Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel do zdyscyplinowania basu?

wlod

Rekomendowane odpowiedzi

Tematyka znajoma wielokrotnie poruszana. Jest jednak tak że w jednym systemie kabel głosnikowy pasuje w innym nie. I tu jest dylemat. W moim systemie zachowana jest równowaga tonalna natomiast bas jest wyrazny ale ciut za miękki. W rezultacie "rozdzielczość" w zakresie niskich tonów jest zawężona. Mysle że za taki stan rzeczy odpowiadają głośniki i preamp tranzystorowo-lampowy. W jaki sposób okiełznać bas tak by był nieco twardszy choc nie koniecznie większy. Mysle o kilku rozwiązaniach. Używam kabli głosnikowych Atlas i być może zastosowanie podwójnego okablowania byłoby wskazane np. Atlasy na głosnik niskotonowy a np Audionova Solaris( choc ich nie słuchałem) na głosnik wysokotonowy.( to rozwiąznie moze miec tez dla mnie dodatkowe zalety - większa szczegółowość w zakrseie wysokich dżwieków).Albo inaczej Atlasy na głosnik wysokotonowy a na niskotonowy np. Qed Tube XT300 albo inne rozwiązanie.

https://www.audiostereo.pl/topic/29666-jaki-kabel-do-zdyscyplinowania-basu/

Najlepiej wymienić pokój. Wymiana pokoju ma największy wpływ na dźwięk. Należy zgromadzić w jednym miejscu i czasie kilka pokoi i dsłuchać je. Najlepiej zrobić ślepy test. Ty będziesz miał zawiązane oczy a ktoś inny niech przełącza zdalnie sygnał pomiędzy pokojami. Tylko uważajcie żeby nie przełączyć się na ubikację, bo muszla mocno rezonuje ;0))

Spróbuj zatkać otwory BR, może Twoje kolumny dudnią ;-) Poprzestawiaj kolumny po pokoju. Spróbuj tak ustawić żeby były w różnych odległościach od ścian.

PS: A kabelek mozesz dla wlasnej satysfakcji wymienic na koncu na cos grubszego (Np kimber 8-TC, 6mm2 :D)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Kolumny mają dużą ilość miękkiego basu z minimalną tendencja podbarwienia delikatnie wchodzacego w średnice. Przy utworach z duża ilością basu delikatnie czuć "dudnienie".

Przy lampowym preampie nie unikniesz takiego charakteru brzmienia. Jeśli jesteś silnie wierzący, to wymiana kabli może ciut pomóc. Na pewno daj sobie spokój z podwójnym okablowaniem. Z prostego powodu: zależnie od stromości filtrów w zwrotnicy i drożności układu, częstotliwości w zakresie pokrywania się głośników i tak będą dochodzić obydwoma kablami. W dwudrożnej kolumnie ten "zakład" jest b. duży i bi-wire w ogóle nie ma sensu.

Skróć przewody głośnikowe, daj minimum 2x6 mm2 OFC, albo spróbuj Monstera z wyższej półki.

Grzesz, 21 Lis 2006, 15:19

>Przy lampowym preampie nie unikniesz takiego charakteru brzmienia.

Guzik prawda, stereotyp - lampa to misiowaty bas. Niestety nie;-) Mój PRE88CC "wogule" w takim razie nie jest lampowy;-)

A co do dyscyplinowania basu - już kiedyś pisałem - doskwierał mi ten problem również, okazało się że większy wpływ od głośnikowca ma IC. Po podpięciu KonTecha, czarnego ale zabić się nie dam, usłyszałem w końcu kontrabas Haydena z jakby to powiedzieć fakturą, i różnorodnością.

wlod => byłbym bardzo ,bardzo ostrożny w podwójnym okablowaniu dwoma różnymi kablami .

Bawiłem się tak przez blisko dwa lata i .........efekty marne.

Powiedziałem sobie nigdy więcej, tym bardziej, że może to sporo kosztować.

Kable potrafią grać z różną głośnością , nie zawsze da się to wszystko zgrać.

Bardzo łatwo zburzyć równowagę tonalną, nawet jak będzie ci się na pierwszy rzut ucha podobało i wydawało ,że jest ok. !!! ;-)

Dobry bas daje Kimber 8TC(możesz zrobić bi-wire), XLO chyba Ultra , może A.Q Bedrock (możesz zrobić bi-wire)

AAWalery, 21 Lis 2006, 15:39

>Guzik prawda, stereotyp - lampa to misiowaty bas. Niestety nie;-) Mój PRE88CC "wogule" w takim razie

>nie jest lampowy;-)

Bracie Walek > dzięki, że ominąłeś mój niepotrzebny wstęp, bo : JA KOCHAM LAMPY!!!

Mnie też wydaje się, że jeżeli w torze jest jakis element z lampami to wcale nie znaczy że bas musi być jak ktoś napisał "misiowaty" Kiedyś gdy przed zakupem odsłuchiwałem swojego CA podłączono go testowo do wzmacniacza lampowego z górnej półki - cenowej niestety również ( nie pamiętam nazwy) i to była bajka równiez jezeli chodzi o bas. U mnie w torze jest tylko jeden element z lampami i do tego hybryda nie sądze by przekreslało to szanse na twardy bas. Nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem lamp ale ich obecność w systemie zaznacza się ocieplonym,przyjemnym i plastycznym brzmieniem co bardzo mi się podoba. Dzięki za doinformowanie. Prawde mówiąc nie zastanawiałem się że w bi-wiringu kable będą miały różną głośność. Z drugiej strony dysponuje już całkiem neutralnym przewodem głośnikowym i szkoda byłoby go wypinać. Dlatego myslałem o bi-wiringu z dwóch typów kabla. No chyba że nie będzie innego rozwiązania.

mialem to samo w jamo d 590 ten kabelek poprawil kontrole

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) naprawde polecam...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

porlick, 21 Lis 2006, 18:01

>Leszek B, 21 Lis 2006, 15:45

>

>>:-)

>

>Moje gratulacje, Twój wpis wniósł najwięcej wiedzy w tym temacie!

Proszę nie irytuj się .Tak się składa że z wlodem się znam, jego system tez miałem przyjemność poznać i stojąc tak z boku chciałem wczuć się w sytuację inicjatora wątku który po przeczytaniu wszystkich wpisów ma podjąć jednoznaczną decyzję.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.