Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

z Monitorami to czasem z każdą kolejną wersją nie miały innej barwy?

Szymek: Marantz PM68/78/7000/7200/8000 daje niezłe kopyto, wydajny prądowo, gra czysto i detalicznie.

Sam mierzyłem moc, daje 2x120W z hakiem wysterowany sinusem i obciążony oboma kanałami.

Choć to budżetowa wersja, elektronikę jednak ma OK, ale zawsze mozna zmienić gniazda wyjsciowe na pozłacane, dodać gniazdo IEC, przeprojektować preamp w tym OPA6104 i choć jaj nie urwie, to jednak odtwarza bardzo fajnie.

Edytowane przez ar_w

Troszke to na pewno jest roznicy miedzy dana wersja danej serii, ale na pewno jest to mniejsza roznica niz wlasnie roznica miedzy seriami jak np monitor kontra studio, czy studio kontra signature...

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

miałem poprzednio marantz pm-6003 i marantz pm-7001 i ten sony co mam gra najlepiej z tej trójki.... a jakieś inne firmy nie robią przyzwoitych wzmacniaczy o nienajmniejszej mocy i grające tak jak opisałem: (dużą dynamikę i szybki zwinny , nie koniecznie nisko schodzący bas), a czegoś z takich firm (wiem ,że to nie ta cena do której szukam:)) bym nie dosttał jak: xindak, arcam, primare - jak one grają?

?

akurat 7001 gra bez dynamiki i piskliwie, 6003 nawet jeszcze gorzej, ale dobra.

Mysle, takie pytanie trzeba zadac w wątku o wzmacniaczach a nie Paradigmach

Edytowane przez ar_w

Tu link dla tych co mysla o studio 60v5 :-)

http://piyanas.com/forum/index.php?topic=6997.0

Pozdrawiam

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• Moderatorzy

de gustibus non est disputandum - uważam S60 za jedne z lepszych pod względem dźwięku kolumn w swojej kategorii cenowej, ale wygląd mają iście odpustowy , bardziej leżą mi /(wizualnie) rx8, cm8, Gx 200

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

to prawda, jestem po odsłuchach, ale wygląd Studio 60v5 jest bardzo poważnym czynnikiem, który mnie do tych kolumn zniechęca, bo jakby nie patrzeć, jest jednym z głównych elementów wystroju pomieszczenia. Już 100kroć wolę design Paradigm Monitorów

Kolumna poza pożądanym graniem ma też dodawać uroku temu miejscu. Yh.

Witam szanownych paranienormalnych

i prawie następnego skuszonego --- ari_w " Twoim zdaniem 60-tki lepiej grają od 40-tek?"

po dwóch latach słuchania studio60 są lepsze od studio40 pod względem basu w 20 m2

ze średnicą ciut gorzej , ale to nie są jakieś straszne zmiany oczywiście mam tylko stereo , ale też podłączona kablówka vektra na kanałach hd wymiata , korzystam też z blu-ray do oglądania koncertów i filmów to jest totalna energia , a nie patrz na szanownych panów którzy gardzą paradigm------ dwa lata temu byłem w sklepie audio color rozmowa ze sprzedawcą o studio 60 mówi do mnie pan wyrzuci te kolumny wysokie beznadziejne średnica też, a bas to tragedia ,a teraz leszcze sprzedają paradigm od monitor po signature już nigdy nie wejdę do sieci tych zakłamanych sklepów audio color.

Dzięki za opinię.

Jeszcze ciekawi mnie brzmienie i troche kusi: http://audio.com.pl/testy/bandw-cm8:1

czy grają typowo "bowersowo", choć podobo przeszli w strone cieplejszego dźwięku, ciekawe jak z wykopem i jak się mają do studio 60.

Pytanie retoryczne: Studio nie moglyby wygladać chocby jak te CM8 ?

STENCH: miałeś porównanie studio z cm8? Jak wypada roznica Twoim zdaniem (i pytanie jakiej muzyki słuchasz) ?

Dzięki za opinię.

