Skocz do zawartości
IGNORED

NE5532/NE5534 - referencja wg Burmestera

stefanB

Rekomendowane odpowiedzi

Fragment wywiadu jaki DIETER BURMESTER udzielił Markowi Sawickiemu w 1996 roku w Berlinie.

Marek Sawicki: Szeroko stosowany jest tani wzmacniacz operacyjny NE5532 i 5534, widziałem go w stopniach wyjściowych odtwarzacza Sony ES jak i pewnym brytyjskim konwerterze C/A klasy high-end.

Dieter Burmester: Znam ten układ, ale my go nie używamy. Nie jest to zły układ, wielu projektantów go stosuje do filtrowania, tam gdzie jest obciążenie pojemnościowe

znam tego wzm tylko ze zdjec z audio i chyba przydalo by sie troche zmian w nim. A co do wywaidu z 96 r to traci juz myszka. Nie wiem czy dziadek jeszcze zyje ale w jego wypowiedziach jest sporo czary mary. Ze niby uklad plytek jest wazny elementow na pcb itp bzdety. Trzeba pamietac o tym ze kupujac 5532 nie kupujesz juz identycznego ukladu-maski scalaka. Kupujesz cos co ma spelniac funkcje tego scalaka. Czyli spelniac jego dane techniczne lub dane producenta a nazwa chyba juz nie gra zadnej roli. Co innego jest z 5534. te scalaki sa malo popularne wiec pewnie nadal sa produkowane wedlug maski pierwowzoru lub nawet sa to tylko scalaki z zapasow z dawnych lat. Trzeba by poczytac napisy dodatkowe na scalakach. Moze sie da wykryc z jakiego roku jest dany scalak. To by wyjasnialo zastosowanie 5532 przez jakies firmy bo jak trafili na serie robiona np. dla HP to wiadomo ze jakosc moze byc niesamowita. Pisalem juz o tym 30 letnim OP z HP ktory pobil wszystkie wspolczesne OP w thd. Tylko niestety nigdzie ich nie ma w obrocie.

senicz>>

trochę rysu historycznego:

NE5534 ukazał sie jako produkt signetics'a w drugiej połowie lat 70' i od razu stał sie objawieniem dla wszystkich DIY-owców, ja na nim zrobiłem w tym czasie na nim swój pierwszy przedwzmacniacz do wkładki gramofonowej typu MC (w układzie 2 stopniowym z pasywna equalizacją z DC servo)) grał niesamowicie pomimo szumów, acha również wówczas ukazało sie inne objawienie dla DIY-owców LM317K (tylko 317 i minus musiałem stabilizowac przez masę) może połaczenie tych 2 konstrukcji dało ten niesamowty efekt

NE5534AN kosztował w tych latach koło $5 to było kupę forsy, bardzo szybko Signetics został wykupiony przez Philipsa i dlatego postanowiłem zrobić wiekszy bezposredni zakup tych scalaków u Philipsa po cenach hurtowych (miałem wówczas z nimi dobre kontakty) i na targach Poznanskich obgadałem ta sprawę bezposrednio z Mr.Kim (przedstawicielem do wschodnich operacji) efektem czego był mój spory zakup NE5534, NE5533, NE5532(do dzisiaj mam jeszcze zapasy)

na początku był NE5534 z wyprowadzeniem na kompensacje pojemnościową (w zależności od wzmocnienia) nastepnie zrobiono podwójną wersję NE5533 (patrz załaczone foto) który miał również wyprowadzenie na kompensację a na końcu opracowano komercyjna wersje NE5532 z już wbudowana kompensacja pojemnosciową

uśrednioną i przez co NE5532 już jest wolniejszy w stosunku do NE5534

acha obiecane foto podwójnego NE5534 jako NE5533:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zapomniałem dodać, że po wykupieniu Signetics'a, Philips wyprodukował europejska wersje NE5534 o oznaczeniu TDA, tylko niepamietam z jakim numerem ale napewno nie było to 5534

mam niemile przeswiadczenie ze wspolczesne 5532 niewiele aja wspolnego z pierwowzorem. Ciekawe jakie to tda powstalo? moze wala sie po magazynach tego worki? ten 33 to z 81 roku. Philips wykupil signaticsa ale ciekawe kto robil dla HP ten niesamowity OP o ktorym kilka razy wspominalem?

