Skocz do zawartości
IGNORED

Mandriva Linux PowerPack 2007 GOLD

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

>PrzemekElektro, 8 Lis 2006, 00:55

>Czy któraś dystrybucja linuksa ma obecnie wsparcie dla partycji ntfs? znaczy się, czy można

>korzystać z partycji ntfs nie używając dodatkowych programów.

Z tym jest problem ponieważ Microsoft nie udostępnił specyfikacji NTFS. Cytat ze strony Novell'a:

>Microsoft keeps the specifications and structures of the NTFS file system as a company secret, thus making it very >difficult to provide support for this file system.

>Fortunately, read access to NTFS partitions is very stable. On the other hand, write access might damage the whole >NTFS file system of the corresponding partition.

Czyli z czytaniem nie ma problemu, natomiast pisanie może zniszczyć system plików :-(.

Jako rozwiązanie dla wymiany danych pomiędzy systemami proponują partycję FAT32:

>Recommended Solution

>Create a partition with the file system FAT32 and use it for accessing a shared data pool from Linux and Windows >and for exchanging data.

Ale prace idą do przodu - zajrzyj na stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Driver R/W wprawdzie jest, ale cały czas eksperymentalny.

Pewne nadzieje stwarza porozumienie między Microsoftem i Novellem, ale sądzę, że specyfikacja NTFS

nadal pozostanie utajniona, może puszczą farbę na temat SMB i AD.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

• 1 miesiąc później...
  • Redaktorzy

theli28 - na razie czekam, szukam i staram się coś sensownego wybrać. W międzyczasie padła mi płyta główna, więc zamiast softu zmuszony byłem zakupić hardware.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 1 miesiąc później...
  • Redaktorzy

Mam pytanko - ktoś miał przyjemność z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

>Fr@ntz, 5 Lut 2007, 22:46

Doskonałe recenzje zbiera OpenSuse 10.2. Powiedziałbym zaskakująco

dobre biorąc pod uwagę wrodzone malkontenctwo lunuksiarzy :-).

Osobiście nie znam, ale mam jak najbardziej pozytywne doświadczenia

ze SLES 10. Jak znajdę czas, to odpalę OpenSuse na maszynie wirtualnej.

Jestem Europejczykiem.

Właśnie od jakiegoś miesiąca używam Susełka 10.2 i śmiało mogę polecić. Wspaniale spolszczony, prosta aktualizacja, 110 repozytoriów w tym nawet Nvidii, stabilny jak skała. Jednakże porozumienie jakie zawarł Novell z Microsoftem regulujące między innymi dostępność do technologii opatentowanych nie podoba się FSF i przyszłość Suse stoi pod lekkim znakiem zapytania.

Fr@ntz, 5 Lut 2007, 22:46

Nie ale już mi się podoba bo jest defaultowo na xfce, chociaż ostatnio przesiadłem się na light Gnome i do xfce chyba już nie wrócę :D Poza tym te wszystkie aplikacje do nowego xfce 4.4 coraz bardziej przypominają aplikacje Gnome chociażby Thunar czy Terminal więc nie widzę specjalnie różnicy a Gnome jest stabilniejsze i w wersji light pożera tylko 5-6 M RAMu więcej :D

Czy jest wersja Linuxa przypominająca interfejsem Windows i pozwalająca uruchamiać np programy Windowsowe (typu BitTorrent, AQQ, odtwarzacze Divx) czy niestety Linux ma "swoje programy"????

bittorent - azerus

aqq - jabber

player divx - mplayer

>Czy jest wersja Linuxa przypominająca interfejsem Windows

teraz to wchodzi wersja windows przypominajaca interfejsem linuxa ;)

>pozwalająca uruchamiać np programy

>Windowsowe

Linspire

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>Czy taki linux działa bezawaryyjnie czy tak jak windows(co kilka miesięcy reinstal)?

wszystko zalezy od "ludzia", jak bedziesz grzebac nie majac pojecia co sie robi, to i unix sie wysypie :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

internet - większość rzeczy dziła lub ma swoje (czasem lepsze) odpowiedniki. Firefox lest pod linucha, klientów torrenta jest kilka (ktorrent np.), zamiast aqq - kopete np, tleenx, kadu.