Jeszcze ciekawi mnie brzmienie i troche kusi: http://audio.com.pl/testy/bandw-cm8:1

czy grają typowo "bowersowo", choć podobo przeszli w strone cieplejszego dźwięku, ciekawe jak z wykopem i jak się mają do studio 60.

Pytanie retoryczne: Studio nie moglyby wygladać chocby jak te CM8 ?

STENCH: miałeś porównanie studio z cm8? Jak wypada roznica Twoim zdaniem (i pytanie jakiej muzyki słuchasz) ?

Kolego (a wlasciwie 'koledzy')

Nie wiem czy wiecie ale mamy 2013 rok. Wiekszosc dobrych kolumn ktore dzisiaj powstaja wygladaja jak Sudio/Signature. Idz do sklepu i zobacz z bliska jak wygladaja te 'cudowne CM8 w porownaniu do Studio. O dzwieku nie wspomne bo to inna liga.

Witam dokladnie co do sklepu audio-color to tak samo mam odczucie ze Panom sie albo gust pozmienial albo ..... mi rowniez mowili ze 2-3 lata temu ze paradigmy to mozna wywalic przez okno, a teraz mowia ze to dobre kolumny :-) i bardzo dobry wybor jak powiedzialem ze mam chec kupic studio 60v5 ......ale to jest zycie .... a najlepsze jest to ze powiedzmy te dwa czy 3 lata temu jak rozmawialem z ktoryms tam Panem mowil ze do kitu sa ale na pytanie kiedy je sluchal to odpowiedzial ze z 5 lat temu :-) a obecna seria studio a wczesniejsza to zupelnie inne wykonanie i inny dzwiek, nie wspomne o wygladzie...

A wrcajac do tematu kwestia gustu jednym sie podoba innym nie jesli chodzi o wyglad - mi sie podoba i wykonaniem tez jest klepsze od np CM 8, czy nawet CM9 ( oczywiscie jak dla mnie ) mi bardziej pasuje dzwiek studio, a sluchalem i troskze na CM 9 wiec mam porownanie.... Trzeba cos wybrac albo co sie podoba z wygladu ale dzwiek i generalnie wszystko co z nim zwiazane jest znacznei gorsze, albo dzwiek a mniej patrzec na wyglad, tym bardziej ze same kolumny pod wzgledem wykonania sa naprawde dobrze zrobione i mysle ze tutaj nikt nie bedzie tego kwestionowal....co denerwuje to gwarancja 2 letnia bo juz prawie wszyscy maja 5 letnie, a paradigm tylko na najnizsza serie - to jest WSTYD !!!! Tym bardziej ze za granica jest 5 letnia gwarancja .... ale trzeba pamietac ze zyjemy w Polsce i nasi dytsrybutorzy sa bardziej zachlanni.... niestety... Zaraz ktos z Polpaka sie odezwie i pwoie ze najnizsze ceny sa w Polsce na paradigma - ok tylko ze co z tego skoro za granica 4 krotnie sa wyzsze pensje ,a przynajmniej 3 krotnie.....

Ja bym kolego bardziej dzwiekiem sie kierowal niz wygladem...... chyba ze pieniazkow za duzo nie mozesz wydac i ten aspekt ukierunkowuje cie w strone monitorow... jak dla mnie pod wzgledem dzwieku to inna liga to tak jak sie ogalda nasza liga a pozniej perzelaczysz na lige angielska - to odnosi sie wrazenie ze wszyscy zawodnicy w lidze angielksiej maja motorki w sobie ze tak szybka biegaja przez 90 min, bo nasi jakos nie moga sobie z tym poradzic za to z ambicjami i kasa jaka by chcieli dostawac to juz calkiem dobrze sobie z tym radza....

lolek

de gustibus non est disputandum - uważam S60 za jedne z lepszych pod względem dźwięku kolumn w swojej kategorii cenowej, ale wygląd mają iście odpustowy , bardziej leżą mi /(wizualnie) rx8, cm8, Gx 200

Zgodze sie ze GX wygladaja superowo ale i cena ich jest zupelnie inna i gx 200 sa mniejsze od studio 60 wiec trzeba by isc w strone gx 300 a te juz ponad 15 tys , a nawet gx 200 to okolice 12 tys .... wiec nie te kwoty co kosztuja paradigmy studio 60 ... Wg mnie roznica w cenie nie jest warta zeby kupic gx zreszta mozna popatrzec na fora ze ludzie w Polsce z regoly maja serie nizsze jelsi chodzi o monitor audio.... i tych jest duzo, a wyzsze juz znacznie mniej choc kolumny zacne tylko troszke jak dla mnie poszly z cena za duzo....

lolek

Studio mają bardzo ekstrawagancki wygląd i o ile CM-y mają wygląd smukły i prosty (jak lubie), to Studio mają ponadczasowy, tak jakby je zaprojektowali kosmici.

