Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kto z Was słucha Infinity RE90 na wzmacniaczach Sansui ?

Szukam kabli które dobrze pasują do takiego zestawienia.

Słucham na dwóch AU-911DG, pierwszy ( po gruntownym odświeżeniu i dopracowaniu ) zasila wstęgi i mały bass, a drugi na dolne Watkinsy.

Przedział cenowy dowolny, zależy mi na najlepszym efekcie końcowym.

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar

Witam Panowie

Jak ktoś jest zainteresowany to w Niemcu Polak sprzedaje R90.Emimy do naprawy, ale cała reszta ok no i wszystkie grają.Ja stargowałem do 700 euro ale się wycofałem.Myślę że gościu odda za 500 na pewno.tel do faceta +491717473780 trochę obite ,ale dla reszty przetworników warto.

Fotki dla zainteresowanych mogę przesłać.

Pozdro

post-32025-0-18401900-1367689504_thumb.jpg

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Jeśli można to dopisuje się do klubu z moimi skromnymi R80.

Na razie trwa osłuchiwanie się z nimi ale zostają na dłużej to raczej pewne :)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jeśli można to dopisuje się do klubu z moimi skromnymi R80.

Na razie trwa osłuchiwanie się z nimi ale zostają na dłużej to raczej pewne :)

Witaj serdecznie:)

Może jakieś fotki?

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

z moimi skromnymi R80.

nie takimi znow skromnymi...

istnieje przekonanie ze r80tki sa lepsze od r90tek

nawet tworca woffera mr watkins jest tego zdania ze tam jego dzielo znalazlo lepsza aplikacje niz w r90...

zukzukzuk

Zrobię fotki gdy przytargam aparat do domu, trochę to może dziwnie wyglądać bo w małym pomieszczeniu są stosunkowo duże kolumny. Wcześniej były niewiele mniejsze linie transmisyjne T+A, zagrały najlepiej ze wszystkiego co miałem, bez buczenia itd. Teraz kupione trochę w ciemno infinity zajmą ich miejsce.

mateuszek

Nie było mi dane słuchać R90, zukzuk zapewniał że jednak w jego mniemaniu są lepsze (zapewne chodzi o bas bo reszta chyba taka sama?), chętnie bym jednak posłuchał obu kolumn w jednym systemie gdyby się udało ale jestem realistą - raczej marne szanse :)

Pozdrawiam

Edytowane przez opteron

nie takimi znow skromnymi...

istnieje przekonanie ze r80tki sa lepsze od r90tek

nawet tworca woffera mr watkins jest tego zdania ze tam jego dzielo znalazlo lepsza aplikacje niz w r90...

Przekonanie?

Chyba raczej wśród sprzedających? A nie słuchających...

Mr Wattkins jest zdania że w R80 ma lepszą aplikację? A mnie chodzi o brzmienie:)

"zukzukzuk

Zrobię fotki gdy przytargam aparat do domu, trochę to może dziwnie wyglądać bo w małym pomieszczeniu są stosunkowo duże kolumny. Wcześniej były niewiele mniejsze linie transmisyjne T+A, zagrały najlepiej ze wszystkiego co miałem, bez buczenia itd. Teraz kupione trochę w ciemno infinity zajmą ich miejsce.

mateuszek

Nie było mi dane słuchać R90, zukzuk zapewniał że jednak w jego mniemaniu są lepsze (zapewne chodzi o bas bo reszta chyba taka sama?), chętnie bym jednak posłuchał obu kolumn w jednym systemie gdyby się udało ale jestem realistą - raczej marne szanse :)"

To nie jest mniemanie... To wynik odsłuchu:) Zresztą nie mojego...

R80 mają mniejszy bas, są chudsze, płytsze i wiele mniejsze. Mają więc dużo mniejsze pudło rezonansowe. Oprócz tego, nie mają jednej drogi i głośnika - jak wiecie. Co absolutnie nie musi oznaczać, że grają gorzej (zależy z czym i gdzie). Na pewno są łatwiejsze do wysterowania.

Nie mniej - grają nieco inaczej, niż więksi bracia. Nie tworzą jednak tak skończonego i kompletnego obrazu muzyki jak R90...

Takie są wnioski mych Kolegów z dobrym słuchem:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

R80 mają mniejszy bas, są chudsze, płytsze i wiele mniejsze. Mają więc dużo mniejsze pudło rezonansowe. Oprócz tego, nie mają jednej drogi i głośnika - jak wiecie. Co absolutnie nie musi oznaczać, że grają gorzej (zależy z czym i gdzie). Na pewno są łatwiejsze do wysterowania.

Nie mniej - grają nieco inaczej, niż więksi bracia. Nie tworzą jednak tak skończonego i kompletnego obrazu muzyki jak R90...

Takie są wnioski mych Kolegów z dobrym słuchem:)

Szczera prawda...........oj szczera ,KOMPLETNY OBRAZ MUZYKI też bym tak to nazwał.

