Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kolumny grają dopiero od kilku dni. Zauważam już zgrywanie się ze sprzętem.

Z Infinity miałem poprzednio Kappy 8.2. Teraz R90. Pierwsze i najważniejsze co już mogę napisać, R90 grają inaczej jak Kappy, są bardziej muzykalne.

Kappy grały bardziej ,,nerwowo,, na basie, był on moze ciut ostrzejszy, szybszy, ale jakby bardziej do przodu jak reszta pasma. Teraz jest czysto, równo

w całym zakresie. Nie odczuwam podbić czy niedoboru w całym paśmie. Bas schodzi bardzo nisko. Słuchając nagrań lubianej mojej wokalistki Tong Li,

w kilku nagraniach usłyszałem bas tam, gdzie do tej chwili nie słyszałem go na Loganach. R90 świetnie budują scenę i przestrzeń. Jest wielka frajda

ze słuchania muzyki. Właściwie nie odczuwa się zmęczenia podczas słuchania, nic nie kłuje uszu, nie denerwuje. Wszystko jest poukładane i bardzo

delikatne zarazem. Pomieszczenie około 25 m 2 . Wzmacniacz ustawiony na 8,15 a nie odczuwam potrzeby większego pogłoszenia. Bas jest szybki,

sprężysty i zwarty. Nic nie ciągnie się, nie snuje po podłodze. Ładnie ułożone instrumenty wgłąb i w przestrzeni. Wycofane do tyłu a nie wyychodzące

ze sceną na słuchacza. Źródło sygnału to Ayon 7S.

Polecam każdemu, te kolumny potrafią zagrać.

Jan

Witam.

Próbowałem jak do tej chwili następującymi wzmacniaczami :

Sansui AU-X911DG

Sansui AU-70 - lampa

Sansui Alpha 707XR

Audio Research D100B

źródło to zawsze Ayon 7S jako, że ma wyjście napięciowe do 6 V i regulację poziomu wzmocnienia.

911 - choć nie było problemów i grała dobrze, nie jest oczywiście predysponowana do napędzania tekich smoków jak R 90 . Nie ma się jednak co powstydzić.

AU-7- - lampa na 7189 wysokonapięciowe lampy - odpowiedniki EL 84. 28W na kanał PP. Niestety wyjście tego lampowca jest 8 i 16 ohm, trudno więc o dobre dopasowanie. To też było słychać. To nie są kolumny do tej lampy. Nie martwię cię zbytnio, mam Martin Logan SL3 i te idealnie się zgrywają.

Alpha 707 XR to już co innego, potrafi już wykrzesać z tych kolumn iskry. Gra wyśmienicie a kolumny wydają się być wymarzone do niej.

Audio Research - tylko końcówka mocy. Gra również dobrze, choć nie do końca jest to mój sposób reprodukcji muzyki. Grałem na tej konfiguracji krótko, jeszcze powrócę i spróbuję na bas Audio Research a na górę AU-X911DG. Niestety nie będzie tak łatwo. Muszę wtedy pokonbinować z rozdziałem sygnału.

Pozdrawiam

Jan

Niestety nie będzie tak łatwo. Muszę wtedy pokonbinować z rozdziałem sygnału.

Pozdrawiam

Jan

Janie

Ja w tym przypadku używam takiego rozwiązania :

http://www.ebay.com/itm/ViaBlue-XS-Y-ADAPTER-

/321142277524?pt=Audio_Zubeh%C3%B6r&hash=item4ac5924594

a ostatnio na próbę zamówiłem :

http://www.ebay.com/itm/151103810623?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

Jak dojadą to porównam.

Te pierwsze kupowałem jakiś czas temu w Ostoji :

http://ostoja-audio.istore.pl/pl/

Można zapytać po jakiej cenie będą u Nich i sprawdzić gdzie bardziej się opłaca.

Przy Twoim CD z regulowanym wyjściem nie odczujesz straty na sygnale, bo zawsze możesz go trochę "podciągnąć" w górę i po sprawie.

Trzeba jeszcze drugi komplet interkonektów i śmiało można brać się za próby.

Co na górę, a co na dół ... i na zmianę :-)

Powodzenia

Pygar

Jeśli chcesz wycisnąć więcej z AU-X911DG to polecam prosty i tani upgrade.

Wystarczy dobrze wyczyścić gniazdo bezpiecznika i wstawić taki :

http://www.ebay.com/itm/1pc-CREATE-AUDIO-Luxury-Nano-Fuse-5-20mm-1A-3A-5A-8A-/320701752950?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item4aab506676

Na 3A.

