Skocz do zawartości
IGNORED

Idealny zestaw do 5000 PLN

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj osiągnąłem "ideał"

Poszukiwania kosztowały mnie fortunę - jak na moje możliwości.

Kupiłem i sprzedałem tony sprzętu:

Kolumny: RCF,Tannoy M2, Kef Q1,DIY na VIFIE M17 i Seas K25 i wreszcie DIY na VIFACH M21 , M13 i Morelach MDT29,

Wzmacniacze: Fonica, Yamaha RXV496RDS,Marantz SR4200,Marantz SR5300, Luxman L410, L210, L190, Krellclone,Gainclone,HarmanKardon PM660, Naim Nap 135 klone, Lampa SE na 6N13P -kolejność inna i pewnie o czymś zapomniałem,

źródła: Technics, Pioneer PDS701,Pioneer DV350,Pioneer DV717,Marantz cd53, gramofon analog, DAC nonos na TDA1543.

Wiele z tych rzeczy kupiłem bardzo okazyjnie, więc płaczu nie ma.

Ale jakiś czas temu kupilem uszkodzonego Cambridge Audio Azur 540R i dzisiaj go odpaliłem ( można recz na krótko ), początkowo dla sprawdzenia na wewnętrznych przetwornikach - jest całkiem do rzeczy, chociaż brakuje blasku i przestrzeni w porównaniu w zestawem stereo z Harmanem PM660, ale podkusiło mnie żeby spróbować z Non OS Daciem podłączonym do wejścia direct in 6.1 i eureka !!!!!!!!!

To jest to, a wcześniej myślałem,że muszę popracować nad zwrotnicą w kolumnach - nic podobnego, na 540R jako końcówka mocy jest optymalnie.

Wczoraj w łodzi przeleciałem lepsze sklepy z audio, słuchałem Proaców z marantzem SR 7500, ESA z Cambridgem, GLD z z jakiś olbrzymim wynalazkiem ze wskaźnikami wychyłowymi w kolorze niebieskim i powiem szczerze, że było niezbyt ciekawie.

Cambridge z ESA zagałał OK , ale ponieważ pomieszczenie było baaaardzo wysokie niskiego basu prawie nie było.

Nie jest to wina 540R, bo u mnie jest rewelacja!

Basik, średnica, wysokie,przestrzeń, uderzenie, soczystość i szczegółowość dźwięku na baaaaaardzo wysokim poziomie.

Naprawdę super zestawienie. Udało się CA włożyć świetne końcówki do tego amplitunerka i jeżeli ktoś nadal szuka lub chce ominąć kosztowny etap poszukiwań ( dosyć przyjemne i jednocześnie stresujące zajęcie ), to polecam takie zestawienie: Pioneer DV717 ( ja dałem 100 Euro ) , NonOs DAC na TDA 1543, CA 540R i kolumny DIY - chyba Vifa Tower też powinna być OK - chociaż srednie nie będą takie namacalne.

Stereo będzie super, a do tego nie trzeba rezygnować z kina domowego, a co najważniejsze po uzupełnieniu o

dobra końcówkę mocy ( ja zamierzam dorobić klona Resteka Fable ) może być idylla.

Może komuś pomogę w wyborze kierunku - taki jest zamsył tego wpisu :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/29607-idealny-zestaw-do-5000-pln/

nie, to najprostszy non os robiony własnoręcznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może być też Advance Acoustic Map 305 za niecałe 4000 złotych:

Ukryta Zawartość

post-803-100003012 1170304996_thumb.jpg

post-803-100003013 1170304995_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.