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Teoretycznie większe kolumny, większy dźwięk, z niżej schodzącym basem.

Jeśli chodzi o 3-4 drogi to na podstawie Kappa 7.2 i 8.2 - lepiej grają 8-ki bez dwóch zdań i chodzi o niższą średnicę, czyli w tych rejonach gdzie w 7-mkach bas ciągnie do 700hz.

Ale tu pewnie ten bardziej zdyscyplinowany watkins lepiej spisze się na niższej średnicy od tego zwykłego głośnika w Kappa, zwłaszcza mniejsza 20-stka.

Kilka tygodni temu miałem nieopisaną przyjemność słuchać R90 w połysku u kolegi Zukzukzuk-a na Jego pre i końcówce, a następnie na moim modowanym Sansui AU-911DG.

Te kolumny są wprost stworzone do grania muzyki poważnej, przy odpowiednim ustawieniu i właściwym prądzie generują scenę która zaczyna się przed, a kończy daleko w tyle za kolumnami.

Przy cichym nocnym odsłuchu ( najlepszy prąd ) ilość szczegółów i precyzja z jaką emitują każdy dźwięk jest zdumiewająca.

"Na cicho" grają tak wyraźnie jak inne kolumny zaczynają dopiero przy "godzinie 10-11" , prawdziwa uczta dla każdego melomana.

Przerzuciliśmy kilkanaście płyt nie czując upływu czasu i gdyby nie ziemskie obowiązki to nie wiem kiedy byśmy skończyli :-).

Ja kupiłem swoje R90 właśnie dzięki radom Zukzukzuk-a i jestem mu za to bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Oprócz klasyki słuchaliśmy również, rocka, elektro, folku i muzyki dawnej za każdym razem z bardzo dobrym rezultatem, te kolumny to prawdziwy strzał w dziesiątkę.

Kilka tygodni temu miałem nieopisaną przyjemność słuchać R90 w połysku u kolegi Zukzukzuk-a na Jego pre i końcówce, a następnie na moim modowanym Sansui AU-911DG.

Te kolumny są wprost stworzone do grania muzyki poważnej, przy odpowiednim ustawieniu i właściwym prądzie generują scenę która zaczyna się przed, a kończy daleko w tyle za kolumnami.

Przy cichym nocnym odsłuchu ( najlepszy prąd ) ilość szczegółów i precyzja z jaką emitują każdy dźwięk jest zdumiewająca.

"Na cicho" grają tak wyraźnie jak inne kolumny zaczynają dopiero przy "godzinie 10-11" , prawdziwa uczta dla każdego melomana.

Przerzuciliśmy kilkanaście płyt nie czując upływu czasu i gdyby nie ziemskie obowiązki to nie wiem kiedy byśmy skończyli :-).

Ja kupiłem swoje R90 właśnie dzięki radom Zukzukzuk-a i jestem mu za to bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Oprócz klasyki słuchaliśmy również, rocka, elektro, folku i muzyki dawnej za każdym razem z bardzo dobrym rezultatem, te kolumny to prawdziwy strzał w dziesiątkę.

Po takim wpisie, czuję się wywołany do tablicy...

I nie wiem co napisać?

DZIĘKI Krzysztofie!

Za przybycie - to przede wszystkim! Za długie, nocne słuchanie, za dyskusję o muzyce. O tym, jak gra, jaka ta muzyka PIĘKNA i jak się ją "widzi", czuje...

Jak dotąd, nie miałem możności spotkać bardzo młodego człowieka (jakby nie było:) z wielce dojrzałą muzyczną otwartością i wrażliwością. I to nie jest ktoś z branży, który od urodzenia słucha np. Bacha, a od kiedy chodzi - uczy się gry na pianinie (popraw mnie, jeśli się mylę).

Szapoba!

Najfajniejsze dla mnie w tym "zawodzie" jest to, że poznaje ciągle i często wspaniałych LUDZI, a przy tym nową, nieznaną i PIĘKNĄ MUZYKĘ!

Kurcze!

Kto by pomyślał, że kiedyś będę słuchał zawzięcie... lutni? A do tego klawesynu i kilku bębenków!

Dzięki za Rolfa Lislevanda i Jego płytkę - Santiago De Murcia!!! POLECAM!

Ufff...

R90 grają u mnie chyba coraz lepiej? (wg mnie). Jest MUZYKA:)

Z każdym miesiącem, krokiem, elementem...

Ale powoli, małymi kroczkami...

Lecz nie ja to wszystko wymyśliłem. W każdym razie - jeden z nas - podsunął pomysł kolumn, inny - wzmocnienia do nich, źródła, okablowania.

I tak RAZEM zaczęło GRAĆ. Przedtem, różnie to bywało i bywa...

Jeszcze trochę, trochę... i powinno być na podobnym poziomie jak w Krakowie:) Tyle, że nie wiem, czy to dobrze (dla zdrowia psychicznego)?

