardocorowe testy bogatych psujofili mówią, że Reference One to złączone dwa Prolinki. Ogólnie jest to jednak bardzo dobry, hi-endowy kabel.

Mam swoją teorię odnośnie kabli Fadela a mianowicie wszystkie niższe modele ale za to podwójne (Duo) grają lepiej niż modele uplasowane przez producenta o szczebel wyżej.

Nie zapominajmy, że mamy odmienne preferencje brzmieniowe, więc znajda się tacy dla których, Fadel muli lub „nie znam gorszych kabli”.

Pozdrawiam,

BlueMax - pełna zgoda - generalizować nie należy. Trzeba jeszcze pamiętać o różnicach indywidualnych odbiorców - co na mnie nie robi takiego wrażenia nie oznacza, że na innych nie robi. Może mam gorszy słuch?

Cholera wie.

pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.