Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

To sa tylko suche dane, wspolczynnik tlumienia jest najmniej istotnym moim zdaniem parametrem podawanym przez producenta.

Lepiej sprawdz czy producent podal czas narastania sygnalu (slew rate) lub dynamiczna moc przy 2 lub najlepiej 1 ohmie, sa takie dane?

Widzę że jest podany czas narastania sygnału, ale nie podana jest moc dynamiczna dla 1, ani 2ohm. Pisze coś takiego (Rise time 5hz 120v peak-to-peak square wave 20% to 80%.....2,3 us.

Bumpalump, jeśli się na tym znasz, to czy mógł byś mi powiedzieć, czy ten czas narastania jest dobry?

Edytowane przez przemas190192

Napisz dokładnie jak to masz podłączone, jakimi kablami w sensie czy pojedyncze, czy podwójne.

Kiedy to się dzieje, po jakim czasie, przy jakim ustawieniu potencjometru itd.

Czym więcej i dokładniej tym łatwiej coś odgadnąć.

Zworki masz dokręcone :-) ?

Pozdrawiam

Pygar

witam, kable póki co kiepskie, (czekam na lepsze) w bi-wiringu 4 mm2 ACC, a także przy pojedynczym okablowaniu. Dzieje się to przy graniu z pre i bezpośrednio z cd do końcówki mocy. Dzieje się tak po 10 min głośnego grania. Pokrętło potencjometra w preampie na godz. 13.00. Źródło Denon DCD-755AE. Gra pięknie i dynamicznie ale boję się czegoś nie uszkodzić.

Lutowanie aluminium jest trudne - zasadniczo bez specjalnego topnika chyba nie do wykonania....

W moim przypadku lutowanie nic by nie dało gdyż winny był przegnity mostek przypominający "nit" odpowiedzialny za przenoszenie napięcia z jednej strony membrany na drugą, same spoiwa były OK.

Wówczas pozostaje tylko jego rozłupanie i zrobienia najlepiej od razu obu mostków we własnym zakresie.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Bumpalump, jeśli się na tym znasz, to czy mógł byś mi powiedzieć, czy ten czas narastania jest dobry?

Może i jest dobry , może DF tez jest wybitny , ale to nie gwarantuje satysfakcji z brzmienia . Wzmacniacze lampowe maja DF o rząd wielkości niższy i jakoś ludzie tego słuchają z emocjami i przyjemnością , a mało kto z nich myśli o ich zmianie jedynie dla DF czy SR .

Rise Time a Slew rate to 2 rozne zagadnienia

pierwszy to czas zmiany sygnalu ze stanu niskiego do stanu wysokiego, czyli po prostu mowi nam o tym jak wzmacniacz reaguje na szybkie zmiany sygnalu

drugi to maksymalne napiecie przeladowane w czasie mikrosekundy z wejscia na wyjscie, jesli wzmacniacz ma wartosc np 50V/uS znaczy to tyle, ze przy podaniu np 100V na wejscie na wyjsciu otrzymasz 100V po czasie 2uS

witam, kable póki co kiepskie, (czekam na lepsze) w bi-wiringu 4 mm2 ACC, a także przy pojedynczym okablowaniu. Dzieje się to przy graniu z pre i bezpośrednio z cd do końcówki mocy. Dzieje się tak po 10 min głośnego grania. Pokrętło potencjometra w preampie na godz. 13.00. Źródło Denon DCD-755AE. Gra pięknie i dynamicznie ale boję się czegoś nie uszkodzić.

Witam ponownie Forumowiczów, nawiązuję do tematu Kappa 8.2 z Parasoundem 1200 HCA. Czy ktoś zna takie zestawienie, proszę o jakiekolwiek info.