Filmy - tutaj masz linuxowe rzeczy xine (w KDE możesz używać b fajnego kaffeine), mplyer i vlc.

openoffice wystarczy w zupełności (jest jeszcze koffice do wyboru)

muzyka - foobar działa pod wine, masz jeszcze wyśmienitego IMHO Amaroka (takiego czegoś to nie widziałem jeszcze pod windą)

CS działa pod cedegą

Poza tym proponuję chociaż wypróbować linuxa - to nie boli;)

eeee to nie trzeba linspire... ja bym szukal czegos co bedzie miec w dobrej cenie pakiet z corssoffice...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Od czasu do czasu wracam do zabawy z Linuxem, moje jego znajomość jest mała, ale do internetu jak znalazł. Miałem poprzednią Mandrivę Power Pack, gdzie była wersja testowa CrossOvera, jednak nie udało mi się go odpalić. Czy macie jakiegoś linka z odpowiednią instrukcją „krok po kroku” dla linuxowych laików? Czy potrzebna jest nowa instalacja Offica w Linnuxie, czy można sięgnąć po Offica już zainstalowanego w Windowsach na sąsiednim dysku?

A tak w ogóle: Gdzie można tanio, krótko, zwięźle i prosto poczytać o podstawach obsługi linuxa (np. instalacja oprogramowania spoza DVD instalacyjnego – dla mnie jak na razie nie do przejścia).

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Redaktorzy

Less - na necie masz tego na tony, ja podczas pierwszych walk z Fedorą ( w tedy chyba core3), etc. zakupiłem Biblię RH i tam na prawdę jest większość odpowiedzi na nurtujące początkujących linuxiarzy pytania ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Frantz,

jestem leniwy i nie chce mi się przewalać ton informacji, zanim znajdę tą właściwą. Liczyłem, że ktoś powie, że najlepiej zacząć od tego.

foxbat,

Linux i manual? Poważnie? A gdzie go znaleźć?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

less

nie nie.. w linuxie nie ma manuali... tam sie wszystko odbywa jak w starch grach rpg... rzucasz czary... np. chcesz odpalic edytor textowy rzucasz czar vi...

tylko się nie zniechęcaj po pierwszych niepowodzeniach - ja do Linuksa podchodziłem z sześć razy, jak lis do jeża:D

I podstawowa sprawa: z ograniczonym zaufaniem podchodź do autokonfiguratorów jeśli coś nie będzie działać warto poszperać w necie i ręcznie ustawić config, no i na początku dual boot z wingrozą będzie chyba niezbędny.

czyli ze mammiec XP i linuxa?????

jelsi tak to mam 2 partycje C i D (na c jest XP)

na D mam 2,3 GB wolnego miejsca- czy Linux moze byc tam zaistalowany (nie chce tej partycji formatowac!)

• Redaktorzy

marcinw899 - Linux potrzebuje ok 10GB - wtedy sam sobie wwszystko dzieli. Poczytaj w necie jak to wygląda z każdą z dystrybucji. Na początek nie polecam oststniej Fredory - potrafi nieźle namieszać. Za to Knopix, czy Ubuntu możesz poznać odpalając je w wersji live (bootowanie z CD/DVD), poklikać, zobaczyć jak toto wygląda i w razie czego zainstalować. No i obe dystrybucje sa po polsku

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Instalowałem Konopixxa ,mandrive 2007 free.Zawsze jakies problemy po instalacji.Login- password -startx i nie działa.lub zwiesza sie przy ładowaniu.olałem tego linuxa.W sumie mandriva nie jest tak duzo lepsza ani szybsza od XP.Do domowych zastosowań tylko z ciekawości mozna sie pobawic ta mandriva...

Grundig High Fidelity

Fr@ntz ma racje jesli chodzi o ostatnia Fedore czyli 6-sta edycje. Trzeba poczekac pewnie do 7.

Ja w przeciwienstwie do niektorych kolegow przenioslem sie od razu na linuxa bez wspolinstalowania windy. Bywalo roznie i czesto chcialem dac za wygrana, ale na szczescie Kubuntu (bo to od niej zaczalem) zostawilo "cos" na moim twardzielu nie pozwalajac instalowac sie niczemu innemu niz debianowe dystrybucje. Z Kubuntu i Ubuntu mialem problemy z multimediami i dopiero przeprowadzka na Fedore w pelni mnie usatysfakcjonowala. Zdazylem jeszcze wiele napsuc, ale dzieki temu poznalem o co w tym wszystkim chodzi i raczej nie widze przyszlosci dla Windowsa w moim komputerze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.