Poprawia:

czystość i przejrzystość dźwięku, to co było ukryte w czeluściach ciszy staje się wyraźne i czytelne ( ciche fragmenty, początki utworów itd.), słychać więcej niuansów, uszlachetnia brzmienie wysokich tonów ( blachy nabierają pięknego metalicznego brzmienia i lepiej wybrzmiewają ( wygaszają się ) po uderzeniu pałeczką.

Nie wiem jakie zmiany wprowadza na basie, bo zmieniałem tylko w egzemplarzu by Czubsi, który gra na wstęgach.

Generalnie wart każdego $.

Ja wkładałem złotem (Au) do dołu, a rodem (Rh) do góry, bo wg. mnie w tę stronę płynie prąd, a bezpiecznik jest kierunkowy.

Pozdrawiam

Pygar

W 911 nie ma pre out, dlatego trzeba używać rozgałęźnika do napędu.

Jan chce sprawdzić 911 + końcówka Audio Research D100B.

Zastanawiam się jak to połączyć żeby było ok, bo jak da z CD większy prąd, to końcówka zagra głośniej, a 911 jeszcze głośniej.

Pewnie będzie trzeba przyciszać na 911.

ja bym tam ostroznie podchodzil do splitterow - uwalilem kiedys jedno ampli bo podlaczalem w ten sposob dwie koncowki mocy - cos poszlo nie tak z impedancjami wejscia-wyjscia i ampli poszlo na allegro

Witam.

Dziękuję Kolegom za rady, jestem elektronikiem, powinienem sobie poradzić.

Odnośnie zaś Kappa versus R90. R90 są ,,cieplejsze,, w brzmieniu. Kappy są już ostrzejsze w wybrzmieniu a bas jest suchszy .

Wyglądem nie ma różnic. Bardzo zbliżone i kształtem i masą. Ja mam kolor kalifornijskiego dębu. R90 coraz bardziej mi się podobają .

Pozdrawiam

Jan

Witam, z ciężkim sercem, ale niestety muszę się pozbyć swoich Kapp 9.2i. Okazało się, że za żadne skarby ten dźwięk się nie zmieści w 20m2 :), moja naiwność w tej kwestii była nieskończona. Polecam, a dla osób które powołają się na Klub Infinity Classics spokojnie opuszczę pare stówek.

http://allegro.pl/kolumny-podlogowe-infinity-kappa-9-2i-okazja-i3517700587.html

Edytowane przez wojt_81

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

Ja mam kolor kalifornijskiego dębu

Najładniejszy chyba.

Witam, z ciężkim sercem, ale niestety muszę się pozbyć swoich Kapp 9.2i. Okazało się, że za żadne skarby ten dźwięk się nie zmieści w 20m2 :), moja naiwność w tej kwestii była nieskończona. Polecam, a dla osób które powołają się na Klub Infinity Classics spokojnie opuszczę pare stówek.

Nawet nie wiedziałęm, że sztuka waży prawie dwa razy tyle co Kappa 8.2i! O kurcze, ale zaskoczenie.

Powrót po dłuższej przerwie...

Wojt_81

Spróbuj wyjechać nimi o 1,5 m od ściany i 1 m od bocznych. Powinny jakoś zagrać. Jednak z założenia nie są to kolumny do małych pomieszczeń. Nawet KAppy 8.2 są przwymiarowane na 20m2. Jak możesz , zbadaj takie ustawienie jak radzę, u mnie podobnie w 25m2 było z Loganami SL3. Jednak mogłem sobie pozwolić na ,,wycieczkę,, z kolumnami po pokoju i znalazłem optymalne ustawienie. Bas zrobił się poprawny, szybki i zwarty i nie pełznął po podłodze. Kappy 9.2 to dwa duże niskotonowce i potrafią dmuchnąć. Zobacz, może taki zabieg poprawi brzmienie. Ogólnie do 20m2 można śnmiało stosować monitory a nie podłogówki. JAk będziesz szukał czegoś, polecam popróbować Dynaudio.

Pozdrawiam

Jan

przy dwudziestu metrach to jest prawie srodek pokoju :-)

znam ten problem - z 9.2 nie ma zartow...

dokładnie, teraz stoją około 1 m od tylnej i bocznych (więcej niestety nie wchodzi w grę), ale niestety głośniejsze (nie bardzo głośne) słuchanie kończy się trzęsieniem ziemi i wizyta sąsiadów :) Jeśli chodzi o Kappy, przerobiłem prawie wszystkie, tak jak piszecie, już z 8.2 były lekkie problemy, ale człowiek kombinuje i w sumie bardziej z ciekawości nabyłem te 9.2, pograły u mnie trochę i czas na zmiany

"z 9.2 nie ma żartów" - to zdanie oddaje w pełni ich charakter :)

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

Zdjęcia zaktualizowane, zapraszam na aukcję. :)

piesek

:-)

To Bob, mój mops, zobaczył, że robię zdjęcia i momentalnie zażądał atencji. :)

Zdziwiły mnie tak żółciutke polydomy u Ciebie. Moje są bardziej przezroczyste i koloru nieokreślonego ;)

Gdybyś długo bujał sie z tymi paczkami na allegro rozważ wystawienie na ebay.de Myśle, że będzie Ci je tam łątwiej sprzedać.