Finalnie kupiłem Pass Labs x250 :) wprawdzie w kalsie AB, ale pierwsze 15 W jest w czystej klasie A, gra bardzo fajnie, jednak wstęga potrzebuje MOCY w dobrym wydaniu, co potwierdza dobre spasowanie się Passa czy też Accuphase :) Podobno sam pass x250 jest nabardziej udaną konstrukcją jeśli chodzi o muzykalność z całej serii x włącznie z monoblokami... Przy okazji wysłałem do mistrza Infinity i Genesis na przeglad mój servocontroler Basu... także sie dzieje :)

www.bayer-soundworks.de tu namiar to Hartmuta który brał udział przy projektowaniu między innymi Epsilonów :) przesympatyczny facet, nawet telefonicznie stara się wspomóc w rozwiązaniu problemu... a u mnie wzbudzał sie jeden z głośników basowych przy większej głośności i większej ilości basu... Niestety nie było to spowodowane ustawieniem gainu na SCU, także servo na przegląd zostało wysłane...

Jacek

• 3 tygodnie później...

Witam. Rozlecial mi sie Infinity Polydome K . Ciezko jest znalezc obecnie cos takiego w dobrym stanie.

Zdecydowalem sie zatem , na tymczasowe rozwiazanie i zamowilem 2 takie zamienniki : http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/d7608-920000.pdf .

Czy ktos mial podobny problem i jak go rozwiazal ?...Gdzie poza "ebay" mozna szukac takich rzeczy.?

Pozdrawiam Jacek

post-54710-0-35156400-1454827268_thumb.jpg

Drodzy posiadacze (zwykle) prądożernych infinity, taka ciekawostka. Jakiś czas temu kupiłem sobie wzmacniacz na bas w postaci profesjonalnej końcówki mocy crest audio ca 9 (1kW/ch - 2ohm). Wszystko fajnie, bas w biampie BOMBA, ta kontrola i zejście, tego mi było trzeba... aż pewnego dnia mnie naszło aby ją podłączyć jako wzmacniacz dla całości (bez krella na górze). Jakież było moje zdziwienie gdy się okazało że CA9 gra nie dość że lepszym dołem to lepszą CAŁĄ RESZTĄ!? Ciekawi mnie czy ta firma/końcówka (bardzo uznana w środowisku pro) to jakiś ewenement czy po prostu urządzenia pro są zwyczajnie nie gorsze a nawet lepsze pod względem brzmienia od markowych i nieraz kilka razy droższych klocków z audiofilskim logo?

Niezbadane są wyroki Boskie !

W audio wszystko jest możliwe.

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Szukajcie a znajdziecie...

Czytałem już na łamach różnych zagranicznych forów, gdzie komuś wyszło, że sprzęt studyjny był tak dopracowany, że po wpięciu do systemu w domu, były same och i achy, problem w tym, że gdy ktoś zacznie za dużo pisać na ten temat, to ceny szybko idą w górę, a sprzedaż na rynku SH odbywa się na tzw. "pniu".

Tzn sprzęt ma zasadnicze wady jeżeli chodzi o eksploatacje w domu więc wielu amatorów zapewne nie znajdzie, jest przede wszystkim cholernie głośny (aktywne chłodzenie), po małej przeróbce chłodzony jest półpasywnie, tzn. po osiągnięciu dość wysokiej temperatury załączają się wentylatory ale już nie są słyszalne z odległości 2-3 metrów. Do tego to olbrzymie trafo trochę brumi, zrobiłem już DC killera ale nadal się czasami odzywa. Podsumowując jest cholernie niewygodny, brzydki, brumiący ale na potrzeby domowe ma w zasadzie nieograniczoną moc, rozrywająca kolumny dynamika, realistyczny atak i piękna średnica (mam wrażenie że dopiero teraz wstęgi się obudziły) kurde jednak robią wrażenie.

Edytowane przez opteron

Witam. Rozlecial mi sie Infinity Polydome K . Ciezko jest znalezc obecnie cos takiego w dobrym stanie.

