Skocz do zawartości
IGNORED

Obława na pirackie kopie Windowsa?

Pixeel

Rekomendowane odpowiedzi

Marcin (g) 1 Gru 2006, 10:56 >Nielegalny. Jeśli "była promocja i za 1 zł dołączali", to była to licencja OEM, czyli przywiązana do sprzętu. Nie masz sprzętu - nie wolno Ci używać softu.<

A co ma? Ten soft mu fruwa w powietrzu?

henry011 Gru 2006, 11:14 >Racja. Taka jest licencja OEM. Z tego co słyszałem pozostać powinna minimum płyta główna i procesor.<

Też coś takiego słyszałem, tylko że nie pozostać powinna, a sprzedawana powinna być z częścią komputera konieczną do uruchomienia oprogramowania (o nalepce i fakturze rzeczywiście nic nie wspomniano). Różnica niby niewielka, lecz wychodzi z tego radio Erewań.

Zresztą większość takich rozważań i tak nie ma zastosowania do nabywców prywatnych.

I tak powoli lecz konsekwentnie rozpowszechniają się systemy operacyjne na otwartej licencji. Idzie na to spora kasa z UE do wszystkich krajów, które chcą być odrobinę mniej lizidupne względem monopolu.

Proponuję Ubuntu, najlepszy OS w krainie Króla Ubu.

PS. Wigilia??? A co, muły przemawiają ludzkim głosem?

Sprawa z OEMami MS jest pochrzaniona strasznie. Jedno jest pewne, używanego OEMa można sprzedać (kupić). Jednak bezwzględnie wymagana jest Umowa kupna-sprzedaży pomiędzy uczestnikami transakcji, czyli samo kupno na Allegro nie wystarczy aby system został uznany przez producenta za legalny. Ponadto problemem staje się tu wymóg Microsoftu co do sposobu przekazywania/sprzedaży oprogramowania, ma to być sprzedaż bezpośrednia "z ręki do ręki" konkretnej osobie/podmiotowi ale nie może to być sprzedaż np.komisowa, czyli używając innej terminologii oferta sprzedaży skierowana do wielu osób jednocześnie, znów pod znakiem zapytania stoją transakcje Allegro. Idąc dalej za ciosem przy kupnie takiegoż softu konieczne jest otrzymanie od poprzedniego właściciela oryginalnego nośnika, pełnej dokumentacji, uaktualnień, Umowy Licencyjnej, Certyfikatu autentyczności, KOMPUTERA na którym OS był preinstalowany, wskazana jest faktura pierwotnego zakupu ale nie jest niezbędna.

Wszystko co przytoczyłem powyżej to oficjalne stanowisko Microsoftu w sprawie cesji oprogramowania OEM.

Edson, 4 Gru 2006, 14:07

>Wszystko co przytoczyłem powyżej to oficjalne stanowisko Microsoftu w sprawie cesji oprogramowania

>OEM.

Dla mnie to MS robi wszystko, żeby nie kupować OEM'ów, tylko BOX'y. Zawiłości licencyjne są tak zakręcone, że jak zadzwonisz na party-line MS dwa razy z tym samym pytaniem, to nierzadko dostaniesz dwie odpowiedzi. Pomijam już fakt, że przywiązywanie w obecnych czasach licencji do części komputerowych (wymienianych w końcu co chwila) to albo skrajny debilizm, albo... zupełnie celowe działanie. :)

Ja w każdym razie dałem się Gates'owi przestraszyć, kupiłem BOX'a i mam to wszystko głęboko w poważaniu. Zapłaciłem raptem niecałe 300 PLN więcej, niż za OEM...

• 1 miesiąc później...

Moje pytania są bardzo lamerskie:

1. Czy w prowadzonej działalności mogę zainstalować HOME ed ?

2.Jeżeli zarejestruję wersję OEM w poskładanym komputerze to z jakim podzespołem będzie związana umowa ( z nr płyty głównej ? ) a jeżeli tak to co będzie kiedy mi się ona np uszkodzi?

pzdr

Witam,

Ad.1) TAK

Ad.2) Z całym komputerem, ale w szczególności dotyczy to wspomnianej płyty głównej. W przypadku awarii płyty gł., zgłaszasz i aktywujesz Windows'a ponownie - telefonicznie !!!

