Skocz do zawartości
IGNORED

Dwubolcowe gniazdo IEC w NAD C 352, 372

Zwrotnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Może palnę jakąś głupote, ale ...no własnie dlaczego gniazda są tylko dwubolcowe a nie trójbolcowe. Podobnie w Rotelach. Pytam, bo chyba zdecyduję się na NAD C 352, a nie wiem jeszcze jak wygląda kabel sieciowy i wtyczka w tym wzmacniaczu ( byłem w sklepie i nie pomyślałem o tym ) i mam obawy, że będe miał problem z podłączeniem kabla do listwy Audionovy w której gniazdach są bolce z uziemieniem. Nie chcę zaraz po zakupie inwestować w sieciówkę. Jeżeli wtyczka wygląda tak jak w NAD C320 to w porządku ( tylko po co firma robi gniazdo z dwoma bolcami skoro większość dobrych sieciówek ma wtyki z trzema? ). Proszę o jakieś info właścicieli tych wzmacniaczy. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/29006-dwubolcowe-gniazdo-iec-w-nad-c-352-372/

Większość sprzętu z górnej półki ma trzybolcowe gniazdo. Dwubolcowe przeważnie w NAD-ach, Rotelach, Audiolabach, czytaj made in China. Czy ma to znaczenie, nie wiem. Ktoś z Neela, kiedy myślałem o zakupie NAD-a C-372 i zapytałem o możliwość wymiany gniazda na "porządne, trzybolcowe", odpowiedział mi że to, które jest, jest OK i nie trzeba niczego zmieniać. Na prądzie się raczej oni znają, chociaż zawsze większym zaufaniem obdarzałem "trzybolcówki" - czy słusznie?

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

tomek11, 22 Paź 2006, 00:17

> czytaj made in China

Denon jest "made in Japan", żeby nie było. ;)

> większym zaufaniem obdarzałem "trzybolcówki" - czy słusznie?

No, właśnie. Jaka jest różnica pomiędzy "maniem" uziemienia, a nie maniem? Może ktoś qmaty by to objaśnił? :)

Jeśli obudowa jest podłączona do zerowego bolca w gnieździe wtedy wszystkie gniazda sygnałowe (a raczej ich masy) są od obudowy izolowane. Gdyby tak nie było w najlepszym wypadku pojawi się przydźwięk (pętla masy), ale może być znacznie gorzej...

Jeśli w gnieździe nie ma bolca zerowego to w sumie dobrze, lepiej jak na obudowie jest "masa" audio niż "zero" z sieci. Nie ma sie co tym brakiem bolca przejmować. Nawet jeśli występuje niekoniecznie jest wewnątrz podłączone.

W dobrej, ekranowanej sieciówce ekran i tak spełni swoją rolę nie będąc podłączony od strony odbiornika.

Bob

Dzięki za wpisy, ale nie dowiedziałem się jaki typ wtyczki ma kabel sieciowy przy NADzie C 352. Pomogę zdjęciami , aby łatwiej było zrozumieć o co mi chodzi.

Takie gniazda są w Powerstation:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Takie są np. w NAD C 320 i tu nie widzę problemu z podłączeniem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie są w np. kablu zasilającym do komputera lub sieciówkach z uziemieniem i tu też nie widzę problemu, tylko że takiej nie będzie chyba W NAD C 352, bo i po co skoro gniazdo jest dwubolcowe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A takie znalazłem w przedłużaczu, okrągła wtyczka bez otworu na bolec z uziemieniem, za cholerę nie podłączę tego do Powerstation, musiąłbym wywiercić otwór we wtyczce:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli urządzenie zasilane energią elektryczną ma izolację drugiej klasy to nie uziemia się go.

I tyle, ten bolec to jest dla naszego bezpieczeństwa.

W Sieci obecnie obowiązującej TNS mamy przewód fazowy, przewód neutralny i przewód ochronny.

Po to by w ramach ochrony uzupełniającej zapiąć różnicówkę.

TNC ma przewód faowy i przewód ochronno neutralny- róznicówka nie będzie działać.

Jak ktoś ma ochotę to niech sprawdzi sobie jaki ma potencjał pomiędzy kaloryferem a np obudową kompa.

Jeżeli ten Twój NAD nie jest juz na gwarancji to kup gniazdo IEC i zamontuj we we

wzmacniaczu jeżeli sam potrafisz, jezeli nie do oddaj do specjalistycznego zakładu

to zrobia Ci to fachowo za 10-20zł.

Będziesz miał wtedy trochę nowej "zabawy" z kablami sieciowymi.

Też to przeszedłem i oceniając z dystansu powiem Ci ,że warto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.