Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

S4 są mniej krzykliwe nieco delikatniejsze są inaczej zestrojone mają więcej informacji na górnych rejestrach na pewno beryl robi swoją robotę ;), 40 są na środku góry mocniej wyeksponowane .

Widzę że wszyscy miłośnicy klasy A są oburzeni heh;) każdy ma prawo do własnej opinii .Jednemu się coś podoba drugiemu nie takie życie ważne że każdy z nas jest zadowolony i je z jednej michy ..,.

Kazdy ma prawo do opinii ale wg mnie to jest bzdura.

Może nie bzdura ale na pewno mija się to z prawdą. Mam obecnie Dac WILE połączony z moim CECem w roli transportu. Plumka to nie gorzej niż gdy jest na prawde głosno. S8 to na tyle wyrafinowane konstrukcje , że nawet cicho grają na odpowiednim poziomie . Fakt, nie po to kupuje sie takie gabloty by słuchac na minimalnych poziomach głosnosci , ale ich gabaryty i potencjał wcale tego nie wykluczają.

Słyszałem bardzo dużo , ostatnio miałem Accuphase A60 i monobloki lampowe Manley Classic 250 ten o mocy 250W w czystej klasie A . To jest dopiero klasa A przez duże A i wiem jak gra prawdziwe 50W w klasie A . Klasa A klasie A nie jest równa to po pierwsze . W urządzeniach za kilka kawałków klasa A jest klasą przec duże CH. Dobre piece A kosztują dobre pieniądze .Prawe Każdy wzmacniacz w klasie AB oferuję cząstę klasy A .Kalsa nie ma znaczenia . Słuchałem piece w klasie AB i nie były gorsze a nawet lepsze od pieców w klasie A

.Oczywiscie że pięknie grały S8 z końcówką 20W w kasie A , tylko pytanie jak słuchasz i czego Te kolumny nie są stworzone do plumkania bo są lepsze . tylko do ostrego grania i zabawy. Obecnie mam monobloki M1000 które pracują w klasie AB dla mnie grają najlepiej pasują do moich preferencji muzycznych . Ważne że mnie się podoba . z S8v3 a przerzuciłem kilkanaście pieców między . 3-40 kzł . I np. Rotel RB-870 za 800zł grał fantastycznie z nimi a Manley 250 już nie a to piec za 25kzł pracuje w czystej klasie A i kibel .

przy okazji , jeżeli jest ktoś zainteresowany . Mam do zaoferowania dziewicze S4V2 wiśnia Studio 100v3 w kapitalnym stanie oraz studio 40v3 kolor orzech różnany w kapitalnym również .Pracowały w 5.1 jako tylne .

Troszkę upraszczasz sprawę , delikatnie mówiąc i w sumie rozkminiasz o rzeczach oczywistych. Czy zastanawiałeś się nad powodem takiego stanu rzeczy jaki opisujesz? Chodzi mi o sytuacje z Rotelem za 800 zł i Manleyem za 25tys

Nie upraszczam sprawy , wyrażam swoją opinię i mam zamiaru tłumaczyć się , nie mam potrzeby tego tematu rozszerzać .Każdy wyciąga wnioski sam u siebie w domu .Opisuje fakty . S8v3 są fantastyczne ale są lepsze miałem lepsze i słyszałem dużo lepsze .

Nie jestem po to jak większość tu , żeby chwalić się tylko tym co mają i pozytywnie opisywać sprzęt posiadany. . Prawie każdy na tym forum pisze tylko ahy i uhy jak to pięknie grało z moim wzamcniaczem 50W w klasie A i w ogóle jak to pięknie grało i wysterowało. .Nie musze nikogo przekonywać ale jak ktoś ma ochotę przekonać się zapraszam z tymi wzmacniaczami Xindaka 50W zrobimy test jak potafją wysterować S8v3 a może Infinity Beta jeszcze pociągną . Nie jestem po to żeby zgadzać się ze wszytskimi. Każdy ma inne odczucia i sprzęt .Może zaraz ktoś wyskoczy że Ta klasa A pociągnie 4 x30cm w betach ,.Tam potrzeba 1KW a a nie 100W . Może ktoś słuchał Infinity Beta i ma inne odczucia ? Chętnie podzielę się opinią .