jeszcze w latach osiemdziesiątych japończycy wypuścili doskonałą lincencyjną wersję NJM5532 w obudowie wg standardu JIS tzw. grzebień, pierwsza firma jaka je zastosowa to Yamaha w swoim monumentalnym przedwzmacniaczu CX10000, cos koło 20kg

przyznam się, że nie znam współczesnych NE5532 (jako, że ciągle mam jeszcze zapasy) ale żyjemy w okresie pernamentnych podróbek i nie wiadomo co sie kupuje

w moim cedeku rodem z Japonii mam właśnie NJM5532DD i NJM5534DD, w obudowie DIL8, ostatnio bawiłem się w podmianki , ale nie byłem przekonany do rezultatów

www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=29900&all=1

Jak wspominałem, dopóki sam nie przeczytam tego artykułu, traktuję to też z rezerwą- ździwienie zaowocowało założeniem wątku, bo sam zawsze wyjmowałem NE i wkładałem BB, ale...

Brzmienie kupionych z rok temu, dla przypomnienia, 5534 TI nie podobało mi sie wtedy. 604 były dużo ciekawsze.

Wczoraj przypomniało mi sie, ze mam signeticsy 5532 (początek lat osiemdziesiątych) i też stare JRC NJM5532.

W tunerze onkyo T-9900 (bo tu akurat miałem wlutowana podstawkę dla wzm. wyjściowego) zamiast OPA2604, którego używałem, włożyłem stare 5532 i przy nim już zostałem.

Signetics dosłownie "ćwierkał", był bardzo sugestywny w przekazie. Efektowny, miał to "coś"- może ciut mniej neutralny niż 604. BB w porównaniu z S, brzmiał "głucho".

Wiem, ze próba przypadkowa, ze aplikacja może "podeszła" i tuner to nie ta jakość sygnału. Niemniej jednak, od wczoraj w tunerze używam Signeticsa

senicz>>

coś sobie skojarzyłem, że ochrona patentowa trwa 20 lat i jezeli NE5534 i pochodne opatentowano w 1976 (plus minus) to od 10 lat kazdy może produkować NE5532 gdzie chce i jak chce

mam również niejasne uczucie, że Svoboda w swoim upgrade Sony777, stosował NE5533, co prawda napisy pościerał ale tak po wyprowadzeniach, pasowalo mi to na NE5533, kiedys upgrade'wałem Svobode i dlatego to mi się przypomniało

a w moim Sony też oryginalnie siedziały NJM5532D ale powiem szczerze że zmiana na kombinację pojedyńczych OPów dała sporo sporo lepsze rezultaty. Być może jest to wina niewłaściwego zasilania tego układu ale akurat w tym CD porównywanie NJM z BB bylo jak odpowiednio malucha z mercedesem

Czy NE542 (UL1322 CEMI) ma coś wspólnego z NE5532 (poza nazwą oczywiście) ? Mam na tym korekcyjny do gramofonu(na 452). Przeglądając klamoty znalazłem po kilka oryginalnych Signetics 542 i 5532. Ale to było dawno...

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Poprawka: w 3 nawiasie ma byś 542.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

saczek_XTRM, 29 Gru 2006, 10:34

>a w moim Sony też oryginalnie siedziały NJM5532D ale powiem szczerze że zmiana na kombinację

>pojedyńczych OPów dała sporo sporo lepsze rezultaty. Być może jest to wina niewłaściwego zasilania

>tego układu ale akurat w tym CD porównywanie NJM z BB bylo jak odpowiednio malucha z mercedesem

w jakiej aplikacji pracowały Twoje 5532 (u mnie robią za wtórniki na wyjściu DAC'a a przed 5534); na jakie wymieniłeś

pzdr.