Poluj na ebay.de

W wersji z com nie wszystko znajduje.

Swoją drogą Twój polydome był mega żółty, za dużo promieni słonecznych, trzeba myśleć o pokrowcach jak kolumny są narażone na słońce, bo to największy wróg głośników.

Mój wygląda tak:

P50218-214028.jpg

Hello,

chciałbym podzielić się moim ostatnim doświadczeniem odnośnie wzmocnienia do Infinity.

Od prawie roku używam dwóch klonów Accuphase 7100 pracujących w mostku z klonem pre Accuphase C2810. Rozwiązanie jest tak dobre, przynajmniej na moje ucho, że nie mam żadnej potrzeby dalszych poszukiwań.

Żadne wzmocnienie nie powoduje dyskomfortu słuchania, mało tego, ciągle chce się podkręcać gałkę dochodząc do momentu kiedy zabezpieczenia w końcówkach je w końcu wyłączą....

Klony nie są tanie ani łatwe w złożeniu ale wynagradzają niesamowitym dźwiękiem :-)

Pozdrawiam,

Edytowane przez dartman

dartman - racja! Infinity z tego co widzę potrzebują mocy, mocy i jeszcze raz mocy, a przy jeszcze większej mocy zagrają jeszcze lepiej! :)

Wyprzedaje oba wzmacniacze (krell i restek) bo crest mi załatwił temat na amen, zmieniam koncepcje sprzętu zobaczę co z tego wyjdzie ale na razie słucham z koncertowymi głośnościami i jest piorunujący efekt. Na szczęście nie muszę się martwić o zabezpieczenia końcówki, prędzej o to żeby wooferem w czoło nie dostać :)

Edytowane przez opteron

Ja również napędzam moje infinity klonem 7100 i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, żeby musiały zadziałać zabezpieczenia. W prawdzie nie jest to mostek, ale w mostku wydajność prądowa jest jeszcze wieksza.

Dwa kolejne klony będą się składać, właśnie zbieram części... Także wtedy będzie moc ;)

Pogratulować mocy. A jak jest powyżej niskich bo woofery te accu kontrolują perfekcyjnie.

Accu potrafią dać po uszach a i ludziska lampy lubią na wstęgi.

Miałem też i lampy na wstęgach, przy Accu nie ma żadnych niedostatków, najmniejszych :-)

dartman - racja! Infinity z tego co widzę potrzebują mocy, mocy i jeszcze raz mocy, a przy jeszcze większej mocy zagrają jeszcze lepiej! :)

Wyprzedaje oba wzmacniacze (krell i restek) bo crest mi załatwił temat na amen, zmieniam koncepcje sprzętu zobaczę co z tego wyjdzie ale na razie słucham z koncertowymi głośnościami i jest piorunujący efekt. Na szczęście nie muszę się martwić o zabezpieczenia końcówki, prędzej o to żeby wooferem w czoło nie dostać :)

opteron,

wiem co piszesz, miałem kiedyś estradową Yamahę, huczała ale jak grała, żona nie pozwoliła trzymać tego złomu :-)

Accu jest tym co też Ci polecam ! :-)

Ja również napędzam moje infinity klonem 7100 i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, żeby musiały zadziałać zabezpieczenia. W prawdzie nie jest to mostek, ale w mostku wydajność prądowa jest jeszcze wieksza.

Dwa kolejne klony będą się składać, właśnie zbieram części... Także wtedy będzie moc ;)

Michał, to znaczy, że jeszcze nie poczułeś tej mocy :-)

wiem co piszesz, miałem kiedyś estradową Yamahę, huczała ale jak grała, żona nie pozwoliła trzymać tego złomu :-)

Accu jest tym co też Ci polecam ! :-)

Doszedłem z crestem do ładu, jest cichy jak mysz, nie szumi, nie brumi. Teraz żona już krzywo na mnie na patrzy ale mało brakło :)

Michał, to znaczy, że jeszcze nie poczułeś tej mocy :-)

Hehe. No słyszałem z opowieści, że kręcisz 2810 do 70% ;)

Przy rozkręconym gainie na maxa to musi być kosmos! Tym bardziej w mostku, Renaissance to wytrzymują?