Edytowane przez Bassoholik777

Nie upraszczam sprawy , wyrażam swoją opinię i mam zamiaru tłumaczyć się , nie mam potrzeby tego tematu rozszerzać .Każdy wyciąga wnioski sam u siebie w domu .Opisuje fakty . S8v3 są fantastyczne ale są lepsze miałem lepsze i słyszałem dużo lepsze .

Nie jestem po to jak większość tu , żeby chwalić się tylko tym co mają i pozytywnie opisywać sprzęt posiadany. . Prawie każdy na tym forum pisze tylko ahy i uhy jak to pięknie grało z moim wzamcniaczem 50W w klasie A i w ogóle jak to pięknie grało i wysterowało. .Nie musze nikogo przekonywać ale jak ktoś ma ochotę przekonać się zapraszam z tymi wzmacniaczami Xindaka 50W zrobimy test jak potafją wysterować S8v3 a może Infinity Beta jeszcze pociągną . Nie jestem po to żeby zgadzać się ze wszytskimi. Każdy ma inne odczucia i sprzęt .Może zaraz ktoś wyskoczy że Ta klasa A pociągnie 4 x30cm w betach ,.Tam potrzeba 1KW a a nie 100W . Może ktoś słuchał Infinity Beta i ma inne odczucia ? Chętnie podzielę się opinią .

Jasne , ze kazdy patrzy na wszystko przez pryzmat swoich doswiadczeń i oczekiwań, gustów i preferencji. Jesli ktos zamierza wyciagnąc wszystko z takich konstrukcji ( tylko czyje uszy to wytrzymają) to jasne że XINDAK czy nawet Krell może w pewnym momencie uznac wyższosć innych konstrukcji , bo sa przecież "lepsze" tzn w tym przypadku wydajniesze. Do normalnego słuchania ,nawet bardzo głosnego, napedzenia i wysterowania wystarczy wspomniany XINDAK i wiele innych konstrukcji o podobnych wydajnosciach i mocach

Słuchając cicho podziałka mocy w M1000 pokazuje -50-100 mW i to wystarczy i pięknie gra .Ale są różne gusta. Nic nie poradzę że jestem miłośnikiem i wychowałem się na dużych i bardzo dużych głośnikach i końcówkach dużego kalibru .Jak mogę wrzucić zdjęcie ?

Bassoholik777 Xindak A600P napędzi wszystko tylko pytanie do jakiej głośności. Jak masz 100m2 i lubisz live poziomy to może braknąć ale braknąć a nie że sądzie końcówka i nie da rady napędzić Twoich S8v3 bo da je radę napędzić z łatwością tak jak i A600E też napędzi z łatwością. Wybacz ale miałem pod A600P podpięte bardziej wymagające kolumny niż S8v3 i grały. S4v2 napędzał nawet Leben CS-300XS i nie było tragedii. Natomiast zgodzę się, że z większą mocą w AB osiągniesz większa głośność ale kontrola nad głośnikami w zakresie mocy jaką oferuje XIndak będzie bardzo dobra i praktycznie do końca możliwości końcówki nic nie będzie siadało. Gwarantuje to 350 000uF i 24 tranzystorów bodaj mocy oraz potężne trafa. Natomiast Infinity to inna bajka to są spierdzielone kolumny bo mają zejście impedancji do bardzo niskiego poziomu i zamęczają większość wzmacniaczy tym właśnie, ale są wzmacniacze jak Metaxsas Solitaire która mają tylko 100W w AB klasie i robią co chcą z takimi R90 a i wyższe modele ciągną bez problemu bo dla nich zejście do 1Ohm to żaden problem. Jak się podniecasz tak 1000W w klase AB to potestuj najnowsze wzmacniacze w klasie D bo może się okazać, że 500W w klasie D tak złoi dupę Twoim 1000W w AB, że się mocno zdziwisz. Sam miałem 150W w klasie D który grał dynamiczniej, szybciej z większym wykopem niż Bryston 4B SST2 mający 350W/8Ohm czy też mój XIndak A600P a miałem też mocniejsze klasy D w domu włącznie do 500W/8Ohm i tam to było dopiero ciekawie a wielkość jak pudełko po sandałkach i może z 6kg wagi na monoblok.