Albo u Czechów.

wojt-piękne czarne trapezy !...Bob zresztą też:)

Chętnie zaczął bym romans z Infinty właśnie od nich...Szukam czegoś naprawdę dobrego do klonów końcówek Accuphase i nigdy nawet nie słyszałem żadnego zestawu tej marki.

Zdziwiły mnie tak żółciutke polydomy u Ciebie. Moje są bardziej przezroczyste i koloru nieokreślonego ;)

Na zdjęciach właśnie wyszły o wiele bardziej żółte niż są w rzeczywistości, nie wiem dlaczego. Na żywo są półprzezroczyste, widać przez nie tą siatkę w środku.

jak zrobisz fotki przy swietlowkach to wyjda jasniejsze :-)

przy swietle zarowym moga bys mocne przeklamania w zolta strone

>>>freedi

jak masz odpowiedni metraz to wal smialo - to jest super model. jak masz jeszcze sporo pradu to te zabytki zjadaja na sniadanie praktycznie wszytsko co mozesz nabyc w tej cenie

Dzięki Panowie za odzew.Co do warunków dla Infinty to mogę im zapewnić "oddychanie" nawet i w 100m ale przeznaczyłem już pokoik coś ok 30m i mogę go dowolnie zaadaptować akustycznie(wygodny fotel może być jedynym meblem).

Co do muzyki to każdej po troszku ale z przewagą"gitary"i raczej cięższego metalu...mylę że staruszki np,Kappy to udźwigną:)

Prądu raczej też pod dostatkiem na razie niszczę wszystko klonem accuphase P5000-śmiem twierdzić,że jest pewniejszy niż oryginał,Tych którzy nie dowierzają zapraszam do wątku klanów accu.A ponadto na warsztacie p7100 także bi-amping jak najbardziej do wykorzystania.

Problemem jest tylko brak czasu i niestety możliwości posłuchania tych cudeniek!Raczej w MM ich nie mają:)

No i na rynku wtórnym u nas znalezienie egzemplarzy dla których warto przejechać pół kraju chyba jest rzadkością...

Tak więc śledzę forum i aukcje jak również liczę na Waszą pomoc...może i ja wkrótce dołączę do Klubu?

pozdrawiam

Edytowane przez freedi

powiem tak

kiedys potrzebowalem centralny do kina domowego i podjechalem po takowy do jegomoscia ktory wlasnie mial 9.2 spiete z jakimis monoblokami vincenta. takie wiezyczki. nie wiem co to jest byl za model ale przy kawalkach tiamatu i opetha wymieklem. a jak puscil nile to bas z perkusji niemalze gniotl zebra. wiec z twoimi klonami powinno byc co najmniej wysmienicie. mial to ustawione na okolo 40 metrach a mowil ze jak by bylo wiecej to by bylo jeszcze lepiej. nie wiem - nie mialem mozliwosci posluchnia

Na forum, powyżej Wojt81 sprzedaje własnie Kappy 9.2

No i na rynku wtórnym u nas znalezienie egzemplarzy dla których warto przejechać pół kraju chyba jest rzadkością...

Tak więc śledzę forum i aukcje jak również liczę na Waszą pomoc...może i ja wkrótce dołączę do Klubu?

Może zagadaj z nim?

Romek-już rozmawiałem:).Martwi mnie tylko metraż w jakim 9.2 pokazują swoje możliwości.Jeśli faktycznie jest to powyżej 30 m to musiałbym zrobić niezłe przemeblowanie chaupy-a szczerze mówiąc:nie mam na to ochoty.

Może spróbować od jakiegoś niższego,innego modelu Infinity?Za dużo pytań,bo nie znam zupełnie marki...

I raczej z racji braku czasu nie będę miał możliwości odsłuchu czy odbioru osobistego-kupię praktycznie w ciemno,licząc na uczciwość sprzedającego i Wasze opinie.Zbyt dużo wątpliwości jak na pozbycie się paru tysięcy zł.

Ale jedno jest pewne:będą to na pewno Infinity !

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.