Pamietam dobrze jak w 2003 ukazało się BMW E60 - to był szok, a teraz po 10 latach wciąż trzyma ładną linię.

80% zdecydowania na wersję Studio 60v5 (ew. 40v4 jak sie uda), bo nie wykluczam z miedzy czasie czegoś innego, co byc może lepiej zagra w podobnej cenie

Studio mają bardzo ekstrawagancki wygląd i o ile CM-y mają wygląd smukły i prosty (jak lubie), to Studio mają ponadczasowy, tak jakby je zaprojektowali kosmici.

Pamietam dobrze jak w 2003 ukazało się BMW E60 - to był szok, a teraz po 10 latach wciąż trzyma ładną linię.

80% zdecydowania na wersję Studio 60v5 (ew. 40v4 jak sie uda), bo nie wykluczam z miedzy czasie czegoś innego, co byc może lepiej zagra w podobnej cenie

daruj sobie te s40v4 to moje byłe głośniki mają teraz 4 lata sprzedałem je z tymi podstawkami 2 lata temu za 3,5 koła lepiej

dołóż i kup nowe s60v5 naprawdę warto a ten z audio color to pajac, a taki był pewny 2 lata temu a teraz sprzedaje te głośniki na śmietnik :)

Aha... ;) mały ten swiat jednak, facet chce sprzedac w cenie w jakiej kupił, a nawet lepiej.

Jeszcze padła propozycja: http://www.audioreference.co.nz/news/quadral-platinum-m4-easily-wins-multi-way-floorstander-test

Ale design tych to dopiero oderwany od rzeczywistości jest. Facet w rankingu daje je najwyżej, potem dopiero Studio 60, nawet napisał, ze sie na Studio bardzo zawiódł

to już 3 właściciel

drugiego spotkałem na audio show 2012 szaleniec cały czas zmienia

mi to już przeszło no chyba że jakaś super okazja na signature S6 :)

bo 19 tysia to dla mnie astronomia a Kopernik już nie żyje bardzo długo :)

To chyba normalne, że na używanym sprzęcie traci się mniej przy odsprzedaży, niż na nowym, czasem wręcz się zyskuje. Paradigm trzyma cenę, zwróćcie uwagę, że używanych podłogówek serii Studio praktycznie nie ma na rynku. Pogubiłem się już w cenach, ale chyba była mowa o 3300 z podstawkami, nowe Studio 60 to kwestia +/- 5000. Przy różnicy 1700zł miałbym ciężki orzech do zgryzienia, przy +/- 1000 już bym się nie zastanawiał i brał Studio 60.

Dodam jeszcze, że brałbym najlepsze kolumny na jakie mnie stać, w audio nie ma sensu bawić się w półśrodki, bo później i tak czegoś brakuje, człowiek szuka dalej i rezultacie kupuje jeszcze raz. Myślę, że nie warto kupować nie do końca odpowiadających wymaganiom kolumn tylko dlatego, że są trochę tańsze.

Aha, czyli ja byłbym 4-tym wlascicielem tych kolumn, no pieknie.

Wiem roge, biore pod uwagę fakt, ze jak kupię przykladowo PM 9v7, to za jakiś czas stwierdze, ze bede chciał coś lepszego, odsprzedam je tracac 1000pln i zaś bede musiał wylozyć tym razem jeszcze większą gotówkę do +-5000pln.

Dlatego szukam na rynku wtórnym jakichś używek, ew. mało smiganych, ale z Paradigmów faktycznie blado jest, co tymbardziej dowodzi, że to porządne paczki spełaniące oczekiwania wiekszosci.

