Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz na 6N6P (6H6n)

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Wahałem się czy umieścić ten temat tu czy na DIY, bo nie wiem czy istnieją jakieś komercyjne realizacje przedwzmacniaczy oparte na tej lampie ale doszedłem do wniosku że może "oni" tam na DIY niczego nie słuchają. ;)

Nieważne, pytanie brzmi: kto ma jakiekolwiek doświadczenia odsłuchowe związane z pre zbudowanym na tej lampie? Proszę opisać. Chodzi mi właściwie typ dźwięku jakiego mozna się spodziewać: raczej w kierunku transparentności, rozjaśnienia, zwiększenia ilości detali czy uspokojenia, ocieplenia, eufonii?

https://www.audiostereo.pl/topic/29803-przedwzmacniacz-na-6n6p-6h6n/

na tej stronce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie . Tam jest mowa o tym samym preampie jak działa na różnych lampach jest też mowa o 6N6P .

Mam ten preamp i pokusiłem sie o zasilanie tak aby poza ECC88 dało rade pociągnąc na 6N6P i podpisuje się obiema rękami pod wrazeniami opisanymi na stronce . ECC88 bas płytszy od 6N6P za to świtna kontrola

6N6P schodzi nisko ale za to traci kontrole ( nie do przyjącia ) za to średnica i góra lepsza ( czystsza wyrazniejsza ) od ECC88 - ta gra nieco pastelowo . Wokale dobre na obu lampach ( po usłyszeniu wokalu wniosek nigdy więcej tranzystora jako pre ) . Po porównaniu obu lamp 6N6P leży w szafie ECC88 gra :) .

ECC88 jest bliżej do tranzystora niż lampy jednak zachowuje swoje cechy lampowe np w wokalach i jeszcze jedna wazna sprawa przestrzeń się niesamowicie poprawiła dzięki temu lampowemu pre .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a ha przy wyborze lamp wazna była dla mnie uniwersalność i tutaj lepiej sprawdziła się ECC88 Dawała rade od muzyki powaznej poprzez Jazz do metalu .

6N6P była nie do przyjęcia do Rocka i cięższej muzyki słabo tez wypadła przy rozrywkowej . Po prostu dzwięk stawał się rozlazły i kluchowaty . szkoda że ECC88 nie ma takiej Góry .

dudivan "oni" słuchają i oni nawet budują :-)). Jestem na etapie projektu druków pod taki pre. Układ prosty, na wejściu symetryzator a wyjście wtórniki White'a. Słuchałem już tego z marnymi kondami MKC (choć poliwęglan może mieć i dla niektórych swoje zalety) i obydwoje z kolegą cykiem mieliśmy podobne odczucia tzn. nie jest to lampa która sygnuje dzwięk swoim charakterem, nie jest też jak tranzystor czyli mozna przyjąć neutralna ? Na basie nie było specjalnych zmian, średnica nabrała trochę gładkości a wysokie tony hmm... lekko się zaokrągliły, zrobiły się dzwięczniejsze i wogóle jakieś takie szlachetniejsze. Dało się odczuć lekką poprawe sceny poprzez lepszą seperacje instrumentów i ich lokalizację. To tak po krótce bo już jakiś czas temu te odsłuchy były. Teraz będą auricap-y, lepsze rezystory, lepszy zasilacz, itd. no i coś więcej na temat grania po odsłuchach.

>jacm

Lampa 6N6P ślicznie gra! Ale lampa wymaga bardzo starannego dobrania punktu pracy, a w przypadku pracy w układzie z aktywnym obciążeniem dobrze współpracuje z lampą o małym nachyleniu charakterystyki. Naprawdę warto popróbować, w dobrej aplikacji jest "przezroczysta". Tylko nie wiem czy to jest Twoim celem:) Ogólnikowe twierdzenia że lampa ma problemy z atakiem i kontrolą basu schowaj między bajki. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach:) Powodzenia!

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Sie zgadzam ja tylko daje przykład jaka była różnica miedzy tymi dwoma lampami na tym samym pre :)

Pre było testowane w 3 różnych systemach przez te same 3 osoby i wszystkie potwierdziły te same spostrzeżenia co na Audiotonie 6N6P w tym przypadku powędrowało do szuflady .

jacm

dziwne sa te twoje opowiesci o ECC88,widze,ze nie za bardzo znasz te zagadnienie.

moze twoj system nie pozwala uslyszec ,moze slyszysz inaczej,moze maszjakis zuzyty egzemplarz,moze niewlasciwa aplikacja.

ale napewno ta lampa nie ma takich ograniczen,jakie sugerujesz.