Pozdrawiam serdecznie!

Ja też jak się zmobilizuję w końcu to fotki jakieś wstawie swojego obecnego systemu.... opisowo obecnie jest tak:

1. Infinity SIgma

2. końcówka - Mark Levinson 23.5

3. preamp - Audio Research Ref 2 mkII

4. CD - Sansui 701 po modyfikacjach JanVideo24

5. odtwarzacz multimedialny - Popcorn Hour a400

5. Kable: głośnikowe - monster reference 1, xlr monster do połaczenia pre z amp, reszta póki co budżetowa

Troszkę się także pobawiłem w zmianę ustawienia kolumn w salonie tak by akustyka była jako taka, także skończyło się na wymianie sofy, ławy i stolika pod sprzęt rtv... :) no ale przynajmniej żona mniej teraz krzyczy :) niestety nie umiem zbyt barwnie opisywać dźwięków więc jak któryś z bardziej osłuchanych kolegów odwiedzi mnie to coś może skrobnie :)

Jacek

Nie bardzo rozumiem co masz na mysli Mateuszek...

Ale u mnie jest taki zestaw lamp:

TUBE COMPLEMENT: (6) 6H30 triodes; (1) 6L6; (1) 5AR4.

Nosilem kazdy element do klubu KAiM i osluchani koledzy posluchali i stwiwrdzili ze najlepszym elementem mojego zestawu jest wlasnie pre, koncowka gorzej wypadla ale tragedii nie bylo:)

Nie bardzo rozumiem co masz na mysli Mateuszek...

Ale u mnie jest taki zestaw lamp:

TUBE COMPLEMENT: (6) 6H30 triodes; (1) 6L6; (1) 5AR4.

Nosilem kazdy element do klubu KAiM i osluchani koledzy posluchali i stwiwrdzili ze najlepszym elementem mojego zestawu jest wlasnie pre, koncowka gorzej wypadla ale tragedii nie bylo:)

pokopalo mi sie z Audio Research SP9 MK2 tam siedzi tylkp jedna lamka uciebie moz3e wiecej - nie wiem - nie znam tego modelu ale faktycznie moze byc super

a co do samych lamp to te 6H30 - jakie tam sa?

Edytowane przez mateuszek

U mnie sa 3 sztuki 6h30 w kanale plus 2 sterujace lapmy jedna napieciowa druga nie pamietam do czego szczerze.... Lampy sa 2 letnie sovteka o ile dobrze pamietam... Mam w najblizszych planach zmienic napieciowa za namowa kolegow z KAiM....

Jacek

trochę to może dziwnie wyglądać bo w małym pomieszczeniu są stosunkowo duże kolumny

Eee tam dziwnie. Grają jak trzeba, to się liczy ;)

Kto z Was słucha Infinity RE90 na wzmacniaczach Sansui ?

Słucham Kappa 8.2i na Sansui au-710/717 (na basie).

Powrót po dłuższej przerwie...

Więc tak, miałem napisać jakąś opinię i trochę się osłuchałem z głośniczkami ale nie tak jak bym chciał (brak czasu).

Generalnie nie odczuwam żadnego niedosytu dynamiki, wręcz przeciwnie, to wulkany (!) w dynamicznych momentach jest drive, jest atak, jest ten pazur ale nigdy nie popada to w jakąkolwiek szorstkość czy suchość i to jest ich chyba największa zaleta. W muzyce spokojnej gdzie wokale są priorytetem (zwłaszcza damskie) to jest zwrot o 180stopni, aż łza się ciśnie w oczy, jest klimat, przestrzeń, pogłosy i głębokie echa, jest artystka między głośnikami a nie jak w słuchawkach "w uszach". Zdaję sobie sprawę ze w obecnej chwili moim największym ograniczeniem jest pomieszczenie odsłuchowe ale cóż na to poradzić. W przeciągu roku będzie w tym temacie może jakaś zmiana więc jest nadzieja.

Żaden bass-reflex monitor ani podłogówka tym bardziej nie zagrała u mnie w pokoju i tych trudnych warunkach, natomiast linie transmisyjne T+A oraz teraz Infinity grają wyśmienicie. Bass refleksom mówię stanowczo NIE :)

Pozdrawiam klub i kolegę zukzukzuk

Piknie:)

Teraz tylko pozostaje "rzucić" uchem...

No coz nie powiem akustyka wymaga jeszcze dopracowania... Ale jak sie nie mieszka samemu i nie jest sie bezwzglednym dyktaktorem to nie taka prosta sprawa by jakies ustroje zmajstrowac....

Jacku to własna produkcja,a efekt dość ciekawy no i dla żony się spodoba .

I to jest chyba najważniejsze! Satysfakcja ŻONY!

I mamy w końcu R90 LE:

http://allegro.pl/infinity-renaissance-90-limited-edition-i3239163862.html

Choć cena taka sobie i kolumny stoją w Holandii (niby)...

Pozdr.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.