I jeszcze jedno Xindak A600P ma 350 000uF a Accuphase A60 82 000uF więc co tu porównujemy ??:) Nawet ten 50W A600E ma 240 000uF :-) Accu to przy tych Xindakach popierdółka. Trafa też są o wiele mniejsze.

Edytowane przez Iceman007

Icemen , podniecasz się ty Xindakiem chyba nie słyszałeś nic lepszego . Twój Xnidka ma 24 tranzystory na kanał a mój Accuphase M-1000 jeden monoblok ma 56 tranzystorów ! dwa trafa 1800W przy 4 ohm . 1600 przy 1 ohm .Twój Xindak zdechnie przy Infinity BETA a mój nie. I gwarantuje CI że skontroluje lepiej głośńki niż twój Xindak . Mój M-1000 napędzi 3 komplety S8 bez piernięcia i będzie chciał jeszcze . Po za tym S8 to pestka z masłem R90 są lekkie do napędzenia miałem wszystkie Infnity posiadam najwięsksze Infinity V reference w historii i drugie od góry BETA o których nie masz bladego pojęcia .

Nie mam XIndaka już dawno mam małego Lebenika CS-300F który z dobrze dobranymi lampami itd oraz dobrze dobranymi kolumnami gra lepiej niż wszystkie tranzystory jakie miałem a ma kilkanaście wat i nie chce mi się już szukać dalej. Infinity nie podniecam się od lat bo nienaprawialne obecnie szroty mnie nigdy nie interesowały ale R90 miałem w domu od kolegi i zagrały u mnie fatalnie ich właściciel też był zdziwiony jak Harpie Dobermann złoiły im straszliwie tyłki. Twoje S8v3 to są kolumny 2 klasy gorsze od Harpii Dobermann nie wspominając o Harpii Monk a moje obecne KEF Reference 5 to jest kosmos nieosiągalny dla Paradigma ani dla żadnych Infinity chyba, że oczywiście masz 200m2 i potrzebujesz nie wiadomo jakich wielkich kolumn to wtedy można się podniecać starymi potworami Infinity bo KEF nie da rady ale w standardowych pomieszczeniach do 50m2 wstęgi Infinity to dla mnie śmiech. Wstęga i do tego jeszcze taka jak w Infinity to śmieć a nie głośnik. Porównałem XIndaka A600E i A600P do Accu A60 bo pisałeś, że wiesz co to 50W w klasie A a wyszło, że nie wiesz bo Accu przy tych Xindakach jest o wiele gorzej wykonanym wzmacniaczem pod względem wydajności prądowej i możliwości wysterowania kolumn i o to mi tylko chodziło. Nie odnosiłem się do Twoich M1000 bo to wiem, że potężna konstrukcja ale obecne taką moc osiąga się z klasy D bez problemów przy 5x mniejszej masie obudowie i poborowi prądu a dynamika i kontrola basu jest daleko poza zasięgiem tych Accu bo te konstrukcje mają często DF ponad 4000 a nie kilkaset jak największe smoki Accu za cenę mieszkania albo limuzyny i odnoszę się tutaj do wysterowania kolumn bo o tym tu rozmawiamy a nie o ogólnej jakości wzmacniacza bo widzę, że podniecasz się głownie ta mocą a teraz taka moc to pikuś i do tego bas z klasy D jest nieosiągalny przez ani klasę A ani AB. Bez problemów możemy kupić za kilka tysięcy wzmacniacz pro mający 2000W i podpiąć na bas a na średnicę i górę lampkę kilkudziesięciowatową aby osiągnąć genialną jakość basu + wspaniałą średnicę i górę. Do tego słyszałem już klasy D które grały bardzo analogowo, muzykalnie i będzie takich coraz więcej. Wyrosłem już z dużych wzmacniaczy a miałem w domu między innymi Abyssound 55kg wagi 80W w klasie A, miałem też kilka miesięcy jubileuszowego Xindaka PA25 - 75kg, 149W/8ohm zmierzone w teście AUDIO w klasie A czyli więcej niż Gryphon Antileon przykładowo. Byłem też właścicielem A600E i A600P miałem też S6v3 Paradigmy które Doberamanny MK2 SE zastapiły z dużą łatwością i ten beryl nic im nie pomógł a jakość średnicy i basu w Harpiach to był inny świat.