P.s.

W świetle licencji Microsoft, uprawnienia do instalacji/aktywacji na NOWYM (pozbywając się ze STAREGO) komputerze, posiada licencja zawarta w wersji BOX.

źródło:

Odpowiedzi udzielam na podstawie rozmowy telefonicznej z Centrum Obsługi Klienta Microsoft w Polsce (Telefoniczna Pomoc Techniczna), tel.: 022 594 19 99 (2)

Dzwoniłem osobiście :-)

Pozdrawiam

Pixeel

Pixeel, 8 Sty 2007, 17:02

>Ad.2) Z całym komputerem, ale w szczególności dotyczy to wspomnianej płyty głównej. W przypadku

>awarii płyty gł., zgłaszasz i aktywujesz Windows'a ponownie - telefonicznie !!!

Jeżeli płyta główna uległa awarii na gwarancji i została wymieniona, to owszem - można aktywować windows, ale żeby był legalny potrzebne jest pismo z serwisu który płytę wymieniał.

Jeżeli natomiast komputer/płyta są już po gwarancji, to windows aktywowany telefonicznie będzie NIELEGALNY.

Pracownicy MS często aktywują system, bez pisma potwierdzającego wymianę płyty NA GWARANCJI, robiąc klientowi niedźwiedzią przysługę - klient myśli, że ma legalny system ale tak nie jest.

felix, jesteś tego pewien? A jak gwarancja się skończy, płyta padnie, oddam komputer do serwisu i wymienią mi tą płytę na nową w ramach usługi, to powinnni mnie obarczyć dodatkowym zakupem windy, w ramach serwisu oczywiście? Czyli na gwarancji serwis froko, po gwarancji koszta serwisu + nowa winda?

Hmm.. z racji, iż jestem na etapie kupna wspomnianych Winows'ów do firmy i nie chciałbym popełnić przysłowiowej gafy, przyglądam się dyspucie dość dokładnie - a wszelkie nieścisłości staram się kierować telefonicznie do C.O.K. Microsoft Polska.

Dziś dowiedziałem się, że:

Przy ponownej (telefonicznej aktywacji - w przypadku wymiany płyty głównej) nie potrzeba żadnego świstka (pisma potwierdzającego wymianę płyty) z serwisu. Zapewniono mnie, iż telefoniczna aktywacja w pełni gwarantuje legalność aktywowanego produktu.

Co zatem stoi na przeszkodzie zainstalować na innym komputerze ?? - ponoć tylko BOX do tego uprawnia.

Odp. Wraz z aktywacją Windows'a, któremu przypisana zostaje konkretna płyta główna - Microsoft pobiera informacje o całej konfiguracji komputera. Wniosek: Modernizacja komputera = problem.

Podsumowując:

BOX można przenosić na inny komputer (inna konfiguracja), ale kosztuje (co najmniej dwie wersje OEM)

OEM zostaje z tą samą konfiguracją - dopuszcza się wymianę płyty głównej (w przypadku awarii).

Tak przynajmniej zrozumiałem :-)

Pozdrawiam

Pixeel

Coś mi tu nie gra... Wersja OEM jest OEM dla producenta komputera lub sprzedawcy oprogramowania.

Jeśli licencję kupiliście to ją posiadacie bo kupiliście ją z częścią komputera. Nie ma nic do rzeczy że po zakupie część komputera przestała istnieć.

Poza tym była już na forum informacja że obecnie są licencje OEM sprzedawane normalnie przez sklepy bez części komputera potrzebnych do ich uruchamiania. MS to zwisa komu sprzedaję OEMy. Zastrzeżenia zakupy licencji i hardwerem było ukłonem w stronę sprzedawców i producentów komputerów.