Miałem też i lampy na wstęgach, przy Accu nie ma żadnych niedostatków, najmniejszych :-)

Hmm, a nie popada w ostrość i takie tam.

Słuchałem pare razy ukraińskiego Phasta na różnych zestawach i zawsze byli fajnie.

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

Zdecydowalem sie zatem , na tymczasowe rozwiazanie i zamowilem 2 takie zamienniki : http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/d7608-920000.pdf .

Czy ktos mial podobny problem i jak go rozwiazal ?...Gdzie poza "ebay" mozna szukac takich rzeczy.?

Pozdrawiam Jacek

Rozwiązanie słabe . Głośniki nie spełniają nawet minimum kryteriów kwalifikujących do wymiany, czyli zachowania impedancji znamionowej jako takiej , nie wspominając o jej przebiegu w pasmie. Wymagana ingerencja w zwrotnice albo dobrowolne skazanie się na słuchanie kolumny "odstrojonej " od nominału ze złymi punktami podziału.

http://audiokarma.org/forums/index.php?threads/infinity-kappa-polydome.225638/

Moje elemenyu glosnikowe to Infinity Polydome K - seria 902-3075 (Kappa 8A). Znalazlem w bardzo dobrym stanie glosniki serii 902-5793, ktore byly montowane w nowszych modelach Kappa X.1i oraz X.2i.

Czy ktos orientuje sie jakie sa roznice miedzy tymi modelami ???

Edytowane przez jjacek
  • 3 tygodnie później...

http://www.naprawaglosnikow.wroclaw.pl/#service

na swojej stronie wykorzystuja chyba nie swojecie zdjecia..... a film pokazuje jak glosnik Polydone K wymieniaja na dunski zamiennik o ktorym wspominalem powyzej.

Cześć

Mnie naprawili wysokotonowy tutaj: http://www.naprawaglosnikow.wroclaw.pl/#body

Trochę to trwało - około 1 miesiąca. Do Wrocławia wysłałem głośnik pocztą.

Pozdrawiam

Dzieki ..napisalem juz do nich .Zobaczymy co zaproponuja...

Edytowane przez jjacek

..... a film pokazuje jak glosnik Polydone K wymieniaja na dunski zamiennik o ktorym wspominalem powyzej.

No to już świat stanął na głowie , nie dość aby tak robić , ale jeszcze się tym chwalić ;-))

Ale skoro rozstaw śrub pasuje , to czemu nie .

Tak to teraz wyglada...Dziekuje za pomoc :)

Jak już , to można było i układ magnetyczny przełożyć.

Tak to teraz wyglada...Dziekuje za pomoc :)

Załączone miniatury

721A9273.JPG

Co to za dziwna "zbieranina " w tej kolumnie ?

Edytowane przez Nakamichi

http://www.infinity-classics.de/technik/manuals/Kappa_9_technical_sheet.pdf

http://www.infinity-classics.de/technik/manuals/Kappa_8_technical_sheet.pdf

Ktos to probowl przerabiac na podobienstwo 9...

Co ukladu magnetycznego Polydone to oczywiscie moglem zmienic tylko membrane ...ale pomyslalem sobie ze ta siatka nie jest taki zly patent... i nikt mi tego znowu nie "wcisnie"

post-54710-0-34852300-1456773621_thumb.jpg

Ktos to probowl przerabiac na podobienstwo 9...

Do tego potrzebna jest odpowiednia filtracja ( inna budowa zwrotnicy ) , a bez tego może powodować więcej problemów niż przynosić korzyści . Sam głośnik do ultra góry tez był innego typu .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.