Wiesz co mnie jednak najbardziej zastanawia ? To, że tyle sprzętu przerzuciłeś i nie próbowałeś żadnych kolumn które by mogły zastąpić S8v3 ? Nie piszę o Infinity bo jak masz ogromne pomieszczenie to ok ciężko zamienić ale S8v3 znaleźć lepsze od nich to nie jest problem i nie trzeba nawet dopłacać. Dziwne, że tkwisz przy nich tak uparcie. Infinity sobie temat odpuszczam bo znam już maniaków i są nie do przegadania i Ty się pewnie do nich zaliczasz. Nigdy nie są w stanie oni jednak odpowiedzieć na pytanie czemu nie jest technologia Infinity kontynuowana skoro były takie wspaniale a tłumaczenie, że obecnie byłyby za drogie nie ma uzasadnienia bo teraz można sprzedawać droższe kolumny niż kiedykolwiek i za mln kolumny tez znajdują nabywców. Czemu JBL nie chce kontynuować, wskrzesić tej legendy przez niektórych najlepszych kolumn ever ? :) Miałem kiedyś Audiovectory Si3 Avantgarde Arette. Z jedną z najlepszych wstęg jakie obecnie się produkuje kolumny w cenie sporo droższej niż S8v3 bo w momencie kiedy S8v3 kosztowały coś koło 24-25kzł Audiovectory kosztowały 33 500zł a to mniejsze kolumienki. Wstęga z nich przewyższała wstęgę z R90 zdecydowanie co również stwierdził właściciel R90 na odsłuchach u mnie. Mimo wszystko tych kolumn tez się pozbyłem bo ta wstęga dalej nie grała prawdziwie. Zwykła kopułka metalowa SEAS-a za 170zł w detalu przebijała tą wstęgę za 5000zł za parę wyraźnie prawdziwością, dynamiką. Wstęga Infinity gra zdecydowanie za łagodnie i nie potrafi oddać siły talerzy, trąbki. Do tego jest zbyt kremowa. Od tego czasu wiem, że prawdziwa góra jest tylko z dobrych kopułek najlepiej twardych choć niektóre miękkie potrafią nieźle zagrać tylko zazwyczaj szybciej wchodzą w kompresję. S6v3 i S4v2 które również miałem miały piękną górę tylko cholera ten beryl od Paradigm znów był za łagodny i brakowało mu prawdziwości. Jest bardzo wyrafinowany, rozdzielczy, zróżnicowany tylko za delikatny.

Piszesz takie bzdury że szkoda czasu odpisywać. Tak jak myślałem ,Masz najlepszy sprzęt najlepsze ucho , i znasz się najlepiej ze wszystkich ! Ty wiesz Wieszczu wszystko a twoje klocki i kolumny są najlepsze i wszyscy bierzcie przykład z Icemana bo on wie jak skrócić wszystkim drogę przez mękę .Masz najbardziej wytrawne ucho i tylko Ty jesteś mistrzem tego gatunku .Na dodatek Xindak jest lepszy od wysokich modeli Accu . , ale się uśmiałem człowieku. Czy Ty słuchałeś kiedyś dobrgo Accu czy dobre Infinity V reference, Genesis 1.1 ? nawet nie wiesz co to za głośniki nie słuchałeś nie widziałeś a wydajesz recenzje , porównujesz je niskimi modelami Infnity i durszlakami o jednej wstędze . a na sam widok być się zaślinił .może Twoje Kefy zagrają lepiej od Genesis 1.1 i Infinity V. .pomarzyć dobra rzecz. Widzę że je wystawiasz na allegro KEF 5 , ponoć tak pięknie grają ... Kef zawsze robił słabe kolumny a ta szkoła brzmienia mnie nie zachwycała nigdy . Nie oceniaj czegoś waść pan czego nie słyszałeś . Są różne szkoły dobrego brzmienia .twoja jest lekko wypaczona i skrajna .Kończę dalszą rozmowę z tobą na ten temat bo takich pseudo audiofilów mądrzycieli przerabiałem nie raz .

