Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

Dla lubiących zgłębiać wiedzę:

książka o lampowcach nie tylko w zastosowaniach audio. Rok wydania-1948:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak jak pisał Pawcio standard to 2,5kR wraz ze wzrostem obciążenia maleje moc (nie dobrze) i wzrasta damping factor (dobrze, lepsza kontrola na basie) Przy trafie 5kR ze zgrubnych symulacji wychodzi, że dostaniesz ok 2,2-2,5W zamiast 3,5W. Dodatkowo ze wzrostem obciążenia maleją zniekształcenia. (ale tylko do pewnego momentu)

Jeśli masz trafo 5kR i nie walczysz o moc użyj lampy 45 albo 300B.

Alternatywnie można by zaryzykowac kupno Shuguang type 50 tube,RCA UX-250 replica

Ukryta Zawartość

Na pewno będzie to lepszy kompromis niż 2A3. Ja osobiście gram na 2A3 z trafem 3,5kR/100mA

Ukryta Zawartość

Pytanie z cyklu dopasowanie impedancji.

Rezystor R1 na schemacie poniżej dobiera się odpowiednio do impedancji wyj. wkładki. Dla MM jest to najczęściej 47k.

Jaką wartość powinien mieć rezystor dla wkładki MC HO, producent podaje że impedancja tej wkładki to 160om?

Lampa na wejściu to ECC83.

Wiem na jakiej zasadzie dopasowuje się imedancje wej. - wyj. na przykład wzmacniacza i cd, ale z wkładkami podobno jest troche inaczej.

Może ktoś podpowie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

W symulacji da się z 6S4S wydusić max moc przy 3,5k na anodzie (4,3W). Z 5k jest mniej (3,6W). Zakładam pracę lampy z maksymalną mocą. THD z oczywiście z 5k obciążeniem jest niższe (poniżej przesterowania), ale kształt spektrum gorszy.

Pytanie odnośnie 6S4S. Ta lampa ma maksymalne napięcie anodowe wyższe od 2A3 i to spro, bo 360V. Gdzieś w necie wyczytałem, że ta lampa gra dobrze przy z maksymalnym napięciu i prądzie na pograniczy mocy maksymalnej. Czy ktoś trenował taki punkt pracy, czy lepiej zejść niżej z napięciem? Interesuje mnie praca jako driver, a nie stopień końcowy. Obciążenie CCS lub dławik.

music

U mnie w podobnym WKWK ecc83 okazało się, że zarówno MM jak MC najładniej gra bez C1 R1. Czyli zero elementów na siatce. Każdy Rg coś knocił, a C1 pasuje tam jak pięść do nosa. Przy takim rozwiązaniu należy tylko bardzo uważać i nie uruchamiać pre bez podpiętego sygnału IN.

madly, 12 Sty 2010, 14:25

"Pytanie odnośnie 6S4S. Ta lampa ma maksymalne napięcie anodowe wyższe od 2A3 i to spro, bo 360V. Gdzieś w necie wyczytałem, że ta lampa gra dobrze przy z maksymalnym napięciu i prądzie na pograniczy mocy maksymalnej. Czy ktoś trenował taki punkt pracy, czy lepiej zejść niżej z napięciem? Interesuje mnie praca jako driver, a nie stopień końcowy. Obciążenie CCS lub dławik."

Trafiliśmy chyba na podobny opis - 6s4s z 350V a-k, 50mA i obciążeniem 5k. Konstruktor twierdził, że tak mu brzmi najlepiej. Pisał też, że eksperymentował i lampa "pali się" dopiero przy ok. 22W mocy admisyjnej. Przy wspomnianych 17,5W gra kilkanaście miesięcy bez żadnych problemów. Mam w planach taką konstrukcję (być może PSE), ale chwilę to będzie musiało poczekać.

To wszystko dotyczy jednak 6s4s jako lampy końcowej. W przypadku drivera widziałem wiele opinii, że 6s4s/2a3 nie sprawdza się najlepiej, a przynajmniej znacznie gorzej niż 300B. Jeżli możesz pogodzić się z nieco wyższą rezystancją drivera masz spory wybór innych driverów DHT - 71A, 45, 10y.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ja zaaplikowałem VT-25 (10Y) pod GM70 i nie powiem złego słowa. Wszystkie lampy (10 szt.) z WW2, emisje po 130%, a to, co pisał Parvi, ze brumi przez żarzenie to bzdura - wystarczy żarzyć ze stabilizatora i jest cacy. Jakby co, to jedna para (dobrana!!!) RCA mi została i ew. mogę sprzedać.

cześć

dopiero zaczynam zabawę z lampą więc jeżeli jestem w złym wątku to mnie pokierujcie :)

kupiłem na allegro to co na zdjęciu , co o tym sądzicie i czy można zastosować do GC ?

jakie zmiany na początek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pwit1, 12 Sty 2010, 15:26

>To wszystko dotyczy jednak 6s4s jako lampy końcowej. W przypadku drivera widziałem wiele opinii, że

>6s4s/2a3 nie sprawdza się najlepiej, a przynajmniej znacznie gorzej niż 300B. Jeżli możesz pogodzić

>się z nieco wyższą rezystancją drivera masz spory wybór innych driverów DHT - 71A, 45, 10y.