Teraz pytanie jaki wzmacniacz najlepiej z nimi wspólpracuje zeby wykrzesić z nich każdy szczegół?

Coś czuje, ze mój Marantz Pm7000 tego nie zapewni, choć moc ma ogromną i jest po dość długo wykonywanym tuningu, to jednak S60-tki nie rozwiną na nim skrzydeł,,

Witam,

może ja coś napisze o kolumnach Studio 60v5.

Zapoznałem się z tymi kolumnami dość dobrze. Słuchałem tych kolumn w różnych gatunkach muzycznych. Grają super, na prawdę warte polecenia. Byłem już zdecydowany na zakup, ale niestety brak interesującego mnie koloru wstrzymał decyzję.

Na dostawę odpowiedniego koloru musiałem czekać ponad dwa miesiące. W międzyczasie zapoznałem się z kolumnami Harpia Amstaff mini i jestem już po ich zakupie. Paradigmy wg mnie przegrały, choć nieznacznie, a zadecydował o tym jeden gatunek muzyczny, a mianowicie metal, którego tez sporo słucham. W Harpiach jest wypełnienie dźwięku, którego brakowało mi w Pardigmach. Nie wiem jak to dokładnie ująć, ale nie było tego tzw. "mięsa"? W Harpiach jest to samo co w Paradigmach plus to "coś"

Witam to jest ten minus paradigma ze jak nie ma koloru danego to niestety trzeba poczekac czasem jak sie czlowiek nie strzeli w dostawe :-( a na jaki kolor miales chec ??? :-) i kolejna sprawa lubei ludzi ktorzy jak kupia cos innego to nie zachwycaja sie po niebiosa a cos innego juz katuja ze dno i w wogole .... bo to co si ekupilo to dopiero gra :-) Pozdrawiam kolege. Ja tez czekam na dostawe :-) w polowie marca powinna juz byc w polpaku .... i miejmy nadzieje ze cena ta sama bo $ tani a na pewno nie drozszy niz wtedy kiedy ostatnia dostawa zawiatla do Polski... miejmy nadzieje ze sie zachowaja panowie i nie zmienia cen , a jak zmienia to zawsze pocieszam sie mozna kupic cos innego :-) to nie PRL :-)

lolek

KotD, za ile kupiłeś te Harpie i gdzie? 6900 to spora cena, troche przewyzszająca mój budżet (5k to max)

Dobrze, ze mają 3-drożny system, bo 2.5 drozny mnie nie do konca przekonuje, martwi jednak 1-rzędu filtry i konstrukcje bez maskownic (?)

Uczciwie piszą chociaz, ze to 4-ohmowe kolumny, bo Paradigmy również mają 4, a nawet poniżej

Też potrzebuję nasyconego dzwięku szczegolnie gitary elektrycznej i mięsistej stopy perkusji. Jesli S60v5 krótko i szybko odtwarzają bas, stopa gra bardziej kickiem niż mięsem, co mi trochę średnio odpowiada.

Powiem szczerze, że gdy zaczałem modyfikować wzmacniacz, udalo się uzyskać soczyste brzmienie nawet na moich B&W 602 S3, choć wciąż im brakuje spojnosci z tonami wysokimi - tu sobie ogolnie nie radzą, uszy drażnią i tego na pewno nie przeskoczę, zresztą... z czym do ludzi.

Ja kupiłem bezpośrednio w Harpii. Proponuję zadzwonić do pana Jurka Herzyka, kontakt jest na stronie Harpii. Obecne modele mają maskownice.

Pozdrawiam

Edytowane przez KotD

Ja mam podobnie ustawione monitory Dynaudio i całą elektronikę, co prawda nie aż tak wysoko, tylko Studio 100 stoją na podłodze, bo te ciężko przewrócić. Podstawkowe kolumny nie mają szans w starciu z małymi dziećmi...

to już koniec świata takie ustawienie

patrzcie na zdjęcia

http://allegro.pl/paradigm-40v4-studio-i3028842640.html

niczym niegdyś tonsile leżące jeden na szafie, drugi na regale :))

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.