Chętnie zbudowałbym jakiś dobry układ na 6H6P. Oczywiście, że spostrzeżenia mogą wynikać z nieprawidłowej aplikacji. Czasami porówanania prowadzone są na tym samym układzie, a lampy są tylko przekładane, co oczywiście jest błędem i uproszczeniem. Tak można porównywać lampy tego samego typu ( a np. różnych producentów ), a nie zupełnie różne.

Korci mnie również wzmacniacz słuchawkowy ze stopniem napięciowym na 6H6P i z buforem na wyjściu, np. BUF634.

gagacek, 27 Lis 2006, 20:53

>>jacm

>Lampa 6N6P ślicznie gra! Ale lampa wymaga bardzo starannego dobrania punktu pracy, a w przypadku

>pracy w układzie z aktywnym obciążeniem dobrze współpracuje z lampą o małym nachyleniu

>charakterystyki. Naprawdę warto popróbować, w dobrej aplikacji jest "przezroczysta". Tylko nie wiem

>czy to jest Twoim celem:)

Jasne że ostatecznym celem jest uzyskanie dźwięku "przezroczystego" czyli pozbawionego jakichś naleciałości. Jest tylko pewien kłopot, ponieważ można przez to rozumieć dwie rzeczy: oddanie tego co jest nagrane na CD albo uzdrowienie, nawet poprzez protezowanie tego co nagrane na CD w zależności czy wierzy się w "perfect sound forever" czy nie. Ja nie wierzę, zapis cyfrowy brzmi dla mnie, niezależnie od rodzaju nośnika (CD, DVD-A. SACD) i przetworników odtwarzacza (jedno, wielobitowe, hybrydy) - "technicznie".

W skrócie: pragnę za wszelką cenę uniknąć efektu loudnessu czyli wyeksponowania skrajów pasma, zwłaszcza góry, jednak nie za cenę zamulenia czyli utraty detali. Te detale jednak nie mogą stać się dominującym elementem dźwięku, jak u tych, którzy wsłuchują się w skrzypienie taboretu pianisty i szczekanie psa po którejś tam stronie za oknem - o nie, to jest już wypaczenie!

Sprawa jednak komplikuje się w obliczu dominującego tryndu na hiperdetaliczność, błędnie uznawanego za znamionującą naturalność i wysoką wierność.

Zahaczyłeś o bardzo ważna kwestię, digital brzmi technicznie, a wszystkie zabiegi służą tylko zminimalizowaniu tego zjawiska. Ostatnio odpaliłem gramofon z najprostszą wkładką ( więc jeszcze jest ogromny margines do poprawy ) i szczęka mi opadła do ziemi. Krótko mówiąc: analoga chce się słuchać - digital meczy ( mnie i siebie ).

Oj, czuje dudi że Cię wyprowadzą na audiofilskie manowce. Zaraz bedziesz szukał kabelkow ;-)

I tak zawsze i wszędzie najważniejsze jest jak to będzie wykonane i połączone. Nie szukaj cudu w poszczególnych elementach, bo wsiąkniesz...;-) Ten sam układ i na takich samych częściach może grać w jednym przypadku 'cudownie' a w drugim beznadziejnie.

Dudi- G.Cna Frankowego słuchałem u siebie z lampowym pre (moim) na lampach 6N1PEB i zagrał jak nigdy wczesniej nigdzie nie słyszałem.

Lampki 6N6P mam w swoich monoblokach- odwracają fazę. Tysz mi się podoba, a ECC88- jak dotychczas fajnie spisują się na wyjściu w torze cd-ka.

>dudi, całkiem nieźle gra pre Walerego:

Ukryta Zawartość

Sprawdzony z clonem i nie tylko.

Ukryta Zawartość

o matko

Jak zwykle milion pięćset teori

Pisze wyraźnie mówie o konkretnym przypadku który sam słyszałem w konkretnych systemach .

Skoro moje spstrzezenia zgadzają się z tym co pisze sam konstruktor na audiotonie poza tym takie same spostrzezenia mają 2 ine osoby na 2 innych systemach TO NA PEWNO SŁYSZYMY INACZEJ ;) a koń jest garabaty .

Troche ludzi o ECC88 i o 6N6P pisało i na tym forum i na innych i ECC88 jest uznawana za jedną z najmniej lampowo brzmiacą porównywaną wręcz do tranzystora a 6N6P wielu zaznacza ze ma problem z kontrolą basu .

Spadam oglądać powtórke siatkówki zamiast marnować czas na czcze gadanie z kimś kto nie słyszał ale wie lepiej co inni słyszą bądź nie :)

jar1, 28 Lis 2006, 22:31

>>dudi, całkiem nieźle gra pre Walerego:

Ukryta Zawartość

>

>Sprawdzony z clonem i nie tylko.