>>Andy777

poniżej konfiguracja w jakiej pracował NE5532, zasilanie ok 15V

Najlepszą konfiguracją okazał się OPA627BP do strony DACa i AD797 w buforze. Próbowałem tam jeszcze wszystkich konfiguracji ze scalakami AD825, OPA134, OPA604, ale powyższa okazała się najlepsza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I ja dołożę parę ciepłych słów na temat NE55.. ,mimo starej konstrukcji wzmacniacze te przy dobrej aplikacji potrafią całkiem przyjemnie zagrać,wielu się o tym przekonało jak chcieli na siłę zmienić na OPA .

U mnie w cd zmieniałem na przemian z OPA2134 i oryginałami NJM4580,i NE najlepiej mi podpasowały(grały prawie identycznie jak NJM-y)

A to może by przypomnieć jeszcze inne staruchy, które w dobrej aplikacji (a zwłaszcza ze starej produkcji pro) potrafią miło zaskoczyć. Np.: LF351, LF353. Podobno na ich bazie robiło się podrabiane OPA 604 i 2604

trwa wyscig miedzy firmami ktora lepszy op zrobi. Ja uzywam tylko ukladow na tranzystorach lub lampach. Op pelna funkcje pomocnicze jako serva lub w zasilaczach aktywnych do sterowania tranow szeregowych. Takie zasilacze sa najlepsze. Gdyz i szumy op sa najnizsze z dostepnych ukladow. A jak doda sie jeszcze kondensatory do likwidacji szumow na wyjsciu to chyba napiecie wyjsciowe jest lepsze niz z baterii. Oczywiscie najwazniejsze jest odpowiednie prowadzenie masy.

Problemem wielu z OP jest problem z obciążeniami pojemnościowymi, i gdy wychodzą z pracy w klasie A do AB, bardzo niskie prądy spoczynkowe stopni wyjściowych są tu przyczyną. A niski prąd polaryzacji stopnia wyjsciowego to duża impedancja wyjsciowa stopnia wyjsciowego, fatalny SR dla obciążeń pojemnościowych i kilka innych rzeczy. Warto z wieloma OP dać na wyjście bufor w.cz. o dużym prądzie spoczynkowym i maksymalnym prądzie wyjściowym. Tylko trzeba uważać, aby OP był nadal stabilny (taki bufor zawsze dodaje dodatkowy biegun transmitancji). Coś w stylu BUF634 i klkadziesiąt innych robionych przez TI, Analog Devices, Intersil i inne. Kiedyś był rewelacyjne Elantec EL2008 i 2009. Prąd wyjściowy do 1A, SlewRate 900V/us, bardzo duży prąd polaryzacji stopnia wyjściowgo, a przez to niska impedancja wyjściowa, zasilanie do +/- 18V. Niestety jak Intersil wykupił Elanteca, to pierwsze co wyrzucili z oferty to właśnie EL2008 i EL2009.

ciekawe ze kolejna firma na wyjsciu swoich dac uzyla 5534 jako referencyjnych do pomiarow. - seiko. A parametry to np. thd na poziomie 0.0003% a moze i mniej? widac teraz firmy, dla porownan miedzy soba, stosuja ten sam op - 5534.

• 3 lata później...

Zaciekawiony tym tematem (nigdy nie czytałem) odświeżam wątek.

Po raz kolejny czytam jakie to wspaniałe wzmacniacze, ale jak widać tylko w aplikacjach choćby najdroższych CDków.

Czy zatem mają panowie jakiś sprawdzony schemat, szczególne wskazówki jak aplikować tego NE5534 ?

Skąd brać wzorzec. Nie chodzi tu przecież o typową aplikacje z noty NE, czy internetu, gdzie grają dobrze, bo tak wielu robiło w diy i się podobało.

Tylko o to, by wydusić z nich wybitne wartości soniczne, skoro się da.

Dostałem ostatnio szynę z 30 TI NE5534 :-) Jest z czym się bawić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.