Wersje OEMowe różnych części komputerowych można kupić np. w Media Markcie – choćby nagrywarki, pakowane w folie wprost z opakowań zbiorczych, często bez oprogramowania dorzucanego do wersji pudełkowych. To naprawdę jest tylko forma sprzedaży i za wiele w temacie do filozofowania nie ma ;)

> liberas

Być może coś się w tej kwestii zmieniło. Ja to przechodziłem z komputerem kumpla jakieś 2 lata temu i wtedy MS miał jasne stanowisko: OEM jest legalny TYLKO z zakupionym do niego sprzętem i jeżeli sprzęt ten przestaje istnieć, to licencja wygasa. Jedynym wyjątkiem była wymiana podzespołu na gwarancji - wtedy licencja obowiązywała dalej. Jeżeli np. płyta padła po gwarancji to z nową płytą OEM nie był już legalny (mimo, że pracownik MS mógł aktywować windows na nowej konfiguracji).

>Qubric

Wersja OEM, sprzedawana obecnie bez sprzętu, jest to wersja PK1. Sprzedawana jest w pudełeczku, na którym wypisane są warunki, na jakie zgadzasz się otwierając pudełko.

Chodzi w skrócie o to, że otwierając takie pudełko zgadzasz się z tym, że TO TY stajesz się PRODUCENTEM komputera. I tylko dlatego MS zgadza się na sprzedaż OEMów każdemu. Jednak postanowienia licencji OEM MS dalej obowiązują, czyli system ten jest legalny TYLKO na pierwszym komputerze, na którym go aktywujesz. Zmiana konfiguracji powoduje utratę licencji.

MS nie zwisa to, komu sprzedaje OEM - gdyby było tak jak mówisz, to nie sprzedawaliby by boxów bo i po co?

I nie mieszaj tutaj sprzętu w wersjach OEM z oprogramowaniem - to są dwie zupełnie różne rzeczy. PRzede wszystkim na sprzęt nie ma żadnych licencji.

Poza tym producenci sprzętu też czasami zastrzegają, że OEM można sprzedawać tylko w zestawie (np. procesory OEM AMD Sempron na socket 939, które oficjalnie NIGDY nie powinny być sprzedawane inaczej niż w zestawie - hurtownie przestawały nawet sprzedawać takie procki firmie, o której dowiedziały się, że sprzedaje same procki klientom).

Co do wersji OEM to już wszystko zostało powiedziane ale (z racji tego że kiedyś siedziałem w tym temacie - choć w innych programach) podzielę się z wami paroma informacjami. OEM jest i zawsze będzie przywiązany do JEDNEGO LUB więcej komputerów w zależności od ilośc stanowisk wpisanych w licencji. Dokładnie to samo tyczy się innych programów.

PAMIĘTAJMY że licencja nie jest tożsama z oryginalnym nośnikiem CD i nigdy nie była!

Odradzam więc kupowanie oprogramowania z nieznanego źródła (np. Allegro) gdyż nawet jeśli program nigdy nie był otwierany i używany to licencja zostaje zawsze przy kupującym! A on dalej odsprzedaje TYLKO NOŚNIK a nie licencję. Oczywiście są tu odstępstwa - niektórzy twórcy oprogramowania dopuszczają odsprzedanie licencji dalej i podają jak to zrobić.

Jednym zdaniem wszystko co piszecie tyczy się tylko i wyłącznie legalnego dystrybutora danego oprogramowania.

Najlepiej znana mi jest historia oprogramowania graficznego i tym bedę się posiłkował tłumacząc wam zawiłości z tym zwiazane. Np. firma ADOBE (słynna z oprogramowania graficznego) licencje sprzedaje TYLKO i WYŁĄCZNIE osobie lub firmie, gdy takowa osoba odsprzedaje ją dalej to według licencji sprzedaje TYLKO nośnik i oprogramowanie nawet z legalną fakturą zakupu PRZESTAJE BYĆ LEGALNE! Firma ta dopuszcza odsprzedaż ich licencji dalej jednak według tego co piszą musisz mieć oświadczenie sprzedającego że odszprzedał / przekazał wszystkie nośniki, nie posiada już żadnej kopii, gość musi dać wam fakturę zakupu a program musi być zakupiony w Polsce!!!. Z takimi papierami trzeba się zgłosić do firmy ADOBE i oni dadzą wam licencję (w praktyce jest to bardzo ciężka operacja do przeprowadzenia).

Więc przed zakupem radzę się upewnić czy dealer ma licencję od Microsoftu na sprzedaż danego oprogramowania , czy dana licencja (windowsa) obowiązuje w naszym kraju. Inaczej możecie nabyć BARDZO DROGI NOŚNIK z piracką wersją programu.