Edytowane przez Bassoholik777

Twoje Infinity V to na allegro są regularnie wystawiane od lat i jakoś nikt ich nie chce takiej legendy za jedyne 199kzł. Nie napisałem, że Accu są złe brzmieniowo znajdź to w tym co napisałem tylko, że A60 wydajność prądową ma zdecydowanie niższą od Xindaka. Accuphase słuchałem kilka modeli i dupy nie urywa a A600E jest lepiej oceniany od E-550 choćby w zagranicznych testach przy 3x niższej cenie więc nie wiem czy taki ten XIndak słaby. Wysokich Infinity nie słuchałem ale skoro wstęgi są te same co w R90 tylko ich więcej to nagle lepiej grać o wiele nie zaczną do tego dużo głośników to masa innych problemów z brzmieniem poczytaj czemu WIlson wycofał się z używania wielu wstęg już dawno temu. Nagle nie znikną zniekształcenia generowane przez wstęgę a jest ich kilka procent zazwyczaj w przypadku takiego głośnika więc jak to się mówi "z gówna bata nie ukręcisz". Głośniki użyte w KEF Reference 5 są zdecydowanie lepsze od tego co 30 lat temu stworzyło Infinity a obudowa bardziej zaawansowana i tyle. Obecne systemu symulacji, obliczenia komputerowe pozwalają stworzyć technicznie produkt dużo bardziej dopracowany z o wiele lepszymi parametrami i takie są KEF-y kolumny które w AUDIO uzyskały najlepsze pomiary w historii, ale właśnie taka transparentność jaką mamy w KEF 5 dla większości audiofili jest nieakceptowalna bo niestety ale większość to mulersi którzy uwielbiają zmulony ciepły dźwięk. Do tego mają spójność dzięki swojej konstrukcji na niedostępnym dla większości kolumn poziomie bo to punktowe źródło dźwięku od kilkuset hz do 45kHz.

Pozwole sobie zacytować:

"Laboratorium: Imponująca cała rodzina charakterystyk, mierzonych pod różnymi kątami. Wyeksponowany i bardzo nisko sięgający bas (-6 dB przy 24 Hz). Impedancja 4 omy, czułość 87 dB."

"Podsumowując, dopracowano wcześniejsze zalety Uni-Q, polegające głównie na stabilizowaniu charakterystyk kierunkowych, wraz z takim ich ukształtowaniem, aby uciec od problemu odbić od bocznych krawędzi obudowy. Uzyskane wyniki są fenomenalne - czego nie przepisuję z "Białej Księgi", ale stwierdzam na podstawie naszych własnych pomiarów. Sam byłem niedowiarkiem, i po prezentacji, jaką KEF przygotował dla członków EISA podczas majowej konwencji w Brukseli, powiedziałem do szefa działu akustycznego firmy, Dr Jacka Oclee-Browna, że przedstawione przez niego charakterystyki są zbyt piękne, aby były prawdziwe... Jednak są prawdziwe."

Dopiero 3 krotnie droższe Magico uzyskało podobne pomiary kilka miesięcy po teście Reference 5.

Same kolumny ani mój system nie są najlepsze, nigdzie tak nie napisałem. KEF-y zagrają na bank lepiej od tych Infinity albo Genesis 1.1 w 25-35m2 tego jestem pewien i spróbuj zaprzeczyć a to jest metraż przeciętnego audiofila:-) już SIgmy w pomieszczeniu 30m2 zabijają basem czyli jest go za dużo a co dopiero te krowy i o tym właśnie napisałem. Genesis czy V mogą być nie do pobicia w wielu względach jak się ma 100m2 i więcej ale kogo takie ekstrema obchodzą ? 0,01% audiofilii ? Sprawa się tyczyła od początku S8v3 które są dla Xindaka łatwizną nawet tego A600E który jak przypominam mam 1300W trafo i 240 000uF kontra 92 000uF i 1000W trafo w Accu A60 kosztującym 4x tyle.

Jak już chcesz wiedzieć czemu sprzedaje KEF-y to poszukaj w klubie KEF.

• 2 tygodnie później...

Witam

Mam pytanie:

-jaka jest różnica między dźwiękiem paradigm studio 20v5 a paradigm studio 40v3/v4 ?

Bo niby na papierze pasmo przenoszenia mają takie same, ale przecież studio 40 mają dodatkowy głośnik...?

?

Witam

Mam pytanie:

-jaka jest różnica między dźwiękiem paradigm studio 20v5 a paradigm studio 40v3/v4 ?

Bo niby na papierze pasmo przenoszenia mają takie same, ale przecież studio 40 mają dodatkowy głośnik...?