Dlaczego 2a3 jest słabe jako driver? Pamiętasz argumenty, czy to były obserwacje? 45 to takie "słabsze 2s3", w czym (prócz brzmienia) jest lepsze od 2a3 jako driver?

Taaa, jest zapewne parę lepszych driverów... Ja mam jednak spore ograniczenia. Żarzenie 6,3V max do 1,1A, maksymalne prąd na driver

Ukryta Zawartość

post-9373-100005480 1263336028_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

A nie lepiej normalnie wziąć PSpice'a? Napisz do mnie na PW i przedstaw dokładnie problem, to Ci zrobię pełną symulację całego układu 6S4S+845 z wybraną lampką na wejście. Będziesz znał THD, spektrum, swing, itp., itd.

madly 12 Sty 2010, 23:40

Dlaczego 2a3 jest słabe jako driver? Pamiętasz argumenty, czy to były obserwacje?

Były to empiryczne (i subiektywne) doświadczenia. Technicznie 6s4s/2a3 jako driver nie można nic zarzucić.

Jeżeli Twoje założenia są sztywne, to poza 6s4s nie ma wyboru. Jeżeli możesz nieznacznie zwiększyć prąd żarzenia to jest jeszcze 300B.

1) Czy jest sposób na zastapienie traf wyjściowych/głosnikowych ? Ni echodzi o OTL tylko coś w zamian za trafa co zmieni prad i impedancje na zjadliwe i zdolne do wysterownia głosników .

2) mam trafo które pracowało z lampą el84 w układzie SE w starym radio . Zrobiłem dwa układziki na el84 SE i z tymi trafami jest bardzo cicho . Gdzie może byc problem ?

...there is no spoon...

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

1) tranzystor

2) to, co jest przed lampą, punkty pracy, źle połączone uzwojenia, itp., itd. "Szukajcie, a znajdziecie", jak mówi Pismo, bo to jest pytanie do jasnowidza.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ta odpowiedź była pół żartem, pół serio :-) Pół żartem, bo wychodzimy poza "lampowość" i tworzymy układ hybrydowy, a pół serio, bo jeśli zaakceptujemy wzmacniacz hybrydowy, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby stworzyć układ, w którym całe wzmocnienie napięciowe będzie się odbywać w lampach, a na wyjściu będzie typowy przeciwsobny stopień wtórnikowy na tranzystorach. "Schemacikiem" nie dysponuję, ale myślę że dałoby się opracować coś takiego. Ja nie jestem zainteresowany budową takiego układu dla siebie, ale jeśli interesuje Cię rozwijanie tego tematu - napisz na PW.

Wracając do pytania o 2A3 z trafami tomury sot 850 czy bardzo żle byłoby zastąpić te lampy na 6C4C ?

Nie ukrywam że chodzi o koszty,namiar na schemat podałem kilka wątków wyżej

• 2 tygodnie później...

>woldo4, 26 Sty 2010, 21:25

>Wracając do pytania o 2A3 z trafami tomury sot 850 czy bardzo żle byłoby zastąpić te lampy na 6C4C

>?

>Nie ukrywam że chodzi o koszty,namiar na schemat podałem kilka wątków wyżej

2A3,6A3,6C4C,6B4G to te same lampy różną się tylko napięciem i prądem żarzenia.

Można więc spokojnie stosować ;-)

Jakie kondy w katodę lamp sterujących polecacie?

Do tej pory używałem Elna Silmic II, zastanawiam się co w tym obszarze można zmienić/poprawić.

Czy w ogóle słychać różnicę miedzy kondensatorami ?

poproszę o info - czy jest bezpośredni zamiennik na novalu dla ECC40 ewentualnie czym warto zastąpić

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Tu:

Ukryta Zawartość

piszą że 6N1P. A jeżeli tak, to można wsadzić również 6CG7 i 6FQ7.

Ukryta Zawartość

Poszukują po necie różnych schematów znalazłem takie coś.. wygląda jak schemat BAT'a VK-30SE

Ukryta Zawartość

co wy na to?

post-5385-100001937 1266477756_thumb.gif

post-5385-100001938 1266477756_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.