Teraz wszystko o OEM windowsa

Ta wersja jest możliwa do zakupienia przez każdego jednak wtedy użytkownik końcowy samodzielnie montuje własny komputer PC. W takim wypadku użytkownik końcowy jest uznawany za producenta systemów w rozumieniu Licencji Producenta Systemów OEM Microsoft i może zakupić oprogramowanie OEM niezależnie od sprzętu (nie dotyczy serwerów).

OEM tyczy się "CAŁKOWICIE ZMONTOWANEGO KOMPUTERA"

Termin „całkowicie zmontowany system komputerowy” oznacza system komputerowy składający się przynajmniej z procesora, płyty głównej, dysku twardego, zasilacza i obudowy. I TEGO NIE WOLNO WAM ZMIENIĆ!!!!!

Wersje OEM, należy odsprzedać/przekazać łącznie z komputerem (pod rygorem utraty licencji).

No i teraz chyba wszystko jest jasne :D

Słucham tylko muzyki.

:-)

Dziś dzwoniąc do C.O.K. Microsoft Polska, dowiedziałem się, że:

Bezproblemowo można modernizować cały komputer, prócz płyty głównej :-) - Chyba zacznę nagrywać te rozmowy.

P.s. Pytanie dotyczyło: Windows XP PRO PL w wersji (OEM) i taką też zamówiłem.

Pozdrawiam i życze Miłego Dnia

Pixeel

• Redaktorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Wszystko jasne co napisał Felix i Koobal. Tylko pokażcie konkretny zapis, który mówi o tym, że licencja przywiązana jest do konkretnego elementu komputera - z podaniem typu, numeru serii, daty zakupu i świadectwa nabycia... Jeśli Wam walną po kolei wszystkie części kompa i za rok nie będzie już ani jednej pierwotnej, to pobiegniecie do MS kupić nowy system operacyjny, bo tamten się stał niekoszerny??? Nagle utraciliście prawo do używania oprogramowania za które zapłaciliście, bo płyta główna Wam przestała działać???

Skoro takie powiązanie płyta główna z oprogramowaniem istnieje, to gwarancja oprogramowania jest przywiązana do gwarancji płyty głównej a po jej wygaśnięciu obowiązują takie same zasady jak przy naprawie każdej części komputera. Jeśli się daje fizycznie to zrobić to nie ma potrzeby nabywania kolejnej licencji, po wymianie płyty głównej, ponieważ jest to odpowiednik naprawy płyta+oprogramowanie...

W przypadku zakupu OEMa do celów indywidualnych bez części komputera, jest to w ogóle nie do sprawdzenia. O ile pamiętam aktywacja polega na telefonie do MS i wklepaniu jakiegoś kodu z pudełka. Więc w którym punkcie łańcucha składania zestawu komputerowego następuje, to trwałe przywiązanie OS do konkretnego numeru seryjnego części komputera???

Oczywiście w licencji można zapisać wszystko, także to co nielogiczne. Tylko trzeba mieć jeszcze możliwości egzekwowania tych zapisów.

Wersja jednostanowiskowa oprogramowania oznacza dokładnie uruchomienie na jednym stanowisku. Licencja oprogramowania nie decyduje z czego się to stanowisko składa enumeratywnie co do części (a jeśli próbuje, to wkrótce trafi na listę klauzul niedozwolonych umów). Program ma być uruchamiany na jednym stanowisku, przy czym jeśli nie zaznaczono inaczej oznacza, to że można je przenosić z jednego na inne stanowiska i powielać instalacje byle tylko nie uruchamiać na więcej niż jednym jednocześnie. W systemach sieciowych można to ograniczyć technicznie – w innych, nie ma możliwości.

Przy tym dla użytkowników domowych kupujących oprogramowanie przez Internet wystarcza że sama licencja, jeśli nie jest czytelna, zbyt długa, po prostu nie obowiązuje kupującego na mocy ustawy o szczególnych zasadach sprzedaży. A licencje potrafią mieć kilkanaście tysięcy znaków, wiec nikt zdrowy tego nie przeczyta. Nie mówiąc już o jej interpretacjach zmierzających do zmuszania dokonywania sprzedaży wiązanej (dziś kupisz oprogramowanie a jutro jak kupisz coś jeszcze to będzie ono legalne (czyli je nabyłeś) albo może nie (czyli zapłaciłeś za durnowe)???