Dźwięk jest jaśniejszy w barwie, subiektywnie mniej basu, znakomicie lepsza średnica. Moim zdaniem zwłaszcza Studio 40v4 to najlepsze monitory w tej klasie jakie były produkowane przez Paradigm. Oczywiście nie biorąc pod uwagę Signature S4 v3.

Jakie kabelki polecacie do zestawu

xindak A06 + Studio 10v.5

bawic się bi-wire?

Kup lepiej za całą kwotę jakis pojedyńczy sensowny kabelek i daj sobie spokoj z bi-w. Ile chcesz przeznaczyc na kabelki i jakie kabelki Cie interesują? Nie masz w ogóle okablowania?

PS.

Czy łączenie xindaka A06 ze Studio 60 v5 ma sens?

Nie za słaby wzmak?

06 to nie mocarz ale tez i nie cherlawy sprzęt . Nie sądzę by miał on problemy z wysterowaniem szczesćdziesiątek choć z pewnoscią głosnik ten zasługuje na połaczenie go z czymś zacniejszym niż 06 Xindaka.

Witam

Czy ktoś z klubowiczów ma doświadczenia ze wzmacniaczami AMC? Zastanawiam się nad AMC Xia 150 do moich Paradigm Studio 20v5. Teraz grają z Marantzem PM 6005 i jakoś to gra, ale brakuje mi dynamiki (mikro i makro), mocnego i głębokiego basu, przestrzenności. Nie lubię też, gdy wzmacniacz ma krzykliwe brzmienie.

Witam.Temat podobny

Posiadam taki zestaw

PRZODY monitor-11v.7

CENTRAL monitor-3v.7

TYŁY monitor-mini v.7

SUBWOOFER DSP-3200v.2

Mam prośbę jaki amplituner polecacie do tego zestawu

Na tym oglądam w 99% tylko filmy

post-59753-0-01685900-1437672432_thumb.jpg

Witam

Czy ktoś z klubowiczów ma doświadczenia ze wzmacniaczami AMC? Zastanawiam się nad AMC Xia 150 do moich Paradigm Studio 20v5. Teraz grają z Marantzem PM 6005 i jakoś to

gra, ale brakuje mi dynamiki (mikro i makro), mocnego i głębokiego basu, przestrzenności. Nie lubię też, gdy wzmacniacz ma krzykliwe brzmienie.

Basu ci brakuje bo to sa 20-tki. Zmiana wzmacniacza niewiele pomoze

A czy wie ktoś czy studio 60v5 mają lepszy bas niż 20v5? Bo na papierze (w danych) niby zejśćie lepsze....?

Zależy co masz na myśli . Studio 60 oczywiście mają niżej schodzący bas, w stosunku do S-20 co słychać od razu, w pomieszczeniu o powierzchni 22 metrów. I chyba też zakres niskotonowy jest szybszy. Natomiast ilość już zależy od elektroniki napędzającej, budowy kabla głośnikowego, oraz kubatury pomieszczenia i ustawienia głosników.

To chyba jakiś żart, żeby bas się poprawił wyraźnie poprzez kabelki. Szkoda pieniędzy.

Dla mnie było lekkim zaskoczeniem, że Studio 20 v5 nie mają wcale zbyt eksponowanego basu (moim zdaniem), ani nie mają też jakiegoś specjalnie mocnego uderzenia, choć biorę poprawkę na to, że słuchałem niewygrzanych kolumn. Bas jest za to w miarę swobodny jak na monitory, szybki i niepogrubiony. Może to daje ten efekt że basu nie wydaje się tak dużo. Spodziewałem się jakichś super dynamicznych monitorów z powalającym basem a to były w miarę kulturalne kolumny ;) Ostatnio miałem trochę monitorów u siebie i w tych samych warunkach (niecałe 20m), niektóre monitory (nawet mniejsze) grały mocniejszym, bardziej kopiącym basem. Dodam, że akustyka dla basu u mnie jest sprzyjająca, zasilanie porządne, z zapasem na znacznie trudniejsze kolumny. Z monitorów - Castle Knight 2, B&W CM2 wymiatały aż miło pod względem basu na tle tych 20v5. W jakimś stopniu podejrzewam bas poprawiłby się po wygrzaniu, ale nie wiem czy w aż tak dużym stopniu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.