A jak Jarek mówi że nieźle to jest naprawdę dobrze;-)

Naprawdę bardzo fajny pre, bardzo liniowy i gładki (w porównaniu do BLSa i Klyna). A jak się upierasz koniecznie przy 6N6P to można je w tym projekcie też zaaplikować, tylko trza troche więcej prundu - większe trafo. Z tego co pamiętam to takie pre z możliwością zastosowania w/w baniek znajduje się w niedalekim sąsiedztwie R. Rataje;-) a więc niedaleko od Ciebie

Ukryta Zawartość

jar1, 28 Lis 2006, 22:26

>Najczęściej to się ma z czegos takiego "nietypowy dźwiek" ;-)

Żebyś ty wiedział jak ja mam już dość "typowego dźwięku" (np. cedeki z bardzo równymi zegarkami, wzmacniacze z niebotycznymi damping factorami + burczybas). Do zwymiotowania.

jar1, 28 Lis 2006, 22:31

>>dudi, całkiem nieźle gra pre Walerego:

Ukryta Zawartość

O! To na tym waszym forum jest COŚ a nie tylko o wspólnym piciu napojów akcyzowych jak mniemałem. Chyba się trochę po nim rozejrzę.

Walery, ładna metamorfoza obudowy, tylko że niebieska dioda to jak chromowany napis "TURBO" na tylnej klapie "Malucha". :)

Jak ja nie cierpię niebieskich diód (ogłoszenie: kupię czerwone CQYP :))

Ukryta Zawartość

Zydelek, 28 Lis 2006, 22:27

>Dudi- G.Cna Frankowego słuchałem u siebie z lampowym pre (moim) na lampach 6N1PEB i zagrał jak

>nigdy wczesniej nigdzie nie słyszałem.

Właściwie 6N1P to to samo co E88CC, a ja już mam pre na lampie 88 :) Trochę za akuratny, a wręcz - nie bójmy się tego słowa - rzetelny! :)

Sam go budowałeś? Typowy układ czy są jakieś myki?

>Sam go budowałeś? Typowy układ czy są jakieś myki?

Zasilacz też na lampie. Jeden z kolegów forumowych swego czsu chciał skopiować ale jak obejrzał "od srodka" to sobie odpuścił. Ponoć trudno to wykonać nie mając schematu.

Zydelek, 29 Lis 2006, 00:41

>ECC 88 to raczej 6N 23P :):)

Tak, dlatego napisałem "właściwie" to samo - wystarczy popatrzeć. Tymczasem jedno spojrzenie na 6N6P mówi że to coś innego. :)

• 6 miesięcy później...

czy ktoś uchylił by rombka ;) tajemnicy i zdradził jakie wartości rezystorów powinny być w układzie preampa NR3 z Audiotonu dla lamp 6n6p tak by był jak "najlepszy" punkt pracy ? i jakie najlepiej zasilanie anodowe?

• 1 miesiąc później...

Witam, odnośnie lamp 6n6p i e88cc.

Zrobiłem preamp 0,5 ze strony audiotonu. Do Gainclona. Uruchomiłem na 6n6p było fajnie. No i podkusiło mnie, żeby spróbować na e88cc (ze zmianą punktu pracy). Na częściach (bo jak się okaże to ważne): kondy po kolei - rubicon, 2xkendeil i 2x elna zbocznikowana pio 0,68 uF, rezystory beyschlag. No i super. Lepszy bas, szybkość. Zgubiła się mgiełka na wokalu. Zacząłem ściągać części z pcx w efekcie 2 pierwsze kondy to BG VK, rezystory w zasilaniu Millsy, na siatce i sprzężeniu tantalowe + elna silmicII, w anodzie riken, później caddock. Na wyjściu Jupitery. Pojawiła się e88cc siemensa. Coraz lepiej, ale coś niegrało. Nie był to układ uniwersalny. W niektórych nagraniach przełom góry i średnicy drażnił. Bas super kontrolowany, ale czasami brakowało mu wypełnienia. Spróbowałem znowu 6n6p i nirvana. Zmieniłem punkt pracy obecnie jest 100/2,3/15mA czyli nie jest super. Ale dźwięk - rewelka. W takim zestawieniu lampa odżyła. Zalety lampy tylko się uwypukliły, wady znikły. Bas jest szybki, o dobrych konturach. Średnica i góra po prostu rewelacyjna. Barwy, wypełnienie na średnicy, wybrzmienia to inny rozdział. Nie ma powrotu do e88cc. Jak widać wiele zależy od częsci towarzyszących i samej aplikacji. E88cc wypada fajnie przy mniej transparentnych częsciach. Jest jasna, szybka i i ma fajną przestrzeń. Ale większość zatwardziałych lampowców jej nie wybiera. Już wiem dlaczego. W moim przypadku zatoczyłem kółko. Ale opłacało się.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.