• Redaktorzy

Ukryta Zawartość

a na szybko cytat Barłomieja Wituckiego z BSA:

"Interesują nas tylko firmy. To, czy osoby prywatne korzystają z legalnych programów, pozostawiamy ich sumieniom – zastrzega. "

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz - czyli spokój? :) W każdym razie - testuję Mandriva przez weekend, jesli wszystko bedzie oki to małemu-miękkiemu mówię darz bór..........

The odd get even.

Microsoft Polska: nie szukamy piratów po blokach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A po co komu windows??

Ukryta Zawartość

Dziekuje... postoje...

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

foxbat, 19 Sty 2007, 15:30

>

Ukryta Zawartość

Ja wymiękam... Orwell nie ma już siły się przewracać w grobie... Ze śmiechu... :-0

Ukryta Zawartość

Witam

Z Mandrake obecnie Mandriva korzystam od wersji 10.1 i jestem zadowolony .Troche czasu zajmuje ustawienie systemu ale ze wszystkim mozna spokojnie dac rade. Wlasnie zakupilem komercyjna wersje 2007 i od dwoch tygodni smiga az milo :).

Na polskiej stronie Mandrivy mozna zakupic za 100PLN z malym okladem wersje do sciagniecia Torentem. Wersja pudelkowa sporo drozsza .

Naprawde polecam !!!!!!

Pozdrawiam

Lakers

>>

Ukryta Zawartość

zablokowanie asio w nowych windach automatycznie spowoduje, ze zadna vista nie bedzie sie nadawala do profesionalnego zastosowania w studio. Blokowanie innych interfejsow audio/video lub celowe pogorszanie jakosci strumienia spowoduje, ze w zasadzie vista nie bedzie zdolna do jakichkolwiek profesionalnych zastosowan audio/video . . . na co imho microsoft nie moze sobie pozwolic wiec albo owe blokady nie zostana wprowadzone lub bedzie mozliwosci pominiecia warsty "zabezpieczajacej".

Prawdopodobnie skonczy sie na kilku wersjach systemu i jedna z nich (pewnie najdrozsza i z jakims specialnym uwierzytelnianiem) bedzie miala pelne i bezstratne wspracie dla przetwarzania strumieni a/v. Dostepna bedzie jedynie dla firm i np. do przetwarzanych danych bedzie dodawala unikatowy znak wodny dzieki ktoremu bedzie mozliwosci latwego wysledzenia zrodla jesli ktos zdecyduje sie na piracenie :)

Ukryta Zawartość

> nie sądzę gdyż wymagało by to zmiany kernela,

a gdzie tu jest klopot ?

Imho nie ma szans aby MS nie dal mozliwosci bezstratnego przetwarzania a/v, chyba ze marketingowcy z MS wyliczyli, ze straca przez to tak znikomy procent klientow, ze nie bedzie to dla nich zadnen problem. Wtedy pole do popisu bedzie mial mac os x ;) ale tez tylko przez pewnien czas. Problemem nie do przeskoczenia (dla normalnych i srednio zaawansowanych uzytkownikow) beda nowe urzadzenia ze sprzetowa blokada wymagajaca autoryzacji itp. Poki system (soft) bedzie blokowal np. ASIO to poprostu wystarczy go zmienic na inny bez zabezpieczen ale jak wyjdze nakaz produkcji wylacznie urzadzen sprzetowo zabezpieczonych przed nielegalnnym kopiowaniem to juz nie bedzie tak latwo piracic.

Imho generalnie mozliwosc bezstratnej obrobki a/v ZAWSZE bedzie mozliwa zarowno przez system jak i sprzet poniewaz jest KONIECZNA np. przy produkcji fimow czy nagran. Utrudnione natomiast zostanie stosowanie owego "odblokowanego" softu i hadru przez osoby niepozadane oraz zostana dodane zabezpieczenia ulatwaijace namierzanie tych ktorzy zdecyduja sie na nielegane uzycie tych narzedzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.